• Sonuç bulunamadı

4.6 Bulgular

4.6.1 Nitel Araştırmadan Elde Edilen Bulgular

4.6.1.2 Manavgat’ın Doğa Sporları ve Su Sporlarında Markalaşması İçin

Katılımcılardan Manavgat’ın doğa sporları ve su sporlarında markalaşması konusundaki görüşlerini belirtmeleri istenmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde özellikle kano sporunun markalaşma ve vizyon oluşturma anlamında özgün bir değer olması üzerinde durulduğu görülmüştür. Bu noktada ortaya çıkan önermelerden ilki yarış, kamp ve festival etkinlikleriyle farkındalık yaratarak, marka imajının oluşturulması ile ilgilidir. Diğer önerme ise alt yapı imkânlarının geliştirilerek

kaynakların kano sporunun rekreasyonel ve turizm amaçlı kullanımı için strateji geliştirme konusunda vizyon oluşturma ile ilgilidir. Katılımcılar genel olarak Manavgat’ın coğrafi şartlarının ve iklim şartlarının bu organizasyonların yapılması için çok uygun bir ortam sergilediğini belirtmişlerdir. Ayrıca Manavgat’ta kano sporunun yeni bir spor dalı olmasına rağmen, doğasının bu spora çok elverişli olduğunu ve Manavgat markasının bir ayrıcalığı olarak son derece güçlü bir marka özelliği katacağını ifade etmişlerdir.

Bu konuda Emrullah AKÇAKAYA görüşlerini şu şekilde ifade etmektedir:

“Türkiye’de ülke ve kent düzeyinde spor etkinliklerine olan ilgi artmaktadır. Özellikle son yıllardaki uluslararası spor etkinliklerinin öneminin anlaşılmasıyla bu yöndeki girişimler de hız kazanmıştır. 1997’de 1. Dünya Hava Oyunları’nın, 1999’da da Avrupa Yüzme Şampiyonası’nın Türkiye’de gerçekleştirilmesi spor turizminin gelişimini hızlandırmıştır. 2005’te Dünya Üniversite Yaz Oyunları’nın İzmir’de, 2011’de 11. Avrupa Gençlik Spor Oyunları’nın Trabzon’da, aynı yıl 25. Üniversite Kış Oyunları’nın da Erzurum’da gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin diğer kentlerinin de spor etkinliklerini kapma yarışında çaba göstermelerini tetiklemiştir”.

Manavgat’ın coğrafi şartları ve iklim şartları bu organizasyonların yapılması için çok uygun bir ortam sergilemektedir. Özellikle Nisan-Ekim ayları arasında yapılacak spor etkinlikleri destinasyonun spor turizmi yönünde gelişmesini sağlayacaktır.

Katılımcılardan Prof. Dr. Sami MENGÜTAY aynı temaya ilişkin görüşlerini şu şekilde ifade etmektedir:

“Şu anda akarsu kanoda Artvin ve Rize’de parkurlarımız var. Durgun suda Adana, Sakarya, Muğla ve Eskişehir’de yarış parkurlarımız var. Akdeniz Oyunları Kano yarışları Adana’da yapıldı. Şu anda Adana’da uluslararası nitelikte bir parkurumuz var. Antalya’da Kremlin Palas Otelin yanında Aksu nehrinin kıyısında bir kayıkhanemiz var. Orası uluslararası bir kano antrenman merkezi oldu. 2007’de Balkan Gençler Şampiyonası’nı Eskişehir’de organize ettik”.

Türkiye Kano Federasyon Başkanı Prof. Dr. Sami Mengütay tüm görüşmelerde Manavgat’ın kano yarışmaları ve diğer kano ile ilgili rekreasyonel etkinlikler için doğal altyapıya sahip olduğunu, bu doğal altyapı üzerinde düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulamıştır.

Katılımcılardan Prof. Dr. Erdal ZORBA aynı temaya ilişkin görüşlerini şu şekilde ifade etmektedir:

‘Bugün konumuz kano olduğu için federasyon olarak ilçemize nasıl katkı verebiliriz? Herkes İçin Kano konusunda neler yapabiliriz? Bunu düşünmeliyiz. Önce bireyi işlememiz lazım, bireyden topluma geçmemiz lazım. Hayat tarzı, davranış ve çevre insan sağlığını oluşturur. Bazı insanlar belli yaşa geldiğinde sporu bırakırlar. Oysa hayat yapabildiğiniz kadar uzundur. 90 yaşında insanlar bile maraton koşabiliyorlar. Spor ve hareket sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan pek çok fayda sağlamaktadır. Bölgelerin özelliklerine göre spor çeşitlerine ağırlık vermek gerekir. Manavgat’ta doğa sporları ve su sporları üzerinde yoğunlaşmak önemlidir. Turizm yönünden de çok getirisi olacaktır. Gelişmiş ülkelerde spor yapma oranı %50 hatta % 70 lere çıkmaktadır.’

Prof. Dr. Erdal Zorba açıklamalarında spor turizmi ile ‘Herkes İçin Spor’ temalarının iç içe olduğunu belirtmiştir. Bu bakımdan öncelikle Manavgat’ta yaşayan yerel halk kano sporunu yaşam tarzı haline getirmelidir. Manavgat’tan bu anlamda başarılı kano sporcuları çıkabilir. Ayrıca yerel halkın tümü rekreasyon amaçlı kano sporundan faydalanabilir. Bu sayede Porter’ın belirttiği gibi yerelde güçlü olunduğunda küresel rekabette başarı şansı artacaktır.

Katılımcılardan Savaş UTKU aynı temaya ilişkin görüşlerini şu şekilde ifade etmektedir:

“Titreyengöl’de farklı etkinlikler yaptırılarak görsellik kazandırılabilir. Göl kenarına tribünler yapılarak gölde yarışlar düzenlenebilir. Yapılan bu etkinlikler ulusal ve dış basında paylaşılarak büyük bir potansiyel oluşturulabilir”.

Savaş UTKU’nun belirttiği gibi Titreyengöl’de durgun su kano üzerine pek çok aktivite yapılabilir. Dragon kano türü de bunlardan bir tanesidir. Dragon tipi kanolar 10 kişilik, 16 kişilik ve 20 kişilik olabilmektedir. Türkiye’de ve dünyada birçok yerde Dragon Festivalleri yapılmaktadır. Aynı zamanda Dragon Dünya Şampiyonası da düzenlenmektedir. Bu tez çalışmaları kapsamında Eskişehir’de yapılan mülakatlar neticesinde Eskişehir Belediyesi, Manavgat Belediyesi, Manavgat Kaymakamlığı ve TİSOYAB(Titreyengöl-Sorgun Yatırımcılar Birliği) koordinasyonu ile 20-22 Nisan 2015 tarihlerinde Titreyengöl Dragon Kano Festivali düzenlenmiştir. Bu festivale ilk olarak düzenlenmesine rağmen 27 takım katılmıştır. Bu takımlar yerel halkın farklı

tabakalarından oluşturulmuştur. Manavgat Belediyesi, MATSO(Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası), Manavgat Kaymakamlığı, TİSOYAB(Titreyengöl-Sorgun Yatırımcılar Birliği), Akdeniz Üniversitesi Manavgat MYO, Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı liseler, Titreyengöl’deki Oteller katılan takımlar arasındadır. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, MATSO(Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası) başkanı Ahmet BOZTAŞ ve TİSOYAB (Titreyengöl-Sorgun Yatırımcılar Birliği) başkanı Hüseyin AYDOĞAN festivale bizzat yarışmacı olarak katılmışlardır. Festival katılımlı gözlem yoluyla incelenmiş ve katılımcıların memnuniyeti çok yüksek olarak gözlemlenmiştir. Katılımcılara festival sonrası memnuniyet anketi uygulanmış ancak tez kapsamında bu anket çalışmasına yer verilmemiştir. Bu çalışmalar tez sonrası farklı projelerde değerlendirilecektir.

Bir başka önemli husus ta turist sadakati ile ilgilidir. Zira yapılan aktiviteler turist sadakatini sağlamalıdır. Heidary ve arkadaşlarının (2014, s.90) hangi faktörlerin ziyaretçilerin tekrar bölgeyi ziyaret etmesini sağladığı ya da tekrar spor aktivitelerine katılmak için bölgede yapılan etkinlikleri tercih ettiği yönündeki araştırmalarında servis kalitesinin, erişimin, turist tatmininin turist sadakatini beslediği ortaya k onulmuştur. Bu açıdan vizyon oluşturma çalışmalarında turist sadakatinin sağlanmasında etkili olabilecek bu tür faktörlerin göz önünde bulundurulması, buna yönelik stratejilerin öngörülmesi hem marka imajına hem turist çekimine ve sonrasında da sadakatinin sağlanmasına büyük katkı yapacaktır.