• Sonuç bulunamadı

1. GİRİŞ VE KURAMSAL TEMELLER

1.3. Metal-NHC Komplekslerinin Uygulama Alanları

1.3.2. Medikal Uygulamaları

Ayrıca, son yıllarda tıbbi uygulamaları, başta Ag(I), Ru(II), Pt(II) olmak üzere M-NHC komplekslerinin antimikrobiyal, antitimür ve antikanser etkileri üzerinde de çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu anlamada antimikrobiyal, antitimür ve antikanser etkileri daha güçlü ve yan etkileri düşük bileşiklerin ortaya konması oldukça önemlidir. Bu anlamda son yıllarda organometalik komplekslerin hem in-vivo hem de in-vitro çalışmalarında umut verici aktiviteler gözlenmiştir. Yeni sentezlenen farklı işlevsel grupların tek başına ve konbine olarak kullanımı sonucu oluşacak etkilerin mekanizmaları ile ortaya konması ilaç etken madde geliştirilmesi açısından önemli olacaktır [45-48].

Enzim inhibisyonu, enzim inhibitörleri aracılığı ile bir enzime bağlanan ve enzimin etkinliğinin azaltılmasıdır. Enzim inhibitör molekülleri, bir patojeni öldürebildiği veya bir metabolizma ile alakalı dengesizliği sonlandırabildiği için çoğu ilaçlar da aslı enzim inhibitör molekülleridir. Son yıllarda NHC bileşiklerinin enzim inhibisyonunda da inhibitör olabileceğine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Karbonik anhidrazlar (CA, EC 4.2.1.1), metaloenzimlerin bir ailesi olup, Zn2+, enzim aktif bölgesine bağlanmıştır. CA prokaryotlarda ve ökaryotlarda bulunan her yerde bulunan enzimlerdir. Bu enzimlerin sınıflarını kodlayan altı ana genetik ailen vardır: α-, β-, γ-, δ-, ζ- ve η-CA'lar. CA, kırmızı kan hücreleri, gastrointestinal kanal, böbrekler, akciğerler gibi birçok dokuda yaygın olarak bulunan iyi tanımlanmış bir pH düzenleyici. CA, karbon dioksit (CO2) ve suyun (H2O) hidratasyon reaksiyonu için bikarbonata (HCO3

-) ve bir protona (H+)

17 dönüşebilir hidratasyonu katalize eder veya dehidratasyon reaksiyonu için bir eşdeğer H+ tüketir .

İnsan CA'ları (hCAs) hepsi alfa ailesine aittir ve insanlarda 16 CA izoformu vardır. Bu 16 izozim moleküler spesifikasyon, oligomerik düzenleme, hücresel lokalizasyon, kinetik özellikler ve dokular, ifade seviyeleri, dağılımı ile farklılık göstermektedir. İnsan hCA izoenzimleri I ve II, her yerde bulunan sitozolik izoformlardır ve MWt 29 kDa'dır. CA I nispeten düşük enzim aktivitesine sahip en bol izoenzimlerdir. CA II daha düşük miktarlarda bulunur, ancak CA I'e kıyasla daha yüksek spesifik aktivitesi nedeniyle "yüksek aktivite"

izoenzimi olarak adlandırılır. CA I ve II genellikle sülfonamid inhibitörlerine duyarlıdır. CA inhibitörleri, izoenzimlerinin aktif bölgesindeki katalitik çinko iyonuna (Zn2+) bağlandığı ve aktivitelerini bloke ettiği bilinmektedir. İzoenzimler sıvı dengesi, kalsifikasyon, elektrolit sekresyonu, pH ve CO2 regülasyonu, üreojenez, glikoneogenezis, karboksilasyon reaksiyonları, tümörejenisite, kemik rezorpsiyonu, metabolize edici dokular arasındaki CO2 / HCO3- taşınımı ve akciğerler HCO3- sentezi gibi önemli fizyolojik ve patolojik rollere sahiptir. Bu nedenle CA enziminin inhibisyonu fizyolojik ve patalojik süreçlerin kontrol edilmesi ve düzenlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu enzimin daha etkin inhibisyonuna yönelik ajanların geliştirilmesi oldukça yoğun ilgi görmektedir [49, 50].

Asetilkolinesteraz (E.C. 3.1.1.7, AChE), kolinerjik iletimde, transmiter asetilkolin (ACh) 'nin asetat ve koline(Ch) hidrolize edilmesiyle önemli bir rol oynar. Asetilkolinesteraz enzimini inhibe eden ilaçlara kolinesteraz inhibitörleri veya antikolinesterazlar denilmektedir. Kolinesteraz inhibitörleri asetilkolinesterazın yıkımını inhibe ederek santral ve periferal kolinerjik fonksiyonu güçlendirmektedir. Asetilkolinesteraz inhibitörleri klinik olarak Myastenia Gravis, glokom, ve Alzheimer Hastalığı gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Alzheimer Hastalığı tedavisi için ilk olarak takrin, ve daha sonra donepezil, rivastigmin ve galantamin kullanıma girmiştir. Bununla beraber on yıllarda asetilkolinesterazı daha etkili inhibe eden yeni ajanların sentezi oldukça yoğun ilgi görmektedir.

18 1.4. Çalışmanın Amacı

Günlük yaşantımızda, hayatımızı kolaylaştıran organik maddeler kimya endüstrisinde büyük öneme sahiptir. Gelişen teknolojinin hayatımıza verdiği rahatlık ölçüsünde tabiyata ve çevreye verdiği kirliliğin boyutu her geçen gün artmaktadır.

Kimyacılar açısından, kimyasal ürünlerin ekosisteme verdiği zararın azaltılması önemlidir. Bu nedenle daha güvenli tepkimeler ve kimyasallar, enerji verimliliği, çözücü degişimi, katalizör gibi etkenler önemlidir. Katalizör kullanımı enerji açısından verimlilik saglar. İstenmeyen ürünleri minimize ettiği gibi daha verimli bir ham madde kullanımı saglar.

N

Şema 1.8. NHC öncülü, NHC-metal kompleksleri, katalitik aktiviteleri.

19 N-heterosiklik karbenler, birçok katalitik tepkime için popüler ligant olma özelliğini taşımaktadır. NHC lerin en önemli avantajlarından biri de yapısal çeşitliliğe fırsat vermesidir (şelat etki, kirallik, fonksiyonelleşme, immobilizasyon). NHC lerin bu özelliklerinden dolayı amaca yönelik katalizörler tasarlanabilir. Fosfin ligantları bazı dezavantajlarına (yüksek sıcaklıkta P-M bağının parçalanması, havaya ve neme karşı hassas olmamaları) rağmen hala endüstride daha çok tercih edilen katalizörlerdir.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı bu çalışmada çift etkili ve suda çözünürlüğü artırılmış 2-hidroksietil sübstitüyentli ve iki farklı ligant içeren NHC-Pd-L kompleksleri sentezlenecektir. NHC ligandına ek olarak piridin, trifenilfosfin ve 2-aminopiridin ligandları kullanılmıştır. Sonraki aşama da ise sentezlenen kompleksler kullanılarak C-C bağ oluşumu içeren reaksiyonlarındaki katalitik aktiviteleri incelenecektir (Şema 1.8).

20 2. MATERYAL VE YÖNTEM

Sentezlenen ürünler havada bulunan neme ve oksijene karşı duyarlı olduğundan dolayı sentez işlemleri inert atmosfer altında yapılmıştır. Deneyler sırasında kullanılan cam malzemeler işleme başlamadan önce vakum altında ısıtılarak içerisinde bulunan nem ve oksijen uzaklaştırılıp argon gazı ile doldurulmuştur. Çözücüler ve reaktifler kullanılmadan önce literatüre uygun olarak kurutulmuş ve inert atmosferde saflaştırılmıştır [51].

Kimyasallar: Metil alkol, etil alkol, diklorometan (DCM), hekzan, dietileter, potasyum hidroksit, potasyum karbonat, potasyum iyodür, piridin, metil iyodür, 2-metilbenzil klorür, 3-metilbenzil klorür, 4-metilbenzil klorür, etil klorür, 2,3,5,6-tetrametilbenzil klorür, 2,4,6-trimetilbenzil klorür, benzil klorür, 2-brompropan, dimetilformamit (DMF), palladyumklorür, potasyum iyodür, trifenilfosfin (PPh3) Merck, Sigma-Aldrich ve Fluka firmalarından satın alınmıştır.

Cihazlar: NMR spektrumları İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Laboratuarında CDCl3 ve DMSO çözücüleri kullanılarak Bruker Ultra Sheild 400 MHz spektroskopisinde alındı. FT-IR spektrumları Perkin Elmer Spectrum 100 spektroskopisinde 400-4000 cm-1 aralığında FT-IR alındı. Gaz kromatografisi analizleri Agilent 6890N Network GC Systemde kolon uzunluğu 30 m, kolon çapı 0,32 mm, kolon dolgu büyüklüğü 025 μmve sıcaklık aralığı -60

°C’den 325 °C olan HP-5 kolonu kullanılarak yapıldı. Erime noktaları, Electrothermal-9200 model elektrotermal erime noktası tayin cihazı ile belirlendi.

X-ışını kırınım verileri Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü tarafından Agilent Xcalibur Eos Difraktometre kullanılarak yapıldı. Tek kristal X-ışını kırınım verileri oda sıcaklığında Crys AlisPro yazılımı ile grafit-monokromasyonlu Mo-Kα radyasyonu (λ = 0.71073 Å) kullanan bir Eos-CCD dedektörü ile bir Rigaku-Oxford Xcalibur kırınım ölçerinde toplandı.

2.1. 1-Alkilbenzimidazol Sentezi,

N N

RCl KOH

N N H R

EtOH

21 Benzimidazol (3.5 gr, 10 mmol) alınarak EtOH içerisinde çözündükten sonra KOH (1.63 gr) eklenerek oda sıcaklığında 1 saat karıştırıldı. İçerisine hesaplanan miktarda alkil halojenür eklendi ve geri soğutucu takılarak 80 0C sıcaklıkta yağ banyosunda 1 gece refluks edildi. Bu süre sonunda reaksiyon karışımı soğutuldu, çöken KX süzüldü ve vakum altında alkol uzaklaştırıldı. Ürün damıtılarak saflaştırıldı.

Çizelge 2.1. Benzimidazole bağlı alkil grupları

CH3

CH(CH3)2 CH2CH3 R

-CH2CH2OH

Bu reaksiyon ile benzilbenzimidazol, (2-metilbenzil)benzimidazol, 1-(3-metilbenzil)benzimidazol, 1-(4-metilbenzil)benzimidazol, 1-(2,4,6-trimetilbenzil)benzimidazol, 1-(2,3,5,6-tetrametilbenzil)benzimidazol, 1-metilbenzimidazol, 1-etilbenzimidazol, 1-izopropilbenzimidazol ve 1-(2-hidroksietil)benzimidazol sentezlendi.

2.2. 2-Hidroksietil Sübstitüye Benzimidazolyum Tuzlarının Sentezi, 2

2-hidroksietil sübstitüye benzimidazolyum tuzları kuaternizasyon yöntemi kullanılarak sentezlendi.

2.2.1. 1-(2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazolyum iyodür, 2a

N I N

N N DMF I

80OC OH

OH

1-benzilbenzimidazol ( 1.5 gr, 10 mmol) ile 2-iyodoetanol ( 1.16 gr, 10 mmol) karışımı 3 ml kuru DMF içerisinde 1 gün 80 °C yağ banyosunda karıştırıldı. Reaksiyon sonunda, vakum altında DMF’in çoğu uzaklaştırıldıktan sonra kuru eter ilave edildi. Çöken beyaz renkli katı filtre edildi. Ham ürün vakum

22 altında kurutulduktan sonra etil alkol/dietileter (1/3) karışımında kristallendirildi. Verim: % 77 (2,93 gr), e.n: 135-137 0 C,v(CN): 1557.6 cm-1.

2b bileşiği, 2a bileşiğine benzer yöntem ile 1-(2-metilbenzil)benzimidazol ( 1.5 gr, 10 mmol) ve 2-iyodoetanolden (1.3 gr, 10 mmol) sentezlendi. Verim: % 83 (3.27 gr); e.n: 114-116 0 C, v(CN): 1552.6 cm-1.

2c bileşiği, 2a bileşiğine benzer yöntem ile 1-(3-metilbenzil)benzimidazol ( 1.5 gr) ve 2-iyodoetanolden (1.3 gr) sentezlendi. Verim: % 79 (3.11 gr); e.n:

2d bileşiği, 2a bileşiğine benzer yöntemle 1-(4-metilbenzil)benzimidazol (1.5 gr,10 mmol) ve 2-iyodoetanolden (1.3 gr, 10mmol) sentezlendi. Verim: % 84 (3.1 gr); e.n: 164-166 0C, v(CN): 1557.4 cm-1.

23 2.2.6. 1-(2-hidroksietil)-3-(2,3,5,6-tetrametilbenzil)benzimidazolyum iyodür, 2f 1-(2,3,5,6-tetrametilbenzil)benzimidazol ( 1.5 gr, 10 mmol) ve 2-iyodoetanolden (1.7 gr, 10 mmol) sentezlendi. Verim: % 72 (2.9 gr); e.n : 255-257 0C. (1.5 g, 10 mmol) ve 2-iyodoetanolden (1.6 gr, 10 mmol) sentezlendi. Verim: % 80 (2.4 g); e.n: 219-221 0C, v(CN): 1561.6 cm-1.

24 2h bileşiği, 2a bileşiğine benzer yöntem ile 1-metilbenzimidazol (1.3 gr, 10 mmol) ve 2-iyodoetanolden (0.4 gr, 10 mmol) sentezlendi. Verim: % 83 (2 g);

e.n: 148-150 0C, v(CN): 1567 cm-1.

2.2.9. 1-(2-hidroksietil)-3-etilbenzimidazolyum iyodür, 2ı

N I 2-iyodoetanolden (0.6 g) sentezlendi. Verim: % 80 (2.3 g); e.n: 135-137 0C.

2.2.10. 1-(2-hidroksietil)-3-izopropilbenzimidazolyum iyodür, 2i

2i bileşiği, 2a bileşiğine benzer yöntem ile 1-izopropilbenzimidazol ( 1.5 gr, 10 mmol) ve 2-iyodoetanolden (0.72 gr, 10 mmol) sentezlendi. Verim: % 70 (2.1 g); e.n: 135-137 0C, v(CN): 1556.3 cm-1. 10 mmol) ve 2-bromoetanolden (0.72 gr, 10 mmol) sentezlendi. Verim: % 81 (2.7 g); e.n: 104-105 0 C, v(CN): 1479.8 cm-1.

25

1-(2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazolyum bromür ( 1.67 g; 5 mmol) ve amonyum heksaflorofosfatın (0.82 g; 5 mmol) kloroformdaki karışımı oda sıcaklığında 24 saat karıştırıldı. Bu sürenin sonunda çözgen vakumda uzaklaştırıldı. Ham ürün etil alkol/dietil eter (1:3) karışımında kristallendirildi.

Verim: % 86 (1.71 g); e.n: 103-105 0C, v(CN): 1558.7 cm-1.

1-[2-(tetrahidropiran-2-iloksi)etil]-1H-benzimidazol (2.46 g, 10 mmol) ile benzil klorürün ( 1.27 g, 10 mmol) kuru DMF içerisinde 1 gün 80 °C ’de ve son 2 saat 120 °C’de yağ banyosunda karıştırıldı. DMF in fazlası vakumda uçuruldu.

Kalan tepkime karışımı üzerine kuru eter ilave edilip çöken beyaz katı filtre edildi.

Ürün piran halkasının ayrıldığı ve ayrılmadığı iki tuz karışımı halinde elde edildi ve bu halde saflaştırılamadı. Ürün karışımının 25 ml metanoldeki çözeltisine 2 damla %36 luk HCl çözeltisi ilave edildi ve karışım 1 saat oda koşullarında karıştırıldı. Metanol tamamen uzaklaştırıldı. Ham ürün etilalkol-eter karışımında kristallendirildi. Sentezlenen bileşik 2-hidroksietil sübstitüentli tuz yapısına dönüştü. Yapının bu şekilde olduğu spekroskopik yöntemlerle kanıtlanmıştır.

Verim: % 87 (2.51 g); e.n: 105-107 °C; (CN): 1557 cm-1; (O-H): 3150-3628 cm-1.

% Element Analizi: Hesaplanan C16H17ClN2O: C: 66.55; H: 5.93; N: 9.70.

Bulunan: C: 66.79; H: 6.11; N: 9.58.

(Aydın Aktaş’la ortak çalışma)

26 2.3. 2-Hidroksietil Grubu İçeren NHC-Pd(II)-Piridin Komplekslerinin Sentezi, 3

1-(2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.45 gr, 4 mmol) ve PdCl2 (0,12 gr, 0.8 mmol) karışımına 3 ml piridin eklenerek 80°C’de yağ banyosunda 16 saat karıştırıldı. Bu süre sonunda çözücünün tamamı vakum altında uzaklaştırıldıktan sonra ham ürün DCM’de çözülerek silikadan (1 cm kalınlığında) geçirildi. Çözücünün fazlası vakum altında uzaklaştırıldı. Oluşan turuncu renkli ürün DCM/hekzan (1/2) karışımında kristallendirildi. Verim: % 80 (0.36 gr); e.n: 132-134 0C, v(CN): 1602.3 cm-1.

3b bileşiği, 3a bileşiği ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-3-(2-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.44 gr, 4 mmol) ve PdCl2’den (0.11 gr, 0.8 mmol) sentezlendi. Verim: % 77 (0.34 gr);

e.n: 148-150 0C, v(CN): 1602.6 cm-1

27 2.3.3.Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-(3-metilbenzil)benzimidazol-2-iliden]-piridinpalladyum(II), 3c

N N

Pd N I I

HO 800C

Pd Cl2 5K2CO3 N N

N I

OH

3c bileşiği, 3a bileşigi ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-(

3-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.44 gr, 4 mmol)ve PdCl2’den(0.11 gr, 0.8 mmol) sentezlendi. Verim: % 72 (0.32 gr); e.n:

177-179 0C, v(CN): 1602.6 cm-1.

2.3.4. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-(4-metilbenzil)benzimidazol-2-iliden]-piridinpalladyum(II), 3d

N N

Pd N I I

HO 800C

Pd Cl2 5K2CO3 N N

N I

OH

3d bileşiği, 3a bileşigi ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-3-(4-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.44 gr, 4 mmol )ve PdCl2’den(0.11 gr, 0.8 mmol) sentezlendi. Verim: % 70 (0.31 gr); e.n:

172-174 0C, v(CN): 1600.2 cm-1.

28 2.3.5. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-(2,4,6-trimetilbenzil)benzimidazol-2-iliden]

piridinpalladyum(II), 3e

N N

Pd N I I

HO 800C

Pd Cl2 5K2CO3 N N

N I

OH

3e bileşiği, 3a bileşigi ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-3-(2,4,6-trimetilbenzil)benzimidazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.41 gr, 4mmol)ve PdCl2’den(0.10 gr, 0.8 mmol) sentezlendi. Verim: % 78 (0.33 gr);

e.n: 185-187 0C, v(CN): 1608.5 cm-1.

2.3.6. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-(2,3,5,6-tetrametilbenzil)benzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II), 3f

N N

Pd N I I

HO 800C

Pd Cl2 5K2CO3 N N

N I

OH

3f bileşiği, 3a bileşiği ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-3-(2,3,5,6-tetrametilbenzil)benzimdazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3

(0.39 gr, 4 mmol) ve PdCl2’den (0.10 gr, 0.8 mmol) sentezlendi. Verim: % 70 (0.29 gr); e.n: 323-325 0C, v(CN): 1602.1 cm-1

29 3h bileşiği, 3a bileşiği ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-3-metilbenzimdazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.44 gr, 4 mmol) ve PdCl2’den(0.11 gr, 0.8 mmol) sentezlendi. Verim: % 88 (0.44 gr); e.n: 177-179

0C, v(CN): 1603.2 cm-1.

2.3.9. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-etilbenzimidazol-2-iliden]piridinpallad-yum(II), 3ı

30 3ı bileşiği, 3a bileşiği ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-3-etilbenzimdazolyum iyodür (0.25 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.56 gr, 4 mmol) ve

3i bileşiği, 3a bileşiği ile aynı yöntem kullanılarak, 1-(2-hidroksietil)-3-izopropilbenzimdazolyum iyodür (0.22 gr, 0.8 mmol), K2CO3 (0.46 gr, 4 mmol) ve PdCl2’den(0.12 gr, 0.8 mmol) sentezlendi. Verim: % 81 (0.34 gr); e.n: 185-187

0C, v(CN): 1445.4 cm-1.

2.4. 2-Hidroksietil Sübstitüye NHC-Pd-Trifenilfosfin Komplekslerinin Sentezi, 4

2-hidroksietil sübstitüye NHC-Pd(II)-PPh3 (PEPPSI) kompleksleri (4a-i), NHC-Pd-Piridin komplekslerinden trans ligant transfer yöntemiyle sentezlendi.

2.4.1. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazol-2-iliden]-trifenil

31 fazlası vakum altında uzaklaştırıldı. Ürün kloroform/hekzan karışımında kristallendirildi. Verim: % 73 (0.08 gr), e.n: 88-90 0C.

2.4.2. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-(2-metilbenzil)benzimidazol-2-iliden]-tri

32

33 diiyodo[1,3-bis(2-hidroksietil)benzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II) (0.08 gr, 0.2 mmol) ve PPh3’den (0.032 gr, 0.2 mmol) sentezlendi. Verim: % 79 (0.079 gr), e.n: 299-3010C, v(CN): 1434.2 cm-1.

34 diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-metilbenzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II) (0.083 gr, 0.2 mmol) ve PPh3’den (0.035 gr, 0.2 mmol) sentezlendi. Verim: % 80 (0.083 gr), e.n:

271-273 0C, v(CN): 1434 cm-1. Bu bileşik literatürde belirtilen yöntem ile diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-etilbenzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II) (0.01 gr,0.2 mmol) ve PPh3’den (0.043 gr, 0.2 mmol) sentezlendi. Verim: % 79 (0.1 gr), e.n: 229-230

0C, v(CN): 1434.6 cm-1.

35 4i bileşiği, 4a bileşiği ile aynı yöntem kullanılarak, diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-izopropilbenzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II) (0.01 gr, 0.2 mmol) ve PPh3’den (0.04 gr, 0.2 mmol) sentezlendi. Verim: % 77 (0.09 gr), e.n:

202-204 0C bozuldu, v(CN): 1433.6 cm-1.

2.5. 2-hidroksietil Sübstitüye NHC-Pd(II)-2-aminopiridin (PEPPSI) Komplekslerinin Sentezi, 5

2-hidroksietil sübstitüyentli NHC ve koordine 2-aminopiridin içeren Pd(II)-2-aminopiridin kompleksleri (5a-i), trans ligant değişim yöntemi ile NHC-Pd(II)-Piridin (3) komplekslerinden sentezlendi.

2.5.1. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazol-2-iliden]-2-amino piridinpalladyum(II), 5a

N N

Pd N I I

HO

250C CHCl3

N N

Pd N

HO

N NH2

H2N I I

Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum (II) kompleksi (0.08 gr, 0.1 mmol) ve 2-aminopiridin (0.012 gr, 0.1 mmol) karışımı 15 ml kloroform içerisinde çözülerek 12 saat oda sıcaklığında karıştırıldı.

Çözücünün fazlası vakum altında uzaklaştırıldı. Ham ürün kloroform/hekzan karışımında kristallendirildi. Verim: % 75 (0.074 gr), e.n: 199-201 0C.

36 gr, 0.1 mmol) ve 2-aminopiridin’den (0.011 gr, 0.1 mmol) sentezlendi. Verim: % 81 (0.065 gr), e.n: 209-211 0C. gr, 0.1 mmol) ve 2-aminopiridin’den (0.012 gr, 0.1 mmol) sentezlendi. Verim: % 85 (0.077 gr), e.n: 149-1510 C.

37 (II) (0.08 gr, 0.1 mmol) ve 2-aminopiridin’den (0.012 gr, 0.1 mmol) sentezlendi.

Verim: % 85 (0.068 gr), e.n: 269-271 0C.

38 diiyodo[1,3-bis(hidroksietil)benzimidazol-iliden]piridinpalladyum(II) (0.08 gr, 0.1 mmol) ve 2-aminopiridin’den (0.011 gr, 0.1 mmol) sentezlendi. Verim: % 75 (0.06 gr), e.n: diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-metilbenzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II) (0.01 gr, 0.1 mmol) ve 2-aminopiridin’den (0.015 gr, 0.1 mmol) sentezlendi. Verim: % 83

39 5h bileşiği, 5a bileşiği ile aynı yöntem kullanılarak, diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-etilbenzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II) (0.1 gr, 0.1 mmol) ve 2-aminopiridin’den (0.015 gr, 0.1 mmol) sentezlendi. Verim: % 80 (0.08 gr), e.n: 274-276 0 C.

2.5.9. Diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-izopropilbenzimidazol-2-iliden]-2-amino piridinpalladyum(II), 5ı

N diiyodo[1-(2-hidroksietil)-3-izopropilbenzimidazol-2-iliden]piridinpalladyum(II) (0.01 gr, 0.1 mmol ) ve 2-aminopiridin’den (0.014 gr, 0.1 mmol) sentezlendi. Verim: % 75 (0.075 gr), e.n: 119-1210C bozuldu.

2.6. Katalitik Çalışmalar

Sentezlenen yeni bileşiklerin katalitik aktivitelerini üç başlık altında toplayabiliriz. 1) Benzimidazolyum tuzları/Pd(OAc)2 kataliz sistemi ile Suzuki-Miyaura ve Mizoroki-Heck eşleşme reaksiyonları test edilmiştir (in situ). 2) NHC-Pd-piridin komplekslerinin Sonogashira-Hagihara eşleşme reaksiyonlarındaki katalitik aktiviteleri incelenmiştir. 3) NHC-Pd-PPh3 komplekslerinin Mizoroki-Heck ve Sonogashira-Hagihara eşleşme reaksiyonlarındaki katalitik aktiviteleri incelenmiştir.

2.6.1. Benzimidazolyum tuzları ile Mizoroki-Heck eşleşme reaksiyonu

Br

DMF/H2O, K2CO3 80oC, 2 saat R

Pd(OAc)2/TUZ

40

Sentezlenen 2-iyodoetanol sübstitüyentli benzimidazolyum tuzları (2a- 2i)/Pd(OAc)2 kataliz sisteminin Heck reaksiyonundaki katalitik aktiviteri

incelendi. Benzimidazolyum tuzu (0,01 mmol%), stiren (1,2 mmol), substrat (1 mmol), K2CO3 (1.1 mmol), Pd(OAc)2 DMF/ H2O (2:2) schlenk tüpüne argon gazı altında eklendi. 2 saat 80 0C de ısıtıldı. Deney sonunda etilasetat (2,0 ml x 3) ile organik faz ekstrakte edildi. Organik faz alınıp MgSO4 ile kurutuldu ve çözücü vakumda uzaklaştırıldı. Geriye kalan ham ürün kolon kromotografisi (etil asetat:hekzan, 1:5) ile saflaştırıldı. Ürünlerin dönüşüm kontrolü GC ile yapıldı.

2.6.2. Benzimidazol tuzları ile Suzuki-Miyaura eşleşme reaksiyonu

X R

B(OH)2

Pd (OAc)2 DMF Cs2CO3

R

Sentezlenen 2-iyodoetanol sübstitüyentli benzimidazolyum tuzları (2a-2i)/Pd(OAc)2 kataliz sisteminin Suzuki reaksiyonundaki katalitik aktiviteri incelendi. Benzimidazolyum tuzu (0,01 mmol %), fenil boronik asit (1,2 mmol), substrat (1 mmol), KOH (1.1 mmol), Pd(OAc)2 DMF/ H2O (2:2) schlenk tüpüne argon gazı altında eklendi. 2 saat 90 0C de ısıtıldı. Deney sonunda etilasetat (2,0 ml x 3) ile organik faz ekstrakte edildi. Organik faz alınıp MgSO4 ile kurutuldu ve çözücü vakumda uzaklaştırıldı. Geriye kalan ham ürün kolon kromotografisi (etil asetat:hekzan, 1:5) ile saflaştırıldı. Ürünlerin dönüşüm kontrolü GC ile yapıldı.

2.6.3. Pd(II)-NHC-Py Kompleksleri ile Sonogashira-Hagihara Reaksiyon Uygulamaları

X HC CH NHC-Pd-Py kat.

baz R

Hazırlanan Pd(II)-NHC-Py komplekslerinin (3a-3i) Sonogashira-Hagihara reaksiyonundaki katalitik aktiviteleri incelendi. NHC-Pd(II)-Py kompleksi (0,1 mmol), substrat (1 mmol), fenil asetilen (1,5 mmol), Cs2CO3 (2 mmol) schlenk tüpüne argon gazı altında eklendi. 1-2 saat 80 0C de ısıtıldı. Deney sonunda etilasetat (2,0 ml x 3) ile organik faz ekstrakte edildi. Organik faz alınıp MgSO4

ile kurutuldu ve çözücü vakumda uzaklaştırıldı. Geriye kalan ham ürün kolon

41 kromotografisi (etil asetat:hekzan, 1:5) ile saflaştırıldı.Ürünlerin dönüşüm kontrolü GC ile yapıldı.

2.6.4. NHC-Pd-PPh3 ile Mizoroki-Heck Reaksiyon Uygulamaları

Br R NHC-Pd-PPh 3

R

Sentezlenen NHC-Pd(II)-PPh3 komplekslerinin (4a-4i) Heck reaksiyonundaki katalitik aktiviteri incelendi. NHC-Pd(II)-PPh3 kompleksleri (0,01 mmol%), stiren (1,2 mmol), substrat (1 mmol), KOAc (1.1 mmol), DMF/ i-PrOH (2:2) schlenk tüpüne argon gazı altında eklendi. 4 saat 800C de ısıtıldı.

Deney sonunda etilasetat (2,0 ml x 3) ile organik faz ekstrakte edildi. Organik faz alınıp MgSO4 ile kurutuldu ve çözücü vakumda uzaklaştırıldı. Geriye kalan ham ürün kolon kromotografisi (etil asetat:hekzan, 1:5) ile saflaştırıldı. Ürünlerin dönüşüm kontrolü GC ile yapıldı.

2.7. Tek Kristal X-ışını Kırınım Çalışmaları

X-ışını kırınım verileri Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü tarafından Agilent Xcalibur Eos Difraktometre kullanılarak yapıldı. Tek kristal X-ışını kırınım verileri oda sıcaklığında Crys AlisPro yazılımı ile grafit-monokromasyonlu Mo-Kα radyasyonu (λ = 0.71073 Å) kullanan bir Eos-CCD dedektörü ile bir Rigaku-Oxford Xcalibur kırınım ölçerinde toplandı.

2.8. Enzim İnhibisyon Çalışmaları

1-(2-hidrosietil)-3-alkilbenzimidazolyum halojenürlerin (1) hCAI ve hCAII izoenzimleri, AChE, BChE, α-glikosidaz enzimlerine karşı inhibisyon etkileri incelendi. İnhibisyon ölçümlerinde insan karbonik anhidraz izoenzimleri (hCA I, II), AChE, BChE ve α-glikosidaz enzimleri sigma-aldrich firmasından alınarak kullanıldı. hCA aktivitesi, Verpoorte ve ark.'nın yöntemine göre belirlendi. Bu yöntemin temeli hCA enziminin 4-nitrofenil-asetatn 4-nitrofenilat iyonuna dönüşümünün spektrofotometre ile 348 nm'de izlenmesine dayanmaktadır.

Bileşiklerin arklı konsantrasyonları sabit enzim ve substrat miktarı varlığında enzim aktivitesi belirlendi. Bileşik ilavelerinin olmadığı hCA aktivitesi %100 olarak kabul edilerek ve bileşiklerin IC50 değerleri hesaplandı.

42 Bileşiklerin asetilkolinesteraz aktiviteleri Ellman tarafından rapor edilen metoda göre belirlendi. Enzimatik reaksiyon için substrat olarak asetilkolin ve 5,5'-dithio-bis (2-nitro benzoik) asit (DTNB) kullanıldı. Reaksiyon karışımı için 50 uL asetilkolinesteraz (5.32x10-3 U), 10 uL farklı konsantrasyonlarda hazırlanmış bileşik çözeltileri ve 100 uL Tris/HCl tamponu (1 M, pH 8.0) karıştırılarak 25 °C’de 10 dakika inkübe edildi. Daha sonra 50 uL DTNB (0.5 mM) ilave edildi. Son olarak 50 µL asetilkolin ilavesiyle reaksiyon başlatıldı.

Sistemde asetilkolinin hidrolizi ile oluşan tiyokolin, DTNB ile reaksiyonu sonucu sarı renkli 5-tiyo-2-nitrobenzoat anyonunu oluştu ve bu rengin şiddeti 412 nm’de spektrofotometrik olarak tayin edildi.

43 3. ARAŞTIRMA BULGULARI VE TARTIŞMA

N-Heterosiklik karbenler, organometalik kimya, homojen kataliz ve medikal uygulamalarda yer almaları nedeniyle önemli bir ligant sınıfını oluşturmaktadır.

Şema 3.1. NHC öncüleri, NHC-metal kompleksleri, katalitik aktiviteleri.

44 Bu tez kapsamında, yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar sekiz başlık altında özetlenebilir:

1. Karben öncülü olarak 10 tane 2-hidroksietil sübstitüyentli benzimidazolyum tuzları (2a-i) sentezlendi.

2. Sentezlenen benzimidazolyum tuzlarından 10 tane NHC-Pd(II)-piridin kompleksleri (3a-i) sentezlendi.

3. Hazırlanan NHC-Pd(II)-piridin kompleksler kullanılarak ligant degişim yöntemiyle 10 tane NHC-Pd(II)-PPh3 kompleksleri (4a-i) elde edildi.

4. Hazırlanan NHC-Pd(II)-piridin kompleksler kullanılarak ligant degişim yöntemi ile 9 tane NHC-Pd(II)-2-aminopiridin kompleksleri (5a-ı) elde edildi.

5. Yeni benzimidazolyum tuzları (2)/Pd(OAc)2 katalizör sisteminin kullanılarak (in situ) Mizoroki-Heck ve Suzuki-Miyaura eşleşme reaksiyonlarındaki katalitik aktiviteleri incelendi.

6. Sonogashira-Hagihara reaksiyonunda NHC-Pd(II)-piridin komplekslerinin (3) katalitik aktiviteleri incelendi.

7. Sonogashira-Hagihara ve Mizoroki-Heck reaksiyonlarında NHC-Pd(II)-PPh3 komplekslerinin (4) katalitik aktiviteleri incelendi.

8. Bazı benzimidazolyum tuzlarının enzim inhibisyon aktiviteleri incelendi.

3.1. 1-(2-hidroksietil)benzimidazol Sentezi, 1

N HN

N

N OH

KOH 2-iyodoetanol

Benzimidazol 2-iyodoetanol ile etkinleştirilerek 1-(2-hidroksietil)benzimidazol sentezlendi. Bileşiğin yapısı 1H NMR ve 13C NMR spektroskopisi ile aydınlatıldı. Bileşiğe ait 1H NMR ve 13C NMR spektrumları şekil 3.1. ve spektrum verileri çizelge 3.1. de verilmiştir.

45

N N

OH1 3 2

4 5

Şekil 3.1. 1 bileşiğine ait 1H NMR ve 13C NMR spektrumları.

Çizelge 3.1. 1 bileşiğine ait 1H ve 13C NMR spektrum verileri.

Konum 1H NMR (δ ppm) J (Hz) 13C NMR (δ ppm)

1 1.26 (1H, t) 8 - 2,3 3.94 ve 4.14 (4H, s) - 47.3 ve 60.0

4 7.17-7.92 (4H, m) - 111.0, 119.6, 121.9, 122.7, 134.3, 144.5

5 8.95 (1H, s) - 144.8

46 3.2. 2-hidroksietil Sübstitüyentli Benzimidazolyum Tuzlarının Sentezi, 2

1-alkilbenzimidazol ile 2-iyodoetanolün tepkimesinden 2-hidroksietil sübstitüyeli 13 tane benzimidazolyum tuzları (2a-m) elde edildi. (şema 3.2 ve 3.3). Bu tuzlar sentezlenirken sterik ve elektronik özelliğe sahip alkil halojenürler (metil iyodür, etil bromür, izopropil bromür, iyodoetanol, benzilklorür, 2-metilbenzil klorür, 3-2-metilbenzil klorür, 4-2-metilbenzil klorür, 2,4,6-tri2-metilbenzil klorür, 2,3,5,6-tetrametilbenzil klorür) kullanıldı. Bu yeni bileşiler hem karben öncülleri olarak kullanılmış ve hem de enzim inhibisyon aktiviteleri incelenmiştir.

Sentezlenen bütün bileşiklerin yapıları uygun spektroskopik yöntemler (FT-IR, NMR), ve element analizi ile aydınlatıldı. Ayrıca, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g ve 2h bileşiklerinin tek kristal X-ışını kırınımı yöntemiylede yapıları aydınlatıldı.

N

Şema 3.2. Aril ve 2-hidroksietil sübstitüyentli benzimidazol tuzlarının sentezi.

47

Şema 3.3. Alifatik ve 2-hidroksietil sübstitüyentli benzimidazol tuzlarının sentezi.

3.2.1. 1- (2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazolyum iyodür, 2a

Sentezlenen benzimidazolyum tuzlarından 2a bileşiğinin yapısı X-ışını

48

N N

I OH1 3 2

4 6 5

7

Şekil 3.2. 2a bileşiğine ait 1H ve 13C NMR spektrumları

3.2.1.1. 1-(2-hidroksietil)-3-benzilbenzimidazolyum iyodür’ün kristal yapısı, bağ uzunlukları ve bağ açıları verileri, 2a

2a bileşiğinin atom numaralandırma şemasıyla moleküler yapısı şekil 3.3., kristal verileri ve yapı aydınlatma ayrıntıları çizelge 3.3. ve bağ uzunlukları ve bağ açıları çizelge 3.4.’de verilmiştir.

49 Şekil 3.3. 2a bileşiğinin atom numaralandırma şemasıyla moleküler yapısı.

Çizelğe 3.3. 2a bileşiğine ait kristal veriler ve yapı aydınlatma ayrıntıları.

Deneysel Formül C16H17N2OI

Formül Ağırlığı 380.21

Kristal Boyutu 0.205 × 0.105 × 0.074

Sıcaklık (K) 293(2)

Kristal Sistem Monoclinic

Uzay Grubu, Z P 1 21/n 1, 4

a, b, c (A) 11.335(2), 11.639(2), 12.170(1)

α, β, γ (°) 90, 103.324(9), 90

Hacim (A3) 1562.4(3)

ρcalc (mg m-3) 1.616

μ (mm-1) 2.047

F (000) 752

Toplanan Yansımalar 4994

Bagımsız Yansımalar/Rint 3166/ 0.033

Parametreler 182

GOF on F2 1.025

R,wR2 [I> 2 σ(I)] R1 = 0.051, wR2 = 0.074

50 Çizelge 3.4. 2a bileşigine ait bağ uzunlukları (Å) ve bağ açıları (0).

Atom Atom Uzunluk/A Atom Atom Atom Uzunluk/A N(1) C(1) 1.3328(1) N(1) C(1) N(2) 110.57(1) N(1) C(2) 1.4725(2) N(1) C(2) C(3) 112.83(1) N(2) C(1) 1.3170(1) O(1) C(3) C(2) 113.76(1) N(2) C(10) 1.4635(2) N(2) C(10) C(11) 112.28(1) O(1) C(3) 1.4075(1) C(1) N(1) C(2) 126.05(1) C(1) N(2) C(10) 125.11(1)

Diğer tuzlara ait 1H NMR- 13C NMR spektrum verileri ve tek X-kristal kırınımı verileri aşağıda verilmiştir.

3.2.2. 1-(2-hidroksietil)-3-(2-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür, 2b

1H NMR (300 MHz, DMSO), δ 4.31 ( s,1H, NCH2CH2OH) ; 4.02 (s, 2H, NCH2CH2OH); 4.67 (t, 2H, J:4.5 Hz, NCH2CH2OH); 5.68 (s, 2H, NCH2C6H5);

2.31 (s, 3H, NCH2C6H4(CH3)); 10.04 (s, H, 2CH); 7.0-7.81 (m, 8H, Ar-H). 13C NMR (75 MHz, DMSO), δ 50.2 (NCH2C6H4CH3); 49.8 ve 58.9 (NCH2CH2OH);

19.7 (NCH2C6H4CH3); 113.6, 127.0, 127.2, 129.0, 129.6, 130.0, 131.4, 131.8, 136.7(Ar-C); 142.2 (2-CH).

51 3.2.2.1. 1-(2-hidroksietil)-3-(2-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür’ün kristal yapısı, bağ uzunlukları ve bağ açıları verileri, 2b

Şekil 3.4. 2b bileşiğinin atom numaralandırma şemasıyla moleküler yapısı.

Çizelge 3.5. 2b bileşigine ait bağ uzunlukları (Å) ve bağ açıları (0).

Atom Atom Uzunluk/A Atom Atom Atom Uzunluk/A N(1) C(1) 1.3159(1) N(1) C(1) N(2) 110.92(1) N(1) C(2) 1.4721(1) N(1) C(2) C(3) 111.94(1) N(2) C(1) 1.3180(1) O(1) C(3) C(2) 108.00(1) N(2) C(10) 1.4778(1) N(2) C(10) C(11) 112.15(1) O(1) C(3) 1.4114(1) C(1) N(1) C(2) 126.37(1) C(1) N(2) C(10) 126.01(1)

52 Çizelge 3.6. 2b bileşiğine ait kristal veriler ve yapı aydınlatma ayrıntıları.

Deneysel Formül C17H19N2OI

Formül Ağırlığı 394.24

Kristal Boyutu

Sıcaklık (K) 293(2)

Kristal Sistem Triclinic

Uzay Grubu, Z P-1,2

a, b, c (A) 7.420(2), 9.724(5), 12.767(8)

α, β, γ (°) 73.696(5), 81.099(5), 77.588(5)

Hacim (A3) 859.12(10)

ρcalc (mg m-3) 1.524

μ (mm-1) 1.864

F (000) 392

Toplanan Yansımalar 5109

Bagımsız Yansımalar/Rint 3234/0.025

Parametreler 199

GOF on F2 1.058

R,wR2 [I> 2 σ(I)] R1 = 0.045, wR2 = 0.075

3.2.3. 1-(2-hidroksietil)-3-(3-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür,2c

1H NMR (300 MHz, DMSO), δ 5.20 ( s, 1H, NCH2CH2OH) ; 3.85 (t, 2H, J:4 Hz, NCH2CH2OH); 4.61 (t, 2H, J:4 Hz, NCH2CH2OH); 5.7 (s, 2H, NCH2C6H5); 2.30 (s, 3H, NCH2C6H4CH3); 9.91 (s, H, 2CH);7.18- 8.12 (m, 8H, Ar-H). 13C NMR (75 MHz, DMSO), δ 58.9 (NCH2C6H4CH3); 50.1 ve 50.2 (NCH2CH2OH); 21.4 (NCH2C6H4CH3); 114.2, 114.5, 125.7, 127.0, 127.1, 129.1, 129.3, 129.8, 131.3, 132.0, 134.4, 138.7 (Ar-C); 143.3 (2-CH).

53 3.2.3.1. 1-(2-hidroksietil)-3-(3-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür’ün kristal yapısı, bağ uzunlukları ve bağ açıları verileri, 2c

Şekil 3.5. 2c bileşiğinin atom numaralandırma şemasıyla moleküler yapısı.

Çizelge 3.7. 2c bileşiğine ait kristal veriler ve yapı aydınlatma ayrıntıları.

Deneysel Formül C17H19N2OI

Formül Ağırlığı 394.24

Kristal Boyutu

Sıcaklık (K) 293(2)

Kristal Sistem Monoclinic

Uzay Grubu, Z P121/n1,4

a, b, c (A) 11.508(7), 12.774(8), 11.614(7)

α, β, γ (°) 90,104.834(6,.90

Hacim (A3) 1650.40(80)

ρcalc (mg m-3) 1.587

μ (mm-1) 1.941

F (000) 784

Toplanan Yansımalar 5387

Bagımsız Yansımalar/Rint 3108/0.027

Parametreler 195

GOF on F2 1.021

R,wR2 [I> 2 σ(I)] R1 = 0.042, wR2 = 0.098

54 Çizelge 3.8. 2c bileşigine ait bağ uzunlukları (Å) ve bağ açıları (0).

Atom Atom Uzunluk/A Atom Atom Atom Uzunluk/A N(1) C(1) 1.3215(1) N(1) C(1) N(2) 110.84(1) N(1) C(2) 1.4726(1) N(1) C(2) C(3) 113.71(1) N(2) C(1) 1.3239(1) O(1) C(3) C(2) 112.51(1) N(2) C(10) 1.4762(1) N(2) C(10) C(11) 110.61(1) O(1) C(3) 1.3874(1) C(1) N(1) C(2) 123.91(1) C(1) N(2) C(10) 124.79(1)

3.2.4. 1-(2-hidroksietil)-3-(4-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür, 2d

1H NMR (400 MHz, DMSO), δ 2.42 (s, 1H, NCH2CH2OH); 4.17 ve 4.73 (s, 4H, NCH2CH2OH); 5.70 (s, 2H, NCH2C6H4); 2.33 (s, 3H, C6H4CH3); 10.33 (2-CH);7.21ve 7.81 (m, 8H, Ar-H). 13C NMR (100 MHz, DMSO), δ 49.8 ve 58.8 (NCH2CH2OH); 51.8 (NCH2C6H4); 21.2 (NCH2C6H4CH3); 113.8, 113.7, 127.0, 127.6, 128.1, 129.4, 129.9, 130.4, 132.5, 139.3 (Ar-C); 142.0 (2-CH).

3.2.4.1. 1-(2-hidroksietil)-3-(4-metilbenzil)benzimidazolyum iyodür’ün kristal yapısı, bağ uzunlukları ve bağ açıları verileri, 2d

Şekil 3.6. 2d bileşiğinin atom numaralandırma şemasıyla moleküler yapısı.

55 Çizelge 3.9. 2d bileşigine ait bağ uzunlukları (Å) ve bağ açıları (0).

Atom Atom Uzunluk/A Atom Atom Atom Uzunluk/A

Atom Atom Uzunluk/A Atom Atom Atom Uzunluk/A

Benzer Belgeler