• Sonuç bulunamadı

MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları

Belgede 2015 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 114-119)

Habitat III Hazırlık Çalışmaları

3.2.1.6. MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları

Yapı Malzemeleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nin (305/2011/AB) yayımlanması ile birlikte iptal edilen Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) altındaki Tebliğler yenilenmiştir. 2015 yılı içerisinde yayımlanan mevzuat sayısı 18’dir. Bu mevzuatlardan 16 tanesi kuruluş görevlendirmeleri ve görevlendirmede değişiklikleri içermektedir.

Enerji Verimliliği Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

14.04.2008 tarih ve 26847 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” ve “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”

revize edilmektedir.

Yapı Kooperatifleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

Yapı Kooperatifleri ve Üst Birliklerine ilişkin iş ve işlemlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na devri yönünde 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda değişiklik yapılması gündeme gelmiş ve nihai olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” hazırlanarak bahse konu değişikliğe de yer verilerek kurum görüşlerine sunulmak üzere hazır hale getirilmiştir.

İmar Hizmetleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

“3194 sayılı İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” revize edilmiş olup, çalışmalar son aşamaya getirilmiştir.

Otopark Yönetmeliği’nde gerekli düzenlemeleri yapmak üzere, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile Bakanlık arasında imzalanan “Otopark Yönetmeliğinin Hazırlanmasına Yönelik Hizmet Uygulaması Protokolü” kapsamında yürütülen Yönetmelik çalışmaları tamamlanmış olup, nihai değerlendirme yapılmaktadır.

28.04.2015 tarihli ve 05/2015 sayılı “Ön Ödemeli Konut Alım-Satım Sözleşmeleri”

konulu Genelge yürürlüğe girmiştir.

28.10.2015 tarihli ve 09/2015 sayılı “Sağlık ve Eğitim Yapılarında Emsal Hesabı” konulu Genelge yürürlüğe girmiştir.

Belgelendirme Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında

Yapı Araştırmaları Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları 114

“Ahşap ve Ön Yapımlı Çelik ile Alüminyum Alaşımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ” 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İstanbul Teknik Üniversitesi ile imzalanan “Çelik Yapıların Tasarım ve Yapım Kurallarının Belirlenmesi Projesi Kapsamında Hizmet Uygulaması Protokolü” çalışmaları tamamlanmış ve taslak yönetmelik yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

“Doğal Kayaların Oyulması Suretiyle Teşkil Edilen Yeraltı Yapılarının Projelendirilme – Tasarım Usul ve Esaslarının Belirlenmesi Kapsamında Hizmet Uygulaması” Protokolü Niğde Üniversitesi ile 02.04.2015 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu protokol dahilinde çalışmalar yürütülmektedir.

“Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik” 3 Kasım 2015 tarihli ve 29521 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

“Belediyelerin Şehir İçi Yollarda Yapacakları Bisiklet Yollarının Yapımına Destek Olmak Üzere Verilecek Maddi Katkının Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ”

taslağı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Yürütülen Projeler

Onaylanmış Kuruluşların Değerlendirme Şartname Sayısının Artırılması Projesi Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında onaylanmış kuruluş başvuruları alınmış ve görevlendirmelerine devam edilmiştir. 2015 yılı onaylanmış kuruluşların görevlendirildiği teknik şartname sayısı 213’ten 244’e yükselerek 31 adet artmıştır.

Ayrıca, görevlendirilen kuruluşların denetimi, yıl içinde gerçekleştirilmiştir.

Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında Bakanlığımızın ana faydalanıcı olduğu "Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi" 13.04.2015 tarihinde başlamıştır

Yapı Sistemlerinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi

Çelik yapıların tasarım ve yapım kurallarının belirlenmesi amacıyla hazırlanacak mevzuata altlık teşkil edecek olan İstanbul Teknik Üniversitesi ile Bakanlığımız arasında

“Doğal Kayaların Oyulması Suretiyle Teşkil Edilen Yeraltı Yapılarının Projelendirilme - Tasarım Usul ve Esaslarının Belirlenmesi Kapsamında Hizmet Uygulaması” Protokolü Niğde Üniversitesi ile Bakanlığımız arasında 02.04.2015 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu protokol dahilinde çalışmalar yürütülmektedir.

03.11.2014 tarihinde Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ile imzalanan “Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Özellikleri Detay Çizimleri Tasarım Usul ve Esaslarının Belirlenmesi Kapsamında Hizmet Uygulaması Protokolü” sonucunda hazırlanan rapor 2015 Nisan ayında tamamlanmıştır. Bu rapor, Bakanlığımız öncülüğünde Türk Standartları Enstitüsünde oluşturulan çalışma grubunda kullanılarak TS 13662 Ahşap Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskeleleri Standardı Ağustos ayından yayımlanmıştır.

Temel Faaliyetler

Yapı Malzemeleri Alanındaki Temel Faaliyetler

Merkez Laboratuvarımız TS EN ISO/IEC 17025:2012 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar Standardı dahilinde, Betonarme Donatı Çelik Çubukları ile ilgili deneyler kapsamlarında TÜRKAK tarafından akredite olmuştur.

Ayrıca mevcut akreditasyon kapsamına ek olarak, Beton –Sertleşmiş Beton Basınç Dayanım Deney Metodu, Terrazo İç ve Dış karolar Kırılma Dayanımı ve Kırılma Yükü metotlarını da akreditasyon kapsamına dahil etmiştir.

Yapı malzemelerinin piyasa gözetimi ve denetimi kapsamındaki ürün çeşitliliğinin artışına paralel olarak denetim sayısın yıllar içerisinde artış göstermiştir. Bu bağlamda Türkiye genelini kapsayacak şekilde her yıl Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yıllık Planları hazırlanmakta ve bu plana göre Merkez ve 81 İl teşkilatımızda oluşturulan PGD grupları ile denetimler gerçekleştirilmektedir. Söz konusu denetim planına göre 2015 yılında 18.899 adet denetim gerçekleştirildiği yapı malzemeleri denetim sistemine kayıtlı veriler itibariyle tespit edilmiştir. Yıllık PGD planlarında, yapı malzemelerinin taşıdığı riskler göz önüne alınarak, her yıl denetim yapılacak ürün gruplarının çeşitliliğinin arttırılması hedeflenmektedir.

Enerji Verimliliği Alanındaki Temel Faaliyetler

“Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” kapsamında başvuru yapan 77 adet şirkete

“Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi” Yetki belgesi verilmiştir.

Enerji Kimlik Belgesini (EKB) uzmanlarının BEP-TR yazılım programına tanımlama faaliyeti yürütülmüştür. 2015 yılı sonuna kadar toplam 11.550 adet EKB Uzmanı BEP-TR yazılım programına tanımlanmıştır. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına ve Eğitici Kuruluşlara Verilecek Eğitimlere Dair Tebliğ 116 kapsamında 108 adet ilgili meslek odası ve enerji verimliliği danışmanlık firmasına eğitici kuruluş yetkisi verilmiş, bu kuruluşlardan toplam 292 kişi EKB Uzmanı eğiticisi olarak eğitilerek yetkilendirilmiştir.

Tablo 19. 2015 Yılında Enerji Verimliliği Alanı İle İlgili Veriler Sayı Enerji Kimlik Belgesi Düzenlenen Bina Sayısı 109.952 Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanı Sayısı 890 Yapı Kooperatifleri Alanındaki Temel Faaliyetler

2015 yılında yapı kooperatifleri çalışmaları kapsamında Tablo 26’daki faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

Tablo 20. 2015 Yılında Yapı Kooperatifi Alanı ile İlgili Veriler Sayı

Kuruluşu Yapılan Kooperatif Sayısı 463

Ana Sözleşme Değişikliği Sayısı 139

Katılım Sağlanan Genel Kurul Sayısı 15.768

Denetimi Sonuçlanan Kooperatif Sayısı 126

Verilen Görüş Sayısı 589

İmar Alanındaki Temel Faaliyetler

644 sayılı KHK nin 2 nci maddesi kapsamında, yapı belgesi işlemlerine ilişkin; 148 adet yapı ruhsatı ve 26 adet yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiş olup, düzenlenen söz konusu belgeler anlık veri istendiğinde sunulmak üzere kayıt altına alınmıştır.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği Hakkında Genel Tebliğ, Sığınak Yönetmeliği, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikle ilgili konularda tereddüde düşülen hususlara dair 1.966 adet görüş yazısı oluşturulmuştur.

Mevzuata aykırı uygulamalara dair ihbar ve şikâyetler inceletilmek üzere ilgili kurumlara gönderilmiş olup, 4982 sayılı Kanun kapsamında başvuru sahiplerine gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Yapı Araştırmaları Alanındaki Temel Faaliyetler

Yapı sistemleri ve yapım tekniklerine ilişkin araştırma faaliyetleri yürütülmekte olup, teknolojik gelişmeler izlenerek ileri yapım teknolojilerinin kullanılması ve yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar ile ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlanarak fikir alışverişinde bulunulmuştur. Her türlü yapılara ilişkin yapı sistemine ait uygulamalara dair genel ilke ve standardı belirlemek adına çalışmalar yapılmaktadır. Binalarda ileri yapım teknolojilerinin kullanılması ve

“Yapı Araştırma Merkezi” nin hukuki ve organizasyonel altyapı çalışmaları yürütülmektedir.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün E-Devlet Uygulamaları

Bakanlığımız Yapı Müteahhitleri Bilgi Sistemi (YAMBİS) ve Yapı Kooperatifleri Yazılım Sistemi (E-kooperatif) faaliyet alanlarında E-devlet kapsamında hizmet vermektedir.

Belgede 2015 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 114-119)