• Sonuç bulunamadı

Reklamlar, firmaların ürünlerini kitlelere ulaştırabilmesi, tanıtabilmesi ya da daha önce piyasaya sunulmuş ürünleri hakkında hatırlatıcı bilgiler sunabilmesi için geliştirilmiş pazarlama faaliyetleridir. Geleneksel reklamların tüm tüketicilere gerçekten ulaşıp ulaşmadığını saptayabilmek oldukça zordur ya da tüketicileri ne kadar etkilediğini ölçmektir. Bundan dolayı geleneksel reklamların hedefine ulaşması ancak satışlarda meydana gelen artışla anlaşılabilir. Yine de satışlardaki artışın tamamı reklam kaynaklı diyebiliriz (Taşçı, 2010: 25).

Geleneksel reklamların aksine mobil reklamlar ise ölçülebilir niteliktedir. Bu durum mobil reklamları daha etkin ve hızlı yapmaktadır. Böylece işletmeler aldıkları geri bildirimler sayesinde hedefledikleri başarıya ne oranda yaklaştıklarını daha kolay görme imkanına sahip olmaktadır. Mobil reklam kampanyalarının önemli bir kısmını mobil pazarlama oluşturmaktadır. Mobil reklam kampanyalarının başarılı olabilmesi için tüketiciler tarafından benimsenmesi ve kabul edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla gönderilecek reklamların önceden izni alınmış bir kitleye gönderilmesi ve kişilerin reklamların içerikleri hakkında bilgi sahibi olması reklamlara karşı takınılacak tutumların olumlu yöne kaymasına yardımcı olacaktır (Taşçı, 2010: 28).

Proaktif opt-in doğası gereği yani tüketicilerden izin alınarak uygulanmalarından dolayı, mobil reklam kampanyaları, web bannerlarından daha etkilidir. Bunun yanı sıra, wireless olma özelliği kullanıldığında, gönderilen reklam mesajları, daha hedefe yönelik ve kişisel olmaktadır (Haig, 2002: 22).

Mobil reklamlar için çeşitli kampanyalar uygulanmaktadır. Bu kampanyaların müşterinin ilgisini çekmesi müşteriyi sıkmayacak şekilde hazırlanması ve kimi zaman müşteriyi eğlendirmesi kampanyanın yararına olacaktır. Mobil reklam kampanyaları sınıflandırılacak olursa, genel olarak üç tür kampanyadan söz etmek mümkündür.

Bunlar: Çekme tipi kampanyalar, Diyalog kampanyaları ve İtme tipi kampanyalardır (Taşçı, 2010: 25).

3.10.1. İtme Kampanyaları

İtme tipi mobil reklam kampanyaları, genellikle markanın veritabanında tüketicilere önceden talep edilmemiş metin mesajları gönderilerek yapılır. Tüketiciler bu durumda pasiftir ve kampanyalar içerisinde çekme türü kampanyalardan daha düşük bir getiri elde edilmektedir (Huang ve Symonds, 2009: 159).

İtme tipi kampanyalar, müşterilere gönderilen mesajların önceden hazırlandığı kampanya türüdür. Burada firmalar, reklam alacak kişilerin listesini oluşturarak daha önce kendileri ile alışveriş yapmış müşterileri kullanırlar. Burada mesajın gönderileceği kişilerden mutlaka izin alınmış olmalıdır. Sadece gönderilecek reklamın içeriğine ilgi duyan müşterilere uygulanmalıdır (Taşçı, 2010: 27).

Mobil pazarlamayı gerçekten özel kılan şeylerden bir tanesi, mobil pazarlamanın insanlarla direkt olarak interaktif bir bağlantı kurmaya imkan sağlamasıdır. Üstelik bu durum, insanların ne adres bilgilerine ne bir posta ofisine ne de televizyon bağlantısına ihtiyaç duyulmadan gerçekleşmesidir, çünkü mobil cihazlar kişiseldir ve o kişiye özeldir. Doğrudan mobil pazarlama, tüketiciye doğrudan mesaj göndermeyi ve bu mesajların cevaplarını almayı içermektedir. Mobil kanal mobil pazarlamanın iki temel formu ile tüketicilere bağlanmaktadır. Bunlardan ilki, pazarlamacı bakışlı iletişim ve ikincisi de tüketici bakışlı iletişimdir. Pazarlamacı bakış açılı iletişimde, pazarlamacılar, müşteri ile bağlantıya geçer örneğin, bir mesaj gönderir ya da bir aplikasyon gönderir bu durum “itme tabanlı pazarlama” olarak da adlandırılmaktadır (Becker vd., 2010: 16).

En çok başvurulan mobil reklam kampanya İtme tipi mobil reklam kampanyalarıdır. Fakat bu reklam kampanyaları uygulanırken, gönderilecek mesajların tüketicilerin ilgi alanları ile ilişkili olması gerekmektedir. Aksi halde mesajlar spam olarak algılanıp okunmadan silinebilir (Yıldırım, 2010: 27).

3.10.2. Çekme Kampanyaları

Çekme tipi mobil reklam kampanyaları ise daha çok müşterileri konuya dahil etmek ile ilgilidir. Örneğin bedava ürün kazanmak için müşterilere satın aldıkları bir ürün üzerinde yazan şifreyi bir numaraya gönderip bir çekilişe katılmaları istenebilir.

Bu şekilde müşterinin katılımı sağlanarak mobil reklam için izni de alınmış olmaktadır (Taşçı, 2010: 25).

Çekiliş kampanyaları sayesinde, müşterilerin istedikleri bilgileri kendi istekleri doğrultusunda sunarak kitlenin tanıtımını yapmaları daha kolay olur. Mobil reklamcılıkta, tüketiciler bir pazarlamacı / firma ile bağlantı kurduklarında, örneğin bir mobil siteyi ziyaret eder veya bir uygulamayı indirirler, buna çekme tabanlı pazarlama denir (Becker vd., 2010: 16).

Çekme tipi mobil reklam kampanyalarında gönderilen mesajlar, tüketicinin inisiyatifiyle başlatılan reklam kampanyalarını kastetmektedir. Bu kampanyalar, mobil cihazların etkileşimli olma özelliğinden yararlanılarak gerçekleştirildikleri için, bu reklam kampanyalarının sonunda çok hızlı geri dönüşler alınabilmektedir. Çekme tipi mobil reklam kampanyaları uygulanırken, öncelikle geleneksel mecralarda reklam yapılarak tüketicilerin kampanyaya katılım göstermesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Çekme tipi mobil reklam kampanyalarında, tüketicilerin isteği üzerine trafik durumu, hava durumu, son dakika haberleri gibi haberler mesaj yoluyla tüketicilerin cep telefonuna gönderilmektedir (Dickinger, Haghirian, Murphy ve Scharl, 2004: 2).

Bir diğer çekme tipi mobil reklam kampanyası ise, tüketicilerin şifre gönderip çeşitli çekilişlere katılmasının istendiği reklam kampanyalarıdır. Ürün ile birlikte verilen şifreleri kısa mesaj olarak ilgili firmaya gönderen tüketiciler, çeşitli kampanyalara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Firmalar, promosyon kampanyalarındaki mobil reklam kampanyalarından da yararlanır. Yapılan bir araştırmada şirketler, mobil reklam kampanyası ile tanıtım yaparken kârlı bir kampanya yapıyorlar. Örneğin, bir mobil reklam kampanyasının tüketicilere 2-3 SMS için büyük bir ödüllü kampanyaya katılmalarını gerektirdiği durumlarda, ödül maliyetlerinin düşürülmesine rağmen şirketin büyük bir kâr elde ettiği görülmüştür (Yıldırım, 2010: 28).

3.10.3. Diyalog Kampanyaları

Şirket ve tüketici arasındaki etkileşim açısından diğer kampanyalardan farklıdır. İtme ve çekme tipi kampanyalar genellikle iki-dört hafta sürüyor, diyalog kampanyaları ise birkaç ay boyunca eklenen farklı temalardan oluşuyor (Taşçı, 2010: 26).