• Sonuç bulunamadı

6. TÜRKĠYE’DE TARIMSAL MÜCADELE

6.5. Mevzuatlar

Bitki sağlığını korumada ve tedavi etmede kullanılan ilaçlar ile bunların etkili ve yardımcı maddelerinin, uçak ve helikopter dâhil tarımsal mücadelede kullanılan alet ve makinelerin ithalat, ihracat, imal ve ihzar Ģartlarını, norm ve özelliklerini, fiyatlarının tespit ve ilanını, imalatlarına dair esasları, ruhsatlandırma ve denetimlerini, fabrikalarının iĢletme izinleri ile ilgili iĢlemleri ile imalat, piyasa, depo ve bayi kontrollerini Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü yapmaktadır. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün konu ile ilgili görevleri aĢağıda sıralanmaktadır.

2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 5000 4000 3000 2000 1000 Yıllar To pl am İ hr ac at MAPEMAD 79945 MSD 923745 Accuracy Measures Actual Fits Variable

Toplam İhracat için Trend Analizi

Linear Trend Model Yt = 2138 + 1,24*t

45

— Tarımsal mücadelede kullanılan pestisit ve benzeri maddelerin ruhsatlandırılması ile ilgili iĢlemleri yapmak,

— Tarımsal mücadele merkez ilaç komisyonunu toplamak

— Pestisit ve benzeri maddelerin üretim yerleri ile ilgili kriterleri belirlemek, kurmak ve iĢletme izinlerini vermek.

— Tarımsal mücadelede kullanılan pestisit ve benzeri maddelerin, bunların aktif ve yardımcı maddelerinin, imal ve izhar Ģartlarını, norm ve özelliklerini tespit etmek, spesifikasyon ve reçete ile ilgili iĢlemleri yapmak, zamanında piyasada bulundurulmalarını sağlamak.

— Zirai ilaçlar ile ilgili mevzuat çalıĢmalarına katılmak.

— Zirai mücadelede kullanılan pestisit ve benzeri maddeler ile bunların aktif ve yardımcı maddelerinin ithalat, ihracat ve tahsisleri ile ilgili iĢlemleri yapmak ve yaptırmak.

— Pestisit ve benzeri maddeler ile zirai mücadelede kullanılan aletlerin fiyatları ile ilgili iĢlemleri yapmak, Bakanlıkça yapılan ihalelerde ilaç tahmini bedellerinin tespiti çalıĢmalarına katılmak.

— Pestisit ve benzeri maddeler ile ilgili üretim, tüketim, ithalat, ihracat gibi istatistiki bilgileri hazırlamak.

— Pestisit ve benzeri maddeler ile fabrika, piyasa kontrolü ve bozukluğundan Ģüphe ile ilgili analiz raporlarını değerlendirerek ilgili Yönetmelik hükümlerini uygulamak. — Pestisit ve benzeri maddeler ile bu maddelerin gıdalardaki kalıntıları ile ilgili kodeks çalıĢmalarına katılmak.

— Pestisit ve benzeri maddelerin son ilaçlama ile hasat arasındaki süre ve uygulama dozlarını kontrol etmek üzere, pestisit ve benzeri maddelerin çevre ortamları ile (su, toprak, hava) hasat esnasında tarım ürünlerindeki kalıntı analizlerini yapmak, yaptırmak.

— Pestisit ve benzeri maddelerin üretildiği fabrika, piyasa ve bunları satan bayilerin kontrollerini yapmak, yaptırmak.

— Pestisit ve benzeri maddelerin nakilleri ile ilgili esasları belirlemek ve kontrollerini yapmak, yaptırmak. Ġthalat, ihracat ve ilaç nakillerinin kullanımı ile ilgili esasları belirlemek.

— Helikopter ve uçak dâhil zirai mücadele alet ve makinelerinin ruhsatlandırılmaları ile ilgili iĢlemleri yapmak, bunların imalatına dair esasları belirlemek, imalat yerleri ile piyasa kontrollerini ve kalibrasyonlarını yapmak yaptırmak.

— Bakanlıkça ihale edilecek ilaçların ilaç atma bedellerini tespit etmek. Ġlaç-Alet Hizmetleri ile ilgili mevzuat çalıĢmaları ile zirai ilaç komisyon çalıĢmalarına katılmaktır.

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ġlaç – Alet Hizmetleri Daire BaĢkanlığının Tarımsal Mücadelede kullanılan ilaçlarla ilgili çalıĢtığı mevzuatlar aĢağıda sıralanmaktadır (TKB, 2009).

— 5996 Sayılı Veterinerlik, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu: 11 Haziran 2010‘ da kabul edilen bu kanun ile tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak, gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahını ve refahını korumak amaçlanmaktadır (Anonim, 2011a).

— Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli SatıĢ Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik: 12 Haziran 2009 tarih ve 27256 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan bu yönetmelik, tarım ilaçlarının reçeteli olarak satılması ve reçete yazmaya yetkili kiĢilerle ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıĢtır. Tarım ilaçları için hazırlanacak reçetenin içeriğini, reçeteyi yazacak kiĢilerin niteliklerini, sorumluluklarını, denetlenmesini, yetkilerinin iptalini ve reçete yazma yetkisine sahip olmak isteyen kiĢiler için yapılacak sınav hakkındaki hususlar ile ilgili iĢlemleri kapsamaktadır.

Reçete, yetkili kiĢiler tarafından Bakanlıkça yayınlanan Zirai Mücadele Teknik Talimatları ya da Bakanlık tarafından hazırlanan diğer yayınlar dikkate alınarak yazılmakta, yayınlar arasında farklı tavsiyelerle karĢılaĢıldığında Zirai Mücadele Teknik Talimatları esas alınmaktadır (Anonim, 2011b).

— Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Hakkında Yönetmelik: 25 Mart 2011 tarih ve 27885 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan bu yönetmelik, bitki ve bitkisel ürünlerin yetiĢtirildikleri ve muhafaza edildikleri ortamlarda zararlı

47

organizmalara karĢı kullanılacak bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması ile ilgili usul ve esasları belirlemektedir. Bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılmasına esas olacak denemeleri, denemelerin denetlenmesini, bu denemeleri yapacak gerçek ve tüzel kiĢilerin nitelikleri ile görev ve sorumluluklarını, deneme yetki belgesi verilmesini ve bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırma iĢlemlerini düzenlemektedir.

Bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırması; yeni bir aktif maddeyi içeren veya aktif maddesi ruhsatlı olup ancak aktif madde miktarı ve formulasyonu farklı olan bitki koruma ürününün ruhsatlandırılması ve emsalden ruhsatlandırma olmak üzere iki Ģekilde yapılmaktadır.

Ruhsatlandırma, bitki koruma ürünlerinin formülasyonları üzerinden yapılmaktadır. Teknik madde halinde kullanılması gereken bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması için Komisyonun uygun kararı gerekmektedir. Ruhsatlı bulunan bir bitki koruma ürününün formülasyon Ģeklinde ya da aktif madde miktarında bir değiĢiklik olması halinde yeniden ruhsat alınması gerekmektedir.

Ruhsatlı bir preparat ithal ise, aynı preparatın imali için ayrı bir ruhsat gerekmektedir. Yine aynı Ģekilde ruhsatlı bir preparat imal ise, aynı preparatın ithali için ayrı bir ruhsat gerekmektedir.

Gerçek ve tüzel kiĢiler aynı aktif maddeyi aynı oranda ihtiva eden aynı formülasyonlu bitki koruma ürünleri için hem imal, hem de ithal ruhsatına ancak aynı ticari isimle sahip olabilmektedir. Gerçek ve tüzel kiĢilere daha önce Bakanlıkça ruhsatlandırılan aynı formülasyon tipinde ve aynı özelliklerde olan bir preparat için farklı bir ticari isimle dahi ikinci bir imal ya da ithal ruhsatı verilememektedir. Ġthal bitki koruma ürünlerinde üretim yerinin değiĢmesi halinde ruhsatlı ürün ruhsat baĢvuru dosyasındaki spesifikasyonuna uygunluğu yönüyle analize alınmaktadır. Türkiye'de ilk kez ruhsatlandırılacak bitki koruma ürünü aktif maddesinin Avrupa Birliğinde veya G8 ülkelerinde ruhsatlı olması gerekmektedir.

Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığınca ruhsatlandırılan ancak son kullanım tarihi geçmiĢ bitki koruma ürünleri piyasaya arz edilemez ve bayilerde bulundurulamaz. Son kullanım

tarihi geçmiĢ bitki koruma ürünlerinin piyasadan toplatılması ruhsat sahibi firmanın ve bitki koruma ürünü bayisinin sorumluluğundadır.

Rodentisitler, bitki aktivatörü, biyolojik mücadele etmenleri, biyopreparatlar, bitkisel orijinli preparatlar ile feromon ve tuzakların ruhsatlandırılmasında emsalden ruhsatlandırma baĢvurusu dikkate alınmaz. Bakanlıkça ruhsatlandırılan yeni bir aktif maddeyi içeren, yeni bir konuda tavsiye alan veya aktif maddesi ruhsatlı olup ancak aktif madde miktarı ve formülasyonu farklı olan bitki koruma ürünü ile ilgili, aynı aktif madde ve aynı formülasyonda yedi yıl koruma süresi geçerlidir.

Ruhsatlı bir bitki koruma ürününün herhangi bir nedenle yasaklanmasından sonra, ilgili firma tarafından bu nedenleri ortadan kaldıracak bilgi ve belgelerin Bakanlığa sunulması ve Bakanlıkça uygun bulunması halinde, ruhsatlandırma ile ilgili herhangi bir bilgi ve belge istenmeden önceki haliyle ruhsat geçerli sayılmakta veya yeniden ruhsat düzenlenmektedir. Ancak ruhsat geçerlilik süresi sona ermiĢ bitki koruma ürünleri için yasaklamanın kaldırıldığı tarihten itibaren altı ay içerisinde ruhsat geçerlilik süresi uzatılması için ilgili firma tarafından Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne baĢvurulması zorunludur.

Bitki koruma ürünlerinin piyasada bulundurulmasında özel durumlar hariç raf ömrü iki yıldır. Emsale göre ruhsatlandırılan bitki koruma ürünleri dâhil olmak üzere, bir bitki koruma ürünü için ilgili firma tarafından uluslararası standartlara göre yapılan stabilite çalıĢmaları ile AB veya G8 ülkelerinde belirtilen raf ömrünü gösteren etiket örneklerinin Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne sunulması ve Genel Müdürlükçe çalıĢmaların uygun bulunması halinde raf ömrü yeniden belirlenebilmektedir.

Bir bitki koruma ürününün emsalden ruhsatlandırılabilmesi için, emsal alınan ürünün ruhsat tarihi üzerinden, tavsiye konusunda ise tavsiyenin Komisyonda uygun bulunduğu tarih üzerinden en az yedi yılın geçmesi gerekmektedir. Emsalden ruhsatlandırılacak ürün, emsal alınan bitki koruma ürünü formülasyonu ve teknik maddesi ile aynı fiziksel ve kimyasal özellikleri taĢımak zorundadır. Ġthal bitki koruma ürünleri için ise, üretici firmanın aynı aktif maddeyi aynı oranda ve aynı formülasyonda ruhsatlandırma, satıĢ ve

49

dağıtım amacıyla Türkiye'de sadece bir firmayı yetkilendirdiğini gösteren orijinal ve Türkçe tercümeli bir belgeyi bulundurmak durumundadır.

Bitki koruma ürünleri için verilen ruhsatlar on yıl süre ile geçerlidir. Bu süre sonunda yönetmelikte belirtilen Ģartların ilgili firma tarafından sağlanması durumunda on yıllık süreler halinde ruhsat süresi uzatılabilmektedir. Ruhsatlandırma için gerekli belgeler EK-1, EK-2, EK-3, EK-4 ve EK-5‘te verilmektedir (Anonim, 2011b).

— Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesine Dair Yönetmelik: 25 Mart 2011 tarih ve 27885 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik, piyasaya arz edilen bitki koruma ürünlerinin insan sağlığı ve çevre üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere karĢı etkin kontrolünü ve gözetimini sağlamak üzere sınıflandırılmasına, etiketlenmesine ve ambalajlanmasına iliĢkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Bitki koruma ürünlerinin, insan sağlığı ve çevre üzerinde sebep olabileceği risklerin en aza indirilerek, insan sağlığı ve çevre açısından yeterli seviyede koruma sağlanması esas alınmaktadır. Uygun olarak sınıflandırılmıĢ, ambalajlanmıĢ ve etiketlenmiĢ olarak piyasaya arz edilen bitki koruma ürünleri, Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığının izni dıĢında yasaklanama, sınırlanama ve engellenme söz konusu olmamaktadır. Bu Yönetmelikte yer alan koĢulları yerine getirdiği kabul edilen maddenin, yeni bilgiler ıĢığında, artık geçerli olmayan sınıflandırma, ambalajlama veya etiketleme nedeniyle insan sağlığına ve çevreye yönelik tehlike oluĢturduğuna dair haklı sebeplerin ortaya çıkması halinde, Bakanlık bu maddeyi geçici olarak yeniden sınıflandırabilmektedir. Bu sınıflandırmaya uygun olarak etiketlenmemiĢ ve ambalajlanmamıĢ maddelerin piyasaya arz edilmesini yasaklayabilmektedir. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünce onaylanan örnek etikette yer alan bilgi, beyan ve bunlardan kaynaklanabilecek olumsuzluklardan ruhsat sahibi firma sorumlu olmaktadır.

SatıĢa hazır olan veya piyasaya verilen bitki koruma ürünü ambalajlarında, Genel Müdürlük tarafından onaylı etiket bulunması, etiket dıĢ etkilerden kolayca bozulmayacak Ģekilde ve bitki koruma ürünü ambalajının göze çarpan yerde olması, etikette yer alan bilgilerin, gerçeğe aykırı, yanıltıcı veya yanlıĢ kanaat uyandıracak

nitelikte olmaması zorunlu ve uyulması gerekli kurallar olarak belirlenmiĢtir (Anonim, 2011b).

— Bitki Koruma Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizlerini Yapacak Özel Laboratuarlar Hakkında Yönetmelik: Tarımsal mücadelede kullanılan ilaçlar ile bunların üretiminde kullanılan safsızlıkları da dâhil teknik ve yardımcı maddelerin ruhsatlandırılmasına esas olan Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığınca uygun görülen kalite kontrol ve kalıntı analizleri yapmak, bitki koruma ürünlerinin kullanımlarından sonra iĢlenmiĢ ve iĢlenmemiĢ tarımsal ürünlerde, toprak ve su gibi çevre ortamlarında oluĢabilecek kalıntı miktarlarını tespit etmek üzere; gerçek ve tüzel kiĢiler tarafından açılacak laboratuarların uymakla zorunlu olacakları kuruluĢ, çalıĢma ve denetim esaslarını düzenlemeyi amaçlamaktadır. Tarım ilaçlarının kalite kontrol ve kalıntı analizleri ile bu çalıĢmaları yürütecek laboratuarların; kuruluĢ ve çalıĢma izinleri, teknik özellikleri, çalıĢma Ģekli, yönetimi, sorumlulukları, analiz ücretleri ve denetimleriyle ilgili hususları belirleyen bu yönetmelik 23.09.2002 tarih ve 24885 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiĢtir (Anonim, 2011b).

Kalite kontrol analizi yapılacak örnekler, ihracat, ithalat veya üretim yerinden Ġl Müdürlükleri Bitki Koruma ġubesi Müdürlükleri tarafından aynı Ģarj numaralı örnekten iki adet alınmaktadır. Mühür ve damga iĢlemleri yapıldıktan sonra laboratuara gönderilmektedir. Örneklerden birisi ile kalite kontrol analizi yapılmaktadır. Diğer örnek ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere, Ģahit numune olarak laboratuar deposunda saklanmaktadır. Kalıntı analizleri için örnekler, Avrupa Birliği 79/700/EEC numaralı direktifine göre alınmaktadır.

— Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması Ġle Depolanması Hakkında Yönetmelik: 10.03.2011 tarih ve 27870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bu yönetmeliğin amacı, bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende olarak satılması ve depolanması ile bu ürünleri, toptan ve perakende satacaklar ile depolayacakların uyması gereken esasları belirlemektir. Bu Yönetmelik, ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende olarak satıĢında kimlerin yetkili olduğunu, bayi ve toptancıların sorumluluklarını, depolanmasını ve satıĢlarının kontrolü ile ilgili hususları kapsamaktadır. Bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende

51

satıĢları, bitki koruma ürünleri bayi izin belgesi veya bitki koruma ürünleri toptancı izin belgesi sahibi gerçek kiĢiler tarafından yapılmak zorundadır.

Bitki koruma ürünleri gezici olarak iĢyeri ve depo dıĢında satılamamaktadır. Bayiler, Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığınca onayı bulunmayan, sahte ve kaçak bitki koruma ürünleri ile etiketsiz ve kullanma süresi geçmiĢ bitki koruma ürünlerini bulunduramaz ve satamaz, Bakanlık teknik talimatlarında, reçetesinde ve etiketinde belirtilen esas ve konular dıĢında tavsiye edemezler. Kükürt ve göztaĢı dâhil olmak üzere bitki koruma ürünlerinin orijinal ambalajları bozulmamak ve açık olarak satılmamak durumundadır. Bayiler, Bakanlıkça yed-i emine alınan bitki koruma ürünlerini ikinci bir emre kadar uygun depolama Ģartlarında muhafaza etmekle sorumludurlar.

Fumigantlar, yalnız fumigasyon operatör belgesi olanlara satılmaktadır. Bayiler, sattıkları fümigantların miktarlarını en geç on gün içerisinde bulundukları yerin Tarım Ġl Müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar (Anonim, 2011b).

— Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik: Bitki ve bitkisel ürünlere arız olan zararlı organizmalarla mücadelede kullanılan ilaçların sera, tarla, bahçe veya bağlar ile ürünlerin saklandığı yerlerde uygulanmasında kullanıcıların, bitkilerin, hayvanların ve çevrenin korunması amacıyla 20.03.2011 tarih ve 27880 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiĢtir. Tarımsal mücadele amaçlı tarla, bahçe, sera veya bağlar ile ürünlerin saklandığı yerlerde kimyasal kullanan kiĢiler ile bunların eğitimi, belgelendirilmesi, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, denetimi ile ilgili esasları düzenlemektedir. Bitki koruma ürünleri uygulama belgesi alan kiĢiler, Ġl/ilçe Tarım Müdürlüğünün denetimi altındadırlar. Ġl/ilçe Müdürlüğünce görevlendirilen denetimle ilgili elemanlar bu kiĢilerin iĢyerini, uygulama ekipmanlarını, uygulama iĢlemlerini denetleyebilmekte, gerekli gördüklerinde kullanılan bitki koruma ürünlerinden kalite kontrol amaçlı numune alabilir ve analiz yapılmak üzere ilgili kuruma gönderebilmektedirler.

Bu yönetmeliğe göre; zirai ilaç uygulama yetkisine sahip kiĢiler, denetimlerde gerekli kolaylığı göstermek ve yapılan uyarılara uymak; Tarım Ġl Müdürlüğü de kullanımda olan bitki koruma ürünü uygulama alet/makinesi ana parçalarının yılda en az bir kez

denetime tabi tutulmasını sağlamak zorundadır. Denetimler, bitki koruma ürünü uygulama alet ve ekipmanlarının etkinlik, çevre, sağlık ve güvenlik açısından yeterli olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır (Anonim, 2011b).

— Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve Ġzlenmesi Hakkında Yönetmelik: Bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aĢamasına kadar geçen süreçte kullanılan tarım ilaçlarının Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına ve diğer kimyasalların teknik tavsiyelerine uygun ve kontrollü olarak kullanılmasını, Türk Gıda Kodeksi ve kalıntı değerlerine uygun bitkisel ürün arzını, tüketici sağlığı ve çevrenin korunması ile üründe izlenebilirliğinin sağlanmasına iliĢkin usul ve esasları belirlemekte olan bu yönetmelik 04.11.2008 tarih ve 27044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıĢtır. Bu yönetmelik ile bitkisel üretimde kimyasal kullanımına bağlı sorunların önlenmesi amacıyla Bakanlık, Müdürlükler, üreticiler, ürünü toptan alan alıcı, ihracatçı kiĢi kurum ve kuruluĢların görev ve sorumlulukları ile yaptırımlarına iliĢkin usul ve esasları kapsamaktadır (Anonim, 2011b).

Tarımsal ürünlerde kimyasalların kalıntılarının değerlendirilmesinde, yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi mevzuatı esas alınmaktadır. Üretim aĢamasından sonra ürünün iĢleme, tasnif, paketleme, depolama, pazar, market veya ihracat aĢamasında tespit edilen olumsuzluklardan; izlenebilirliği sağlanmıĢsa üretici, izlenebilirliğin sağlanmadığı durumlarda ise ürünün sahibi olan kiĢi veya kuruluĢ sorumlu olmaktadır. Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığı tarafından üreticilerin ürününde ikinci defa kalıntı tespit edildiğinde üretici ismi toptancı ve ihracatçılara duyurulmaktadır (Anonim, 2011b).

— Zirai Mücadele Ġlaçları Kontrol Yönetmeliği: 22.06.1995 tarih ve 22321 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan bu yönetmelik ile zirai mücadele ilaçlarını imal ve ithal edenlerle, toptan veya perakende satıĢı ile meĢgul olan gerçek ve tüzel kiĢilere ait ruhsatlı ilaçların, ilaç etiketlerinin ve ilaç imal yerlerinin kontrolü amaçlanmaktadır. Ruhsatlı zirai mücadele ilaçlarının, ilaç etiketlerinin ve ilaç imal yerlerinin Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığı'nca kontrolüne ait usul ve esasları kapsamaktadır.

Ambalaj üzerindeki etiketi, örnek etikete uygun olmayan ilaçlardan; satıĢa arz edilenler, toksikolojik iĢaret ve ibarelerle, mecburi ikazları yazılmamıĢ veya değiĢtirilmiĢ etiketi

53

taĢıyanlar, etiketine, azami perakende satıĢ fiyatı yazılmamıĢ veya Bakanlığın bilgisi dıĢında değiĢtirilmiĢ olanlar, imal ve son kullanma tarihleri ile Ģarj numarası yazılmamıĢ ve 1/9/1983 tarihli ve 18152 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Zirai Mücadele Ġlaçları Etiket Yönetmeliği‘nin diğer hükümlerine uygun olarak düzenlenmemiĢ etiketi taĢıyan ilaçların satıĢları durdurulmakta ve durumun tekrarı halinde, söz konusu ilaçların ruhsatları iptal edilmektedir (Anonim, 2011b).

— Zirai Mücadele Ġlaçlarının Toksikolojik Sınıflandırılmasına Ait Yönerge: Tarımsal Mücadele Ġlaçlarının Toksikolojik sınıflandırılması, ambalaj standartları ile imal veya ithal edilecek tarımsal ilaç fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili esasları düzenlemektedir. ―Çok zehirli‖, ―Zehirli‖ ve ―Dikkat‖ ibarelerinin etiket veya ambalajlarında puntoları ilacın ticari adının en az yarı büyüklüğünde (asgari 5 mm.) kuru kafa Ģekli ise en az ilacın ticari adının puntoları büyüklüğünde (asgari 10 mm) olmak durumundadır. Küçük ambalaj etiketinde diğer yazı büyüklüklerine bakmaksızın bu ibareler asgari 5 mm, kuru kafa Ģekli ise asgari 10 mm olmaktadır (Anonim, 2011c).

— Zirai Mücadele Ġlaçları Prospektüs Yönergesi: Etiket yönetmeliğinde etikete konulması öngörülen hususların etiketlere sığmaması halinde küçük ambalaj etiketlerinde ve bununla birlikte hazırlanacak prospektüste yer alması zorunlu olan bilgiler ile zirai mücadele ilaçları küçük ambalaj etiketleri ve prospektüs bilgilerinin düzenlenmesi, onaylaması ve değiĢtirilmesine iliĢkin konularda Bakanlığa ruhsat müracaatında bulunanlar ve ruhsat sahiplerinin yükümlülüklerini belirlemektedir.

Bu yönergeye göre satıĢa hazır duruma getirilerek piyasaya verilen küçük ambalaj halindeki ilaçların üzerinde Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığınca onaylı küçük ambalaj etiketi bulunması zorunludur. Küçük ambalaj etiketi taĢınırken veya depolanırken dıĢ etkilerle kolayca bozulmayacak Ģekilde ilaç ambalajlarının üzerine yapıĢtırılmak veya basılmaktadır.

Küçük ambalaj etiketinde; ilacın ticari adı, toksikolojik iĢareti, ilacın formülasyon Ģekli, etkili maddenin ilaçtaki yüzde miktarı ve adı, ilacın net ve brüt ağırlıkları, azami perakende satıĢ fiyatı, imal ve son kullanma tarihi, Ģarj numarası, firma adı ve istenilirse amblemi ve korunma bilgileri belirtilmek durumundadır (Anonim, 2011d).

— Belirli Aktif Maddeleri Ġçeren Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı ve Piyasaya Arzının Yasaklanması Hakkında Tebliğ: 2003/43 numaralı bu tebliğ ile belirli aktif maddeleri içeren bitki koruna ürünlerinin kullanımının ve piyasaya arzının yasaklanması amaçlanmaktadır. (Anonim, 2011e).

7. AB UYUM KAPSAMINDA TÜRKĠYE’NĠN TARIMSAL MÜCADELE

Benzer Belgeler