• Sonuç bulunamadı

Korunması gereken alanlar:

I. d. Kullanılan Teknoloji Ve Malzemelerden Kaynaklanabilecek Kaza Riski

3. Korunması gereken alanlar:

a) Onaylı çevre düzeni planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar v.b.)

Saha ile ilgili Çevre Düzeni Planı alınmış olup, Ek-8 ‘te verilmiştir. Çevre Düzeni planından ’da görüldüğü üzere alan Mera arazisi olup, faaliyete başlanılmadan önce Mera vasfı değişikliği için Afyon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılacaktır.

53 Arazi Varlığı haritalarına göre Mera Toprağı arazi türündedir. Faaliyet alanı içerisinde şahıs arazisi veya Orman arazisi bulunmamaktadır.

Tesis faaliyetine başlanılmadan önce Afyon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ‘ne başvuru yapılacak ve gerekli izinler alınacaktır.

b) Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı

Proje alanı mera sahası olarak nitelendirilmektedir.

c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketlerinin çekilme devresinde derinliği 6 metreyi geçmeyen sular, bataklık sazlık ve turbalıklar ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler

Proje kapsamında, sulak alan bulunmamaktadır. Ancak, 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği” hükümlerine ve 26.08.2010 tarih ve 27684 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine riayet edilecektir.

ç) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları

Faaliyet alanı ve yakın çevresinde göl, akarsu veya yeraltısuyu işletme sahası yer almamaktadır.

Projenin tüm aşamalarında “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ve 09.09.2006 tarih ve 26284 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Dere Yatakları ve Taşkınlar Genelgesi” hükümlerine riayet edilecek olup; yakın çevrede bulunan akar dere, kuru dere ve pınarlara herhangi bir müdahalede bulunulmayacaktır.

d) Bilimsel araştırmalar için önem taşıyan ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları,benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanları,

Proje alanına ilişkin, Jeolojik özellikler aşağıda belirtilmiştir; Ayrıca, bölge jeolojisini gösterir Jeoloji Haritası Ek-10 ‘da verilmiştir.

Genel Bölge Jeolojisi

- Senozoyik

Karakaya Bazaltı (B): Birim, Seydiler Kasabası'nın kuzeybatıssındaki Karakaya Tepe'de yoğun şekilde izlendiği icin bu bölgeye izafeten "Karakaya Bazaltı" adı verilmiştir.

Siyahımsı, koyu kahverengi görünümü, akıntı yapısı tablamsı konumu ile arazide kolay tanınır. Bazalt örneklerinin ince kesitlerinde fenokristal olarak ojit, biyotit, bazaltik hornblend, plajioklas (labrador) minerallerine rastlanmıştır. Hamur, camdan oluşmuş ve vitrofirik doku arz eder. Birimin yaklaşık kalınlığı 40 m'dir.

54 Gebeceler Formasyonu (n): Formasyon, genel rengi beyaz, grimsi beyaz renkli, ince- orta- kalın katmanlı, altta tüf- tüfit-pmarn, killi kireçtaşları, kumtaşı ve aglomeralardan oluşan Özburun Marn Üyesi, süt beyaz, krem renkli Seydiler Tüf ve Aglomerası ile üstte killi ve silis ara bantlı, sert, mikritik kireçtaşlarından meydana gelen Akpınar Üyesinden oluşur.

Özburun Marn Üyesi: Beyaz, beyazımsı gri renkli, orta tabakalı, yumuşak volkanosedimanter kayaç ara katkılı, genellikle marnlardan oluşan bu birim kireçtaşlarının altında yer alır. Altta temel ve Yeniköy Formasyonu üzerine diskordans olarak gelen birim, üstten Akpınar Kireçtaşı üyesi ile uyumludur. Birimin kalınlığı 25 – 100 m arasında değişim sunmaktadır. Birimin yaşı Ü. Miyosen - Ü. Pliyosendir.

Seydiler Tüf ve Aglomerası: Bu birim genellikle Gebeceler Formasyonu ile iç içedir. Gebeceler Formasyonu’nun bulunmadığı yerlerde ise, direkt şistler üzerinde yer alır. Genellikle süt beyaz ve krem renkli olup, çok kalın tabakalanmalar gösterir. Peri bacaları gibi aşınım şekilleri oluşturdukları için bölgede hemen dikkati çekmektedir. Tüfler üzerine yine kalın bir birim olarak aglomera gelir. Aglomeralar ayrı bir birim olarak haritalanmayıp tüfler içinde incelenmiştir. Önceki çalışmalarda birimin yaklaşık kalınlığı 200 m olarak belirtilmiştir. Seydiler tüfü, çeşitli kristal parçalarının, kuvars, plajioklas (oligoklas, andezin), biyotit lamelleri ve opak tanelerin camsı bir çimento ile bağlanmasından oluşan dasitik bir tüftür. Seydiler Kasabası ve çevresinde, özellikle Afyon - Ankara karayolunun her iki tarafında kalınlığı toplam 20 metreye varan, beyaz, beyazımsı sarı ve krem renkli diyatomit seviyelerini kapsamaktadır.

Akpınar Kireçtaşı Üyesi: Beyaz – krem renkli, orta – kalın – çok kalın tabakalanmalı, ince kristalli, çok sert, yer yer kil bantlı mikritik kirectaşıdır. Yaprak fosili izleri taşır. Alttan Özburun Üyesi ile uyumlu ve geçişlidir. Bazı kesimlerde temele yaslanmış ve 15 º‘ ye yakın eğim kazanmıştır. Üst dokanağı ise bazı kesimlerde Erdemir Konglomera Üyesi ile örtülmüştür. Çoğu yerlerde birimin üzerine herhangi bir formasyon gelmemekte, yalnızca Kuvaterner oluşukları kapsamaktadır. Birimin kalınlığı 220 m.

civarında olup yaşı Ü. Miyosen Ü. Pliyosendir.

Erdemir Konglomera Üyesi: Boz renkli, kalın tabakanmalı, kum-mil destekli, iri, yuvarlak kireçtaşı ve diğer cins çakıllı karasal konglomeralardır. Genellikle masif eteklerinde görülür. Alüvyon yelpazesi ve yamaç örtüsü özelliği taşır. Gebeceler Formasyonu'nun bir üyesi olan birim bunla uyumludur. Kalınlığı yaklaşık olarak 30-50 m arasındadır. Formasyon Üst Pliyosen yaşındadır.

- Paleozoyik

Afyon Metamorfitleri (Pa): Formasyon, kuvars- muskovit- serisitşist, kuvars- albit- klorit şist, metakumtaşı- metakonglomera, mermer ve kalkşistlerden oluşmuştur.

Çobanlar Şisti: Bolgedeki kayacların temelini oluşturan bu birim genellikle kahve, boz, yeşil renkli ve cok kıvrımlı bir yapıya sahiptirler. Düşük dereceli yeşil şist fasiyesine ait mineral parajenezleri kapsarlar. Granoblastik dokuludur. Genel olarak albit-klorit-muskovit-biyotit-kuvarsşistlerden oluşmuştur. Bu şistlerden alınan örneklerde yapılan mikroskop incelemesinde albit, klorit, epidot, amfibol, muskovit, biyotit ve kuvars minerallerine rastlanmıştır. Kayaç yeşilşist fasiyesi, kuvars-albit-muskovit-klorit subfasiyesinde (klorit zonunda) metamorfizma geçirmiştir. Bu birim Afyon’un Kuzeybatı, Kuzey, Kuzeydoğu ve Güneydoğusunda geniş alanlar kaplamaktadır.

İscehisar Mermerleri: "Afyon Mermerleri" olarak bilinen bu birim beyaz, sarımsı, bej, boz renkli, kalın tabakalı olup adını mostra yakınındaki İscehisar ilçesinden almıştır.

55 Birim beyaz, gri, alacalı, krem renkli, kalın- çok kalın tabakalanmalı, Büyük bloklar verebilen, ince kristalli çok değerli bir mermer türüdür. Birim Afyon Metamorfitleri içinde mercek şeklindedir. Kalınlığı en fazla 300 m kadardır. Birimin yaşı Afyon Metamorfitleri ile aynıdır.

Deliktaş Metakonglomerası: Boz- kahve renkli, kalın- çok kalın tabakalanmalıdır. Bu konglomeralar yuvarlanmış 2 – 10 cm çapında Mermer Ocağı kuvars ve kuvarsit çakıllarından oluşmuştur. Matriksi ise kum, kil, silttir. Metamorfizma sonucu matriks biyotit, muskovit, klorit ve kuvars şiste dönüşmüştür. Deliktaş Metakonglomeraları Afyon Metamorfitleri içinde, bununla yanal ve düşey geçişli, büyük mercekler oluşturmaktadır. Kalınlığı değişken olup 150 – 300 m arasında değişir. Birim Afyon Metamorfitleri ile aynı yaştadır.

Bayat Metakonglomerası: Kahve boz renkli, kalın- çok kalın tabakalanmalıdır. İri kuvarsit, kuvars, mermer ve şist çakıllarından oluşmuştur. Bu birimin karbonat çimentolu oluşu ve mermer çakılları kapsaması ile Deliktaş Metakonglomeralarında farklı olarak yorumlanmıştır. Afyon Metamorfitleri içinde yer alan bu birim üste doğru Paşadağ Mermerleri'ne geçiş gösterir. Kalınlığı yaklaşık olarak 200 m'dir.

Paşadağ Kireçtaşı: Beyaz- kirli beyaz- gri- koyu gri renkli, taze yüzeyi beyaz ve gri renkli, sert, kristalize ve yer yer mermer görünümündedir. Genellikle kalın tabakalanmalı ve düzgün kıvrımlanmalar sunar Birimin alt dokanağı, Bayat İlçesi'nin güneybatısında Bayat Metakonglomeraları ile gecişli olarak izlenir. Paşa Dağı'nda ise kireçtaşları, yeşil ve kırmızı renkli şistlerle ardalanımlı olarak izlenir. Birimin üst dokanağı Tersiyer yaşlı çökeller ile örtülür. Birimin kalınlığı değişkendir. Kalınlık 100 -250 m.

arasında değişir.

Çalışma Alanı Jeolojisi:

Faaliyet alanı ve yakın çevresi Yamaç Molozu olarak tarif edilen zemin üzerine kurulacaktır. Yamaçlarda, yamacın düzlüğe ulaştığı yerlerde düşerek, kayarak oluşmuş;

yer yer gevşek veya taşlaşmış gayrimuntazam çökeller. Bazan eluviyal plaserler ihtiva ederler. Faaliyet sahasında yüzeyde bitkisel toprak tabakası sıyrılmasını takiben ekipmanlar ve yapılar kurulacaktır.

Deprem Durumu

Proje alanının bulunduğu bölge, 2. Derece deprem kuşağı içinde yer almaktadır.

Bu durum aşağıda belirtilen Deprem Haritası üzerinde işaretlenmiştir.

56 Şekil- 18. Proje Alanı ve Yakın Çevresi Deprem Haritası

Faaliyet kapsamında, 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”

ve 06.03.2007 tarih ve 26464 sayılı (Değişik; 03.05.2007 tarih ve 26511 sayılı) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” esaslarına uyulacaktır.

Flora-Fauna Türleri, Sınıflandırılması, Yaşama Ortamları, Popülâsyon Yoğunlukları, Endemik, Nadir, Nesli Tehlikede, Tehlike Dışı Vb. Kategorilerinin Belirtilmesi

Türlerin teşhisi için P. H. Davis, Flora of Turkey and East Aegean Islands Volume 1-9’ dan yararlanılmıştır. Kahramanmaraş grid sistemine göre B3 karesinde yer almaktadır.

Flora

Yurdumuz farklı iklim tiplerinin etkisi altındadır. Ayrıca ülkenin coğrafik durumu, jeolojik yapısı, değişik topoğrafik yapılar ile toprak gruplarına sahip olması ve üç farklı fitocoğrafik bölgenin (İran-Turan, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz) birleştiği yerde olması nedeniyle flora zenginliğini ortaya çıkmıştır.

Proje Alanı

57

Şekil- 19. Türkiye’nin Flora Bölgeleri ve Grid Kareleme Sistemi

.

Şekil- 20. Türkiye’nin Flora Bölgeleri ve Grid Kareleme Sistemi

Proje alanı, flora bölgeleri dikkate alındığında İran-Turan flora bölgesinin, İç Anadolu Bölümü etkisi altındadır. Proje alanı ve yakın çevresi Davis’in Grid Kareleme (Flora of Turkey and East Aegean Islands) sistemine göre B3 karesinde yer almaktadır.

Afyon İli’nde, denizlere uzak ve etrafı dağlarla çevrili olduğundan tipik bir kara iklimi hüküm sürer. Bununla beraber geçiş bölgesi özelliklerini de gösterir. Kışları karlı ve soğuk, yazları sıcak ve kurak geçer. Ağustos en kurak, nisan ve mayıs en fazla yağış alan aylardır.

Afyon İli ’nin tabii bitki örtüsü kara ikliminin elverdiği kuru orman topluluklarıdır.

Dağlık alanlarda varlığını sürdürmekte olan bu ormanlar düzlüklerde tamamiyle ortadan kaldırılmıştır. Ormanların yok edilmesi sonucu İlin ovalık alanları bozkır görünümünü almıştır. İlin kuzey ve batısındaki yüksek dağlık kesimler Karaçam ve Ardıç ormanlıklarının yayılma alanlarıdır. Burada ormanın üst sınırı 1800-1900 metrelere erişir. Afyonkarahisar

Proje Alanı

Proje Alanı

Proje Alanı

58 çevresinin bitki örtüsü daha çok step özellikleri gösterir. Topraklarının % 14,6’sı ormanlıktır. Plâtolar ve yaylalar daha çok bozkır bitkileriyle kaplıdır.

Bölgeye ait flora listesi hazırlanırken http://turkherb.ibu.edu.tr web sitesinden ve 2011 Yılı Afyonkarahisar İli İl Çevre Durum Raporundan faydalanılmıştır. Flora listesi, alanın topoğrafik yapısı, iklimi ve jeolojisi göz önünde bulundurularak, bitkilerin habitat durumlarına göre burada bulunma olasılığına göre oluşturulmuştur. Ayrıca flora listesi Bern Sözleşmesi Ek I listesi ve tehlike kategorileri göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

Bern Sözleşmesi;

Bern sözleşmesine göre flora türleri Ek I listesinde koruma altına alınmıştır.

Ek I: Kesin Olarak Koruma Altına Alınan Flora Türleri

a) Bu bitkilerin kasıtlı olarak kopartılması, toplanması, kesilmesi veya köklenmesi,

b) Bu türlerin elde bulundurulması veya alım satımı yasaktır.

Tehlike kategorileri aşağıdaki şekilde verilmiştir.

Kaynak: http://tehditaltindabitkiler.org.tr

Flora listesinde kullanılan kısaltmalar:

D: Doğu KB: Kuzeybatı

B: Batı KD: Kuzeydoğu

K: Kuzey GD: Güneydoğu

G: Güney O: Orta

GB: Güneybatı Akd.: Akdeniz

Avp-Sbr.: Avrupa-Sibirya

Tablo- 58. Flora Listesi

Familia

ae Acer tataricum L. Akçaağaçgiller Yaprak döken meşe çalılıkları, kayalık yamaçlar,

K., O. ve

D. Anadolu

Akçaağaç

59

Maydonozgiller Tarlalar, yamaçlar, yol kenarları,

var. virens LINK Boğa dikeni

Orman açıklığı,

Papatyagiller Step, tarla, kireçtaşı kenarları,

Papatya Step, yolkenarı, nehir kenarı

KIT. Tilkikuyruğu Step, taşlık

yamaç, çayırlık,

Kara hindiba Kurak alan, step,

tarla Türkiye

GRISEB. Emzikotu Kırlar, taşlı

bozkırlar

rumelica VEL. Turpgiller Taşlık yamaç, tarla

kenarı Anadolu

Yalancı keten Erysimum

repandum L. Pekmez hardalı Yamaç, tarla, boş alan

Tarlasarmaşığıgiller Artemisia bozkırı, Quercus altında,

iaceae Euphorbia stricta L.

Sütleğengiller Abies , Picea, Pinus, Fagus ve

Baklagiller Kuru kıyılar, tarlalar,

yolkenarları Anadolu

Geven

60

fischeriana SER. Poy otu

Bozkır, kayalık

Turnagagasıgiller Tarlalar, çayırlar, step

Ballıbabagiller Gölgeli kalkerli ve volkanik kayalar

İt sineği Bayırlar, bozkır,

tepe kenarları Karasal

Anadolu

Zambakgiller kalkerli tepeler, yamaçlar, kayalı

Buğdaygiller Çorak yerler, step, tepeler ve ormanı

kesilmiş yerler Türkiye

---

61

laceae Adonis flammea JACQ.

Gülgiller Kıyılar, kayalık yamaçlar, çalılık,

Sıracaotugiller Kireçtaşı ve metamorfik

triphyllos L. Parmaklı yavşan

Pinus prmanları,

Bitkilerin yaşam alanları dikkate alınarak oluşturulan flora listesine göre bölgede 17 familyaya ait 38 bitki türü, Afyonkarahisar İli florasına ait kaynaklar doğrultusunda tespit edilmiştir.

Floristik çalışmalara göre bölgede endemik, Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği Kırmızı Listesi ve Bern Sözleşmesi Ek I kapsamında bitki türü bulunmamaktadır.

Listede yer alan türler Türkiye genelinde yayılış gösteren türler olup proje alanında yapılacak çalışmalar sonucu nesillerinin ortadan kalkması söz konusu değildir.

İşletme aşamasında sahada koruma altına alınan bitki türlerine rastlanılması durumunda asla kasıtlı olarak zarar verilmeyecek ve ulusal ve uluslararası, mevzuat ve sözleşme hükümlerine kesinlikle uyulacaktır.

Fauna

Anadolu coğrafi bakımdan Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında bulunmaktadır. Dolayısıyla üç kıtaya özgü canlı türlerini barındırır. Anadolu’nun yüksek dağlar, bozkırlar, ormanlar, sulak alanlar, çalılık alanlar, mağaralar ve bunların oluşturduğu farklı ekosistemlere sahip olması içinde barındırdığı canlı çeşitliliğini artırmaktadır. Ayrıca Anadolu’nun kuşların göç yolu üzerinde olması da kuş türleri bakımından zenginlik sağlar.

Çalışma alanının bulunduğu bölge ormanlık alan kapsamındadır. Proje alanının bulunduğu bölge kapsamında yapılan araştırmalar baz alınarak fauna listesi belirlenmiştir.

Listede yer alan omurgalı hayvanların sistematiği ilkelden gelişmişe doğru familya ve türleri ile verilmiştir.

62

Tablo- 59. Amphibia (İki Yaşamlılar) Listesi Familia Bern Sözleşmesi gereği koruma altındadırlar. Bern Sözleşmesine göre 1 tür EK II ve 1 tür EK III kapsamında koruma altındadır. Ayrıca bu türler IUCN’nin kırmızı listesi kapsamında

“yaygın, bol olan ve tehlikede olmayan” kategorisinde yer almaktadır.

Tablo- 60. Reptilia (Sürüngenler) Listesi Familia

(familya)

Species

(Tür) Türkçe isim Habitat Tehlike kategorisi

End. IUCN MAK BERN

GEKKONIDAE Hemidactylus turcicus COLUBRİDAE Eirenis

modestus Kırbaç Yılanları Taşlık arazilerde --- nt * *

Uysal yılan

TESTUDINIDAE Testuda graeca tehlikede olmayan” kategorisinde yer almaktadır. Ayrıca bu türler Merkez Av Komisyonu’nu tarafından alınan kararlara göre EK I listesi (Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Koruma Altına Alınan Yaban Hayvanları) kapsamına girmektedir. Listede verilen 4 sürüngen türü de Bern Sözleşmesi’nce koruma altındadır (1 tür EK II ve 3 tür EK III).

Tablo- 61. Aves (Kuşlar) Listesi Familia

Atmacagiller Yerleşim yerleri yakınındaki açık

arazi

--- LC *

Accipiter nisus Atmaca

Buteo buteo Şahin Orman, tarla ve

çayırlar --- LC * *

COLUMBIDAE

Columba livia Güvercingiller Tarımsal alanlar, yerleşim yerleri,

Kargagiller Ormanlar, meyve ve zeytin bahçeleri,

frugilegus Ekin kargası

Geniş tarım

63

STURNİDAE Sturnus vulgaris Sığırcıkgiller Her türlü ağaçlıklar, parklar, bahçeler, tarım alanları/R,WV

--- LC * *

Sığırcık

6 ayrı familyaya ait 9 kuş türü yukarıda verilmiştir. Merkez Av Komisyonu EK I listesi kapsamında 3 tür, EK II listesi kapsamında 2 tür ve EK III listesi kapsamında 3 tür olmak üzere listede verilen toplam 8 tür koruma altındadır. Ayrıca 2 tür Bern Sözleşmesi EK II listesi ve 6 tür ise EK III listesi dahilindedir.

Tablo- 62. Mammalia (Memeliler) Listesi Familia

Canis lupus Köpekgiller

Orman, step, yayla --- LC * *

Kurt Vulpes vulpes Tilki

Her türlü habitat --- LC * *

Canis familiaris Köpek ---

HYSTRİCİDAE Erinaceus

europaeus Oklu kirpigiller Rakımı az olan

yerler --- * *

Kirpi LEPORIDAE Lepus

europaeus Tavşangiller Orman, çalılık ve

kayalıklar --- LC * *

MUSTELIDAE Mustela navilis Sansargiller

Her türlü habitat --- NT * *

Gelincik SCIURIDAE Sciurus

anomalus Anadolu sincabı Sincapgiller Ağaçlarda --- LC *

Yukarıda verilen memeli hayvanlar listesinde yer alan türlerden toplam 8 tür Merkez Av Komisyonu’nca (2 tür EK I, 1 tür EK II ve 3 tür EK III listesi) koruma altındadır.

Ayrıca türlerden 5 tanesi EK III listesi kapsamında yer almaktadır.

Proje alanında gerçekleştirilecek faaliyetler süresince bölgede bulunan fauna türleri, hareket edebilme yetenekleri ve yeni yaşam alanı bulma içgüdüleri sayesinde ortamdan uzaklaşacaklardır. Alanda fauna türlerinin nesillerini tehlikeye düşürecek herhangi bir etki söz konusu olmayacak ve Bern Sözleşmesi ile Merkez Av Komisyonu Kararlarına uyulacaktır.

Fauna listesinde yer alan türlerin Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi EK IIII listeleri ile Merkez Av Komisyonu Kararları EK I-II-III listeleri kapsamındaki yerleri belirtilmiş ve tehlike durumları Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği Kırmızı Listesi kategorilerine göre verilmiştir.

Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (BERN SÖZLEŞMESİ)

Benzer Belgeler