• Sonuç bulunamadı

Merkez Av Komisyonu’nca Avına Belli Sürelerde İzin Verilen Av Hayvanları

Madde 6

Her Âkit Taraf, II no.lu ek listede belirtilen yabani fauna türlerinin özel olarak korunmasını güvence altına alacak uygun ve gerekli yasal ve idari önlemleri alacaktır. Bu türler için özellikle aşağıdaki hususlar yasaklanacaktır:

a) Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekilleri;

b) Üreme veya dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip etmek;

c) Yabani faunayı, bu Sözleşmenin amacına ters düşecek şekilde, özellikle üreme, geliştirme ve kış uykusu dönemlerinde kasıtlı olarak rahatsız etmek;

d) Yabani çevreden yumurta toplamak veya kasten tahrip etmek veya boş dahi olsa bu yumurtaları alıkoymak;

e) Bu madde hükümlerinin etkinliğine katkı sağlayacak hallerde, tahnit edilmiş hayvanlar ve hayvandan elde edilmiş kolayca tanınabilir herhangi bir kısım veya bunun kullanıldığı malzeme dahil, bu hayvanların canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti.

Madde 7

1 - Her Âkit Taraf, III no.lu ek listede belirtilen yabani faunanın korunmasını güvence altına alacak uygun ve gerekli yasal ve idari önlemleri alacaktır.

2 - III no.lu ek listede belirtilen yabani faunanın her türlü işletme şekli, 2.

maddenin şartları gözönünde tutularak, populasyonlarının varlığını tehlikeye düşürmeyecek şekilde düzenlenmiş olacaktır.

3 - Alınacak önlemler;

a) Kapalı av mevsimlerini ve/veya işletmeyi düzenleyen diğer esasları,

b) Yabani faunayı yeterli populasyon düzeylerine ulaştırmak amacıyla, uygun durumlarda, işletmenin geçici veya bölgesel olarak yasaklanmasını,

c) Yabani hayvanların canlı ve cansız olarak satışının, satmak amacıyla elde bulundurulmasının ve nakledilmesinin veya satışa çıkarılmasının uygun şekilde düzenlenmesi hususlarını, kapsayacaktır.

IUCN Kırmızı Liste Sınıfları :

EX : Nesli Tükenmiş (Extinct)

EW: Doğada Tükenmiş (Extinct İn The Wild)

RE : Bölgede Tükenmiş

CR : Kritik (Critically Endangered)

EN : Tehlikede (Endangered)

VU : Duyarlı (Vulnerable)

NT : Tehdite Açık (Near Threatened) Oldukça yaygın olarak rastlanan ve herhangi bir tehdidin söz konusu olmadığı türler için kullanılmaktadır.

65

LC : Düşük Riskli (Least Concern)

DD : Yetersiz Verili (Data Deficient)

NA : Uygulanamaz

NE : Değerlendirilmemiş (Not Evalueted) Fauna listesinde verilen kuş statüleri:

R Yerli Tür

S Yaz Göçmeni

WV Kış Göçmeni

PM Geçit Türü

r Az Sayıda Yerli Tür

s Az Sayıda Yaz Göçmeni

wv Az Sayıda Kış Göçmeni

pm Az Sayıda Geçit Türü

v Rastlantısal Konuk

e Soyu Tükenmiş Değerlendirme

Proje alanı ve yakın çevresinde yapılan arazi keşifleri ile flora ve fauna değerlendirmesi yapılmış olup, saha içerisinde korunması gereken veya endemik tür olmadığı belirlenmiştir.

66 BÖLÜM III. PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Proje alanında işletme aşamasında esnasında oluşabilecek evsel nitelikli katı atıklar, tehlikeli atıklar ambalaj atıkları, tıbbi atıklar, atık yağlar, bitkisel atık yağlar, sıvı atıklar, atık pil ve akümülatörler olarak sıralanabilir.

Meydana gelecek atıklar Türk Çevre Mevzuatı, AB Mevzuatı ve şirket politikaları çerçevesinde, insan ve çevre sağlığını etkilemeyecek şekilde bertaraf edilecektir.

Beton santrali kapsamında gerekli su ihtiyacının karşılanması için beton santrali alanı içerisine 1 adet su depolama tankeri yerleştirilecektir. Ayrıca, Kırma-Eleme Tesisi Toz indirgeme sistemi için gerekli su ihtiyacının alan dışından karşılanamaması halinde saha içerisinde kuyu suyu kullanılabilecektir. Kuyu suyu kullanılması durumunda DSİ. 18.

Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yapılacak T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 23.06.1972 Tarih ve 14224 Sayılı DSİ Yeraltısuları Teknik Yönetmeliki kapsamında gerekli Kuyu Suyu Kullanım İzin Belgesi temin edilerek faaliyete devam edilecektir. Kuyu izni alınmadan kuyu suyu kullanılmayacaktır. İstenmesi halinde Afyon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Kuyu Suyu Kullanım İzin Belgesi sunulacaktır.

Proje kapsamında aşağıda belirtilen atık türleri ile ilgili işletme aşamasında atık alanı oluşturulacak ve sızdırmazlığı sağlanmış uygun zemin koşulları yaratılarak, atık türleri için sızdırmazlığı sağlanmış kaplar yerleştirilecektir. Her atık türü için kaplar üzerinde isimler yazılacaktır. Bu durum aşağıda her bir atık türü için belirtilmiştir.

Ancak, oluşmayacağı öngörülen atıklar ile ilgili kaplar yerleştirilmeyecektir.

Oluşması durumunda uygun sızdırmaz kaplar yerleştirilerek geçici depolanacaktır.

Şantiye sahasının faaliyete açılması ile birlikte oluşacak evsel nitelikli katı atıklar, kağıt karton ambalaj atıkları şantiye sahasında tehlikeli atık geçici depolama alanına uygun şekilde yerleştirilecektir. Atıklar için sızdırmazlığı sağlanmış zemin üzerinde birbirine karışmayacak şekilde ayrı kaplar yerleştirilecek ve kaplar üzerinde atıklar ile ilgili ibareler bulunacaktır.

Proje faaliyetleri sırasında oluşacak atıklar, 05.08.2008 Tarih ve 26927 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik” uyarınca hazırlanacak atık yönetimi prosedürlerine uygun olarak toplanacak, geçici biriktirilecek ve bertarafı sağlanacaktır. Oluşacak atıklar ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde yönetimi, bertarafına ilişkin değerlendirmeler ve alınacak tedbirler aşağıda belirtilmiştir:

Sıvı Atıklar:

Çalışacak toplam 50 kişilik personelin kullanımı sonucu 150 lt/gün atık su oluşacağı bölüm 1.c’de hesaplanmıştır.

Oluşacak atıksular saha içerisinde yer alacak fosseptik içerisinde depolanacaktır.

Foseptik boyutları 3mx4mx5m ebatlarında olacaktır. Foseptik ile ilgili temsili çizim Ek-12’de verilmiştir.

Fosseptikte biriken atık sular Emirdağ Belediyesi’ne başvuru yapılacak ve Belediye tarafından yetki verilen firmalar tarafından alınması sağlanacaktır.

67 Tesiste 12 m3 hacminde 3 transmikser günlük olarak yıkanacaktır.

Transmikserlerin yıkanması sonucu oluşan atık su tesiste bulunan 2x2x3=12m3 hacminde 3 adet bölmeden oluşacak çökeltim havuzundan geçerek içersindeki askıda katı madde çöktürülecek ve tekrar beton yapımında kullanılmak üzere miksere devir ettirilecektir. Bu sebeple, çökeltim havuzlarından kaynaklı atıksu oluşmayacaktır. Çökeltim Havuzu Temsili Çizimi Ek-13 ‘de verilmiştir.

Çökeltim havuzu için, 2014/7 Sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi kapsamında mevcut durumda kurulu bulunan çökeltim havuzlarından 5 adet numune alınacaktır. Numune sonuçlarına göre analiz edilen değerler konu ile ilgili yeterli donanıma sahip Çevre Mühendisliği bölümü bulunan Üniversiteler tarafından değerlendirilerek Teknik Rapor hazırlanacak ve Afyon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulacaktır. Değerlendirme sonucunda çökeltim havuzu bünyesinde oluşacak sular mikser geri devir ettirilerek hazır beton üretiminde ve Transmikser yıkanmasında kullanılacaktır. Böylece su ilavesi azaltılacak ve çökeltim havuzlarından kaynaklı atıksu oluşmayacaktır.

Çökeltim havuzlarında oluşan atıksuların hazır beton eldesinde veya transmikser yıkanmasında kullanıma uygun olmadığının belirlenmesi durumunda saha içerisinde uygun özelliklerde atıksu arıtma tesisi yapılacaktır. Atıksu arıtma tesisi yapılması gerekmesi durumunda 2014/7 Sayılı Genelge kapsamında Atıksu Arıtma Tesisi projesi hazırlanacak ve gerekli onaylar alınarak arıtma tesisi kurulumu sağlanacaktır.

Proje alanında stabilize yollarda toz çıkışını önlemek amacıyla; mevsime ve buharlaşma hızına bağlı olarak, sulama işlemi yapılacaktır. Yolların sulanması işlemi, 10 ton kapasiteli sulama aracı ile günde 2 kez yapılacaktır. Buna göre günde yaklaşık toplam 20 ton su kullanımı hesaplanmıştır. Toz çıkışını önlemek için kullanılan su, buharlaşma ile bertaraf olacağından, bu kullanımdan kaynaklı bir atık su söz konusu değildir.

Kırma-Eleme Tesisi bünyesinde toz oluşumunu engellemek için pülverize sistem toz indirgeme sistemi kurulacaktır. Kullanılacak su, malzeme ile birlikte açık alanda beklerken buharlaşacağından atıksu oluşumu söz konusu değildir.

Faaliyet esnasında oluşacak sıvı atıkların proje alanı çevresinde bulunan kuru ve mevsimsel akış gösteren dere yataklarına deşarjı söz konusu değildir.

Proje kapsamında meydana gelecek evsel nitelikli atıksuların bertarafında 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan (değişiklik; 25.03.2012 tarihli ve 28244 sayılı R.G) “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Atık Yağlar:

İşletme aşamasında iş makinelerinin bakım ve onarımı teknik servislerde yapılacağından Tesis içerisinde atık yağ oluşumu öngörülmemektedir.

Saha içerisinde 1 adet kızgın yağ kazanı kurulması planlanmaktadır.

Kaynatılacak ve kapalı devre sistem ile asfaltit tanklarının ısıtılmasında kullanılacak yağlar, kazan yapımcısı firmanın belirleyeceği bakım periyotlarında yağları değiştirilecektir. Bu kapsamda oluşacak atık yağlar uygun lisansa sahip araçlar ile geri kazanım ve/veya bertaraf tesislerine iletilecektir.

Oluşması dahilinde oluşan atık yağ, 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı (Değişik;

05.11.2013 tarih, 28812 sayılı) “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” Madde 9 kapsamında belirtilen hükümlere göre atık yağların gerekmesi durumunda atık yağ kategorisi

68 belirlenecek, beton zemin üzerinde, sızdırmaz kaplarda depolanacak ve lisanslı bertaraf veya geri kazanım tesislerine lisanslı araçlar ile gönderilmesi sağlanacaktır.

Bitkisel Atık Yağlar:

Saha içerisinde oluşması muhtemel bitkisel atık yağlar mutfak içerisine yerleştirilecek depolama kabı içerisinde depolanacaktır. Daha sonra saha içerisinde oluşturulacak Tehlikeli atık geçici depolama alanı içerisine bitkisel atık yağ depolama kapları yerleştirilecek ve yağlar kap içerisinde biriktirilecektir.

Alan zemini sızdırmazlığı sağlanmış malzemeden yapılacaktır. Her bir atık türü diğerleri ile karışmayacak şekilde ayrı kaplarda ve alanlarda depolanacaktır. Bitkisel atık yağ saklama kabı üzerinde “Bitkisel Atık Yağ” ibaresi yer alacaktır.

Daha sonra, bitkisel atık yağlar, 19.05.2005 tarih ve 25791 sayılı (Değişik;

05.11.2013 tarih, 28812 sayılı) Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak lisanslı bertaraf/geri dönüşüm tesisine gönderilecektir.

Katı Atıklar:

İşletme aşaması kapsamında personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atık miktarı 18,76 kg/gün’ dür.

Söz konusu evsel nitelikli katı atıklar, faaliyet alanına yerleştirilen konteynırlarda depolanacak ve Kahramanmaraş Belediyesi’ne bağlı araçlar ile alınması sağlanacaktır.

Oluşacak olan katı atıklar; niteliklerine göre (organik, plastik, cam, kağıt, metal, pil, ilaç vb.) ayrı ayrı toplanarak; görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzer faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde biriktirilecektir.

Proje kapsamında oluşacak katı atıklar, 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren (Değişik: 05.04.2005 tarih ve 25777 sayılı) “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ‘nde verilen “Katı Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması ve Taşınması” ile ilgili hükümlere uygun olarak diğer atıklardan ayrı toplanacak, Yönetmelik Madde 18’de belirtildiği gibi; denizlere, göllere ve benzeri alıcı ortamlara, caddelere, ormanlara ve çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacak yerlere dökülmeyecektir.

Ambalaj Atıkları:

Proje süresince oluşacak evsel nitelikli katı atıkların içerisinde bulunan ambalaj atıkları 24.06.2007 tarih ve 26562 sayılı (Değişik 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”

Madde 26 gereği, çevre kirliliğinin azaltılması, düzenli depolama tesislerinden azami istifade edilmesi ve ekonomiye katkıda bulunulması amacıyla proje sahasında diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilecektir.

Çalışmalar esnasında evsel nitelikli katı atıklar içerisinde cam, plastik şişe ve naylon gibi değerlendirilebilir katı atıklar bulunması durumunda; yönetmelik kapsamında gereğince seçilecek ve lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilerek değerlendirilmesi sağlanacaktır.

Doğal kaynakların korunması ve depolanacak atık miktarının azaltılması amacıyla ambalaj atıklarının oluşumunun önlenmesi; üretimin kaçınılmaz olduğu

69 durumlarda ise öncelikle tekrar kullanılması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması esas olacaktır.

Hafriyat Atıkları

Faaliyet kapsamında şantiye sahası içerisinde ocak işletmeciliği yapılmayacaktır.

Ancak, yol yapım projesi gereği kalker hammaddesi sağlanması için kullanılacak ocak sahasından alınan malzemeler Kırma-Eleme Tesisi’ne getirilip boyutlandırılacaktır. Bu kapsamda pasa malzemesi oluşacağı öngörülmektedir.

Oluşacak pasa malzemeleri saha içerisinde belirlenecek depolama alanında depolanacaktır. Söz konusu pasa malzemeleri Faaliyetin tamamlanmasının ardından ocak sahası ve şantiye sahasının rehabilitasyonu, alan ıslahı ve dolgu malzemesi olarak kullanılacaktır.

Söz konusu pasa malzemelerin tekrar kullanımı ve depolanması faaliyetleri 27.08.2010 Tarih ve 2010/3 Sayılı “İnert Maden Atıklarının Alan Islahı, Restorasyonu, Dolgu Maksadıyla Kullanılması veya Depolanmasına İişkin Genelge” kapsamında gerçekleştirilecektir. Ayrıca, projenin tamamlanmasının ardından söz konusu şantiye sahası kaldırılmadan önce ıslah, dolgu ve restorasyon çalışmaları ile ilgili Rapor hazırlanıp Afyon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulacaktır.

Atık Pil ve Akümülatörler

İşletme aşamasında proje alanında atık pil ve akümülatör oluşması beklenmektedir. Oluşan atık pil ve akümülatör; 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı (Değişik;

05.11.2013 tarih, 28812 sayılı) Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği gereğince, atık akümülatörler lisanslı bertaraf veya geri kazanım tesislerine ulaştırılmak üzere lisanslı firmalara teslim edilecektir.

Tıbbi Atıklar;

Ocak sahasından malzeme alımı aşamasında çalışacak personelin sağlık sorunlarına acil müdahale edilmesinin zorunlu olduğu durumlarda tıbbi atıklar oluşacağı öngörülmektedir.

1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 180. maddesine göre, 100’den – 500’e kadar işçi istihdam edecek olan işyerlerinde bir revir kurulması zorunludur. Proje kapsamında 14 kişi çalışması planlanmakta olup bu sebeple revir oluşturulmayacaktır.

Proje kapsamında oluşacak tıbbi atıklar en yakın sağlık ocağı veya hastaneye ağzı kapalı kaplarda muhafaza edilerek teslim edilecektir.

Proje kapsamında oluşabilecek tıbbi atıklar çevre ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmeyecektir. Tıbbi atıklar, tehlikeli ve evsel atıklar ile karıştırılmayacak, kaynağında diğer atıklardan ayrı olarak toplanacak, biriktirilecek, taşınacak ve bertaraf edilecektir.

Tıbbi atıkların yönetiminden sorumlu kişi, bu atıkların çevre ve insan sağlığına olabilecek zararlı etkilerinin azaltılması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacaktır.

Ayrıca, tıbbi atık üreticileri atıklarının bertarafı için gerekli harcamaları karşılamakla yükümlü olacaktır.

Tıbbi atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taşımaya dayanıklı; orjinal orta yoğunluklu polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve

70 körüksüz olarak üretilen, çift kat kalınlığı 100 mikron olan, en az 10 kilogram kaldırma kapasiteli, üzerinde görülebilecek büyüklükte ve her iki yüzünde “Uluslararası Biyotehlike”

amblemi ile “DİKKAT TIBBİ ATIK” ibaresini taşıyan kırmızı renkli plastik torbalar kullanılacaktır. Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulacak, ağızları sıkıca bağlanacak ve gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanacaktır. Toplanan tıbbi atıklar en yakın sağlık kuruluşuna gönderilecektir.

Tıbbi atıkların bertarafında , 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı (Değişik;

03.12.2011 tarih ve 28131 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ‘nin 5. Maddesinde belirtilen genel ilkeleri kapsamında torbalarda ayrı olarak biriktirilecek ve yönetmeliğin 8. maddesinde belirtilen “Tıbbi atık üreticilerinin yükümlülükleri” doğrultusunda bertaraf edilecektir.

Ömrünü Tamamlamış Lastikler;

Proje kapsamında ömrünü tamamlamış lastik oluşması beklenmektedir. Bu durumda oluşabilecek Ömrünü tamamlamış lastikler 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı (Değişik; 05.11.2013 tarih, 28812 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren

Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” ’ne göre lisanslı bertaraf tesislerine gönderilecektir.

PCB veya PCT ‘li Atıklar:

Saha içerisinde yer alan Trafoların bakımı TEİAŞ tarafından yapılacaktır. Ancaki saha içerisinde herhangi bir şekilde trafo bakımı yapılması durumunda oluşabilecek PCB ve/veya PCT içeren atıkların oluşması durumunda saha içerisinde oluşturulacak “Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı” içerisinde depolanacaktır.

Belirli aralıklarla T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş uygun lisansa sahip geri kazanım ve/veya bertaraf tesislerine uygun taşıma lisansına sahip araçlar ile taşınması ve bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Söz konusu işlemler gerçekleştirilirken esnasında 27.12.2007 Tarih ve 26739 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren (Değişiklik; 30.12.2010 Tarih ve 27537 Sayılı R.G.) Poliklorlu Bifenil ve Poliklorlu Terfenillerin Kontrolü Hakkında Yönetmelik ve 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı (Değişik; 05.11.2013 tarih, 28812 sayılı) “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında yayımlanan hüküm ve esaslara uyulacaktır.

Tehlikeli Atıklar:

Tesis işletmeciliği kapsamında oluşması muhtemel tehlikeli atıklar ve kodları Bölüm 1.ç’de belirtilmiş olup oluşması durumunda,

14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı (Değişik; 05.11.2013 tarih, 28812 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” Madde-9 (Atık Üreticisinin Yükümlülükleri) ‘da belirtildiği üzere;

a) Atık üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri alınacaktır, b) Proje kapsamında Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uygun

olarak en aza düşürecek şekilde atık yönetimini sağlanacak, üç yıllık atık yönetim planı hazırlanacak ve valilikten onay alınacaktır,

c) Proje alanı içerisinde oluşturulacak geçici depolama sahaları için Valilik ’ten gerekli izin alınacaktır,

71 d) Proje kapsamında oluşacak atıkların kaydı tutulacak, çevre lisansı almış olan

geri kazanım ya da bertaraf tesisinin istemiş olduğu uluslararası kabul görmüş standartlara uygun ambalajlama ve etiketleme yapılacaktır,

e) Proje kapsamında oluşacak atıkların Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-IV’te (M) işareti ile bulunup EK-III B’de belirtilen özelliklerin belirlenmesi için Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlara ait laboratuvarlar ve/veya uluslararası kabul görmüş kuruluşlarca analizleri yaptırılacak ve Bakanlığa belgelenecektir,

f) Atığın niteliğinin belirlenmesi için yapılan harcamaları karşılanacaktır,

g) Proje kapsamında oluşacak atıkların, Atık beyan formunu her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı programı kullanarak doldurulacak, onaylatılacak ve çıktısı alınacak olup beş yıl boyunca bir nüshası saklanacaktır,

h) Atık depolanması veya bertarafının tesis dışında yapılması durumunda; (Ek 9 A-B) deki bilgileri içeren taşıma formu doldurulacak ve öngörülen prosedüre uyulacaktır,

i) Proje kapsamında tehlikeli atık oluşması durumunda, faaliyet alanı içerisinde Tehlikeli Atık Geçici Depolama Sahası kurulacak ve geçici depolama alanı için saha sorumlusu bulundurulacaktır,

j) Atık taşımacılığında mevcut uluslararası standartlara uyulacaktır,

k) Atığı bertaraf tesisinin kabul etmemesi durumunda başka bir tesise gönderilecek veya taşıyıcının atığı geri getirmesi ve bertarafı sağlanacaktır, l) Atıkların tesis sahası içerisinde uygun kısma beton saha üzerine yerleştirilmiş

sağlam, sızdırmaz, emniyetli ve uluslararası kabul görmüş standartlara uygun konteynırlar içerisinde veya 4 tarafı ve üzeri kapalı kaplarda geçici olarak muhafaza edilecek, konteynırların üzerinde tehlikeli atık ibaresine yer alacak, depolanan maddenin miktarı ve depolama tarihi konteynırlar üzerinde belirtilecek, konteynırların hasar görmesi durumunda atıkları, aynı özellikleri taşıyan başka bir konteynıra aktarılacak, konteynırların devamlı kapalı kalması sağlanacak, atıkları kimyasal reaksiyona girmeyecek şekilde geçici depolanacaktır,

m) Tesis içinde atıkların toplanması taşınması ve geçici depolanması gibi işlemlerden sorumlu olan çalışanların sağlığı ve emniyeti ile ilgili her türlü tedbiri alınacaktır,

r) Kaza sonucu veya kasti olarak atıkların dökülmesi ve bunun gibi olaylar sunucu meydana gelen kirliliğin önlenmesi amacıyla, atığın türüne bağlı olarak olayın vuku bulduğu andan itibaren en geç bir ay içinde olay yerinin eski haline getirilecek ve tüm harcamaları karşılanacaktır,

s) Kaza sonucu veya kasti olarak atıkların dökülmesi ve bunun gibi olaylar vuku bulduğunda valilik bilgilendirilecek olup kaza tarihi, kaza yeri, atığın tipi ve miktarı, kaza sebebi, atık bertaraf işlemi ve kaza yerinin rehabilitasyonuna ilişkin bilgileri içeren raporu valiliğe sunulacaktır.

Saha içerisinde Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı oluşturulacaktır. Alan dışına

“Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı” ibaresi yerleştirilecektir. Zemini sızdırmaz malzeme ile kaplanacaktır. Etrafı ve üzeri yağmur, kar vb. geçirmeyecek şekilde kapatılacaktır. Dış kapısında kilit olacak ve yetkili kişi haricinde giriş çıkış yapılmayacaktır.

Tehlikeli atık geçici depolama alanı içerisinde saha içerisinde oluşması muhtemel atıklar için ayrı alanlar ve/veya saklama kapları bulunacaktır. Kaplar üzerinde her atık türünün genel ismi yazılacaktır. Söz konusu alan içerisinde biriken atıklar maksimum 180 gün süre ile depolanacaktır.

Benzer Belgeler