• Sonuç bulunamadı

MORİTANYA CUMHURBAŞKANI TÜRKİYE’DE TEMASLARDA BULUNDU

Belgede AFRİKA GÜNDEMİ (OCAK 2010) (sayfa 38-41)

Moritanya İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muhammed Velid Abdülaziz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi davetlisi olarak Türkiye’de temaslarda bulundu.

Moritanya’dan Türkiye’ye ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştiren Abdülaziz ile Cumhurbaşkanı Gül karşılıklı büyükelçiliklerin açılması konusunda anlaşmaya vardılar. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası kuruluşlarda Moritanya’nın Türkiye’ye verdiği desteğe vurgu yaptı. Gül, "İşbirliğimizin siyasi, kültürel, ticari, askeri kısaca her düzeyde güçlendirilmesi konusunda kararlığımızı ve irademizi paylaştık. Şimdiye kadar siyasi ilişkilerimiz gayet güzel bir şekilde devam etmektedir. Uluslararası kuruluşlarda daima birbirimizi desteklemişizdir.

Moritanya Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine destek vermiştir. İslam Konferansı’nda Kıbrıs gibi konularda daima desteklerini görmüşüzdür" şeklinde konuştu.

Ankara ve İstanbul’da iş dünyasının önde gelen isimleriyle Türk-Afrika İş Konseyleri tarafından verilen bir yemekte bir araya gelen Abdülaziz, Türk işadamlarına Moritanya’da yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Ülkesinin başta madencilik olmak üzere birçok alanda potansiyel barındırdığına işaret eden konuk cumhurbaşkanı, Moritanya hükümetinin yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlayacağına dair söz de verdi.

Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Tamer Taşkın da yemekte yaptığı konuşmada Türk-Afrika İş Konseyi çatısı altında 5 tanesi Kuzey Afrika'da, 4 tanesi Sahra Altı Afrika'da olmak üzere 9 iş konseyinin çalışmalarını yürütmekte olduğunu ve iş konseylerinin ikili ilişkileri geliştirmekte önemli rol oynadığını kaydetti. Taşkın, hedeflerinin Moritanya ile de bir iş konseyi kurulması ve ülkeler arasında bugün mevcut olan yaklaşık 20 milyon dolarlık ticaret hacminin ve yatırım ilişkilerinin katlanarak artması olduğunu ifade etti.

Başa Dön

Moritanya’dan Türkiye’ye ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirildi

39

TUSKON AFRİKA İLE İKİLİ İLİŞKİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

Türkiye İşadamları ve ile Moritanya arasında 20 milyon dolarlık ticaret hacminin gerçekleştiğine işaret eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral, bu yılki hedeflerini 100 milyon dolar olarak belirledi. 2006’dan bu yana düzenlenen Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüleri programları için Moritanya’dan Türkiye'ye gelen yaklaşık 100 işadamını ağırladıklarına da işaret eden Meral, Moritanya'nın her türlü yüksek teknoloji gerektiren projelerine Türkiye olarak talibiz dedi. Moritanya Cumhurbaşkanı Abdülaziz ise Türk girişimcilerini ülkesine davet ederek Moritanya'da çok fazla yatırım imkanı olduğuna dikkat çekti.

Petrol, doğalgaz, demir gibi farklı madenlere sahip olduklarına işaret eden Abdülaziz, balıkçılık konusunda Afrika’daki en bereketli sahillere sahip olduklarını ve bu alana yapılacak yatırımlarla çok daha fazla verim alınabileceğini belirtti. Abdülaziz ayrıca bina, yol gibi altyapılara da ihtiyaçları olduğunu belirterek Türk işadamlarına her türlü yatırım kolaylığının sağlanacağına işaret etti.

19 – 21 Ocak 2010 tarihleri arasında TUSKON koordinasyonunda Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) tarafından, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün başkanlığında, Mısır Ticaret Bakanı Rachid M. Rachid’in daveti üzerine 120 kişilik bir işadamı heyeti ile Mısır’ın Kahire ve İskenderiye illerine ticaret ziyareti düzenledi. 19 Ocak 2010 Pazartesi günü Kahire’de, TUSKON ile Mısır Genç İşadamları Derneği (EJB) işbirliğinde ikili iş görüşmeleri programı organize edildi. 800’ü aşkın Mısırlı işadamının katıldığı görüşmelere Kahire, Tanta gibi Mısır’ın pek çok farklı şehrinden katılım oldu. Program esnasında TUSKON ile Mısır Genç İşadamları Derneği (EJB) arasında ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı. İş Forumuna, TC Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Mısır Ticaret Bakanı Rachid M. Rachid, T.C Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır Genç İşadamları Derneği(EJB) Başkanı Hassan El Khatib, MARİFED Başkanı Ahmet Ciğer ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral konuşmacı olarak katıldılar. İkili görüşmeler sonrasında ise Türk işadamları Mısırlı işadamlarını yerlerinde ziyaret ederek pazarı tanıma olanağı buldular.

Türkiye-Mısır Ticaret ve Yatırım Forumu

Diğer taraftan TUSKON’un öncülüğünde, Afrika kıtasındaki ülkeler ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çeşitli girişimlerde bulunuluyor. 25 Ocak Pazartesi günü Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu(GÜNSİAF) Genel Sekreteri Zeynel Fırat, “Türkler, Afrika`ya bakışlarını değiştirmeli”

şeklinde bir açıklama yaptı. Fırat, sefalet bölgesi olarak uzak durulan Afrika kıtasının ciddi bir ticaret hacmine sahip bulunduğunun da gözden kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Hür Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (HÜRSİAD) düzenlediği TUSKON tanıtım programında üyelere Afrika pazarı hakkında detaylı bilgiler verildi. Fırat, bir süredir Afrika’nın ticaret yapısını incelemek için ve TUSKON’a bağlı Türk işadamları için 54 ülkede bağlantı ofisleri kurmaya çalıştıklarını belirtti. Afrika’da 5 milyar Avrupalı, 600 bin Çinli, 700 bin Arap, 150 bin İranlı, 30 bin Yunanlı’ya rağmen sadece 10 bin Türk’ün bulunduğunu hatırlatan Fırat, Türk işadamlarının sürekli yenilenme ve yeni alternatifler bulmak zorunda olduklarına dikkat çekti.

Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) Afrika sorumlusu Namık Subaş da Afrika’nın Türkiye için dünyanın yarısı anlamına geldiğini ifade etti. Çorum Hitit Sanayicileri ve İşadamları Derneği (HİTİTSİAD) tarafından düzenlenen “Alternatif Pazar Afrika ile Ticaret Köprüsü” konulu seminerde, Çorum iş dünyasına Afrika`ya açılım yolları anlatıldı.

Ceyhanlı işadamları da 24 Ocak’ta, “iş yapacak sektör araştırması”nda bulunmak amacıyla Senegal’e düzenledikleri 6 günlük iş gezisinden döndüler. Ceyhan Girişimci İşadamları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turan Titirinli, TUSKON’un iş dünyasına kazandırmış olduğu açılımlar doğrultusunda gerçekleştirdikleri Senegal gezisinin iş adamları açısından ufuk geliştirici olduğunu kaydetti. Titirinli, Senegal ekonomisinin yüzde 95’inin ithalata dayanmasının üretim ekonomisini cazip hale getirmekte olduğunu belirterek,bölgede “yatırımı üretim üzerine monte etmek gerektiğini”

vurguladı.

Ocak ayının ilk haftasında ise Etiyopya’ya ticari çıkarma yapan Şanlıurfa Genç İşadamları Derneği (ŞUGİAD) üyelerinden 10 işadamı önemli bağlantılarla döndüler. ŞUGİAD Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, inşaat, tekstil ve enerji alanlarında yapılan görüşmelerin olumlu geçtiği belirtti. TUSKON tarafından organize edilen Dünya Dış Ticaret Köprüsü kapsamında Türkiye’ye gelen Etiyopyalı işadamlarının ŞUGİAD ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaretini hatırlatan Öksüzoğlu, söz konusu gezinin iade-i ziyaret niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Başa Dön

“Alternatif Pazar Afrika ile Ticaret Köprüsü” konulu seminerde işadamlarına Afrika’ya ticaret fırsatı anlatıldı

41

Belgede AFRİKA GÜNDEMİ (OCAK 2010) (sayfa 38-41)

Benzer Belgeler