• Sonuç bulunamadı

3. DEĞERLENDİRME

3.1. Plan ve Mekân Anlayışı

3.4.4. Mihraplar

Katalogda incelediğimiz Seydişehir camilerinin mihrapları güneyde ortada yer almaktadır. Çoğunlukla ahşap malzeme tercih edilmiştir. Bunun dışında taş malzeme de kullanılmıştır.

Dış cephede duvardan taşırılmayan mihraplar içerden hafif öne doğru taşırılmıştır. Akçalar Köyü Büyük Cami ve Mesudiye Köyü Cami mihrapları beden duvarıyla aynı hizadadır. Mihraplar dikdörtgen biçimli olup yarım daire formlu nişe sahiptir. Gökhüyük Köyü Cami diğerlerinden farklı olarak mukarnaslı bir kavsaraya sahiptir.

Ahşap mihrapların bir kısmı sonradan yenilenmiş ve çok sadedir. Araplar Cami, Çavuş Kasabası Memiş Efendi Cami, Kesecik Köyü Büyük Cami mihrapları yenilenmiştir. Akçalar Köyü Büyük Cami, Bostandere Kasabası Cami, Ketenli Kasabası Hamamönü Cami, Mesudiye Köyü Cami, Seyyid Harun Cami mihrapları bitkisel süslemeler bakımından zengin

olup eski örneklerdir (Fotoğraf 9, 23, 66, 79, 106). Değirmenci Cami, Gökhüyük Köyü Cami ve Kuran Köyü mihrapları farklı olarak betonarme malzemeden yapılmıştır. Üzerleri de boyanmıştır. En sade mihrap kesme taş malzemeyle örülmüş orijinal durumuyla kalan Muallimhane Cami mihrabıdır (Fotoğraf 87).

Şeyh Abdullah Efendi Türbesinde ise yarım daire kemerli mihrap vardır. Mihrap günümüzde çiniyle kaplanmıştır (Fotoğraf 126).

3.4.5. Minberler

Minberler genelde güneybatı köşeye yerleştirilmiş olmalarına rağmen Kesecik Köyü Büyük Cami ve Seyyid Harun Cami’nde köşede olmayıp biraz daha ortaya alınmıştır.

Seydişehir camilerinin minberleri Değirmenci Cami minberi hariç ahşap malzemeden yapılmıştır (Fotoğraf 10, 17, 24, 33, 46, 58, 75, 78, 88, 107,108). Değirmenci Cami minberi betonarmedir ve serbest fırça tekniğinde süslenmiştir (Fotoğraf 41). Minberler de mihraplar gibi süslemelidir. Son yıllarda yenilenen minberler ise oldukça sade, basit işçilik gösterir.

Yenilenen minberler yüzeysel oyma tekniğinde süslemesiz ve kündekâri havası verilmeye çalışılmıştır. Süslemede geometrik motifler kullanılmıştır. Diğerlerinde ise çakma tekniğinde bitkisel motifler işlenmiştir. Minber korkuluklarında çakma tekniği ve kafes oyma tekniği uygulamaları görülür.

Ketenli Kasabası Hamamönü Cami’sinin minberi yoktur.

3.4.6. Minareler

İncelenen Seydişehir Cami minareleri genellikle kuzey cephenin doğu ya da batı köşesine bitişiktir. Kuran Köyü Cami minaresi kuzeydoğu köşede yapıdan ayrı olarak yapılmıştır. Bostandere Kasabası Cami minaresi güneybatı köşede yapıya bitişik yapılmıştır. Güneybatı köşede minare olan tek yapıdır. Muallimhane Cami minaresi doğu cephede türbeyle yapı arasında kalmıştır. Ketenli Kasabası Hamamönü Cami ve Mesudiye Köyü Camilerinin minareleri yoktur.

Minareler genelde kesme taş malzeme kullanılarak yapılmıştır. Çoğu da sonradan inşa edilmiştir. Kuran Köyü Cami hariç hepsi tek şerefelidir.

Seydişehir minarelerinin hepsi kare kaide üzerine silindirik gövdelidir. Silindirik gövdeler düzgün taşla örülmüş sadece Değirmenci Cami minaresi iç ve dış bükey silmelerle hareketlendirilmiştir (Fotoğraf 38). Şerefe altları mukarnaslı, zikzak süslemeli veya sade bırakılmıştır. Şerefe korkulukları geometrik süslemeli, küçük kemer açıklıklı şekilde yapılmıştır. Gövde konik külahla son bulmaktadır. Araplar Cami, Çavuş Kasabası Memiş

Efendi Cami, Değirmenci Cami, Kesecik Köyü Büyük Cami, Kuran Köyü Cami minarelerinin külahları kâgir malzemedir.

3.5. Süsleme

Seydişehir yapılarında süslemeye çok fazla rastlanmaz. Dış cephelerde yapıya hareketlilik katan unsurlar ahşap hatıllar ya da devşirme malzemelerdir. İç kısımlarda da camilerde mihraplar ve minberler süslemenin yoğun olduğu yerlerdir. Bunun dışında Kesecik Köyü Büyük Cami’nin mahfil ve tavan süslemeleri dikkat çekicidir. Bir diğer tavan süslemesi de Kuran Köyü Cami’ndedir. Seyyid Harun Cami’nin pencere kanatları ve vaaz kürsüsü de süslemeli parçalardır. Türbelerde, hamamlarda, çeşmelerde süslemeye pek rastlanmaz. Süslemeler taş, mermer, ahşap, çini, olarak değerlendirilebilir.

3.5.1. Taş Süsleme

Taş üzerinde süsleme en çok minarelerde ve çeşmelerde görülür. Minarelerde şerefe altlarında, korkuluklarda geometrik süsleme, mukarnas sıraları, testere dişi şeklinde zikzak sıraları, kemercikli açıklıklar görülür. Çeşmelerde ise saçakta, kemer ayaklarında, kemer üzengi noktasından başlayarak nişin içini dolanan profilli ve düz silmeler görülür. Çavuş Kasabası Memiş Efendi Çeşmesi, Değirmenci Çeşmesi, Hacı Mustafa Çeşmesi, Kavaklı Çeşmesi, Yeni Cami Çeşmesi, Yeni Cami güneyindeki İbrahim Balcı Çeşmesi gibi.

Camilerin cephe duvarlarında devşirme taşlar üzerindeki süslemeler dikkat çekicidir. Akçalar Köyü Büyük Cami’nin güney cephesindeki alınlıklı devşirme parçada biri oturur diğeri ayakta iki insan figürü görülür (Fotoğraf 11). Kesecik Köyü Büyük Cami duvarındaki dikdörtgen devşirme taş parçada da karşılıklı oturan iki insan figürü vardır (Fotoğraf 50). Devşirme taş süslemenin en güzel örnekleri Seyyid Harun Cami beden duvarlarındadır. Bitkisel motifli parçaların yoğunlukta olduğu süslemelerde üzüm salkımları, rozetler, gülbezekler, giyoş motifleri işlenmiştir (Fotoğraf 97,98). Aynı şekilde Halife Sultan Türbesi’nin giriş kapısını çevreleyen devşirme parçalarda da yumurta dizileri, bitkisel motifler görülür. Muallimhane Türbesi’nin Giriş Kapısındaki renkli taş süsleme de dış cephe süslemesine örnek verilebilir.

Çeşmeler silmelerin dışında oldukça sadedir. Hamamlarda da süslemeye rastlanmaz. Yapıların içerisinde taş süslemeli unsur yoktur.

3.5.2. Mermer Süsleme

Seydişehir yapılarında mermer malzeme kitabelerde kullanılmıştır. Kitabeler yazı dışında oldukça sadedir. Bunun dışında devşirme parça olarak Seyyid Harun Türbesinin doğu cephesindeki pencere lentosunda giyoş motifli parça örnek verilebilir (Fotoğraf 121).

3.5.3. Ahşap Süsleme

Seydişehir yapılarında ahşap süsleme camilerin mihrap, minber, mahfil korkulukları, tavan göbeği ve pencere kanatlarında karşımıza çıkar.

Ahşap mihrapların bordürleri, kavsarası, taç kısımları süslemelidir. Ajur tekniğindeki motifler düz ahşap zemine çakılarak veya yapıştırılarak oluşturulmuştur. Mihraplarda genellikle üç sıra geniş bordür olup aralara ince bordürler yerleştirilmiş ve süslemesiz bırakılmıştır. Farklı renklerde boyanan bordürlerin hepsinde ağırlıklı olarak stilize bitkisel motifler işlenmiştir. Kıvrım dallar S ve C motifleri, birbiri içerisine geçen baklava motifleri en çok görülenleridir (Fotoğraf 9, 23, 66, 79, 106). En özenli mihrap Seyyid Harun Cami’ndedir. Kıvrım dallar, stilize yapraklar bordürleri oluşturmaktadır. Mihrap nişini dolanan altın yaldız renkli bordürde yumurta dizisi motifi işlenmiştir. Bu motif diğer mihraplarda karşımıza çıkmaz. Mihrap kavsaraları genelde sade bırakılmış ve içleri boyanmıştır. Taç kısımlarına da yelpaze ve güneş motifi yerleştirilmiştir.

Seydişehir minberlerinde de mihraplardaki gibi bordürler yapılmıştır. Farklı renklerde boyanan bordürler de mihraplardakilerle benzer şekilde stilize bitki motifleri, yapraklar, kıvrım dallar, S ve C kıvrımları işlenmiştir. Akçalar Köyü Büyük Cami, Bostandere Kasabası Cami, Gökhüyük Köyü Cami, Kuran Köyü Cami, Mesudiye Köyü Cami, Muallimhane Cami, Seyyid Harun Cami ahşap minberleri yukarıda bahsettiğimiz motiflerle süslenmiştir (Fotoğraf 10,24, 46, 75.78,88.107). Mesudiye Köyü Cami minberinde S ve C kıvrımları daha yoğun işlenmiş, dalların arasına siyah renkli küçük çiçek tomurcukları yerleştirilmiştir. Ayrıca aynalığın solundaki vazodan çıkan çiçek motifi serbest fırça tekniğindedir. Kırmızı renkte iki büyük gül, aralara yeşil yapraklar ve kırmızı gül tomurcukları Rokoko sanatı özelliği gösterir (Fotoğraf 78). Muallimhane Cami minberinin köşk kısmında da volütlü kıvrımlar ortada palmet motifiyle birleşip kemer şekli oluşturmuştur (Fotoğraf 89). Sonradan yapılan minberlerde yüzeysel oyma tekniğinde geometrik motifler işlenmiştir.

Seyyid Harun Cami’sinin vaaz kürsüsünün süslemeleri mihrap ve minbere benzerlik gösterir.

Camilerin mahfil korkulukları genelde süslemesiz bırakılmıştır. Kesecik Köyü Büyük Cami korkuluklarında stilize bitki motifi süslemesine rastlanır. Balkon kısmında aşağıya

doğru sarkan testere dişi motifi ve korkuluğu boydan boya tamamlayan stilize şekilli gagaları birbirine değmiş kuş motifleri görülür (Fotoğraf 54). Ketenli Kasabası Hamaönü Cami mahfil korkuluğunun balkonunda da aşağıya bakan testere dişi motifleri görülür (Fotoğraf 65). Bu iki örnek dışında mahfiller oldukça sadedir.

Tavanlar Araplar Cami ve Çavuş Kasabası Memiş Efendi Cami hariç çıtalı ahşap kaplamadır. Tavan süslemeleri Kesecik Köyü Büyük Cami ve Kuran Köyü Cami’nde görülür. Bu iki örnek dışında tavanlar oldukça sadedir. Kesecik Köyü Büyük Cami tavan göbeği süslemeleri bitkisel ve geometrik motiflidir. Göbekler iç içe bordürlerle çevrelenmiş ve ortalarında çiçek motifi vardır. Tam yuvarlak olan tavan göbeğinin ortasında ise stilize kıvrım dal ve yaprak motifi görülür (Fotoğraf 55,56,57). Kuran Köyü Cami tavan süslemesinde de baklava dilimi motifi işlenmiş ortasında da çiçekler ve sekiz kollu yıldız motifi bulunur (Fotoğraf 73).

Ahşap pencere kanatları uygulaması Seyyid Harun Cami’nde vardır. Ortada stilize bir çiçekten çıkan on altı kollu yıldız motifi büyüyerek devam etmiştir. Bir diğer süsleme de kareler ve altıgenler birleşerek sekizgenleri oluşturmuştur. Kapaklardaki geometrik motifler sonsuzluk kavramı taşımaktadır (Fotoğraf 104,105).

Harim giriş kapıları oldukça yeni ve sadedir. Ketenli Kasabası Hamamönü Cami giriş kapısı diğerlerine göre daha eskidir. Altı baklava dilimi birleşerek birbiri içerisine geçen daireler oluşturmuştur (Fotoğraf 63). Seyyid Harun Türbesi’nin orijinal kapısı oldukça süslü imiş. İki kanattan oluşan giriş kapısı panolara ayrılmış, üstteki panoda yazılar, alttaki panoda simetrik olarak tanzim edilmiş palmet ve rumi motifleri işlenmiştir. Kanatlar ince bir kenar suyu ile çevrilip, içerisi basit rumi zincirli geçmelerle süslenmiştir.102

3.5.4. Çini Süsleme

İncelene Seydişehir yapılarında çini süsleme fazla karşımıza çıkmaz. Seyyid Harun Türbesi’nin içinde Seyyid Harun’un mezarının baş taşında firuze renkli çini plakalar vardır. Çini kaplamalı tek yapı Şeyh Abdullah Efendi Türbesi’dir. Türbenin içerisi tavan hizasına kadar Klasik Osmanlı çinileri tarzında plakalarla kaplanmıştır. Mihrapta çini süslemelidir.

3.6. Kitabeler

Seydişehir yapılarının çoğunda kitabe mevcut değildir. Bazılarında da Latin alfabeli Türkçe yapım ve onarım kitabesi vardır. Arapça ve Osmanlıca yazılı kitabesi olanlar Muallimhane Cami, Çavuş Kasabası Memiş Efendi Türbesi, Halife Sultan Türbesi, Seyyid Harun Türbesi, Derviş Ağa Çeşmesi, Mustafa Efendi Çeşmesi, Ortakaraören Kasabası Çeşmesi, Yeni Cami Çeşmesi’dir. Diğer yapılarda ise Latin alfabesiyle isim ve tarih yazılıdır. Kitabeler mermer malzeme üzerine sülüs veya talik yazıyla kabartma tekniğinde yazılmıştır. Derviş Ağa Çeşmesi’nin talik yazılı kitabesinin zemini boyanmıştır.

Bazı yapıların cephe duvarlarında ve giriş kısımlarında ayet, dua, kelime-i tevhid ve halife isimleri görülür.

4. SONUÇ

Konya İli’nin güneybatı sınırları içinde Konya’ya 92 km. uzaklıktaki Seydişehir, Anadolu’nun ilkçağ klasik yerleşmelerinden olan Göller Bölgesi sınırları içinde olup çok eski iskâna sahne olmuştur. Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans devirlerini yaşamış bir bölgedir. Anadolu Selçukluları döneminde kurulmadığı için kaynaklarda adı geçmez. Bu yüzden Anadolu Selçuklu devri yapılarıyla karşılaşmayız. Eşrefoğulları Beyliği döneminde kurulmuş ve eserler meydana getirilmiştir. Seydişehir’i bu kadar önemli kılan özellik, Horasan’dan kalkıp buralara gelen bir alperen tarafından kurulmasıdır. Seyyid Harun, döneminde çok sevilmiş, Eşrefoğlu Mehmet Bey tarafından korunup, gözetilmiş adına vakıflar bağışlanmıştır. Yine başka yerlerden evliya insanlar onu görmek için kalkıp Seydişehir’e gelmiş ve ayrılamamıştır. Seydişehir, kurulduktan sonra artık tarihi olaylara da sahne olmuştur. Beyşehir, Seydişehir, Akşehir beylikler arasında sürekli el değiştiren yerleşim yerleridir. En son Karamanlı devletinin elinden alınarak Osmanlı toprağı haline getirilmiş ve Karaman eyaletine bağlı bir kaza olmuştur. Günümüzde Konya’nın şirin ilçelerinden biridir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde daha çok yapı inşa edilmiştir. Camiler, türbeler, hamam, çeşmeler örnek verilebilir. Yapılan eserlerin bir kısmı günümüze ulaşırken, bir kısmı yıkılmış ya da orijinalliğini tamamen kaybedip yeniden yapılmıştır.

İlçede yaptığımız araştırmada sanat değeri olan on iki cami, sekiz türbe, iki hamam, dokuz çeşme tespit edilerek otuz bir yapı incelenmiştir. Yapıların mimari, malzeme, teknik, süsleme özellikleri belirtilmiştir.

Seydişehir camileri çoğunlukla Konya ve çevresinde Selçuklulardan beri sıklıkla kullanılan geleneksel ahşap direkli camilerin geç dönem uygulamaları şeklinde yapılmıştır. Genellikle kesme taş ve moloz taş malzemeyle inşa edilmiştir. Araplar Cami ve Çavuş Kasabası Memiş Efendi Cami hariç ahşap tavanlı sade yapılardır. Hepsinin üst örtüsü kırma çatıdır. En eksi tarihli cami Seyyid Harun adına 1310 dolaylarında yaptırılan Seyyid Harun Cami’dir. Bunu 1529 tarihli Klasik Osmanlı yapısı olan Muallimhane Cami takip eder.

Türbeler genel anlamda 13. ve 14. yüzyıl özelliği taşır. Kare gövde üzerine içten kubbe dıştan, kasnak üzerine konik külah, kubbe gibi elemanlarla örtülmüştür. Hacı Yusuf Efendi Türbesi yarım daire plan özelliği gösteren tek yapıdır. Şeyh Abdullah Efendi Türbesi dikdörtgen plan tarzında kırma çatı örtülüdür.

Seydişehir hamamları desek de bugün sadece Seyyid Harun Hamamı’nın erkekler bölümü kullanılmaktadır. 14. yüzyılda yapılmış münferit planlı çifte hamamdır. Ilıca Hamamı’nın külah örtülü sıcaklık bölümünden başka bir şey kalmamıştır.

İncelediğimiz dokuz çeşmeden yedisi tek cepheli sokak çeşmesidir. Derviş Ağa Çeşmesi ise tek cepheli meydan çeşmesidir. Yeni Cami çeşmesi cami avlusunda bağımsız olmayan bir yapıdır.

Seydişehir yapıları kesme taş ve moloz taştan inşa edilmiştir. Bazı camiler sıvandığı için malzeme tam bilinememektedir. Sıvalı olmayanlarda ahşap hatıllarla destek sistemi oluşturulmuştur. Sadece Kesecik Köyü Büyük Cami de taş malzemeden silme kullanılmıştır. Türbeler kesme taş malzemedir. Sadece Sultan Hatun Türbesi’nin kasnak ve külah örtüsü tuğla malzemeden inşa edilmiştir. Hamamlar moloz taş malzemedir. Ahşap malzeme tavan, sütun, mahfil, mihrap, minber, kapı, pencere kapaklarında karşımıza çıkar.

Yapılara genel anlamda baktığımızda süslemesiz, sade bırakılmıştır. Malzemenin doğal görüntüsü içinde süsleme görülür. Ancak mihrap ve minberlerdeki ahşap süslemeler dikkat çekicidir.

Akdeniz’e geçişi sağlayan Seydişehir ilçesi, kasaba ve köylerindeki eserlerin çoğu Osmanlı devrinin son dönemlerinde yapılmış, etkilenmelerden uzak taşra özelliklerini yansıtır.

BİBLİYOGRAFYA

Anonim, “Seydişehir”, Yeni Türk Ansiklopedisi, C:9, İstanbul, 1985 Anonim, “Seydişehir”, Türk Ansiklopedisi, C: 28, Ankara, 1980 Anonim, Konya İl Yıllığı, Konya, 1967

Anonim, Konya İl Yıllığı, Konya, 1973

Anonim, Konya’da Selçuklu ve Osmanlı Eserleri, Konya

ARIK, M. O., “Erken Devir Anadolu – Türk Mimarisinde Türbe Biçimleri”, Anatolia, C:11, Ankara, 1969, s.57-100

ASLANAPA, O., Türk Sanatı, İstanbul, 1997

ASLANAPA, O., Osmanlı Devri Mimarisi, İstanbul, 1986

AYAZ, A., Seydişehir Tarihi, Seyyid Harun Veli Şeyh Hacı Abdullah Efendi, Seydişehir, 2003

BİRSEN, E., “Anadolu’da Türk Hamam Mimarisi”, Osmanlı Ansiklopedisi, C: 12, İstanbul, s.395-405

DURAN, R., “Konya Sarayönü’nde Üç Ahşap Cami”, Vakıflar Dergisi, Sayı:20 Ankara, 1988, s. 395-405

DÜGERLER, O.N., Karamanoğulları Dönemi Mimarisi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul, 1995

ERAVŞAR, O., Tokat Tarihi Su Yapıları (Hamamlar), Konya, 2004

ERDEMİR, Y., Beyşehir Eşrefoğlu Süleyman Bey Cami ve Külliyesi, Konya, 1997 KARA, H., Konya- Hadim ve Taşkent Türk Devri Yapıları, S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya, 2005

KARA, N., Seydişehir’de Türk İslam Devri Yapıları, (Lisans Tezi), Konya, 1993 KONYAL, İ.H., Abideleri ve Kitabeleri İle Konya Tarihi, Ankara, 1997

KOYUNCU, S., İdealimizdeki Seydişehir Vilâyeti, Seydişehir, 1994 KUBAN, D., Türk İslam Sanatı Üzerine Denemeler, İstanbul, 1995

KUM, N., “Doğduğum Şirin Memleket: Seydişehir”, Konya Halkevi Kültür Dergisi, Sayı:118-119, Konya, 1948

KUM, N., “Konya ve Çevresinde Bir Gezi Notları, Afyonkahisarı – Konya- Seydişehri – Beyşehri”, Konya Halkevi Kültür Dergisi, Sayı:116-117, Konya, 1948

ORAL, Z., “Turgut Oğulları, Eserleri – Vakfiyeleri”, Türk Tarih Kurumu Bildirileri, Ankara, 1957, s.1-38

ORAL, Z., “Turgut Oğulları, Eserleri – Vakfiyeleri”, Vakıflar Dergisi, Sayı:3, Ankara,1956, s. 31-64

ÖNDER, M., “Seydişehir’de Seyyid Harun Külliyesi, Vakıflar ve Banisi, Vakıflar Dergisi, Sayı:20, Ankara, 1988, s.13-28

ÖNDER, M., Seydişehir Tarihi, Konya, 1986 ÖNDER, M., Mevlana Şehri Konya, Ankara, 1971

ÖNGE, Y., Anadolu’da XII. XIII. Yüzyıl Türk Hamamları, Ankara, 1995 ÖNGE, Y., “Eski Türk Hamamlarında Aydınlatma”, Vakıflar Dergisi, Sayı:12, Ankara, 1978, s. 121-136

ÖNKAL, H., Anadolu Selçuklu Türbeleri, Ankara, 1996

ÖNKAL, H., Selçuklu – Osmanlı Sultanları ve Türbeleri, Ankara, 1999 ÖNKAL, H., Osmanlı Hanedan Türbeleri, Ankara, 1992

SÜMER, F., Oğuzlar (Türkmenler), Ankara, 1967

UĞUR, F., “Seydişehir’in Kuruluşu”, Konya Halkevi Kültür Dergisi, Sayı:4, Konya, 1936, s.226,229

ULUÇAY, Ç., “Makalatı Seyyid Harun”, Belleten, Cilt:10, Ankara, 1946, s.749-778 UZUNÇARŞILI, İ.H., Anadolu Beylikleri ve Akkoyunlu Karakoyunlu Devletleri, Ankara, 1988

UZUNÇARŞILI, İ.H., Anadolu Beylikleri, Ankara, 1969

ÜNAL, R.H., “Seyyid Harun Cami ve Önündeki Üç Kümbet”, Sanat Tarihi Yıllığı, Sayı:6, İstanbul, 1976, s.45-65

RAMSAY, W.M., (Çev: Mihri Pektaş), Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası, İstanbul, 1960

ÇİZİM LİSTESİ Çizim 1: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami Planı Çizim 2: Seydişehir, Araplar Cami Planı

Çizim 3: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami Planı

Çizim 4: Seydişehir, Çavuş Kasabası Memiş Efendi Cami ve Türbesi Planı Çizim 5: Seydişehir, Değirmenci Cami

Çizim 6: Seydişehir, Gökhüyük Köyü Cami Planı Çizim 7: Seydişehir, Kesecik Köyü Büyük Cami Planı

Çizim 8: Seydişehir, Ketenli Kasabası Hamamönü Cami Planı Çizim 9: Seydişehir, Kuran Köyü Cami Planı

Çizim 10: Seydişehir, Mesudiye Köyü Cami Planı

Çizim 11: Muallimhane Cami ve Türbesi Planı (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden) Çizim 12: Seydişehir, Seyyid Harun Cami, A: Seyyid Harun Türbesi, B: Halife Sultan

Türbesi, C: Sultan Hatun Türbesi Planı (R.H. Ünal’dan) Çizim 13: Seydişehir, Hacı Yusuf Efendi Türbesi Planı (M. Önder’den)

Çizim 14: Seydişehir, Sultan Hatun Türbesi (Rüstem Bey Türbesi) Plan ve Kesiti (O.N. Dülgerler’den)

Çizim 15: Seydişehir, Şeyh Abdullah Efendi Türbesi Planı (M. Önder’den) Çizim 16: Seydişehir, Ilıca Hamamı Planı (N. Kara’dan)

Çizim 17: Seydişehir, Seyyid Harun Hamamı Planı (Yılmaz Önge’den)

Çizim 18: Seydişehir, Çavuş Kasabası Memiş Efendi Çeşmesi Plan ve Görünüş Çizim 19: Seydişehir, Değirmenci Çeşmesi Plan ve Görünüş

Çizim 20: Seydişehir, Derviş Ağa Çeşmesi Plan ve Görünüş Çizim 21: Seydişehir, Hacı Mustafa Çeşmesi Plan ve Görünüş Çizim 22: Seydişehir, Kavaklı Çeşmesi Plan ve Görünüş

Çizim 23: Seydişehir, Mustafa Efendi Çeşmesi Plan ve Görünüş Çizim 24: Seydişehir, Ortakaraören Kasabası Çeşmesi Plan ve Görünüş Çizim 25: Seydişehir, Yeni Cami Çeşmesi Plan ve Görünüş

Çizim 26: Seydişehir, Yeni Cami Güneyindeki İbrahim Balcı Çeşmesi Plan ve Görünüş

FOTOĞRAF LİSTESİ Fotoğraf 1: Seydişehir’in genel görünüşü

Fotoğraf 2: Seydişehir’in genel görünüşü Fotoğraf 3: Seydişehir’in genel görünüşü Fotoğraf 4: Seydişehir’in genel görünüşü

Fotoğraf 5: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, güneybatı cephe genel görünüş Fotoğraf 6: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, minaresi

Fotoğraf 7: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, harim

Fotoğraf 8: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, mahfil genel görünüşü Fotoğraf 9: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, mihrap

Fotoğraf 10: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, minber

Fotoğraf 11: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, güney cephedeki devşirme parça Fotoğraf 12: Seydişehir, Akçalar Köyü Büyük Cami, doğu cephedeki kullanılmayan bölüm

Fotoğraf 13: Seydişehir, Araplar Cami, doğu cepheden genel görünüş Fotoğraf 14: Seydişehir, Araplar Cami, kuzeybatı cepheden genel görünüş Fotoğraf 15: Seydişehir, Araplar Cami, minaresi

Fotoğraf 16: Seydişehir, Araplar Cami, harim bölümü ve kadınlar mahfili Fotoğraf 17: Seydişehir, Araplar Cami, harim bölümü ve minber

Fotoğraf 18: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, kuzeybatı cephe Fotoğraf 19: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, son cemaat yeri Fotoğraf 20: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, minaresi Fotoğraf 21: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, harim

Fotoğraf 22: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, harim ve mahfil Fotoğraf 23: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, mihrap

Fotoğraf 24: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, minber

Fotoğraf 25: Seydişehir, Bostandere Kasabası Cami, tavan süslemesi

Fotoğraf 26: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, güneydoğu cephe Fotoğraf 27: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, türbe ve minare Fotoğraf 28: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, kuzey cephe Fotoğraf 29: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, türbe ve caminin genel görünüşü (KKTVKK Arşivi’nden, 1988)

Fotoğraf 30: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, harim ve mihrap Fotoğraf 31: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, harim

Fotoğraf 32: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, mahfil Fotoğraf 33: Seydişehir, Çavuş Kasabası, Memiş Efendi Cami, minberi

Benzer Belgeler