• Sonuç bulunamadı

Sosyal Bilgiler Dersinde Misafirperverlikle İlgili Uygulamaların Zorlu Yönlerine Yönelik Öğrenci Algıları Yönlerine Yönelik Öğrenci Algıları

DEĞERİNDEKİ DEĞİŞİM VE SÜREKLİLİĞE YÖNELİK ÖĞRENCİ ALGILARI

4.4 TÜM SÜREÇ SONUCUNDA ÖĞRENCİLERİN MİSAFİRPERVERLİK DEĞERİNDEKİ DEĞİŞİM VE SÜREKLİLİĞE YÖNELİK ALGILARI

4.4.4 Sosyal Bilgiler Dersinde Misafirperverlikle İlgili Uygulamaların Zorlu Yönlerine Yönelik Öğrenci Algıları Yönlerine Yönelik Öğrenci Algıları

Tablo 8. Araştırmanın Dördüncü Sorusuna Verilen Cevaplara Yönelik Bulgular

Soru Zorlandım Zorlanmadım

4) Bu süreçlerin en çok hangisinde zorlandınız veya beğenmediniz bir nokta var mıydı sizce neler farklı olabilirdi?

Sözlü tarih kısmında çok kısa cevaplar verildi onları kendim uzatmaya çalıştım.(Ö1)

Ben sadece yazmada zorlandım kısa cevaplar olduğu için annemden yardım alarak cevapları uzattım.(Ö2)

Ben sözlü tarihte zorlandım yazması beni zorladı.(Ö3)

Sözlü tarih konusunda zorlandım.(Ö4)

Ben sözlü tarih ve araştırmada zorlandım.(Ö5) Ben sözlü tarih konusunda zorlandım.(Ö6) Ben en çok sözlü tarihte zorlandım.(Ö7)(Ö9). Ben en çok araştırma kısmında hangi siteleri kullanacağım konusunda zorlandım .(Ö8) Sözlü tarihte zorlandım biraz.(Ö10)

İlk önce sözlü tarih kısmında zorlandım.(Ö11) Araştırmada zorlandım çok uzun cevaplar olduğu için yazarken elim acıdı biraz.(Ö12) Sözlü tarihte zorlandım.(Ö13)

Ben en çok sözlü tarih kısmında zorlandım. (Ö14).

Dedem falan uzak yerlerde yaşadığı için çok zorlandım.(Ö15)

100

Tablo 8’de araştırma sürecine katılan öğrencilerden 14 tanesi sözlü tarih çalışması sırasında zorlandığını ifade ederken 1 öğrenci fikir beyan etmemiştir.

Süreç içerisinde öğrenciler, ders aşamasında hiç zorlanmadıklarını ifade etmişlerdir. Ders aşamasında öğretmenin, öğrencilere rehberlik etmesi öğrencilerin ders aşamasında zorlanmalarını engellemiştir. Bunun yanında araştırma aşamasında öğrenciler, hangi kaynaklardan faydalanacağını bilmemeleri ve internetteki bilgi havuzu içerisinde bilgileri ayırt edememelerinden dolayı araştırma kısmında zorlandıklarını ifade etmişlerdir. Araştırma aşamasında, öğrencilere verilen araştırmalarda onlara hangi kaynaklardan faydalanmaları gerektiği hakkında bilgiler verilmesi, gerekirse bir yönerge hazırlanması ve bazı yönlendirmeler yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Günümüzde gelişen ve değişen dünyamızda artık internetin olmadığı ev bulmak neredeyse imkânsız duruma gelmiştir. Bunun yanında öğrencilerin her gün internete girseler dahi internetten bilgi edinme noktasında sıkıntılar yaşadıkları ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerin internet sitelerindeki bilgi çokluğu içinde hangisinden faydalanması gerektiği hakkında kararsız kaldıkları ortaya çıkmıştır.

Süreç içerisinde, öğrencilerin en fazla zorlandıkları aşamanın sözlü tarih olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun ana nedeni olarak, görüştükleri kişilerin görüşmeyi ciddiye almamalarını ortaya koymuşlardır. Ayrıca bazı görüşmecilerin kayıt alınmasını istemediği gibi sorunlarla karşılaşmaları, bu çalışmaları ilk kez yapmaları dolayısıyla zorlanmışlardır. Sözlü tarih sürecinde öğrencileri zorlayan bir diğer durum ise görüşmecilerin samimi olmaması, kısa cevaplar vermeleri öğrencilerin çalışma azmini kırmıştır. Bu durum sözlü tarih çalışmalarında görüşmecilerin gönüllü ve istekli olmasının önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmaların uzun süreli olması nedeniyle, görüşme sürecinde ve sonunda verileri yazıya geçirmeleri esnasında zorlandıkları ortaya çıkmıştır. Bu durum ise bazı öğrencilerin çalışmalarını kendilerine verilen zaman çizelgesi içerisinde değil, plansız olarak yürüttüklerini ortaya çıkarmıştır. Verilen zaman çizelgesinde her şeyin belirli zaman aralıklarıyla yapılması ve çalışmanın zamana yayılması düşünülmüşken, bazı öğrencilerin çalışmayı son günlere bıraktığı ve sıkıştığı için zorlandığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum bazı öğrencilerin çalışma disiplinine sahip olmadığını göstermektedir.

101

4.4.4.1 Araştırma sürecinde zorlandığını ifade öğrencilerin söylemleri

“Ben pek zorlanmadım. Sadece yazma konusunda elim acıdı biraz. Birde sözlü tarih kısmında çok kısa cevaplar verildi. Onları kendim uzatmaya çalıştım.

Sözlü tarih kısmını büyüklerimiz daha istekli olup sohbet ortamında yapsaydık daha iyi olurdu.”(Ö1)

“Ben sadece yazmada zorlandım. Kısa cevaplar olduğu için annemden yardım alarak cevapları uzattım. Sözlü tarihte daha güzel şeyler olabilirdi. Sınıftaki yaptığımız köy odası oyunları etkinliklerin süresini daha uzun yapabilirdik. Kayıt alırken anneannem biraz utandı.” (Ö2)

“Ben sözlü tarihte zorlandım. Yazması beni zorladı. Bazen "Uf ya!" diyerek canım sıkıldı ama beğendim. Yazma işini yapmasak sadece kayıt olsa daha iyi olurdu.

Benimde anneannem, halam ve teyzemde video ve kayıt çektirmek istemediler ama sonra onları da ikna ettim.” (Ö3)

“Sözlü tarih konusunda zorlandım. Kayıt yaparken kayıt sürekli bozulduğu için tekrar tekrar yapmak zorunda kaldım. Bir de 86 yaşındaki dedemle yaptım. Unutkanlık hastalığı olduğu için anlatırken söylediklerini unutuyordu. O yüzden pek cevap veremedi, zor oldu. Sözlü tarih kısmı çok uzun olduğu için o kısmı beğenmedim. Ben de kayıt alırken ikna etmede çok zorlandım. Kayıt bozulduğu için tekrar tekrar uğraştım.” (Ö4)

“Ben sözlü tarih ve araştırmada zorlandım. Sözlü tarihte, "Güzel yazabiliyor muyum, acaba öğretmen beğenecek mi?" diye endişelendim. Araştırma kısmında ise hangi siteden araştırma yapacağımı bilemedim. Kayıtlar kısmında babam zor ikna oldu onu zor ikna ettim.” (Ö5)

“Ben sözlü tarih konusunda zorlandım. Çünkü 53 yaşındaki kadına köy odalarını sorduğumda o biliyordu ama 68 yaşındaki bir kadına sorduğumda o bilmiyordu. Bu da karışık oluyordu. Sonra ben yazım yerini düzeltmek durumunda kaldım. Ben de kayıt ve ses kaydı konusunda zorlandım. Çektirmek istemediler babaannem ve babamın kuzeni istemedikleri için onları çekemedim. Babam da video istemedi onunda ses kaydını aldım.” (Ö6)

“Ben en çok sözlü tarihte zorlandım. Çünkü babaannem sorduğum sorulara evet veya hayır diyordu sadece. Bu nedenle zorlandım. Araştırma konusunu sadece siteden araştırıp yaptığımız için fazla hiçbir şey öğrenmiyoruz ama onunla ilgili sorular sorabilirdik.”(Ö7) “Ben en çok araştırma kısmında hangi siteleri kullanacağım konusunda zorlandım. Hangi bilgiler doğru hangi bilgiler yanlış anlayamadım. Sözlü tarihte izin alma konusunda

102

zorlandım. Çünkü müsait insanları bulamadım hep bugün değil yarın dediler. En son halamdan izin aldım Elazığ’daki halamla telefonda konuşarak sözlü tarih kısmını yaptım. Sözlü tarih kısmında büyüklerimiz çok isteksizlerdi ve sürekli bu soruyu neden soruyorsun dediler. İsteksiz ve yavaş cevaplar veriyorlardı.”(Ö8)

“Sözlü tarihte zorlandım biraz. Soru sorarken zorlandım. Büyükler cevap verirken şaşırdıkları için kaydı tekrar yapıyordum. Farklı olsaydı dediğim yer yoktu.” (Ö10)

“İlk önce sözlü tarih kısmında zorlandım. Kısa cevaplar aldığım için soruları türetmeye çalıştım. O zaman daha iyi cevaplar aldım.”(Ö11)

“Araştırmada zorlandım. Çok uzun cevaplar olduğu için yazarken elim acıdı biraz. En çok derste dikkatimi çekti araştırmadakilerle derstekiler aynıymış aynı olduğu için yazmasam mı acaba dedim içimden.” (Ö12)

“Sözlü tarihte zorlandım. Dedemin arkadaşına, "Eskiden giyim farklı mıydı?" dedim. "Evet." dedi. Ben de soruyu türetip "Peki nasıldı?" diye sordum ve daha fazla cevap aldım.” (Ö13) “Ben en çok sözlü tarih kısmında zorlandım. Kişileri bulmakta zorlandım. Ödevin bitmesine bir gün kala bulabildim. Bir de "Bitti mi, daha var mı?" diye sürekli soruyorlardı. Bir de yazım aşamasında zorlandım baya uzun yazılar oldu. Farklılık gördüğüm dersteydi eskiden köy odaları varmış şimdi ise yok.

Bence derse birkaç kişi çağırsak daha iyi olurdu. Onlar sınıfta bize anlatsalar daha kolay olurdu. Araştırma kısmında çok uzun yazı yazmayı beğenmedim. (Ö14)

“Dedem falan uzak yerlerde yaşadığı için çok zorlandım. Herkes aynı cevabı verdi orayı değiştirmek isterdim. Dersi canlandırsaydık daha iyi olurdu drama şeklinde.” (Ö15)

4.4.5 Sözlü Tarih Sürecinde Yaş Farkının Öğrenci Algılarına Etkisi ve

Outline

Benzer Belgeler