• Sonuç bulunamadı

5. İŞGÜCÜ GELİŞİMİNDE MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE ROLÜ

5.4. Mesleki Gelişim Merkezlerinin Finansmanı

Genel anlamda mesleki eğitim programları ile iş başı eğitimler maddi sorunlarla karşılaşırlar. Çünkü eğitim programları ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için finansal kaynak bulunması zordur. Örneğin ulusal işletme enstitüsünde mesleki gelişim için ayrılan bütçe Libya’daki G.H.K. bütçesinin son derece az bir bölümüne karşılık gelmektedir.

A.B.D.’deki “180’den” fazla eğitim bölgesini kapsayan bir çalışma sonucunda öğretimsel eğitim faaliyetleri ve iş başı eğitim programları için yapılan ortalama harcamanın, eğitim için ayrılan her dolar için ½ Amerikan sentinden* az olduğu

görülmüştür.*İş başı eğitim için harcanan paranın bu kadar az olması ve bu

programlara ilgi gösterilmemesi eğitimciler hakkındaki yaygın görüşten kaynaklanıyor olabilir. Eğitim liderleri iş başı eğitim ve faaliyetlerinin gereksiz olduğunu düşünüyor olabilirler. Çünkü öğretmen zaten bir hazırlık sertifikasına ve akademik başarıya (mezuniyet diploması/diploma) ve bu da ön hazırlığın tamamlandığının ve ilk eğitimin tamamlandığının kanıtıdır. Ayrıca bireylerin iş başında iyileştirilmeleri ve eğitilmeleriyle ilgilenen mesleki gelişim merkezleriönemli olmayabilirler ve hatta bazıları bunu bir tür yardım ve müfredat dışı bir faaliyet olarak görmektedirler105.

İş başı eğitim programları için yeterli maddi kaynak bulunamamasına karşın yine de bireyler ve organizasyonlar tarafından sağlanan kaynakların olduğu görülmektedir. Birçok durumda kişisel ve gönüllü destek iş başı teknik eğitimin en önemli finansal desteği olmaktadır. Hatta bu program ve faaliyetlerle ilişkili yerel kaynaklardan

*Amerikan doları yüz senttir ve 290 Libya dinarına karşılık gelir. Libya dinarı bin dirhemdir.

fiziksel destek almak zordur. Bu nedenle merkezi kaynaklar fiziksel destekten daha iyi olmaktadır.

Mesleki gelişim merkezlerini finanse etme yöntemleri ile bunların program ve faaliyetlerini destekleyecek kaynakların tanımları hakkında yapılan genel bir araştırma aşağıdaki gibi sonuçlanmıştır:

Dünyanın her yerinde ve beş kıtada ve özellikle de Libya’da çimento endüstrisiyle bağlantılı olarak çok sayıda mevcut olan mesleki eğitim merkezleri fenomenine rağmen fiziksel destek ve finansman kaynakları hala çok sınırlıdır ve gereken seviyenin çok altındadır. Bunu genellikle katılımcıların kendileri veya onların işverenleri sağlamaktadır.

Genel olarak tüm endüstri sektörlerinde ve özel olarak da çimento endüstrisinde çalışan işçilere yönelik mesleki gelişim merkezinde verilen eğitim ve gerçekleşen faaliyetler için çok düşük bir bölüm alınmasına karşın bu merkezler yeni mesleki fikirler sağlamışlar ve işçilerin geliştirilmelerine ve yöntemlerin iyileştirilmesine ciddi biçimde katkıda bulunmuşlar ve işçilerin öğrenme etkinliğini ve performans niteliklerini arttırmışlardır. Mesleki gelişim merkezlerinin çalışmalarını sürdürmeleri ve kendileri için sağlanan desteğin azlığına finansman kaynaklarının yetersizliğine karşın bu fenomenin yayılması yine de başarılarının ve önemlerinin ve üretim işçilerinin eğitilmeleri ve bilişsel, profesyonel, kültürel ve kişisel olarak geliştirilmelerinde sahip oldukları yaşamsal ve öncü rolün olumlu bir göstergesidir. Farklı sınıflardan (idareciler/süpervizörler/teknisyenler) işçilerin kontrol edilemeyen ve güçlü arzuları ve hatta gerekli finansmanı sağlayarak ve daha ileri gidilmesine ön ayak olarak ve çok gerekli ve önemli olduğunu düşündükleri şeyi yapmaya devam etmişlerdir.

Libya’da Çimento Endüstrisiyle İlgili Mesleki Gelişim Merkezleri:

Mesleki gelişim programları genel olarak işçiler, idareciler, teknisyenler ve süpervizörler için iş başında eğitim faaliyetleri ve teknik iyileştirme sağlamak suretiyle işle ilgili bilgi ve becerileri arttırmayı amaçlayan planlı ve organize bir çaba olarak tanımlanırlar. Arab Cement Company’nin göreceli önemi ve Libya’nın gayri

safi milli hasılasına olan katkısı nedeniyle Elfateh devrimi Libya halkının ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmak amacıyla çok sayıda endüstriyel organizasyon kurma sorumluluğunu üstlendi. Ve bu organizasyonların desteğiyle, kendi aralarında ve Libya’daki yükseköğrenim kurumlarıyla işbirliği yaparak yetkin teknik elemanlar yetiştirmek isteyen birçok eğitim merkezi kuruldu. Arab Cement Co’nun planı bir taraftan yeni bilgilere olan talebin artmasını diğer taraftan da işçinin rolünü değiştirmek amacıyla genel anlamda endüstri alanındaki işçilerin ve özel olarak da eğitim merkezlerinin geliştirilmelerini ve daha yetkin hale gelmelerini sağlamaktır. Son otuz-beş yıl içinde endüstri talepleri çok hızlı olarak arttı ve bu da endüstride kullanılan bilginin ve yeni yöntemlerin de gelişmelerini sağlayacak bir sistem kurulması ihtiyacını doğurdu.

İnsan kaynakları ulusal ekonomi açısından temelidir ve büyüme, dinamikleşme ve değişme yeteneğine sahip olmakla karakterizedir. En büyük yatırım geliri insan zenginliğini geliştirmeye ve etkinliklerini arttırmaya yönelik olandır. Sonuç olarak insan kaynakları ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal gelişme planlarının en temel unsurlarından biri olarak ortaya çıkmıştır.

Buna ek olarak bilgiye hitap eden ve en son teknolojik değişikliklere alışarak bilgiden maksimum yararı sağlayan insan ögesini hazırlamak önemlidir. Bu nedenle devlet insan kaynaklarının geliştirilmesine büyük önem veriyor ve ulusal düzeyde kamu sektöründe eğitim sorumluluğunu üstlenmek üzere bir bakanlık ve yetkili makam atadı. Devlet ayrıca bir yönerge yayınlayarak her bakanlıkta (sekreterlikte) veya her kamu kurum ve kurulunda bir eğitim birimi veya bölümü kurulmasını istedi.