• Sonuç bulunamadı

Kurum Görüşleri:

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 55-63)

KOMİSYON RAPORLARI

İLÇE MECLİS KARARI:

1. Kurum Görüşleri:

2. Plan Yapım Yönetmeliği 3. Plan Kararları

4. Plan Notları

5. İlçe Belediyesi 1/5000 ölçekli Plan itirazları.

Yapılan inceleme, tespit ve değerlendirmeler aşağıda sunulmaktadır:

1. Kurum Görüşleri:

İlgi(a) yazı ekinde tarafımıza iletilen Kurum görüşlerinin teklif Plan açısından değerlendirmeleri aşağıdadır:

1.A)Karayolları Genel Müdürlüğünün 22.06.2011 tarih ve B.ll.l.TCK.1.01.06.00/754-17410 sayılı görüş yazısında; "...söz konusu bölgede herhangi bir proje çalışmamız bulunmamaktadır.. "

denilmektedir.

1.B) İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 27.06.2011 tarih ve B.16.0.KVM.4.3400.10-1552 sayılı görüş yazısında;

"...1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planının 2863 sayılı Yasanın 17.maddesi ve 26.07.2007 tarih ve 25887 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Koruma Amaçlı İmar Planları Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi ve Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik" ve Koruma Amaçlı İmar Planları Teknik Şartnamesi dikkate alınarak hazırlanması, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiş her türlü yapıların, tarihi Kırkçeşme Su Yollarına ait galeri hatlarının planda gösterilmesi, plan notlarının açık bir şekilde belirsizlik ve tanımsızlık içermeyecek şekilde hazırlanması, tescilli parseller ile koruma alanlarında yapılacak her türlü uygulamada Kurulumuz izni olmadan uygulama yapılamayacağına ilişkin plan notunun eklenmesi, ayrıca planlama ve uygulama çalışmaları esnasında 2863 sayılı yasanın 6.

Maddesinde belirtilen özellikleri taşıyan yer altı/yer üstü korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına rastlanması durumunda Müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususunda gereği.. " talep edilmiştir.

Teklif plan paftalarına tarihi Kırkçeşme Su Yollarına ait galeri hatları çizilmiş, teklif plan notlarının;

1.1. no.lu notunda, rapor eki olan "Tescilli Eski Eser Parsel Listesi" nin plan ile ayrılmaz bir bütün olduğu;

1.2. no.lu notunda; koruma kurulu kararlarına uyulacağı, 1.3. no.lu notunda; tescilli parsellerde veya tescilli olup da tescil taraması bulunmayan parsellerde koruma bölge kurulu kararlarının geçerli olduğu; 1.8., 1.9.,1.10. ve 1.11. no.lu plan notları ile karar surları ve Su Hendeklerine ilişkin koruma ve uygulamaya yönelik kararlar getirildiği; 1.13. no.lu notunda; teklif planın onayından önce Koruma Bölge Kurulunca onaylanan parsellerde plan ile çelişen durum olması halinde koruma bölge kurulu kararına göre uygulama yapılacağı; 1.18. no.lu notunda; tescilli parsel, komşuluğundaki parsel ve aralarından yol geçse dahi bu parsellere cephe veren parsellerdeki her türlü inşai ve fiziki uygulama ile yeni yapılanma için Koruma Bölge Kurulundan izin alınması gerekliliği; 1.23. no.lu notunda; tescilli parseller ve komşuluğundaki parsellerde her türlü hafriyatın ilgili Müze denetiminde yapılacağı, hafriyat aşamasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü onaylı "Arkeolojik Sondaj ve Temel Kazı raporu" alınacağı Sit genelinde yapılan hafriyatlarda

eser tespiti halinde belgelemesi yapılarak ilgili parsel kullanımı hakkında Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda uygulama yapılacağı belirtilmektedir.

1.C) İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğünün 02.01.2013 tarih ve 713-1-209 sayılı kesin görüş yazısında; "ULAŞIM KARARI" bölümünde teklif 1/1000 ölçekli Plana ilişkin talepler şunlardır:

1) İstanbul Ulaşım Sistemi Türleri ve Otopark Alanları çalışması kapsamında söz konusu planlama alanına giren EYU-17 kodlu zeminaltı kat otoparkı yatırımının bulunduğu ve bu alanların planlara işlenmesi,

2) Otopark alanları ile ilgili "Planlarda yeşil alan, spor alanı, meydan ve yol gibi kamuya açık alanların zeminaltları ilgili kurumların (Ulaşım Daire Başkanlığı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı, vb.) uygun görüşleri alınarak uygulama aşamasında Ulaşım ve Trafik Düzenleme Komisyonu (UTK) kararı alınarak "Zeminaltı Katlı Otopark"

yapılabilir." Şeklinde plan notunun eklenmesi,

3) Plan alanı içerisindeki kentsel sosyal altyapı alanları (eğitim, kültürel tesis vb.) nın ve diğer fonksiyonlara ilişkin otopark ihtiyacının ise İstanbul Otopark Yönetmeliği doğrultusunda kendi fonksiyon alanları içerisinde çözümlenmesi,

4) 1/5000 ölçekli plandan gelen yapılaşma koşullarının aşılmaması,

5) Planlama alanı içindeki yeni gelişme bölgelerinde; 15.00 m.'ye kadar yollardan 5.00m., 15.00m-25.00mTik yollardan lO.OOrn., 25.00m. ve üstü yollardan 15.00m. çekme mesafesi bırakılması,

6) Karayolları ulaşım sistemi bütününde araç ve yaya sirkülasyonu ile güvenliğinin sağlanması amacıyla, güvenli araç görüş mesafesi ile taşıt boyutları ve minimum dönüş açıları göz önüne alınarak, imar istikametlerine ilişkin ada kenarlarının kesişimlerinde oluşan köşe noktalarından itibaren uygulanması gereken çekme mesafesinin (köşe kırığı);(ulaşım bilgi paftasında gösterildiği gibi)

Yerleşik Alanlar için;

*Teklif alanın cephe aldığı 15 m ve üzeri genişlikteki imar yollarında minimum 5m,

*Teklif alanın cephe aldığı 15 m genişliğin altındaki imar yollarında ise minimum 3m, Gelişme Alanları için;

*Teklif alanın cephe aldığı 20 m ve üzeri genişlikteki imar yollarında minimum 7m,

*Teklif alanın cephe aldığı 20 m genişliğin altındaki imar yollarında ise minimum 5m, olacak şekilde belirlenerek gerekli yol terklerinin yapılması.

Söz konusu taleplerden EYU-17 kodlu zeminaltı kat otoparkı; Tescilli Amcazade Vakıf Parseli içerisinde kalması, parselde arkeolojik buluntu çıkma ihtimalinin yüksekliği, ayrıca Parsel komşuluğunda yer alan Park Alanında bulunan YOP sembollü yer altı kat otoparkı bulunması gibi sebeplerle planda yer verilmediği anlaşılmıştır.

Talep edilen plan notu teklif plan notlarının I.56. maddesinde aynen yer almıştır.

Teklif Plan notlarının I.57. maddesinde otopark ihtiyacının konut (her 50 m2 inşaat alam için 1 araç), ticaret (her 30 m2 inşaat alanı için 1 araç)ve sağlık tesis alanları(her 60 m2 inşaat alanı için 1 araç) nda nasıl hesaplanacağı ve hesapla bulunan otopark adedinin ilgili fonksiyon alanının yar aldığı parsel/parsellerde karşılanacağı belirtiliyor. Yine, 1.58. no.lu plan notunda; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykısı olmamak koşulu ile "Otopark Yönetmeliği" ne uyulacağı belirtilmektedir.

1.D) TELEKOM 05.07.2011 tarih ve TTŞ 4.34.02.14/264918 sayılı görüş yazısında;

"... Söz konusu planlama alam içerisinde Şirketimiz tesisleri açısından yeni bir yer ihtiyacı bulunmamaktadır. " denilmektedir.

1.E) Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü 08.07.2011 tarih ve B.02.1.VGM.1.13.01.(06).102.99/1647 sayılı görüş yazısında; "...5737 sayılı Vakıflar Kanunu 'na göre İdare ve Temsilcileri Vakıflar genel Müdürlüğü 'ne ait Mazbut vakıf taşınmazlarına imar planlarında yol, meydan, otopark, park, çocuk bahçesi, çocuk oyun alanı, ağaçlandırılacak alan, mezarlık gibi aktif ve pasif yeşil alanlar, cami, okul, karakol, idari ve resmi hizmet alanı, kamu tesis alanı, belediye hizmet alanı, belediye kültür tesisi, semt konağı ...vb. umumi hizmet alanları gibi fonksiyonlar verilmesi vakfeden kişilerin şartlarını büyük ölçüde ortadan kaldırmakta ve vakfiye şartlarına tezat oluşturmakta, vakfiyeler deki belirtilen hizmetlerin yerine getirilmesini imkansız hale getirmektedir. Mazbut vakıfların vakfiyesinde

öngörülen sosyal, ekonomik ve Hayri hizmetlerini yerine getirebilmesi için gelir getiren akar taşınmazların imar planlarında mümkün mertebe ticaret, hizmet, turizm, konut alanı ve rantabl değerlendirilebilecek özel sağlık tesisi, özel eğitim tesisi ..vb fonksiyonlar gibi gelir getirici nitelikteki fonksiyonlara ayrılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

5737 sayılı Vakıflar Kanununun "Vakıf kültür varlıklarının korunması ve imar uygulamalarının bildirilmesi" başlıklı maddesinde: 'Madde 22- ...Mazbut vakıf taşınmazlarında akar niteliğini koruyacak şekilde imar düzenlemesi yapılır. ' denilmektedir.

Ayrıca 20.02.2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununa göre hazırlanan Vakıflar Yönetmeliği'nin Dördüncü Kısım Dördüncü Bölüm 'Vakıf kültür varlıklarının korunması ve imar uygulamalarının bildirilmesi' başlıklı maddesinde özetle:

'Madde 180-...Mazbut Vakıflara ait taşınmazlarda akar niteliği koruyacak şekilde İmar Düzenlemesi yapılır. Akar nitelikli vakıf taşınmazlara, imar planlarında yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, cami, kararkol, okul, resmi hizmet alanı, belediye hizmet alanı gibi akar niteliği olmayan fonksiyonlar verilemez. Bu taşınmazlarda akar niteliğini koruyacak şekilde imar düzenlemesi yapılmadığının tespit edilmesi halinde, taşınmazın akar niteliğine uygun imar planı tadilatının yapılması ilgili kurumdan istenir.

İlgili kurum talep doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapar... ' denilmektedir.

Yukarıda belirtilen hususlar ve taşınmazlarımızın 2011 yatırım programı kapsamında İdaremiz tarafından değerlendirilebilmesi hususu göz önünde bulundurularak 1/1000 ölçekli Eyüp, Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı sınırları içerisinde kalan mülkiyeti İdaremize ait taşınmazlarımız için ek listede belirtilen fonksiyonların plana işlenmesi ve Plan notlarına; 1/5000 ölçekli Eyüp kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Plan Notlarında yer alan;

'Plan Genel Hükümleri

1.18. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde, azınlık hayrat vakıfları vasfında, kamu- özel mülkiyete tabii kültür varlıkları ve arsalarının (medrese, sıbyan mektebi, tekke, mektep, sebil, çeşme vb.) vakıf hayrat olanlar (903 sayılı kanunla kurulmuş vakıflar hariç), Vakıflar Genel Müdürlüğü görüşü, Koruma Bölge Kurulu uygun kararı alınarak asli fonksiyonuna en yakın çağdaş eğitim-sağlık-sosyal ve kültürel tesis vb. işlevlere dönük kullanılacaktır. İlgili idarece söz konusu vakıf mülkü taşınmazın planda belirtilen donatı işlevini gerçekleştirecek kamu kurumuna satış, değiş-tokuş, devir veya kamulaştırması yapılmayacağının beyanı, ilgili kurumların olumlu görüşleri alınması halinde planda öngörülen donatı alanı ilgili vakıf idaresince kullanılabilir.' ve

'II-D-5. Sosyal-Kültürel Tesis Alanları: (SKT)

II-D-5-2. Bu alanlarda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kamu Kurum ve Kuruluşları da kendi mülkiyetlerindeki taşınmazlarda planda verilen bu işlevi kendi bünyesinde kullanabilir... " maddelerinin 1/1000 ölçekli Eyüp Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Plan Notlarına da işlenmesi ve aynı zamanda yine 1/1000 ölçekli Uygulama Plan Notlarına;Plan Genel Hükümlerine: "Sosyal-Kültürel tesis Alanları, Eğitim Tesisleri Alanları, Sağlık Tesisleri Alanları ve Kapalı ve Açık Spor Alanlarında Kalan Vakıflar genel Müdürlüğü veya İdare ve Temsil Ettiği Mazbut Vakıflar Mülkiyetindeki Taşınmazlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Değerlendirilebilir' ve Parklar ve Dinlenme Alanları maddesine;

'Planda Parklar ve Dinlenme Alanları içerisinde yer alan Vakıflar Genel Müdürlüğü veya idare ve temsil ettiği mazbut vakıflar mülkiyetindeki taşınmazlar, Vakıflar genel Müdürlüğünce, Planda öngörülen park alanı yeşil ağırlıklı düzenlenmek şartı ile sosyal-kültürel tesis ve günübirlik amaçlarla kullanılabilir " plan notlarının eklenmesi ve tarafınızca sürdürülen plan çalışmaları neticesinde bahse konu plan sınırları içinde kalan herhangi bir Vakıf taşınmazının tespit edilmesi durumunda, ilgili süreç içinde 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 22.maddesi ve Yönetmeliğin 180. Maddesi gereğince uygun fonksiyonların yeni Vakıf taşınmazları için verilmesi ve lüzumu halinde İdaremizden yeniden kurum görüşü alınması hususunda gereği... ' " talep edilmektedir.

Teklif Planın notlarının I.34. maddesinde; " Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde, özel vakıf azınlık hayrat vakıfları vasfında, kamu-özel mülkiyete tabii anıt eser ve eski eser yapıların korunması gerekli kültür varlığı yapıların ve arsalarının (medrese, sıbyan mektebi, tekke, mektep, sebil, çeşme vb.) vakıf hayrat olanlar (903 sayılı kanunla kurulmuş vakıflar hariç), vakfiyelerindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü görüşü Koruma Bölge Kurulu uygun kararı alınarak asli fonksiyonuna en yakın çağdaş eğitim-sağlık-sosyal ve kültürel tesis ve benzeri işlevlere dönük kullanılacaktır. İlgili idarece söz konusu vakıf mülkü taşınmazın planda belirtilen donatı işlevini gerçekleştirecek kamu kurumuna satış, değiş-tokuş, devir veya

kamulaştırması yapılmayacağının beyanı, ilgili kurumların görüşleri alınması halinde planda öngörülen donatı alanı ilgili vakıf idaresince kullanılabilir. " denilmekte olup, Sosyal-Kültürel Tesis Alanları"na ilişkin III.4.5.2. maddesinde ise; "Bu alanlarda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kamu Kurum ve Kuruluşları da kendi mülkiyetlerindeki taşınmazlarda planda verilen bu işlevi kendi bünyesinde kullanabilir. " denilmektedir.

Görüş ekinde yer alan ve ayrıntılı olarak incelenen "Talep Edilen Fonksiyonlar Listesi"nde Vakıflar Genel Müdürlüğünce "konut" fonksiyonu verilmesi talep edilen parsellerden:

- 43 pafta, 28 ada, 2 parselin teklif Planda imarının bulunmadığı,

- 22 pafta, 68 ada, 84 ve 86 parsellerin teklif Planda imarının bulunmadığı, ancak söz konusu parsellerin tescilli olduğundan Koruma Bölge Kurulu kararına göre uygulama yapılacağı,

- 43 pafta, 28 ada, 13 parselin 1/5000 ölçekli Plandaki fonksiyonuna uyularak teklif Planda mezarlık alanında bırakıldığı,

- 5 pafta, 96 ada, 1 ve 15 parsellerin 1/5000 ölçekli Plandaki fonksiyonuna uyularak teklif Planda spor alanında bırakıldığı,

- 28 pafta, 134 ada, 47 parselin teklif Planda park alanında kaldığı, 1/5000 ölçekli planda kısmen konut alanında bırakılmasına rağmen söz konusu parselin İlçe Belediyesi mülkiyetine geçtiği ve yeşil alan olarak kamulaştırıldığı,

- 31 pafta, 191 ada, 14 parselin teklif Planda kısmen Trafo, kısmen İlköğretim, kısmen Yol alanlarında kaldığı,

- 24 pafta, 196 ada, 5 parselin teklif Planda imarının bulunmadığı, parselin çok küçük olduğu -önceki meri planda yeşil alandır- gerekçesi ile yeşil alanda bırakıldığı tespit edilmiştir.

l.F) İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 13.07.2011 tarih ve B.08.4.MEM.4.34.58.29.00- 8707 sayılı yazısı ekinde iletilen İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 04.07.2011 tarih ve B.08.4.MEM.0.34.29.04/84027 sayılı görüş yazısında;

" ...1)Yeni okul alanları, projeksiyon nüfusu ileriye dönük hesaplanarak planlanmalı, okul ulaşım etki daireleri mümkün mertebe birbirlerine teğet yerleştirilmeli, birbirlerini kesmemeli ya da birbirlerine uzak kalmamalı.

2) Okul alanları öncelikle hazine ve belediye mülkiyetindeki taşınmazlardan üretilmelidir.

Bu mümkün olamıyorsa üzerinde yapılaşma olmayan sorunsuz şahıs arazileri düşünülmelidir.

3) Okul alanları, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe uygun üretilmeli, özellikle yönetmeliğin Ek.l ve Ek la maddelerinde belirtilen ascgari okul alanı şartlarına mutlaka uyulmalıdır.

4) Yapılaşmanın aşırı şekilde yoğunlaşacağı dar bölgelerde mevcut okul alanlarının genişletilmesi, bina yüksekliği ve derinliği ile ön-yan-bahçe mesafelerinin avan projeye göre belirlenmesi yöntemi izlenmelidir.

5) Düz veya istinat duvarı gerektirmeyecek kadar eğimli, fizyolojik yapısı taşınmazın her tarafında aynı olan, sağlam (zemin emniyet gerilmesi yüksek), zemini altından tabi su akışı olmayan, dere yatağı dışında bulunan, üzerinden Enerji Nakil Hattı, isale hattı, kanalizasyon hattı geçmeyen, patlama tehlikesi olan işyeri atelye ve fabrikalara komşu olmayan alanlar okul alanı olarak ayrılmalıdır.

6) Sit Alanı içerisinde alınacak mahaller dahil mevcut okul alanları kesinlikle azaltılmamak, aynen korunmalıdır.

7) Varsa işgalli okul alanlarında; işgal eden yapının temel betonu döküm tarihindeki ilgili imar planında işgalli alan konut alanı üzerinde değil ise işgal bedelsizce kaldırılmalı, aksi halde kamulaştırma cihetine gidilmelidir.

8) Okul çevreleri belediye çevre dokusuna göre düzenlenirken; elektrik direği, durak, tabela vs. konstrüksiyonlar öğrenci gurupları hesaba katılarak daha sağlam ve devrilme, kesme, batma ihtimali olmayacak şekilde projelendirilmen, kaldırım ve yol kazıları için önlemler öğrenci gurupları da düşünülerek alınmalıdır.

9)Özel olarak; bu plan kapsamında okul alanları ayrılırken plan kapsamına girmeyen ilçedeki diğer bölgelerde kesinlikle okul alanları kaldırılmamak veya azaltılmamalıdır.

Sonuç olarak: Yukarıda belirtilen çerçevede Valilik görüşü alınmadan hiçbir eğitim alanının yerinin değiştirilmesi, yeni eğitim alanları üretilmesi ve mevcut eğitim alanlarının genişletilmesi ya da aynen korunması Valiliğimizce uygun görülmektedir. " denilmektedir.

Teklif planda mevcut okul alanları korunmuş ve genişletilmeye çalışılmış olup, yeni okul alanı ayrılmamıştır.

l.G) İBB Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü 19.07.2011 tarih ve M.34.0.İBB.0.31.63.166/1174 sayılı görüş yazısında; "...Tarihi ve doğal yapısıyla birlikte korunması gerekli bir bölge olan alanda yapılacak çalışmalarda aşağıdaki hususlar değerlendirilmelidir:

-Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 19.04.1996 tarih ve 421 sayılı tarihi sitler, koruma ve kullanma koşulları ilke kararında; sit alanında tescil tarihi öncesi doğal dengeyi bozucu yapılaşmış her türlü uygulamanın zaman içinde ıslahına karar verildiği belirtilmektedir.

-2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 660 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ilke kararları ile ilgili Koruma Bölge Kurullarının doğal, kültürel, tarihi arkeolojik ve kentsel sit kararları dikkate alınmalıdır.

-Plan alanında, mevcut veya kayıp korunması gerekli taşınır taşınmaz eserler, sınır taşları, menzil taşları, namazgâhlar, sivil mimarlık örneği yapılar, hazireler ve anıt eserlerle ilgili Kültür Varlığı Envanteri tamamlanmalı ve ilgili Koruma Bölge Kurulu'nca tescilleri yaptırılmalıdır.

-Alanda yer alan tescilli anıt ağaçlar korunmalı, bu nitelikteki diğer ağaçlarında tespiti yapılarak ilgili Koruma Bölge Kurulunca tescilleri yaptırılmalıdır.

-Alanda tespit edilen mevcut ve kayıp kültür varlıklarının korunmasına yönelik, çevresiyle beraber alanın ihtiyaçlarına cevap verecek, özgün kullanıma uygun olarak değerlendirilmesi, yeni işlev verilecek yapılarda yapılacak ekler ise korunması gerekli kültür varlığıyla bütünleşmelidir.

-1993-1997 yıllarına ait onaylı Koruma Amaçlı İmar Planlarındaki kitle-gabari ölçüleri yeniden değerlendirilerek revizyona gidilmelidir.

-Planlama hiyerarşisine aykırı olarak 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı kararlarına aykırı alt ölçek imar uygulamaları verilmemelidir.

-1977 yılına ait Koruma kurulunca verilen toplu tescil kararları, restitüsyon doğrultusunda restorasyon ve geçmiş tüm proje ve uygulamalar 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 'na işlenmelidir.

-Alanda yapılacak binalarda Korunması Gerekli Kültür Varlıkları Envanterinde yer alan anıt eser ve sivil mimarlık örneği yapılar haricinde parsel-bina cephesi geleneksel parsel ölçüleri dikkate alınarak belirlenmelidir. Eyüp Silueti, cadde-bulvar kesitleri-siluetleri, Korunması gerekli Kültür Varlıkları Envanteri, koruma bölgeleri göz önünde bulundurularak, şehircilik ve planlama ilkelerine göre bina ölçüleri 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 'nda belirlenmelidir.

-Kültür varlığına komşu parsellerdeki yeni yapılaşmalarla ilgili çalışmalar söz konusu eserlere saygılı, uyumlu ve 720 sayılı ilke kararı dikkate alınarak yapılmalıdır.

-Eyüp Sultan Merkezi ve Çevresi 1/500 ölçekli Uygulama İmar Planı ile çizilmeli ve 1/500, 1/200, 1/100 ölçekte Kentsel tasarım Projeleri hazırlanarak ilgili Koruma Kurulu'nca onanmalı ve uygulamaya geçilmelidir.

-Geleneksel ticaret alanları, turizm+kültür alanları, konut+konaklama alanları, Haliç Sahili Park ve İskele alanları, ana yaya güzergahları ve meydanlar, ana bulvar ve caddeler, Kültür Park alanları, kavşaklar, raylı sistem güzergahları ve istasyon alanlarının birbirleri ile bağlantıları düşünülerek kentsel tasarım uygulamaları yapılmalıdır. Eski eserlerin yoğun olduğu ve bir aks olarak tanımlanabilecek bölgelerde yayalaştırma kararları getirilmelidir. Turizm, kültür, küçük ölçekli ticaret birimleri gibi yoğunluk getirmeyen ve alan zarar vermeyen fonksiyonlar dışında kalan her türlü fonksiyon alan dışında bırakılmalıdır.

-Eğimli bölgelerde birden fazla kat kazanımlarında mevcut dokuyu ve topografyayı bozmadan imar uygulamalarına izin verilmeli aksi durumlarda kısıtlamalar getirilmelidir.

-Koruma Kurulu kararı olmaksızın ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan kaçak yapılaşma önlenmeli ve mevcut olumsuzlukların giderilmesi için alana yönelik koruma projeleri geliştirilmelidir.

- ....1/5000 ölçekli Eyüp Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında; Eyüp Kayıp Eser Envanterinde yer alan eserlerden bilgi ve belgesine ulaşılabilen özgün yeri-mülkiyeti-fonksiyonu uygun olanların rekonstrüksiyonunun yapılarak işlevlendirilmesi yönünde uygun plan kararları getirilmelidir. 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planında ihyasına karar verilen tüm kayıp kültür varlığı eserler 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına işlenmelidir.Cami, tekke, medrese ve anıtsal eserlerin geçmişte bahçelerinde bulunan ve günümüzde de korunmaya değer eski eser yapıların ihyasına dönük plan kararları getirilmelidir.

-Söz konusu alana ilişkin 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Plan yapım çalışmaları ve plan notları hazırlanmasında temel amaç; alanın kentsel sit alanı olması nedeni ile geçmişten günümüze gelen kültür ve tabiat varlıklarını orijinal halleriyle korumak ve yaşatmak olmalıdır.

-Eyüp taşıdığı tarihi, dini ve doğal özellikleri nedeniyle günübirlik faaliyetlerin ve yerli- yabancı ziyaretçilerin yoğun olduğu göz önünde bulundurularak yeni getirilecek plan kararları yaya ulaşım aksları ile birbirine bağlı yeşil alanlar ile rekreasyon alanları olmak üzere Haliç(deniz ulaşımı) ve çevresi ile ilişkileri tanımlanmış ve bütüncül bir yaklaşıma sahip olmalıdır.

-1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planları yazı sıra Kentsel Tasarım Projeleri ile bütünleştirilmelidir.

-Plan taslağı sonrası Müdürlüğümüzün kesin görüşünün alınması ve gereği... " talep edilmiştir.

Teklif planın incelenmesi aşamasında, İlçe Belediyesi ile yapılan toplantı ile beraber Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğünün ayrıntılı Kurum görüşü değerlendirildiğinde;

- Teklif plan alanında öneri tescilli eser ve/veya anıt ağaç bulunmadığı,

- Koruma Bölge Kurulu onaylı projelerin planda değerlendirildiği, Rami Kışlası alanına ilişkin olarak ise, teklif Plan notlarının III.4.4.3. maddesinde; "Rami Kışlası'nda Envanterde yer alan tescilli

- Koruma Bölge Kurulu onaylı projelerin planda değerlendirildiği, Rami Kışlası alanına ilişkin olarak ise, teklif Plan notlarının III.4.4.3. maddesinde; "Rami Kışlası'nda Envanterde yer alan tescilli

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 55-63)

Benzer Belgeler