• Sonuç bulunamadı

Mermer Numunelerinde ĠĢlenebilirlilik Deneylerinde Spesifik Enerji

4. BULGULAR ve DEĞERLENDĠRMELER

4.3 Mermer Numunelerinde ĠĢlenebilirlilik Deneylerinde Spesifik Enerji

ÇalıĢmada iĢlenebilirlilik deneylerinde kullanılan mermer numunelerinin ortalama ve toplam spesifik enerji değerlerinin istatistiksel olarak analizi yapılmıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri (5 mermer × 2 iĢleme türü × 2 kesici uç çapı × 4 kesme hızı × 3 kesme derinliği × 3 ilerleme hızı) varyans (ANOVA) analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiĢtir. Toplamda ortalama olarak 1440 adet veri kullanılmıĢtır.

Mermer numunelerinin iĢlenebilirlik deneylerinde elde edilen ortalama ve toplam spesifik enerji değerlerinin iĢleme türü göre istatistiksel analizi yapılmıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri bakımından p<0.001 anlamlılık düzeyinde iĢleme türü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Buna göre mermer numunelerinin iĢlenebilirliğinde iĢleme türü etkili olduğu görülmüĢtür.

Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri çizgisel iĢleme türünde daha yüksek olduğu görülmektedir (Çizelge 4.13).

Çizelge 4.13 Mermer numunelerinin spesifik enerji değerlerinin iĢleme türüne göre istatistiksel analizi. Çizgisel 360 0,01132 0,00235 0,0001237 <0,001 0,01107 0,01156 Toplam DıĢ Hatlar 360 3,59 1,07 0,0565977 <0,001 3,48 3,70

Çizgisel 360 3,81 1,06 0,0560181 <0,001 3,70 3,92

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde iĢleme türüne göre ortalama spesifik enerji değerleri ġekil 4.13„de verilmiĢtir.

ġekil 4.13 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde iĢleme türüne göre ortalama spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde çizgisel iĢlemede ortalama spesifik enerji değerleri, dıĢ hatlar iĢlemede ortalama spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde dıĢ hatlar iĢleme türünde ortalama spesifik enerji 0,01109 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde çizgisel iĢleme türünde ortalama spesifik enerji 0,01149 J/mm3 ile en yüksek değeri almıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerlerine bakıldığında dıĢ hatlar ve çizgisel iĢleme türünde M1, M2 ve M3 mermer türlerindeki ortalama spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi ortalama spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde ortalama spesifik enerji değerine göre dıĢ hatlar iĢleme türü tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde iĢleme türüne göre toplam spesifik enerji değerleri ġekil 4.14„de verilmiĢtir.

ġekil 4.14 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde iĢleme türüne göre toplam spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde çizgisel iĢlemede toplam spesifik enerji değerleri, dıĢ hatlar iĢlemede toplam spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde dıĢ hatlar iĢleme türünde toplam spesifik enerji 3,53 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde dıĢ hatlar iĢleme türünde çizgisel iĢleme türünde toplam spesifik enerji 3,90 J/mm3 en yüksek değeri almıĢtır. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerlerine bakıldığında dıĢ hatlar ve çizgisel iĢleme türünde M1, M2 ve M3 mermer türlerindeki toplam spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi toplam spesifik enerji değerleri yüksek

değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde toplam spesifik enerji değerine göre dıĢ hatlar iĢleme türü tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinin iĢlenebilirlik deneylerinde elde edilen ortalama ve toplam spesifik enerji değerlerinin kesici uç çapına göre istatistiksel analizi yapılmıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri bakımından p<0.001 anlamlılık düzeyinde kesici uç çapı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır.

Buna göre mermer numunelerinin iĢlenebilirliğinde kesici uç çapı etkili olduğu görülmüĢtür. Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerleri 8,0 mm kesici uç çapında daha yüksek olduğu görülmektedir. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerleri 8,0 mm kesici uç çapında daha düĢük olduğu görülmektedir (Çizelge 4.14).

Çizelge 4.14 Mermer numunelerinin spesifik enerji değerlerinin kesici uç çapına göre istatistiksel analizi.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesici uç çapına göre toplam ortalama spesifik enerji değerleri ġekil 4.15„de verilmiĢtir.

ġekil 4.15 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesici uç çapına göre ortalama spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 8,0 mm kesici uç çapında ortalama spesifik enerji değerlerine değerleri 6,0 mm kesici uç çapında ortalama spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 6,0 mm kesici uç çapında ortalama spesifik enerji 0,01108 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde 8,0 mm kesici uç çapında ortalama spesifik enerji 0,01151 J/mm3 en yüksek değeri almıĢtır.

Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerlerine bakıldığında 6,0 mm kesici uç çapında M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki ortalama spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 8,0 mm kesici uç çapında ortalama spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde ortalama spesifik enerji değerine göre 6,0 ve 8,0 mm kesici uç çapı tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesici uç çapına göre toplam spesifik enerji değerleri ġekil 4.16„da verilmiĢtir.

ġekil 4.16 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesici uç çapına göre toplam spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 6,0 mm kesici uç çapında toplam spesifik enerji değerleri 8,0 mm kesici uç çapında toplam spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 8,0 mm kesici uç çapında toplam spesifik enerji 3,38 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde, 6,0 mm kesici uç çapında toplam spesifik enerji 4,05 J/mm3 en yüksek değeri almıĢtır.Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerlerine bakıldığında 8,0 mm kesici uç çapında M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki toplam spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 6,0 mm kesici uç çapında toplam spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer

numunesinde toplam spesifik enerji değerine göre 6,0 ve 8,0 mm kesici uç çapı tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinin iĢlenebilirlik deneylerinde elde edilen ortalama ve toplam spesifik enerji değerlerinin kesme derinliğine göre istatistiksel analizi yapılmıĢtır.

Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri bakımından p<0.001 anlamlılık düzeyinde kesme derinliği arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Buna göre mermer numunelerinin iĢlenebilirliğinde kesme derinliği etkili olduğu görülmüĢtür. Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri 1,2 mm kesme derinliğinde daha yüksek olduğu görülmektedir. (Çizelge 4.15).

Çizelge 4.15 Mermer numunelerinin spesifik enerji değerlerinin kesme derinliğine göre istatistiksel analizi.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesme derinliğine göre ortalama spesifik enerji değerleri ġekil 4.17„de verilmiĢtir.

ġekil 4.17 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesme derinliğine göre ortalama spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 1,2 mm kesme derinliğinde ortalama spesifik enerji değerleri, 1,6 mm ve 2,0 mm kesme derinliğinde ortalama spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 2,0 mm kesme derinliğinde ortalama spesifik enerji 0,0086 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde, 1,2 mm kesme derinliğinde ortalama spesifik enerji 0,0145 J/mm3 en yüksek değeri almıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerlerine bakıldığında 1,2 mm, 1,6 mm ve 2,0 mm kesme derinliğinde M1, M2 ve M3 mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 1,2 mm, 1,6 mm ve 2,0 mm kesme derinliğinde ortalama spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde

ortalama spesifik enerji değerine göre 1,6 mm ve 2,0 mm kesme derinliğinde tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesme derinliğine göre toplam spesifik enerji değerleri ġekil 4.18„de verilmiĢtir.

ġekil 4.18 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesme derinliğine göre toplam spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 1,2 mm kesme derinliğinde toplam spesifik enerji değerleri, 1,6 mm ve 2,0 mm kesme derinliğinde toplam spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 2,0 mm kesme derinliğinde toplam spesifik enerji 2,82 J/mm3 en düĢük değeri alrken, M5 mermer numunesinde 1,2 mm kesme derinliğinde toplam spesifik enerji 4,80 J/mm3 değeri ile en yüksek değeri

almıĢtır. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerlerine bakıldığında 2,0 mm kesme derinliğinde M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki toplam spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 1,2 mm kesme derinliğinde toplam spesifik enerji değerleri en yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde toplam spesifik enerji değerine göre 1,6 mm ve 2,0 mm kesme derinliğinde tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinin iĢlenebilirlik deneylerinde elde edilen ortalama ve toplam spesifik enerji değerlerinin ilerleme hızına göre istatistiksel analizi yapılmıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri bakımından p<0.001 anlamlılık düzeyinde ilerleme hızına arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır.

Buna göre mermer numunelerinin iĢlenebilirliğinde ilerleme hızı etkili olduğu görülmüĢtür. Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerleri 3000 mm/dk ilerleme hızında daha yüksek olduğu görülmektedir. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerleri 3000 mm/dk ilerleme hızında daha düĢük olduğu görülmektedir (Çizelge 4.16).

Çizelge 4.16 Mermer numunelerinin spesifik enerji değerlerinin ilerleme hızına göre istatistiksel analizi.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde ilerleme hızına göre ortalama spesifik enerji değerleri ġekil 4.19„da verilmiĢtir.

ġekil 4.19 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde ilerleme hızına göre ortalama spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 3000 mm/dk ilerleme hızında ortalama spesifik enerji değerleri, 2000 ve 2500 mm/dk ilerleme hızında ortalama spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 2000 mm/dk ilerleme hızında ortalama spesifik enerji 0,01094 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer 3000 mm/dk ilerleme hızında ortalama spesifik enerji 0,01160 J/mm3 değeri ile en yüksek değeri almıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerlerine bakıldığında 2000 mm/dk ilerleme hızında M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki ortalama spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 3000 mm/dk ilerleme hızında ortalama spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir.

Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde ortalama spesifik enerji değerine 2500 mm/dk ilerleme hızı tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde ilerleme hızına göre toplam spesifik enerji değerleri ġekil 4.20„de verilmiĢtir.

ġekil 4.20 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde ilerleme hızına göre toplam spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 2000 mm/dk ilerleme hızında toplam spesifik enerji değerleri, 2500 ve 3000 mm/dk ilerleme hızında toplam spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 3000 mm/dk ilerleme hızında toplam spesifik enerji 3,24 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde 2000 mm/dk ilerleme hızında toplam spesifik enerji 4,26 J/mm3 değeri ile en yüksek değeri almıĢtır. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerlerine bakıldığında 3000 mm/dk ilerleme hızında M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki toplam spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 2000 mm/dk ilerleme

hızında toplam spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde toplam spesifik enerji değerine göre 2500 mm/dk ilerleme hızı tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinin iĢlenebilirlik deneylerinde elde edilen ortalama ve toplam spesifik enerji değerlerinin kesme hızına göre istatistiksel analizi yapılmıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri bakımından p<0.001 anlamlılık düzeyinde kesme hızı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Buna göre mermer numunelerinin iĢlenebilirliğinde kesme hızı etkili olduğu görülmüĢtür.

Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerleri 276 m/dk kesme hızında daha yüksek olduğu görülmektedir. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerleri 251 m/dk hızında daha düĢük olduğu görülmektedir (Çizelge 4.17).

Çizelge 4.17 Mermer numunelerinin spesifik enerji değerlerinin kesme hızına göre istatistiksel analizi.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesme hızına göre ortalama spesifik enerji değerleri ġekil 4.21„de verilmiĢtir.

ġekil 4.21 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesme hızına göre ortalama spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 276 m/dk kesme hızında ortalama spesifik enerji değerleri, 188, 207 ve 251 m/dk kesme hızında ortalama spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 188 m/dk kesme hızında ortalama spesifik enerji 0,01105 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde 276 m/dk kesme hızında ortalama spesifik enerji 0,01157 J/mm3 değeri ile en yüksek değeri almıĢtır. Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerlerine bakıldığında 188 ve 207 m/dk kesme hızında M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki ortalama

spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 276 m/dk kesme hızında spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde ortalama spesifik enerji değerine göre 188 mm/dk, 207 mm/dk ve 251 mm/dk kesme hızı tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesme hızına göre toplam spesifik enerji değerleri ġekil 4.22„de verilmiĢtir.

ġekil 4.22 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesme hızına göre toplam spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 207 m/dk kesme hızında toplam spesifik enerji değerleri, 188, 207 ve 251 m/dk kesme hızında ortalama spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 251 m/dk kesme hızında toplam spesifik enerji 3,37 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde 188 ve 207 m/dk kesme hızında toplam spesifik enerji 4,05 J/mm3 değeri ile en yüksek değeri almıĢtır.

Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerlerine bakıldığında 251 ve 276 m/dk kesme hızında M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki ortalama spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 276 m/dk kesme hızında toplam spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde toplam spesifik enerji değerine göre. 251 mm/dk kesme hızı tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinin iĢlenebilirlik deneylerinde elde edilen ortalama ve toplam spesifik enerji değerlerinin kesme geniĢliğine göre istatistiksel analizi yapılmıĢtır.

Mermer numunelerinde ortalama ve toplam spesifik enerji değerleri bakımından p<0.001 anlamlılık düzeyinde kesme geniĢliği arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Buna göre mermer numunelerinin iĢlenebilirliğinde kesme geniĢliği etkili olduğu görülmüĢtür. Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerleri 8,0 mm kesme geniĢliğinde daha yüksek olduğu görülmektedir. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerleri 8,0 mm kesme geniĢliğinde daha düĢük olduğu görülmektedir (Çizelge 4.18).

Çizelge 4.18 Mermer numunelerinin spesifik enerji değerlerinin kesme geniĢliğine göre istatistiksel analizi.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesme geniĢliğine göre ortalama spesifik enerji değerleri ġekil 4.23„de verilmiĢtir.

ġekil 4.23 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesme geniĢliği göre ortalama spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 8,0 mm kesme geniĢliğinde ortalama spesifik enerji değerleri, 3,0, 4,0 ve 6,0 mm kesme geniĢliğinde ortalama spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 3,0 mm kesme geniĢliğinde ortalama spesifik enerji 0,0109 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde 8,0 mm

kesme geniĢliğinde ortalama spesifik enerji 0,0116 J/mm3 ile en yüksek değeri almıĢtır.

Mermer numunelerinde ortalama spesifik enerji değerlerine bakıldığında 3,0 ve 4,0 mm kesme geniĢliğinde M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki ortalama spesifik enerji düĢük değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 6,0 ve 8,0 mm kesme geniĢliğinde ortalama spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir.

Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde ortalama spesifik enerji değerine göre. 4,0 ve 6,0 mm kesme geniĢliği tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

Mermer numunelerinde yapılan iĢlenebilirlik deneylerinde kesme geniĢliğine göre toplam spesifik enerji değerleri ġekil 4.24„de verilmiĢtir.

ġekil 4.24 Mermer numunelerinde iĢlenebilirlilik deneylerinde kesme geniĢliğine göre toplam spesifik enerji değerleri.

Mermer numunelerinde 3,0 mm kesme geniĢliğinde toplam spesifik enerji değerleri, 4,0, 6,0 ve 8,0 mm kesme geniĢliğinde toplam spesifik enerji değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. M1 mermer numunesinde 8,0 mm kesme geniĢliğinde toplam spesifik enerji 2,85 J/mm3 en düĢük değeri alırken, M5 mermer numunesinde 3,0 mm kesme geniĢliğinde 4,68 J/mm3 değeri ile en yüksek değeri almıĢtır. Mermer numunelerinde toplam spesifik enerji değerlerine bakıldığında 6,0 ve 8,0 mm kesme geniĢliğinde M1, M2, M3, M4 ve M5 mermer türlerindeki toplam spesifik enerji normal değerler alırken, M4 ve M5 mermer numunesi 3,0 ve 4,0 mm kesme geniĢliğinde toplam spesifik enerji değerleri yüksek değerler aldığı görülmektedir. Sonuç olarak M1, M2 ve M3 mermer numunesinde toplam spesifik enerji değerine göre. 4,0 ve 6,0 mm kesme geniĢliği tercih edilmesi öngörülmüĢtür.

4.4 Mermer Numunelerinin ĠĢlenebilirlik ve Enerji Tüketimine Göre