• Sonuç bulunamadı

MER’İ PLANLARDAKİ DURUMU:

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 29-47)

KOMİSYON RAPORLARI

MER’İ PLANLARDAKİ DURUMU:

İlgi (a) dilekçeler ve ilgi (b) yazı eki dilekçeler ile talep edilen konuların 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Haydarpaşa Koruma Amaçlı Nazım İmar Planındaki konumları EK:2’deki bilgi paftasında görülmektedir.

DEĞERLENDİRME ve SONUÇ:

1) İlgi (a) dilekçelerde ve ilgi (b) yazı eki dilekçelerde aktif yeşil alana verilen yapılaşmanın ve zemin altı geçiş güzergahında verilen otopark ve ticaret birimlerinin yapılaşmasına sınırlama getirilmesi talep edilmektedir.

“08.10.2012 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”, 71,44 hektar büyüklüğünde bir alanı kapsamaktadır. Bu alanın 25.05 hektarı yani %35’i,

“Aktif Yeşil Alan” olarak ayrılmıştır. 2.2. nolu “Açık ve Yeşil Alanlar” başlıklı Plan Notu’nda Aktif Yeşil Alanlar’a ilişkin olarak: “2.2.1. Aktif Yeşil Alanlar; Kamusal kullanıma yönelik olarak düzenlenecek açık alanlardır. Park ve Rekreasyon Alanları; Parklar, gezi ve dinlenme alanları, seyir terasları, manzara noktaları, açık ve kapalı sergi alanları, vb. gibi etkinlikleri içeren rekreasyon alanları olarak düzenlenecektir. Bölgenin yeşil alan, park gereksinimini karşılayacak bu alanlarda, çevreyle uyumlu doğal değerleri ortaya çıkaracak uygun peyzaj düzenleme projelerine göre uygulama yapılacaktır.

2.2.2. Planlama alanında yer alacak aktif yeşil alanlar, iskele alanları ve yaya aksları, kentsel tasarım projeleriyle yapılaşmış çevre ile bütünleştirilecektir.

2.2.4. Planlama Alanı içerisinde yer alan aktif yeşil alanlar birbirini tamamlayan bir sistem olarak düşünülmüştür.” ifadeleri yer almaktadır. Söz konusu Plan Notları ile kamusal kullanıma açık olarak düzenlenecek “Aktif Yeşil Alan”larda yer alacak fonksiyonlar tanımlanmıştır.

2.2.5. nolu Plan Notu’nda yer alan “Planda bulunan aktif yeşil alanlarda her bir tesisin taban alanı 500m2’yi, Emsal: 0,03’ü ve h:2 kat yapılaşma değerini aşmamak koşulu ile sosyal kültürel tesisler yapılabilir. Aktif yeşil alan olarak belirlenen bölgelerde zemin-altı geçiş güzergahında ticari birimler ve otopark yapılabilir.”

ifadeleri ile de “Aktif Yeşil Alan”lardaki yapılaşma koşulları belirlenmiştir. Bu koşullara göre 25.05 hektar büyüklüğündeki “Aktif Yeşil Alan”da 7514 m2 inşaat alanı yapılabilmektedir. 7514 m2’lik inşaat hakkı ile yapılabilecek tesislerin yekpare olmaması, ihtiyaca göre alan içinde dağılması amacıyla 500 m2’lik taban alanı şartı getirilmiştir.

“Aktif Yeşil Alan”larda, alandan faydalanan kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesislere ihtiyaç bulunmakta ve bu ihtiyaç yukarıda özetlenen fonksiyonlar ve yapılaşma koşulları ile açıkça tanımlanmaktadır. Bu noktadan hareketle, “Aktif Yeşil Alan”larda yer alması öngörülen ve ilgili Plan Notları’nda tanımlanan fonksiyonlara ilişkin yapılaşma koşullarının kaldırılması talebi yeşil alanların aktif kullanımına yönelik planlama yaklaşımını bozucu niteliktedir.

2) İlgi (a) dilekçelerde ve ilgi (b) yazı eki dilekçelerde Fuar, Panayır ve Festival Alanı (F)” olarak ayrılan alana verilen yapılaşma ile meydanın meydan olma özelliğini kaybedeceği bu nedenle bu alana verilen yapılaşmanın iptal edilmesi talep edilmektedir.

Tarihi Kadıköy meydanın bulunduğu alan “Fuar, Panayır ve Festival Alanı” olarak planlanmış olup plan notlarında “Fuar, Panayır ve Festival Alanı” ile ilgili olarak “Ulusal veya yerel ölçekli fuar, panayır, festival, kutlama, anma vb. etkinliklerin yapılacağı alanlardır. Etkinlik zamanlarında kullanılmak üzere bodrum yapılmamak şartıyla emsale dahil olmayan geçici ve takılıp sökülebilen hafif malzemeden, bodrumsuz üniteler oluşturulabilir.” denilmekte olup söz konusu alanda yapılacak etkinlik zamanlarında kullanılmak üzere geçici ve takılıp sökülebilen hafif malzemeden olmak üzere yapılaşma olacağından ve yapılacak etkinliklerde ihtiyaca yönelik kullanacağından Fuar, Panayır ve Festival Alanına plan notu ile getirilen yapılaşma değerlerinin uygun olduğu düşünülmektedir.

3) İlgi (a) dilekçelerde ve ilgi (b) yazı eki dilekçelerde G.K.T.K. (Gar, Kültürel Tesis, Turizm, Konaklama Alanı) Alanındaki Konaklama fonksiyonunun kaldırılarak Kültürel Tesis ve Gar fonksiyonunun devam ettirilmesi talep edilmektedir.

Mevcut Gar binası planda“ Gar, Kültürel Tesis, Turizm, Konaklama Alanı (G.K.T.K.) olarak fonksiyonlandırılmış olup söz konusu binanın kültür ve turizm fonksiyonları ile beraber geleneksel fonksiyonu olan toplu taşımacılık faaliyetlerini devam ettirilmesi öngörülmüştür. Planda mevcut gar binası için kültürel tesis ve gar fonksiyonu da öngörüldüğünden itiraza konu bir husus bulunmamaktadır.

4) İlgi (a) dilekçelerde ve ilgi (b) yazı eki dilekçelerde Haydarpaşa gar binasının arkasında yer alan ticaret alanına verilen E:2.00 emsalin azaltılması talep edilmektedir.

Söz konusu alan ile ilgili olarak plan notlarında; “Ticaret Alanı (T); Bölgede yer alan ticaret (ofis) alanlarında ticaret fonksiyonu ile birlikte hizmet sektörüne hitap edecek ofis binaları ile bütünleşen, alanın gece de canlılığını sağlayacak olan ve kıyı alanları ile bütünleşecek lokanta, kafeterya, çayhane gibi yeme içme birimlerine yönelik birimler, konut ve günü birlik turizm tesisleri düzenlenebilir. Bu alanlarda emsal 2,00 olup, yapı yüksekliği Haydarpaşa Gar Binasının çatı döşeme üst kotunu geçmeyecek ve kademeli olarak artacak şekilde, çevre koşulları dikkate alınarak alt ölçekli planlarda ve kentsel tasarım projelerinde belirlenecektir.” denilmektedir. Bu alan için öngörülen yapılaşma değerlerinin planlanan fonksiyonlara uygun olduğu düşünülmektedir.

5) İlgi (a) dilekçelerde ve ilgi (b) yazı eki dilekçelerde Haydarpaşa gar binasının kuzeyinde yer alan TKK(Turizm, Konaklama, Kültürel Tesis) Alanına verilen yapılaşma koşullarının bu bölgeyi oteller bölgesi yapacağı ve ulaşım yoğunluğunu arttıracağından bu alana verilen yoğunluğun azaltılması talep edilmektedir.

Turizm, konaklama ve kültürel tesis alanı (T.K.K.) ile ilgili olarak plan notlarında “Bu alan Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama şeklinde karma kullanımlara konu olacaktır. Alanda yer alacak kültürel ve sosyal tesisler, alanın en az %30’unu oluşturacaktır. Bu alanlarda emsal 1,50’dir.” denilmekte olup plan notu ile getirilen yapılaşma değerleri ve fonksiyonlar planda turizm geliştirilmesine yönelik planlama yaklaşımına uygun olarak planlanmıştır.

6) İlgi (a) dilekçelerde ve ilgi (b) yazı eki dilekçelerde Haydarpaşa gar binasının arkasındaki (planda 0,30 emsal yapılanma koşulu verilen) T.C.D.D. Hizmet Alanının yeşil alan olarak düzenlenmesi talep edilmektedir.

Söz konusu alan T.C.D.D. işletmesinin ihtiyacı olan birimler (yönetim birimleri, bakım atölyesi, sosyal tesisler vb.) için ayrılmış olup planda öngörülen fonksiyonlar bir bütünlük içinde planlanmıştır.

7) İlgi (a) dilekçelerde ve ilgi (b) yazı eki dilekçelerde Eski Et Balık Kurumu arazisinin olduğu alanın 1.00 emsal verilerek Kültürel Tesis Alanına alındığı ve bu alanda %20’sinin Ticaret olarak kullanılacağından dolayı Kadıköy meydanının denizle olan bağlantısını azaltacağı düşünülerek verilen yoğunluğun yeniden gözden geçirilmesi talep edilmektedir.

Eski Et Balık Kurumunun olduğu bölgede planlanan Kültürel Tesis Alanı ile ilgili olarak plan notlarında “Kültürel Tesis alanında; kültür merkezleri, halk eğitim merkezleri, mesleki-sosyal-kültürel eğitim merkezleri, kültür evleri, kütüphane, araştırma merkezleri, müze, tiyatro-sergi-konser-konferans, kongre salonları vb. kültürel yapılar ile alanın % 20’si kadar ticaret yapıları yapılabilir. Bu alanlarda emsal 1.00’dır.

Yeniden yapılanma koşulunda mevcut yapıların çekme mesafeleri korunacaktır.” denilmekte olup plan notu ile getirilen yapılaşma değerlerinin uygun olduğu düşünülmektedir. " Denilerek

İlgi (a) dilekçeler ve ilgi (b) yazı eki dilekçeler yazımız ekinde olup yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere göre değerlendirilerek karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na yapılan itirazlar incelenmiş olup komisyonumuzca uygun görülmemiştir.

Meclisimizin Onayına Arz Olunur.

Sefer KOCABAŞ Timur SOYSAL Mustafa DEMİRKAN İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör

Komisyonu Başkanı

İrfan MERT Oktay BİRİNCİ Hayri KIR Üye Üye Üye

Ömer Lütfü SOMUN M. Sedat ÖZKAN Nevzat ŞELİMEN Üye Üye Üye

KARARA KATILMIYORUM KARARA KATILMIYORUM KARARA KATILMIYORUM

MUHALEFET ŞERHİ:Aktif yeşil alanlarda yapılaşma verdiği Atölyelerin bulunduğu kısımlarda E=2 Ticaret alanı vererek aşırı yoğunluk getirdiği, Turizm, Konaklama ve Kültür Tesis alanı olan Gar binasının kuzeyindeki alanlarda E=1.5 vererek inşaat yoğunluğu getirdiği vs ve 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı kararlarına katılmadığımdan yapılan itirazların değerlendirilmesi gerektiğinden karara katılmıyorum.

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

Rapor No:

238 Tarih:

15.03.2013 Dosya No:

2012/1553

KONUNUN ÖZÜ: Beyoğlu Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planı Plan Notu tadilatı hk.

KOMİSYON İNCELEMESİ: Planlama Müdürlüğü’nün 11/06/2012 gün ve 2012/7562 sayılı yazısında; “ İLGİ : a) 14.05.2012 gün 2012/GD/371-g/192052 Ç.6389 sayılı Beyoğlu Belediye Başkanlığının sayılı

yazısı ve eki 1/5000 ölçekli teklif plan paftaları.

b) 20.08.2004 gün, S/89 sayılı Genelgesi ve 20.08.2004 günlü, S/90 sayılı Başkanlık Oluru.

TALEP

İlgi (a) yazı ile Beyoğlu İlçesi dahilinde meriyette bulunan plan bölgelerinden 05.04.2001 onay tarihli 1/5000 ölçekli Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planı kapsamında Müdürlüklerince gerçekleştirilen analitik etüt ve bina tespit çalışmaları sonucunda, olası bir deprem riski karşısında söz konusu plan bölgesinde depreme dayanıklı olmayan binaların bulunduğu sahaların tespit edildiği, bölge halkının can ve mal güvenliği açısından Başkanlık nezdinde ivedilikle kentsel iyileştirme çalışmalarının yapılması zorunluluğunun ortaya çıktığı; bu bağlamda, bölge gereksinimleri dikkate alınarak 05.04.2001 onay tarihli 1/5000 ölçekli Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planı dahilinde, yüzölçümü 10.000 m2’den az olmamak koşuluyla plan revizyonu çalışmaları sonucu iskan edilecek alanın %20’sini geçmemek şartıyla ticaret kullanımına imkan verilmesinin hedeflendiği belirtilerek; söz konusu plan revizyon çalışmaları çerçevesinde 05.04.2001 onay tarihli 1/5000 ölçekli Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planı, Plan Notları, Genel Hükümler başlığı altında; “17- konut alanlarındaki yoğunluklar aşağıda belirtildiği şekilde uygulanacaktır” hükmüne ilave c) maddesi olarak “c) yüzölçümü 10.000 m2’den az olmamak koşulu ile plan revizyon çalışmalarına konu olacak konut alanlarında iskan edilen alanın %20’sini geçmemek şartıyla ticaret kullanımına izin verilebilir. Söz konusu ticaret alanlarında özel sağlık, özel eğitim, özel otopark ve özel sosyal kültürel tesis alanı yapılabilir” maddesi; ayrıca plan genel hükümleri başlığı altında yeni plan notu olarak “24. Kentsel Dönüşümü sağlamak için ada bütününde tevhid veya minimum 3.000 m2 parsel büyüklüğünü sağlamak koşuluyla inşaat hakkı mer’i plan şartları üzerinden %30 arttırılır” maddesi eklenerek hazırlanan 1/5000 ölçekli plan değişikliği tarafımıza iletilmiştir.

MER’İ PLANLARDAKİ DURUM

İlgi (a) yazı eki 1/5000 ölçekli plan notu tadili teklifine konu olan 05.04.2001 onanlı 1/5000 ölçekli Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planının 17. Maddesinde;

a) K1 400 k/h K2 600 k/h K3 800 k/h

b) Konut alanlarında verilen yoğunluklar aşılmamak kaydı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapım aşamasında h(irtifa) ve diğer yapılaşma şartları belirlenecektir. Notu yer almaktadır.

Ayrıca 05.04.2001 onanlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı genelinde konut alanlarında plan değişiklikleri de bulunmaktadır:

· 3209 ada, 1 parsel, 15.02.2002 onanlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile TAKS:0.25 H:12,50 m yapılanma şartlarında konut alanına,

· 3219 ada, 1 parsel, 15.02.2002 onanlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile K1 simgeli Konut alanına,

· 2909 ada, 6 parsel, 19.10.2004 onanlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile K3 simgeli Konut alanına alınmıştır.

· 05.04.2001 onanlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında yer alan 4283, 4284, 4285, 4286, 2285 ve 2286 adalar, 15.02.2002 onanlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile onama sınırı dışına çıkarılmıştır.

Ticaret Alanları ile ilgili 05.04.2001 onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı plan notlarının 15.

Maddesinde;

a) T1 ve T2 ile gösterilen tüm Ticaret alanlarında yapılaşma, bitişik, ayrık veya blok nizam maxH:12,50 m’dir. Ayrık nizamda TAKS:0.25 KAKS:1.00’dir.

b) 30 m’lik yoldan cephe alan ilk parsellerdeki ticaret alanlarında; tüm katlat ticaret alanıdır. Diğer ticaret alanlarında istenirse tüm katlar ticaret alanı veya zemin kat ticaret, üst katlar konut olarak düzenlenebilir. Denilmektedir.

KURUM VE KURULUŞ GÖRÜŞLERİ

İlgi(a) yazı ekinde söz konusu teklif plan notu değişikliği olduğundan kurum ve kuruluş görüşleri iletilmemiştir.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

05.04.2001 onaylı 1/5000 ölçekli Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planının F21c24b nolu plan notları paftasına “17-c) yüzölçümü 10.000 m2’den az olmamak koşulu ile plan revizyon çalışmalarına konu olacak konut alanlarında iskan edilen alanın %20’sini geçmemek şartıyla ticaret kullanımına izin verilebilir. Söz konusu Ticaret alanlarında özel sağlık, özel eğitim, özel otopark ve özel sosyal kültürel tesis alanı yapılabilir” ve “24. Kentsel dönüşümü sağlamak için, ada bütününde tevhid veya minimum 3.000 m2 parsel büyüklüğünü sağlamak koşuluyla inşaat hakkı mer’i plan şartları üzerinden %30 oranında arttırılır”

hükümleri ilave edilerek hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi, İlgi(a) yazı ekinde tarafımıza iletilmiştir.

1/5000 ölçekli plan değişikliği teklifinin 17-c) maddesi ile ilgili olarak yapılan incelemede;

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi, plan genelindeki yaklaşık 108 ha’lık konut alanının tamamını kapsamakta olup; kentsel iyileştirme yapılabilmesi için 10.000 m2 alan büyüklüğünün sağlanması önerilmektedir. Bu doğrultuda 3, 4 ve 5 yapı adasının bir araya toplanmasının gerekeceği ve mülkiyet dokusunu zorlayıcı bir sonuç doğuracağı düşünülmekle birlikte, kentsel dokunun yenilenmesinin hedeflenmekte olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, konut alanlarında, teklif planla önerilen ticaret yapılanması binaların zemin katında olabileceği gibi, tek bir yapı olarak ta yapılanabilir. Böylelikle bu yapılara teklif plandaki özel sağlık, özel eğitim vb fonksiyonları tek yapıda getirilebileceğinden, mer’i bölge planının konut dokusunun bozulacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla Konut alanlarına ticaret fonksiyonu (ve özel sağlık, özel eğitim, özel kop, özel sosyal kültürel tesis) önerilmesine yönelik teklif 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı hükümlerine aykırı nitelik taşımaktadır.

Ayrıca 1/5000 ölçekli mer’i planın plan notları incelendiğinde, ticaret alanlarında özel sağlık, özel eğitim, özel kop vb yapılanmaların yapılabileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır. Bu yönden de bölge planı hükümlerine aykırı nitelik taşımaktadır.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında konut alanlarına yoğunluk verilmiş olduğundan, 1/1000 ölçekli 21.03.2003 onaylı Halıcıoğlu Sütlüce Uygulama İmar Planında örnek bölgeler seçilerek inşaat alanı hesaplanmıştır. Örnek bölgede yer alan yapı adalarının 10.000 m2 üzerinde olmasına dikkat edilerek yapılan hesaplamalara göre toplam inşaat alanı yaklaşık 33890 m2, yaklaşık nüfus 1355 kişidir. Teklif plan ile iskan edilen inşaat alanının %20’si ticaret alanına ayrıldığı takdirde, inşaat alanı değişmemekle birlikte konut hakkı 27110 m2’ye düşmektedir. Dolayısıyla nüfus yaklaşık 270 kişi azalmakta olup, teklif plan 17-c) maddesi yönünden nüfus yoğunluğunu azaltıcı niteliktedir. Bununla birlikte; İlgi(a) plan değişikliği teklifinde 24. Plan notu eklenmesi ile konut alanlarında da 3.000 m2 parsel büyüklüğünün oluşturulması durumunda %30 inşaat artışı önerildiğinden, 33890 m2 x 0.30 = 10167 m2 inşaat artışı getirilmekte ve inşaat alanı yaklaşık 44060 m2 ve 1763 kişi önerilmektedir. Dolayısıyla önerilen 17-c) maddesi ile 24. Maddesi birlikte düşünüldüğünde, İlgi(a) teklifin nüfus ve yapı yoğunluğunu arttırıcı nitelikte olduğu tespit edilmiştir.

1/5000 ölçekli plan değişikliği teklifinin 24-) maddesi ile ilgili olarak yapılan incelemede;

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi, plan genelindeki yaklaşık 108 ha’lık konut alanının ve 12 ha’lık Ticaret Alanının tamamını kapsamakta olup; konut alanları ile ilgili değerlendirme yukarıda yapılmıştır. Diğer taraftan ticaret alanlarında 3000 m2 alan büyüklüğünün sağlanması durumunda örnekleme yapılan bölgede 16160 m2 olan toplam inşaat alanı, teklif planla %30 oranında arttırılması durumunda toplam inşaat alanı 21000 m2’ye çıkabilecek ve böylelikle 4840 m2 inşaat artışı getirilecektir. Dolayısıyla İlgi(a) plan notu teklifi yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırıcı, emsal teşkil edici niteliktedir. ” denilerek.

05.04.2001 onaylı 1/5000 ölçekli Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planının plan notlarına “17-c) yüzölçümü 10.000 m2’den az olmamak koşulu ile plan revizyon çalışmalarına konu olacak konut alanlarında iskan edilen alanın %20’sini geçmemek şartıyla ticaret kullanımına izin verilebilir. Söz konusu Ticaret alanlarında özel sağlık, özel eğitim, özel otopark ve özel sosyal kültürel tesis alanı yapılabilir” ve “24.

Kentsel dönüşümü sağlamak için, ada bütününde tevhid veya minimum 3.000 m2 parsel büyüklüğünü sağlamak koşuluyla inşaat hakkı mer’i plan şartları üzerinden %30 oranında arttırılır” hükümlerinin ilave

edilmesine ilişkin İlgi(a) yazı eki 1/5000 ölçekli plan notu değişikliği teklifi paftaları ve kurum görüşü yazımız ekinde olup, İlgi(b) Başkanlık Onayı ve Genelge, yürürlükteki yasalar ve yönetmelikler ile 5216 sayılı yasanın 7-b maddesine göre değerlendirilerek karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Beyoğlu İlçesi, Halıcıoğlu Sütlüce Nazım İmar Planı plan notu tadilatı teklifi incelenmiş olup, plana eklenmesi önerilen 24 nolu plan notunun “Kentsel dönüşümü sağlamak için ada bütününde parsellerin tevhid edilmesiyle yapılan uygulamalarda 400 kişi/ha yoğunluk verilen alanlarda inşaat hakkı meri plan şartları üzerinden %30 arttırılarak 600 kişi/ha yoğunluk verilen alanlarda %20 arttırılarak, 800 kişi/ha yoğunluk verilen alanlarda %15 arttırılarak uygulama yapılır.” Şeklinde yeniden düzenlenmesi, bunun dışında kalan konularda Beyoğlu Belediye Başkanlığı talebi doğrultusunda plan notlarında düzenleme yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür.

Meclisimizin Onayına Arz Olunur.

Sefer KOCABAŞ Timur SOYSAL Mustafa DEMİRKAN İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör

Komisyonu Başkanı

İrfan MERT Oktay BİRİNCİ Hayri KIR Üye Üye Üye

Ömer Lütfü SOMUN M. Sedat ÖZKAN Nevzat ŞELİMEN Üye Üye Üye

KARARA KATILMIYORUM. KARARA KATILMIYORUM. KARARA KATILMIYORUM.

MUHALEFET ŞERHİ: 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına aykırı düzenlemeler olduğu, talepler yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırdığından.

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

Rapor No:

239 Tarih:

15.03.2013 Dosya No:

2013/445

KONUNUN ÖZÜ: 1/5000 Ölçekli Haydarpaşa Gar Kadıköy Meydanı ve Çevresi KANİP.

KOMİSYON İNCELEMESİ: Şehir Planlama Müdürlüğünün 27/ 02 /2013 gün ve BN:2421 sayılı yazısında;

"İLGİ: a)Kadıköy Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 12.12.2012 gün ve 1802419 sayılı yazısı ve eki 5379 adet dilekçe.

b)İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası Koruma Amaçlı N.İ.P. ve 1/1000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası Korum Amaçlı U.İ.P. yapımına ilişkin imzalanan 30.11.2007 tarihli protokol.

c)İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.01.2008 gün ve 296 sayılı kararı.

d)15.02.2008 gün ve TN:96923 sayılı Başkanlık Oluru

e)T.C.D.D. İşletmesinin 14.10.2009 gün ve 14675 sayılı yazısı.

f)18.11.2009 gün ve TN:2240688 sayılı yazımız.

g)Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.12.2009 tarih ve 2647 sayılı kararı.

h)17.02.2010 gün ve TN:2589032 sayılı yazımız.

ı)İst.V Nolu KVKBK Müdürlüğü’nün 15.04.2011 gün ve 780 sayılı yazısı ve eki 21.03.2011 tarih ve 3200 sayılı Kararı.

i)06.06.2011 gün ve S-4292822 sayılı takdim yazımız.

j)Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 25.11.2011 tarih ve 2733 sayılı kararı.

k)İst.V Nolu KTVKBK Müdürlüğü’nün 17.10.2006 tarih ve 720/979 sayılı yazısı ve eki 26.04.2006 tarih ve 85 sayılı karar.

l)13.12.2011 tarih ve TN: 4917090 sayılı yazımız.

m)İBB Harita Müdürlüğü’nün 20.12.2011 tarih ve 6268 sayılı yazı.

n)23.12.2011 gün TN:4955050 sayılı yazımız.

o)İst.V Nolu K.V.K. Böl. Kurulu Müdürlüğü’nün 16.08.2012 gün ve 1528 sayılı yazısı ve eki 09.08.2012 gün 670 sayılı karar

ö)07.09.2012 gün ve TN: 979877sayılı takdim yazımız.

p)Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13.09.2012 tarih ve 1858 sayılı kararı.

1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı İstanbul Büyükşehir Başkanı tarafından 08.10.2012 tarihinde onaylanmış olup 12.11.2012 ve 12.12.2012 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğünce askıya çıkartılmıştır.

İTİRAZIN KONUSU:

Askı süresi içerisinde ilgi (a) yazı ve eki dilekçelerde 08.10.2012 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planına;

1) Aktif yeşil alanda verilen yapılaşmanın ve zemin altı geçiş güzergahında verilen otopark ve ticaret birimlerinin yapılaşmasına sınırlama getirilmesi,

2) Fuar, Panayır ve Festival Alanı (F)” olarak ayrılan alana verilen yapılaşmanın iptal edilmesi,

3) G.K.T.K. (Gar, Kültürel Tesis, Turizm, Konaklama Alanı) Alanındaki Konaklama fonksiyonunun kaldırılarak Kültürel Tesis ve Gar fonksiyonunun devam ettirilmesi,

4) Haydarpaşa gar binasının arkasında yer alan ticaret alanına verilen E:2.00 emsalin azaltılması,

5) Haydarpaşa gar binasının kuzeyinde yer alan TKK(Turizm, Konaklama, Kültürel Tesis) Alanına verilen yapılaşma koşullarının bu bölgeyi oteller bölgesi yapacağı ve ulaşım yoğunluğunu arttıracağından bu alana

5) Haydarpaşa gar binasının kuzeyinde yer alan TKK(Turizm, Konaklama, Kültürel Tesis) Alanına verilen yapılaşma koşullarının bu bölgeyi oteller bölgesi yapacağı ve ulaşım yoğunluğunu arttıracağından bu alana

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 29-47)

Benzer Belgeler