• Sonuç bulunamadı

Motor verilerini girmek için motor kataloğu (99.02) kullanılmadığında:

- Skaler kontrol ile şu parametreler ayarlanmalıdır: 99.06…99.08.

- DTC kontrol ile şu parametreler ayarlanmalıdır: 99.06…99.10. Aynı zamanda 99.11…99.12 parametreleri de ayarlanırsa daha yüksek kontrol hassasiyeti elde edilir.

99.01 LANGUAGE

Not: Dil seçimi henüz desteklenmemektedir.

Dili seçer.

ENGLISH DEUTCH ITALIANO

99.02 MOTOR CATALOGUE

Not: Motor kataloğu henüz desteklenmemektedir.

Motor kataloğunu seçer.

99.03 MOTOR SELECTION

Not: Motor kataloğu henüz desteklenmemektedir.

Motoru 99.02 MOTOR CATALOGUE parametresi ile seçilen katalogdan seçer.

99.04 MOTOR TYPE Motor tipini seçer.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

0 = AM: Asenkron motor. Sincap kafesi rotorlu üç fazlı AC gerilim beslemeli endüksiyon motoru.

1 = PMSM: Sabit mıknatıslı motor. Sabit mıknatıslı rotor ve sinüsoidal BackEMF gerilimli üç fazlı AC gerilim beslemeli senkron motor.

99.05 MOTOR CTRL MODE

Not: Kontrol modu seçimi henüz desteklenmemektedir. Her zaman Doğrudan Moment Kontrolü kullanılır.

Motor kontrol modunu seçer.

0 = DTC: Doğrudan Moment Kontrol (Direct Torque Control ) modu bir çok uygulama için uygundur.

1 = SCALAR: Skaler kontrol, DTC’nin uygulanamadığı özel durumlar için uygundur. Skaler Kontrolde sürücü bir frekans referansı ile kontrol edilir. Skaler kontrolde, DTC’nin öne çıkan özelliği olan motor kontrol hassasiyetine ulaşılamaz. Skaler kontrol modunda motor tanıtma çalışması (99.13), moment sınırları (LIMITS), DC tutma ve DC mıknatıslama (11.04…11.06, 11.01) gibi bazı standart özellikler devre dışıdır.

Not: Doğru motor çalıştırma, motor mıknatıslama akımının inverter nominal akımının %90’ını aşmamasını gerektirir.

Not: Skaler kontrol modu kullanılmalıdır

- çeşitli sayıda motoru olan çok motorlu sürücülerle

- motorun nominal akım değeri sürücünün nominal çıkış akımının 1/6’sından da küçükse.

Aşağıdaki özel uygulamalarda skaler kontrol modunun aktifleştirilmesi tavsiye edilir:

Çoklu motor sürücülerinde: 1) eğer yük motorlar arasında eşit olarak dağıtılmamışsa, 2) motorların boyutları farklıysa veya 3) motorlar motor tanımlama yapıldıktan sonra değiştirilecekse.

Eğer sürücü motora bağlanmadan kullanılıyorsa (ör. test amaçlı olarak) 99.06 MOT NOM CURRENT

Nominal motor akımını tanımlar. Motor güç plakasındaki değere eşit olmalıdır. Eğer invertere birden fazla motor bağlanmışsa, motorların toplam akımını girin.

Not: Doğru motor çalıştırma, motor mıknatıslama akımının inverter nominal akımının %90’ını aşmamasını gerektirir.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

Aralık: 0…6400 A

İzin verilen aralık: 1/6…2 x I2N sürücü (parametre 99.05 MOTOR CTRL MODE = DTC).

İzin verilen aralık: 0…2 x I2N sürücü (parametre 99.05 MOTOR CTRL MODE = SCALAR).

99.07 MOT NOM VOLTAGE

Nominal motor gerilimini tanımlar. Nominal gerilim, motora nominal çalışma noktasında verilen temel bir faz-faz rms gerilimidir. Bu parametrenin değeri, asenkron motor isim plakasındaki değere eşit olmalıdır.

Not: Sabit mıknatıslı motorlarda nominal gerilim BackEMF gerilimidir (motor nominal hızında). Eğer gerilim değeri gerilim / d/dak olarak, örneğin 60 V / 1000 d/dak şeklinde verilmişse, 3000 d/dak için nominal hız 3 × 60 V = 180 V şeklindedir. Nominal gerilimin, bazı motor imalatçıları tarafından verilen eşdeğer DC motor gerilimi (E.D.C.M.) değeri ile aynı olmadığına dikkat edin. Nominal gerilim, E.D.C.M. gerilimini 1,7'ye bölerek elde edilebilir (= 3'ün kare kökü).

Not: Motor izolasyonundaki stres her zaman sürücü besleme gerilimine bağlıdır. Bu aynı zamanda, motor gerilim nominal değerinin sürücünün nominal değerinden ve sürücünün beslemesinden düşük olduğu durum için de geçerlidir.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

Aralık: 80…960 V. İzin verilen aralık sürücünün 1/6…2 · UN değeridir.

99.08 MOT NOM FREQ

Nominal motor frekansını tanımlar.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

99.09 MOT NOM SPEED

Nominal motor hızını tanımlar. Motor güç plakasındaki değere eşit olmalıdır. Parametre değeri değiştirildiğinde LIMITS fonksiyon bloğundaki hız sınırlarını kontrol edin, sayfa 83.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

Aralık: 0…10000 rpm 99.10 MOT NOM POWER

Nominal motor gücünü tanımlar. Motor güç plakasındaki değere eşit olmalıdır. Eğer invertere birden fazla motor bağlanmışsa, motorların toplam gücünü girin. Aynı zamanda 99.11 MOT NOM COSFII parametresini ayarlayın.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

Aralık: 0…10000 kW 99.11 MOT NOM COSFII

Daha hassas bir motor modeli için cosØ (sabit mıknatıslı motorlar için geçerli değildir) değerini tanımlar. Zorunlu değildir; eğer ayarlanırsa, motor güç plakasındaki değere eşit olmalıdır.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

Aralık: 0…1. Değer 0 olarak ayarlandığında parametre devre dışı kalır.

99.12 MOT NOM TORQUE

Daha hassas bir motor modeli için nominal motor şaftı momentini tanımlar. Zorunlu değildir.

Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

Aralık: 0…2147483 Nm

99.13 IDRUN MODE

Sürücü tekrar start edildiğinde gerçekleştirilen motor tanıtmasının türünü seçer (Doğrudan Moment Kontrolü için). Tanımlama sırasında sürücü, optimum motor kontrolü için motor karakteristiklerini tanımlar. Tanıtma çalışmasından sonra sürücü stop edilir. Not: Bu parametre sürücü çalışırken değiştirilemez.

Tanıtma çalışması etkinleştirildikten sonra sürücü stop edilerek iptal edilebilir: Eğer tanıtma çalışması bir kez gerçekleştirilmişse, parametre otomatik olarak NO şeklinde ayarlanır. Eğer henüz tanıtma çalışması gerçekleştirilmemiş ise, parametre otomatik olarak STANDSTILL şeklinde ayarlanır. Bu durumda tanıtma çalışması gerçekleştirilmelidir:

Not: Tanıtma çalışması yalnızca lokal kontrol ile gerçekleştirilebilir (yani sürücü PC aracı veya kontrol paneli üzerinden kontrol edilirken).

Not: Eğer 99.05 MOTOR CTRL MODE = SCALAR ise tanıtma çalışması gerçekleştirilemez.

Not: Tanıtma çalışması, (99.04, 99.06…99.12) motor parametreleri her değiştirildiğinde

gerçekleştirilmelidir. Motor parametrelerinin ayarlanmasının ardından parametre otomatik olarak STANDSTILL şeklinde ayarlanır.

Not: Sabit mıknatıslı motorlarda, tanıtma çalışması sırasında motor şaftı kilitli olmamalı ve yük momenti < %10 olmalıdır (Normal/Düşük/Sabit).

Not: Tanıtma çalışması sırasında olası Güvenli Moment Kapatma ve acil stop devrelerinin kapalı olmasını sağlayın.

0 = NO: Motor tanıtma çalışması istenmez. Bu mod yalnızca tanıtma çalışması (Normal/Düşük/Sabit) bir kez gerçekleştirildikten sonra seçilebilir.

1 = NORMAL: Normal tanıtma çalışması. Mümkün olan en iyi kontrol hassasiyetini garantiler. Tanıtma çalışması yaklaşık 90 saniye sürer. Mümkün olan her durumda bu mod seçilmelidir. Not: Çalıştırılan ekipman Normal tanıtma çalışması ile motordan mekanik olarak ayrılmalıdır:

- eğer yük momenti %20'den daha yüksekse.

- tanıtma çalışması sırasında ekipman nominal momente dayanacak durumda değilse.

Not: ID run start edilmeden önce dönüş yönünü kontrol edin. Çalışma sırasında motor ileri yönde döner.

**UYARI! ID run sırasında motor nominal hızın yaklaşık %50…100 arasında çalışır. ID RUN GERÇEKLEŞTİRMEDEN ÖNCE MOTORU ÇALIŞTIRMANIN GÜVENLİ OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN!

2 = REDUCED: Düşük Tanıtma Çalışması. Normal tanıtma çalışmasının yerine bu mod seçilmelidir:

- mekanik kayıplar %20’den yüksekse (yani motor çalıştırılan makineden mekanik olarak ayrılamıyorsa)

- motor çalışırken akı düşürülmesine izin verilmiyorsa (yani motor terminallerinden beslenen integral frenli bir motor durumunda).

Düşük tanıtma çalışmasında, saha zayıflama alanı veya yüksek momentlerde kontrol, normal tanıtma çalışmasında olduğu kadar hassas olmayabilir. Düşük tanıtma çalışması, normal tanıtma çalışmasına göre daha çabuk tamamlanır (< 90 saniye).

Not: ID run start edilmeden önce dönüş yönünü kontrol edin. Çalışma sırasında motor ileri yönde döner.

**UYARI! ID run sırasında motor nominal hızın yaklaşık %50…100 arasında çalışır. ID RUN GERÇEKLEŞTİRMEDEN ÖNCE MOTORU ÇALIŞTIRMANIN GÜVENLİ OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN!

3 = STANDSTILL: Sabit tanıtma çalışması. Motora DC akımı verilir. Asenkron motorda motor şaftı dönmez (sabit mıknatıslı motorda motor şaftı < 0,5 devir dönebilir).

Not: Bu mod yalnızca, bağlı mekanik donanımlardan (örn. kaldırma ve vinç uygulamaları) kaynaklanan kısıtlamalar nedeniyle Normal veya Düşük tanıtma çalışmasının kullanılamaması durumunda seçilmelidir.

4 = AUTOPHASING: Otomatik fazlama sırasında motorun start açısı belirlenir. Diğer motor modeli değerlerinin güncellenmediğini unutmayın. Aynı zamanda, bkz. 11.07 parametresi.

Not: Devre arama yalnızca Normal/Düşük/Sabit tanıtma çalışması bir kez gerçekleştirildikten sonra seçilebilir. Otomatik faz, bir sabit mıknatıslı motora mutlak enkoder eklenmiş/değiştirilmiş olması ve Normal/Düşük/Sabit tanıtma çalışmasının tekrarlanmasının gerekli olmaması durumunda kullanılır.

Not: Homing sırasında motor şaftı kilitli olmamalı ve yük momenti <%5 olmalıdır.

5 = CUR MEAS CAL: Akım ofseti ve kazancı ölçüm kalibrasyonu. Kalibrasyon bir sonraki start sonrasında gerçekleştirilecektir.