• Sonuç bulunamadı

bu Rapor un irket'e u gulanacak mev uata, d enlemelere ve u gulamalara ili kin bu b l m , aln ca bilgiler ile de il, ilgili mev uat n t m le birlikte bir b t n te kil edecek ekilde de erlendirilmelidir.

5.1 Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar na li kin Mevzuat

irket, Kurul un 12 Aral k 2019 tarih ve 72/1600 sa l i nini takiben, 6 Ocak 2020 tarihinde eker Ga rimenkul Yat r m Ortakl A. . unvan n alarak ga rimenkul at r m ortakl na d n m t r.

irket, ba ta SPKn ve GYO lara ili kin esaslar d enle en GYO Tebli i olmak ere Kurul un d enlemelerine tabidir. GYO Tebli i, ga rimenkul at r m ortakl klar n n kurulu lar na, kurucular na, pa lar n n ihrac na, sat na ve devrine, faali et esaslar na, netim ilkelerine, portf s n rlamalar na, portf lerinde bulunan varl klar n ve haklar n de erlemesine, varl klar n saklanmas na, imti a l pa ihrac na, ortaklar nda ve neticilerinde aranacak niteliklere, kamu u a d nlatma ve at r mc lar n bilgilendirilmesi k ml l klerine, kar da t m na, ga rimenkul at r m ortakl stat s nden kmalar na, tabi olacaklar di er k ml l klere ve anonim ortakl klar n ga rimenkul at r m ortakl na d n m ne ili kin esaslar d enlemektedir.

Ga rimenkul at r m ortakl ; ga rimenkuller, ga rimenkul projeleri, ga rimenkullere da al haklar, alt ap at r m ve hi metleri, serma e pi asas ara lar , Takasbank para pi asas ve ters repo i lemleri, T rk liras cinsinden vadeli mevduat ve a kat lma hesab , abanc para cinsinden vadeli ve vadesi mevduat veya el cari kat lma hesaplar ile i tirakler ve Kurulca belirlenecek di er varl k ve haklardan olu an portf i letmek amac la pa lar n ihra etmek ere kurulmu bir serma e pi asas kurumudur. GYO'lar do rudan ga rimenkul at r m ortakl olarak kurulabilece i gibi, anonim ortakl k olarak kurulduktan sonra esas s le melerini mev uatta belirtilen esaslara u gun olarak de i tirerek ga rimenkul at r m ortakl na d n ebilirler.

GYO Tebli i u ar nca esas s le me tadili olu la ga rimenkul at r m ortakl na d n en ortakl klar n, esas s le me de i ikliklerinin ticaret siciline tescilini takip eden a i inde kar lm serma elerinin asgari %25 ini temsil eden pa lar n halka ar na ili kin i ahnamenin ona lanmas talebi le Kurul a ba vuruda bulunmalar gerekmektedir.

GYO Tebli i kapsam nda pa lar n halka ar ndan nce ortakl k serma esinin %10 ve daha fa las n temsil eden pa lar n devirleri Kurul i nine tabidir. irket'in, halka ar dan nce belirtilen oranlarda pa devri apma planlamas durumunda Kurul'dan i in almas gerekecektir.

GYO Tebli i ga rimenkul at r m ortakl klar n n kurulu usul ve esaslar n n an s ra, ortakl klar n s rd rebilecekleri at r m faali etlerini de d enlemekte ve bunlara ili kin birtak m s n rlamalar ng rmektedir. Buna kapsamda, ga rimenkul at r m ortakl klar al m sat m kar ve a kira geliri elde

M

25

etmek amac la; arsa, ara i, konut, ofis, al veri merke i, otel, lojistik merke i, depo, park, hastane ve ben eri her t rl ga rimenkul sat n alabilir, kirala abilir, kira a verebilir ve sat n alma ve a satma taahh t edebilir. Bununla birlikte, ga rimenkul at r m ortakl klar n n portf lerine alacaklar her t rl bina ve ben eri ap lara ili kin olarak ap kullanma i ninin al nmas ve kat m lki etinin tesis edilmesi zorunludur. 4 Mart 2020 tarihli Ga rimenkul De erleme Raporlar1 u ar nca, irket'in sahip oldu u bina ve bina ben eri ap lar n ap kullanma i ni mevcuttur ve kat m lki eti tesis edildi i anla lm t r.

GYO Tebli i u ar nca ga rimenkul at r m ortakl lar n n at r m faali etlerine ili kin s n rlamalar getirilmi ve a n amanda apama acaklar i ler ng r lm t r.

Yat r m Faaliyetlerine li kin S n rlamalar

Yukar da sa lan faali etler d nda ga rimenkul at r m ortakl klar , arac l k faali eti kapsam nda olmamak ka d la, (i) erli ve abanc serma e pi asas ara lar n alabilir ve satabilir, (ii) Takasbank para pi asas ve ters repo i lemi apabilir, (iii) T rk liras cinsinden vadeli mevduat ve a el cari ve kat lma hesab , abanc para cinsinden ise vadeli ve vadesi mevduat ve a el cari kat lma hesab a t rabilir ve (iv) serma e pi asas ara lar n d n verebilir. GYO Tebli i u ar nca, irket in tek bir irketteki para ve serma e pi asas ara lar at r mlar n n toplam irket in aktif toplam n n %10'unu a ama . Bunun d nda irket, GYO Tebli i kapsam nda belirli portf k s tlamalar na da tabidir ve bu nedenle apaca at r mlar, mev uatta belirtilen s n rlar a ama acakt r.

tiraklere li kin S n rlamalar

GYO Tebli i u ar nca, irket aln ca (i) i letmeci irketlere, (ii) di er ga rimenkul at r m ortakl klar na, (iii) ap-i let-devret projeleri kapsam nda kurulan irketlere, (iv) belirli ga rimenkullerin, ga rimenkul projelerinin a da ga rimenkule da al haklar n portf e al nmas amac la s n rl olarak faali et konusu aln ca ga rimenkul olan urt d nda kurulu irketlere do rudan ve a sadece bu amac ger ekle tirmek ere urt d ndaki irketlere at r m apmak ere urt i inde/ urt d nda kurulan el ama l irketlere, (v) ga rimenkullerin a da ga rimenkule da al haklar n de erinin, i tirak edilecek irketin tabi oldu u mev uat h k mlerine g re ha rlanan finansal tablolar nda er alan aktif toplam n n devaml olarak en a %75 ini olu turdu u T rki e de kurulu irketlere ve (vi) portf lerinde er alan ve/ve a er almas planlanan ga rimenkul, ga rimenkule da al hak ve a ga rimenkul projelerine ili kin ol, su, elektrik, ga , kanali as on, pe aj, evre gibi hi metlerin ilgili mev uatta er alan asal orunluluklar gere i aln ca bu hizmetlerin yerine getirilmesi amac la s n rl olarak kurulmu ve a kurulacak irketler taraf ndan ger ekle tirilmesinin

orunlu olmas halinde bu irketlere i tirak edebilir.

Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar n n Yapamayacaklar ler

GYO Tebli i'nde irket'in apama aca i ler sa lm t r. irket'in i ve i lemlerini ger ekle tirirken s konusu s n rlamalara u mas gerekmektedir. Bu k s tlamalar u ar nca, irket hi bir ekilde

1S konusu ga rimenkul de erleme raporlar , 31 Aral k 2019 tarihi itibar la ilgili ga rimenkullerin de erini belirtmekte olup, irket'in unvan de i ikli i nedeni le 4 Mart 2020 tarihinde revi e edilerek tekrar im alanm t r.

M

26

ga rimenkullerin, alt ap at r m ve hi metlerinin in aat i lerini kendisi stleneme ve bu ama la personel ve ekipman edineme . Bunu an s ra irket otel, hastane, al veri merke i, ticari parklar, ticari depolar, konut siteleri, s per marketler ve bunlara ben er nitelikteki ga rimenkulleri ticari maksatla i leteme ve bu ama la personel istihdam edeme .

irket portf nde er alan arsa, ara i, haklar, hen in aat na ba lanmam projeler ve serma e pi asas ara lar hari olmak ere t m varl klar n olu abilecek her hasara kar ra i de erleri dikkate al narak sigortalanmas zorunludur.

Son olarak GYO Tebli i u ar nca Kurul, irket'in ortaklar na nakit k r pa da t lmas n orunlu k labilir.

5.2 Di er Mevzuat

GYO Tebli i'nin an s ra irket ba l ca 634 sa l Kat M lki eti Kanunu, 2644 sa l Tapu Kanunu, 3194 sa l mar Kanunu, 5393 sa l Beledi e Kanunu, 5543 sa l skan Kanunu, 4721 sa l T rk Medeni Kanunu ve ortakl k portf nde kira geliri elde etme amac na nelik ga rimenkuller olmas halinde 6098 sa l T rk Bor lar Kanunu'nun kira h k mlerine tabidir.

Yukar dakilere ek olarak, 10 A ustos 2005 tarih ve 25902 sa l Resmi Ga ete de a mlanan eri A ma ve al ma Ruhsatlar na li kin Y netmeli e g re;

(i) beledi e s n rlar ve m cavir alanlar d nda kurulacak i erleri ile kanunlarda m nhas ran il el idaresine etki verilen hallerden birinin kapsam na giren i erleri i in ilgili il el idarelerinden;

(ii) b k ehir beledi esi s n rlar ve m cavir alanlar i inde kurulacak i erleri i in b k ehir beledi esinin etkili oldu u konularda b k ehir beledi esi, b k ehir il e beledi esi ve a ilk kademe belediyesinden;

(iii) beledi e s n rlar ve m cavir alanlar i inde kurulacak i erleri i in ilgili beledi eden;

(iv) organi e sana i b lgesi s n rlar i inde bulunan i erleri i in organi e sana i b lgesi t el ki ili inden;

usul ne u gun olarak i eri a ma ve al ma ruhsat almadan i eri a lama ve al t r lama . eri a ma ve al ma ruhsat al nmadan a lan i erleri etkili idareler taraf ndan kapat l r.

lgili netmelik u ar nca i eri a ma ve al ma ruhsat n n verilebilmesi i erlerinin bir tak m fi iki artlar ta mas na ve kira s le mesi ve itfai e raporu gibi ba evraklar n ba vuru s ras nda ilgili mercie sunulmas na ba l d r.

irket ten al nan bilgi kapsam nda, i bu Rapor tarihi itibar la irket'in aln ca merkez ofisi bulunmakta olup, herhangi bir ubesi bulunmamaktad r. bu Rapor tarihi itibar la irket, merke ofisi i in i eri a ma ve al ma ruhsat almam t r. eri a ma ve al ma ruhsatlar n n al nmamas durumunda irket in merke ofisi yetkili idare taraf ndan kapatabilecektir.

ve

27

Benzer Belgeler