• Sonuç bulunamadı

3. MIPv6 TEST ORTAMI KURULUMU VE HÜCRE GEÇİŞİ TESTLERİ

3.2. MIPL Düğüm Yapılandırması

Ağ ortamı için MIPv6 desteğine sahip cihazların oluşturulabilmesi, MIPv6 özelliğine sahip MIPL uygulamasının cihazlara uygulanması ile oluşturulur. Gerekli ağ alt yapısının (yönlendirici, kablo, erişim noktası) yanında bir MIPv6 test ortamı en az üç ayrı makine gerektirir; HA, MN ve CN [83]. Ağ test ortamında kullanılan bu cihazlar ağda yönlendirici yayını alma, gönderme, otomatik adres yapılandırma, ters yönlendirilebilirlik süreçlerinin yönetimi gibi konularda mevcut görevlerini yerine getirebilmeleri için mipl.conf, radvd.conf, ripngd.conf ve zebra.conf yapılandırma dosyalarını gerektirirler.

3.2.1. HA yapılandırma süreci

HA, MN için ev ağı işlevlerini yerine getirebilecek ek özelliklere sahip bir yönlendiricidir. Bu özelliğinden dolayı HA’nın tüm ağ bağlantı ara yüzleri için yönlendirme özelliği açılarak otomatik yapılandırma, RA alımı özellikleri kapatılmıştır [84].

# echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/forwarding

# echo 0 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/autoconf

# echo 0 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/accept_ra

# echo 0 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/accept_redirects

IPv6 yönlendirme işlevi, TCP/IP tabanlı yönlendirme iletişim kuralı sağlayan Zebra yazılımı kullanılarak hazırlanan zebra.conf dosyası ile gerçekleştirilmiştir. HA için bu dosyanın içeriği şu şekildedir [85].

interface lo

ipv6 nd prefix-advertisement 2003::/64 2592000 604800 onlink autoconfig interface eth1

ipv6 address 2002::2/64 no ipv6 nd suppress-ra ipv6 nd ra-interval 10

ipv6 nd prefix-advertisement 2002::/64 2592000 604800 onlink autoconfig ipv6 route 2001::/64 2002::1

ipv6 route 2003::/64 2003::2 ipv6 route 2004::/64 2002::1 line vty

Yeni nesil Yönlendirme Bilgisi Protokolü (RIPng -Router Information Protocol next generation) IPv6 yönlendirme iletişim kuralı için seçilmiştir. RIPng bir hedefe ulaşmak için en iyi yönlendirmeyi uzaklık vektör algoritmasını kullanarak bulan bir Dâhili Ağ geçidi Protokolü (IGP-Interior Gateway Protocol) iletişim kuralıdır. Bu iletişim kuralı IPv6 tabanlı ağlarda hesapladığı rotaları yönlendirme bilgisiyle değiştirir [86]. RIPng yönlendirme sürecini ripngd.conf dosyası ile hazırlanan

yapılandırmaya göre yapar. ripngd.conf dosyasının içeriği HA için aşağıda verildiği

Yönlendirici yayınlarını göndermek için, Linux ve BSD sistemlerin IPv6 yönlendiricisi gibi çalışmasını sağlayan Yönlendirici Yayını Uygulaması (RADVD -Router Advertisement Daemon) kullanılmıştır. Radvd RA iletilerini RFC 2461 belgelendirmesine göre yayınlar. Buna göre RA iletileri belirli aralıklarla veya RS istek iletisi geldiği zaman gönderilir [87]. Bu iletiler IPv6 durum denetimsiz yapılandırma için kullanılır. MN’nin ev ağında olduğunu anlayabilmesi için HA’nın yönlendirici yayını gönderecek şekilde yapılandırılması gerekmektedir. Bu yapılandırma işlemi radvd.conf dosyası ile sağlanır.

interface eth0{

HA’nın MIPv6 işlevselliğini yerine getirebilmesi için MIPL tarafından kullanılacak yapılandırma mip6d.conf dosyası ile sağlanır. Bu dosyanın içeriği aşağıdaki gibidir.

NodeConfig HA;

DebugLevel 10;

Interface "eth1";

IPsec configuration UseCnBuAck enabled;

UseMnHaIPsec disabled;

MN, üzerinde sadece MIPL uygulamasının çalıştırılması gereken bir düğümdür. Bu nedenden dolayı MN için yönlendirme işlemi kapatılırken, otomatik adres yapılandırma ve RA alımı süreçleri aktif edilmiştir.

# echo 0 > /proc/sys/net/ipv6/conf/wlan0/forwarding

# echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/wlan0/autoconf

# echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/wlan0/accept_ra

# echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/wlan0/accept_redirects

MN’nin MIPv6 işlevselliğini yerine getirebilmesi için MIPL tarafından kullanılacak yapılandırma mip6d.conf dosyası ile sağlanır. Bu dosyanın içeriği aşağıdaki gibidir.

NodeConfig MN;

3.2.3. CN yapılandırma süreci

CN, üzerinde sadece MIPL uygulamasının çalıştırılması gereken bir düğümdür. Bu nedenle MN ile benzer şekilde yapılandırılmıştır.

# echo 0 > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/forwarding

# echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/autoconf

# echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/accept_ra

# echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/accept_redirects

CN’nin MIPv6 işlevselliğini yerine getirebilmesi için MIPL tarafından kullanılacak yapılandırma mip6d.conf dosyası ile sağlanır. Bu dosyanın içeriği aşağıdaki gibidir.

NodeConfig MN;

DebugLevel 10;

Enable RO

DoRouteOptimizationCN enabled;

UseCnBuAck enabled;

3.2.4. IPv6 yönlendiricilerinin yapılandırılması

IPv6 desteğine sahip yönlendiriciler HA düğümünde olduğu gibi yapılandırılırlar.

Ancak, farklı olarak bu düğümlerde MIPL uygulamasına gerek yoktur. HA düğümünde olduğu gibi IPv6 yönlendirme işlemi Zebra yazılımı ve Ripngd yönlendirme iletişim kuralı kullanılarak, ara yüzler için IPv6 adreslerinin atanması ve RA yayınlarının gönderilmesi işlemi Radvd uygulaması ile gerçekleştirilir. Buna göre; test ortamı üzerinde bulunan R6 ve FR yönlendiricilerinin yapılandırması şu şekildedir;

R6 yönlendiricisinin yapılandırma süreci

R6, ağın merkezinde bulunan IPv6 desteğine sahip bir yönlendiricidir. Bu özelliğinden dolayı R6’nın tüm ağ bağlantı ara yüzleri için yönlendirme özelliği açılarak otomatik yapılandırma, RA alımı özellikleri HA düğümünde olduğu gibi kapatılmıştır. IPv6 yönlendirme işlevi için Zebra yazılımı kullanılarak zebra.conf dosyası hazırlanmıştır. zebra.conf dosyasının içeriği aşağıda verilmiştir.

interface eth0

RIPng yönlendirme süreci için hazırlanan ripngd.conf dosyasının içeriği R6 için aşağıda verildiği gibidir.

R6’nın yönlendirici yayını gönderecek şekilde yapılandırılması için hazırlanan radvd.conf dosyası aşağıda verilmiştir.

AdvSendAdvert on;

FR, MN’nin hücre geçişini gerçekleştirdiği IPv6 desteğine sahip yönlendiricidir. Bu özelliğinden dolayı FR’nin tüm ağ bağlantı ara yüzleri için yönlendirme özelliği açılarak otomatik yapılandırma ve RA alımı özellikleri kapatılmıştır. IPv6 yönlendirme işlevi zebra.conf dosyası, yönlendirme iletişim kuralı için ripngd.conf ve RA yayınları için radvd.conf yapılandırma dosyaları R6’da olduğu gibi hazırlanmıştır.