• Sonuç bulunamadı

Mikrobiyoloji laboratuvarÕ bulunur (De÷iúik 15.12.2008/26788) 6) Acil ünitesi ve genel yo÷un bakÕm ünitesi bulunur

Belgede ÖZEL HASTANELER YÖNETMEL (sayfa 57-60)

NÜKLEER TIP (EK-3/30) A)SERVøS (Ek-3/01 listesine ek olarak)

C- ENDOSKOPø ÜNøTESø (Ek-3/23 listesi) D-AMELøYATHANE (Ek3/D listesine ek olarak)

5) Mikrobiyoloji laboratuvarÕ bulunur (De÷iúik 15.12.2008/26788) 6) Acil ünitesi ve genel yo÷un bakÕm ünitesi bulunur

c-) Ruh Sa÷lÕ÷Õ ve HastalÕklarÕ Hastanesi

Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde ve ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ uzmanlÕk dalÕnda hasta kabul ve tedavi edecek genel hastanelerde bu Yönetmelik ile öngörülen asgarî standartlara ilave olarak aúa÷Õdaki úart ve nitelikleri taúÕmalarÕ gerekir.

Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesi olarak ve genel hastane içinde Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ klini÷i úeklinde kurulabilir.

1) Ruh Sa÷lÕ÷Õ ve HastalÕklarÕ Dal hastanesinde veya genel hastane içinde açÕlacak Ruh Sa÷lÕ÷Õ ve HastalÕklarÕ kliniklerinde güvenlik esastÕr. Bina duvar, pencere ve kapÕlarÕ ile iç dizaynÕ hastalarÕn kaçmalarÕna, kazaya ve zarara u÷ramalarÕna engel olacak úekilde yapÕlmalÕ. Genel hastane içinde açÕlacak kliniklerin hastanenin di÷er birimleri ile güvenlik açÕsÕndan giriú çÕkÕúlarda izolasyonu sa÷lanmÕú ve klinik giriú kapÕsÕ denetim altÕnda olmalÕ.

Genel bir hastanede hastalarÕn intihar olasÕlÕ÷Õ da göz önüne alÕnarak alt katlarda olmasÕ tercih edilmelidir.

2) Güvenlik açÕsÕndan pencere çerçeveleri sa÷lam malzemelerden a÷Õr darbelere dayanÕklÕ olmalÕdÕr. Pencere camlarÕ kÕrÕlmaz olmalÕ ve pencere kollarÕ çÕkarÕlabilir olmalÕdÕr.

HastalarÕn personelden ba÷ÕmsÕz olarak kullanabildi÷i pencerelerde güvenli÷i sa÷layacak úekilde özel çelik kafesler olabilir ancak bu kafesler klini÷in dÕúarÕdan görünümünü estetik açÕdan olumsuz olarak etkilememelidir.

3) Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde hasta odalarÕ ve hastalarÕn genel kullanÕmÕna açÕk odalar dÕúÕndaki tüm bölümler kilit altÕnda olmalÕ ve bunlarÕn anahtar ve yedek anahtarlarÕna personelin ulaúÕlmasÕnÕ sa÷layacak sistem bulunmalÕdÕr. Personelin kullanaca÷Õ tek tip anahtarlarÕn tüm kapÕlarÕ açabilir özellikte olmasÕ tercih edilmelidir.

Hasta oda kapÕlarÕ dÕúarÕdan müdahale ile açÕlabilir kilit sistemine sahip olmalÕdÕr.

Hasta odalarÕnda intihar riskine karúÕ banyoda ki askÕlÕklar bel hizasÕ altÕnda tutulmalÕ veya otuz kilo üstünde a÷ÕrlÕ÷Õ taúÕyamaz özelli÷i olmalÕdÕr. Banyoda kÕrÕlmaz özellikli ayna duvara gömülü olmalÕdÕr. Hasta banyo ve tuvaletlerin de kapÕlar dÕúarÕdan müdahale ile açÕlabilir kilit sistemine sahip olmalÕdÕr.

Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde hasta odalarÕnda elektrik prizleri ve dü÷meleri oda dÕúÕnda olmalÕ veya sistem 12 volt özelli÷inde olmalÕdÕr. AydÕnlatma ampulleri hasta tarafÕndan ulaúÕlamaz ve müdalale edilemez úekilde olmalÕdÕr.

Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ uzmanlÕk dalÕnda hizmet verecek genel hastanelerde bu uzmanlÕk dalÕ için ayrÕlmÕú kliniktede aynÕ özellikler bulunur.

4) Kalorifer tesisatÕ ve radyatörler dayanÕklÕ malzeme ile örtülmelidir.

5) Katlardan yangÕn merdivenlerine geçiúlerde gerekli teknik ve güvenlik önlemleri alÕnmalÕdÕr.

6) Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde, hasta katlarÕnda muayene ve tedavi

odasÕ bulunumalÕdÕr. Tedavi odasÕ müdahale odasÕ olarak ta düzenlenebilir.

7) Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde bir EKT odasÕ ve ba÷lantÕlÕ olarak bir tedavi sonrasÕ izlem odasÕ düzenlenmelidir. EKT odasÕ, genel anestezi uygulamasÕna uygun donanÕma sahip olmalÕdÕr.

8) Hemúire ve sa÷lÕk personelinin serviste ki görev yeri, servisin her alanÕnÕ sürekli denetleyecek úekilde düzenlenmeli ve hemúire odasÕ bulunmalÕdÕr.

9) Özel durum arzeden hastalar için özel donanÕmlÕ odalarÕn duvarlarÕ yumuúatÕlmÕú olmalÕ. Bu tür hasta oda kapÕlarÕnda ‘gözlem pencereleri’ bulunmalÕ. Bu pencerelerin boyutlarÕ mahremiyeti bozmayacak ve hastanÕn gözlemlenmesi için yeterli geniúlikte kÕrÕlmaz camdan olmalÕdÕr.

10) Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde hastalarÕn toplu olarak vakit geçirebilecekleri ve toplu olarak yemek yemeye uygun, televizyon, radyo, müzik yayÕnÕ gibi teknik donanÕmlara sahip geniú bir gündüz odasÕ ve yeterli geniúlikte u÷raú odasÕ/atelyesi düzenlenmelidir.

11) Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde poliklinikte muayene odalarÕ dÕúÕnda görüúme odasÕ, bekleme salonu ve bir sekreterya bulunmalÕdÕr.

12) Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde acil ünitesinde; güvenlik birimi, muayene odasÕ, duvarlarÕ hastalarÕn kendilerine zarar vermelerini önleyecek úekilde yumuúatÕlmÕú müdahale odasÕ ve müúahade odasÕ ile personel odasÕ bulunmalÕdÕr.

13) Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ uzmanlÕk dalÕnda hizmet verecek genel hastanelerde hasta genel dosyasÕna ek olarak ayrÕ bir hasta dosyasÕ tutulmalÕ ve bu dosyalar genel arúivden farklÕ yerde úifre ile korunmalÕdÕr.

Ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dal hastanesinde ise tüm hasta kayÕtlarÕnÕn bu úekilde korunmalÕdÕr.

14) Ruh Sa÷lÕ÷Õ ve HastalÕklarÕ uzmanlÕk dalÕnda hizmet verecek genel hastanelerde ruh sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ uzmanlÕk dalÕnda özellik arzeden hastalar için yukardaki özellikleri taúÕyan ve gerekli önlemleri alÕnmÕú en az iki hasta odasÕ bulunmalÕdÕr.

d-) Göz HastalÕklarÕ Hastanesi

Göz hastalÕklarÕ dalÕnda hizmet verecek dal hastanelerinde bu yönetmelikte öngörülen asgari standartlara ilave olarak;

1) En aza iki adet olmak üzere yeterli sayÕda göz poliklini÷i, ve tetkik odalarÕ veya ünitelerinde;

a) Argon laser, b) YAG lazer,

c) BilgisayarlÕ görme alanÕ,

d) Arka sagment Ultrasonografi cihazÕ, e) Biyometrik ultrasonografi cihazÕ, f) Göz anjio sistemleri (FFA-ICG), g) Korneal görüntüleme sistemleri;

1)Topografi, 2)Pakimetre, bulunmalÕdÕr.

2)Hasta yatak sayÕsÕ otuz ve altÕnda bulunan göz dal hastanelerinde bir adet ameliyat salonu olabilir.

3) Göz dal hastanelerinde radyoloji ve di÷er laboratuvarlar kurulmaz(De÷iúik 15.12.2008/26788). Ancak bu hastanelerde gerekli olan kan, idrar ve gaita tetkikleri için hastane bünyesinde numune alma odasÕ oluúturulur ve personeli bulunur.

4) Hasta yatak sayÕsÕ otuz ve altÕnda bulunan göz dal hastanelerinde genel anestezi altÕnda yapÕlacak ameliyatlarda anestezi ve reanimasyon uzman tabibi bulunmasÕ úartÕ ile anestezi ve reanimasyon uzman tabibinin kadrolu- tam zamanlÕ olarak bulunmasÕ gerekmez.

5) Göz dal hastanelerinde yo÷un bakÕm yata÷Õ bulunmasÕ zorunlu de÷ildir.

6) Göz dal hastanelerinde acil ünitesi; göz uzmanlÕk dalÕnÕn gerekti÷i acil ünitesinden oluúur. Acil muayene ve müdahale odasÕnda aúa÷Õda belirtilen bulunmasÕ gereken araç-gereç ve tÕbbî sarf malzemesi bulunur. Acil muayene ve acil müdahale odasÕ birlikte düzenlenebilir.

Acil müúahade odasÕ ayrÕca düzenlenmeyebilir. Müúahade odasÕnda yatÕrÕlmasÕ gereken hastalar hasta odalarÕnda müúahadeye alÕnabilir.

Acil ünitesinde aúa÷Õdaki araç-gereç ve tÕbbî sarf malzemesi bulunur.

1) Biomikroskop 2) Flourescein strip 3) PPD enjektörü 4) Lavaj için kanül 5) 90 D lens 6) Steril pens

7) Oftalmoskop ve retinoskop 8) Portegü

9) Göz eúeli 10) Bleforesta 11) 15q-30q-45q bÕçaklar 12) Muhtelif sütürler 13) Sütür pensi 14) Göz bandajÕ Randel 15) Tromel

16) Göz uzmanlÕk dalÕnÕn gerektirdi÷i ilaçlar ve sarf malzemesi e-) Onkoloji Hastanesi

Onkoloji hastalÕklarÕ dalÕnda hizmet verecek dal hastaneleri ile onkoloji hastalÕklarÕ dalÕnda hasta kabul ve tedavi edecek genel hastanelerde, bu yönetmelikte öngörülen asgarî standartlara ilave olarak;

1) Bina, merkezi klima, medikal gaz sistemi, monitorizasyon sitemi, yangÕn alarm sistemi, seslendirme sistemi ve nem, so÷utma sistemi gibi özellikli bina projesine uygun olmalÕ

2) Onkoloji hastanesinde, koridor ve merdivenler kaymayan ve silinebilir malzemeden olmalÕdÕr. Hasta katlarÕnda hemúire bankolarÕnda müdahaleye hazÕr acil ekipman ve hasta yatak katlarÕnda tek kullanÕmlÕk sürgü için sürgü imha ve depo odalarÕ bulunmalÕ,

3) Medikal onkoloji dalÕnda hizmet verecek olan onkoloji hastanesinde ameliyathane ve cerrahi yo÷un bakÕm hasta yata÷Õna gerek olmayÕp dahili hastalar için dahili yo÷un bakÕm hasta yata÷Õ bulunan yo÷un bakÕm ünitesi bulunmalÕ,

4) Radyasyon Onkolojisinde hizmet verecek olan onkoloji hastanesinde; personel olarak radyasyon onkoloji uzmanÕ ile fizik mühendisi bulunmalÕ ve araç-gereç olarak megavoltaj cihazÕ, similatör ve tedavi planlama bilgisayarÕ bulunmalÕ,

5) Hastaya acil müdahale edebilecek acil ünitesi ve tam donanÕma sahip ambulans bulunmalÕ,

6) Kemoterapi hazÕrlama ve uygulama ünitesi, endoskopi ünitesi, diyetisyen ve beslenme ünitesi bulunmalÕ.

7) Medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi ile anestezi ve a÷rÕ poliklini÷i bulunmalÕdÕr.

8) Radyoloji ünitesi ile biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarÕ bulunur. (De÷iúik 15.12.2008/26788)

f-) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesi olarak hizmet verecek dal hastanelerinde, bu yönetmelikte öngörülen asgarî standartlara ilave olarak;

1) Hasta odalarÕ tekerlekli sandalye kullanÕmÕ için yeterli manevra alanÕna sahip olmalÕdÕr.

2) Lavabo, banyo ve tuvaletlerde tekerlekli sandalye transferini kolaylaútÕrmak için tutunma barlarÕ ve tekerlekli sandalye manevrasÕ için serbest hareket alanÕ bulunmalÕdÕr.

3) Seviye farkÕ olan yerlerde ba÷lantÕ rampalarla sa÷lanmalÕ, rampanÕn uygun e÷imde ve geniúlikte olmalÕ, rampanÕn iki taraflÕ el trabzanÕ bulunmalÕ ve rampa zemini kaymaya dirençli olmalÕdÕr.

4) KapÕ ve pencere tutamaklarÕ ile musluklar hastalarÕn özel ihtiyaçlarÕnÕ karúÕlayabilecek özellikte olmalÕdÕr.

5) YangÕn ve depreme karúÕ kapÕlar kolay açÕlabilir olmalÕdÕr.

6) Elektroterapi bölümü, hidroterapi bölümü, mekanoterapi ünitesi, egzersiz salonu, psikoterapi ünitesi, iú-u÷raúÕ ünitesi ile dinlenme ve rekreasyon alanlarÕ bulunmalÕdÕr.

7) Radyoloji ünitesi ile biyokimya laboratuvarÕ bulunur. (De÷iúik 15.12.2008/26788)

g-) Çocuk Sa÷lÕ÷Õ ve HastalÕklarÕ Hastanesi

Çocuk sa÷lÕ÷Õ ve hastalÕklarÕ dalÕnda hizmet verecek dal hastanelerinde bu yönetmelikte öngörülen asgarî standartlara ilave olarak;

1) Süt çocu÷u hasta bakÕm servisi ve yo÷un bakÕm servisi, yenido÷an ve prematüre bakÕm servisi ve fototerapi ünitesi, kan de÷iúim odasÕ, izolasyon odasÕ bulunmalÕ,

2) En az iki adet genel çocuk poliklini÷i bulunmalÕ,

3) Poliklinikler, cilt rengini görebilecek úekilde aydÕnlatÕlmalÕ ve yeterli havalandÕrma sa÷layacak úekilde pencere sitemi bulunmalÕ.

4) Otoskop ve oftalmoskop seti duvara monte edilmeli,

5) Muayene hazÕrlÕk ve tartÕ odasÕ, psikolog odasÕ, diyetisyen odasÕ, e÷itim materyallerinin bulundu÷u ishal ve rehidratasyon odasÕ ayrÕca düzenlenebilir.

6) Emzirme ve alt de÷iútirme odasÕ bulunmalÕdÕr.

h-) Kalp ve damar Cerrahisi hastanesi

Kalp ve damar Cerrahisi hastanesi olarak hizmet verecek dal hastanelerinde, bu yönetmelikte öngörülen asgarî standartlara ilave olarak;

1)Kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi ile diyetisyen poliklini÷i bulunmalÕ.

2) Çocuk ve yenido÷an kalp cerrahisi yapÕlmasÕ durumunda; yenido÷an poliklini÷i ve çocuk kardiyoloji poliklini÷i bulunmalÕ.

3)EKG, EKO, eforlu EKG ve holter test odasÕ, kateterizasyon ve anjiyografi bölümü, koroner ve cerrahi yo÷un bakÕm, biyokimya laboratuarÕ, tÕbbî foto÷rafhane bulunmalÕdÕr.

AyrÕca;

a) Bir adet kalp katerizasyon ve anjiografi cihazÕ

b) Bir adet transtorasik ve transözofogal proplarÕ ile beraber ekokardiyografi c) yeteri kadar EKG, eforlu EKG, Holter monitörü,

d) Bir adet kalp akci÷er makinesi, so÷utucu-ÕsÕtÕcÕ ve blanketleri e) Bir adet intraaortik balon pompasÕ,

f) Kan gazlarÕ cihazÕ, g) Periferik vasküler doppler ,

h) Portatif röntgen,

i) Portable veya sabit hemadiyaliz cihazÕ, j) Pace maker,

k) Yo÷un bakÕmlar için yo÷un bakÕm yatak sayÕsÕ kadar volümetrik respiratör, en az iki basÕnçlÕ monitör,

l) Yo÷un bakÕm ve her hasta katÕ için defibrilatör, m) TaúÕnabilen respiratör ve monitörler bulunmalÕdÕr.

Õ- ) Acil YardÕm ve Travmatoloji Hastanesi

Acil YardÕm ve Travmatoloji Hastanesi olarak hizmet verecek dal hastanelerinde, bu yönetmelikte öngörülen asgarî standartlara ilave olarak;

1) Dahiliye, çocuk, diú, KBB, göz, üroloji, ortopedi, nöroloji, nöroúürürji, kardiyoloji, genel cerrahi, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, gö÷üs cerrahisi, kalp ve damar cerrahisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon poliklini÷i ile psikiyatri poliklini÷i bulunmalÕ.

2) Fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesi bulunmalÕ.

3) Teúhis üniteleri olarak radyoloji ünitesinde, DSA ünitesi, MRI ünitesi, IVP odasÕ, renkli doppler odasÕ, TV’li cihaz odasÕ, kateterizasyon ve anjiografi bölümü, kan gazlarÕ laboratuarÕ bulunmalÕ.

4) Koroner yo÷un bakÕm ve cerrahi yo÷un bakÕm ünitesi bulunmalÕ.

5) Diyaliz ünitesi bulunmalÕdÕr.

6) Ameliyathanede transplantasyon merkezi, alçÕ mahallinin bulundu÷u genel cerrahi ameliyathane salonu düzenlenmelidir.

i-) Adli TÕp UzmanlÕk DalÕnÕn Gerektirdi÷i Asgari StandartlarÕ

Özel hastanelerde adli tÕp uzmanlÕk dalÕnda hizmet sunumu olmasÕ durumunda bu yönetmelikte öngörülen asgarî standartlara ilave olarak;

1) Birbiri ile ba÷lantÕlÕ iki odadan ibaret olan poliklinik odasÕ bulunur. Muayene odasÕnda, muayene masasÕ dÕúÕnda jinekolojik muayene masasÕda bulunur.

2) Hasta genel dosyasÕna not düúülerek hasta genel dosyasÕna ek olarak adli tÕp hastalarÕ için ayrÕ bir hasta dosyasÕ tutulmalÕ, dosya içinde aydÕnlatÕlmÕú onama izninin alÕndÕ÷ÕnÕ gösteren belge bulunmalÕ ve bu dosyalar genel arúivden farklÕ yerde úifre ile korunmalÕdÕr. RaporlarÕn düzenlenmesi ve gönderilmesinde gerekli tedbirler alÕnarak gizlilik kurallarÕna uyulmalÕdÕr.

3) Radyoloji ve biyokimya laboratuvarÕ bulunur. (De÷iúik 15.12.2008/26788)

4) Nesep tayini ile çeúitli leke tayini olarak moleküler genetik inceleme tayini yapÕlacaksa moleküler biyoloji laboratuvarÕ kurulmasÕ zorunludur.

5) ølgili mevzuatta belirtilen ve Adli TÕp Kurumu ile Sa÷lÕk BakanlÕ÷Õ sa÷lÕk kuruluúlarÕnda kullanÕlan formlarÕna uygun raporlar düzenlenir. Adli TÕp Kurumu istatistik formlarÕ esas alÕnarak üçer aylÕk dönemler halinde yapÕlan iúlemlere ait bilgiler Müdürlüklere bildirilir.

6) Adli tÕp poliklini÷i hizmet sunumunda; adli travmatoloji ve genel muayene, yaú tayini, moleküler genetik inceleme, madde ba÷ÕmlÕlÕ÷Õ tespiti, meslekte kazanma gücü kaybÕ olarak maluliyet tespiti sunumu yapÕlabilir.

(De÷iúik.R.G.-11/3/2009-27166)

EK-12

PERSONEL ÇALIùMA BELGESø

ÖZEL …...……… HASTANESø

Foto÷raf

Tarih : Belge No :

PERSONELøN :

ADI ve SOYADI : T.C. KøMLøK NO : UNVANI : GÖREVø : BABA ADI : DOöUM YERø/TARøHø : MEZUN OLDUöU OKUL/FAKÜLTE:

DøPLOMA TARøH ve NO : UZMANLIK BELGESø TARøH ve NO:

YukarÕda açÕk kimli÷i yazÕlÕ olan personelin

………..………... Hastanesinde, (kadrolu-kÕsmi zamanlÕ-konsültan)……… olarak mesle÷ini icra etmesi uygun görülmüútür.

Düzenleyen Onay Mesul Müdür øl Sa÷lÕk Müdürü

Tabibin kadrolu, kÕsmi ve/veya konsültan çalÕútÕ÷Õ yerler belgenin arkasÕna iúlenir.

Belgede ÖZEL HASTANELER YÖNETMEL (sayfa 57-60)

Benzer Belgeler