• Sonuç bulunamadı

4. KONYA İLİNDE BULUNAN MEVCUT TEMEL EĞİTİM BİNASININ

4.2. Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulu’nun LEED Sertifikasyon Sistemi Kapsamında

4.2.7. Malzeme ve Kaynaklar

4.2.7.1. Geri Dönüştürülebilen Atıkların Toplanması

Geri dönüştürülebilen atıkların toplanması, malzeme ve kaynakların ön koşuludur. Bina kullanıcıları tarafından üretilen ve çöp toplama alanlarına gönderilen atık miktarının azaltılması ve atıkların düzenli bertaraf edilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bina da geri dönüştürülebilen atık ve çöplerin toplanması için kolay erişilebilir bir alan ayrılmalıdır. Katlarda da atık toplama alanı veya çöp odası ayrılmalıdır. Kâğıt, karton, cam, plastik, metal atık tipinin ayrı ayrı toplanması gerekir.

Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokul Binası, Şekil 4.19.de de görüldüğü gibi bu ön koşulu yerine getirmektedir.

4.2.7.2. İnşaat ve Yıkım Atık Yönetimi Planlaması

İnşaat ve yıkım atık yönetimi, malzeme ve kaynakların ön koşuludur. İnşaat ve yıkım atıklarını azaltmak, geri dönüştürülebilen malzemelerin düzenli depolama ve yakma tesislerinde bertaraf edilmesini engellemek, tehlikeli madde içermeyen inşaat atıklarının ve yıkıntılarının, tekrar kullanımı ve geriye dönüştürülmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Geri dönüşüme veya çöpe gidecek atık tipleri belirlenip, atık toplayan kurum ve kuruluşlarla anlaşma yapılabilir. Projede görev alan inşaat yüklenicilerine gerekli eğitimler verilebilir.

Ali ihsan Dayıoğlugil İlkokul Binası arsasında önceden varolan ilkokul binasının yıkım aşamasında çıkan atıkları değerlendirilmiştir. Bu nedenle bu ön koşul sağlanmıştır.

4.2.7.3. Bina Yaşam Döngüsü Etki Azaltımı

Ürünlerin ve malzemelerin adapte olarak yeniden kullanılmak ve çevresel performansını optimize etmek amaçlanmaktadır. Mevcut bina kaynaklarını veya yapıda kullanılan malzemeler için bir yaşam döngüsü değerlendirmesi (LCA) yoluyla çevresel etkilerinin azaltılmış olduğu gösterilmelidir. Buda birkaç uygulama ile gerçekleşir. Bunlar; Tarihi binayı yeniden kullanma, terk edilmiş veya boş binanın yenilenmesi, bina ve malzemenin yeniden kullanımı, tüm bina yaşam döngüsü değerlendirilmesi olmak üzere dört seçenek vardır.

Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokul Binası, mevcut ilkokul yıkılarak yapılmıştır. Yeniden kullanım söz konusu değildir. Bu nedenle bu başlıktan puan alınamayacağı değerlendirilmiştir (Çizelge 4.40). Eski okul binası korunup, ihtiyaca göre eklemeler yapılsaydı bu kredi başlığından puan alınabilirdi.

Çizelge 4.40. Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulu Bina Yaşam Döngüsü Etki Azaltımı kapsamında kazanılan kredi analizi

Bina Yaşam Döngüsü Etki Azaltımı Kazanılabilecek Toplam Kredi 5

4.2.7.4. Bina Ürün Beyanları ve Optimizasyonu-Çevresel Ürün Deklarasyonları

Yaşam dögüsü bilgisi mevcut olan malzemelerin kullanımı ve buna sahip çevrsel, ekonomik ve sosyal yaşam döngüsü etkilerini teşvik etmek amaçlanmaktadır. Gelişmiş çevrsel yaşam döngüsü etkileri doğrulanmış olan üreticilerden ürün seçimi için proje ekiplerini ödüllendirerek tevşik etmektir.

Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokul Binasında, inşaat aşamasında böyle bir uygulama yapılmadığı için, bu başlıktan puan alınamayacağı değerlendirilmiştir (Çizelge 4.41.)

Çizelge 4.41. Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulu Bina Ürün Beyanları ve Optimizasyonu- Çevresel Ürün Deklarasyonları kapsamında kazanılan kredi analizi

Bina Ürün Beyanları ve Optimizasyonu- Çevresel Ürün Deklarasyonları

Kazanılabilecek Toplam Kredi 2

Kazanılan Kredi -

4.2.7.5. Bina Ürün Beyanları ve Optimizasyonu -Hammaddelerin Kaynağı- Malzeme İçeriği

Yaşam Döngüsü bilgisi mevcut olan malzemelerin kullanımını ve buna sahip çevresel, ekonomik ve sosyal yaşam döngüsü etkilerini teşvik etmek ve gelişmiş çevresel yaşam döngüsü etkileri doğrulanmış olan üreticilerden ürün seçimi için proje ekipleri ödüllendirmek temel amaçtır. Projede, kalıcı olarak montajı yapılmış olan yapı ürünlerinin toplam değerinin maliyetinin en z %25 ‘i değerinde sorumlu hammadde çıkartma kriterlerinden en az birini karşılayan ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünler; Bio- esaslı malzeme, ağaç ürünleri, yeniden kullanılmış malzemeler, geri dönüşümlü içerik, bölgesel içerik olarak sıralanmıştır.

Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokul Binasının inşaat aşamasında, inşaat yapı malzemelerinin bütçe olarak en az %25 ’inin geri dönüşümlü içeriğe sahip ve yerel malzemelerden (proje alanına 160 km mesafede çıkarılan /üretilen) oluştuğu bu kredi başlığında 2 puan alınabileceği değerlendirilmiş ve Çizelge 4.42’de gösterilmiştir.

Çizelge 4.42. Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulu Bina Ürün Beyanları ve Optimizasyon -Hammaddelerin Kaynağı kapsamında kazanılan kredi analizi

Bina Ürün Beyanları ve Optimizasyon -Hammaddelerin Kaynağı -Malzeme İçeriği

Kazanılabilecek Toplam Kredi 4

4.2.7.6. İnşaat ve Yıkım Atık Yönetimi

İnşaat ve yıkım atıklarını azaltmak, geri dönüştürülebilen malzemelerin düzenli depolama ve yakma tesislerinde bertaraf edilmesini engellemek, tehlikeli madde içermeyen inşaat atıklarının ve yıkıntılarının, tekrar kullanımı ve geriye dönüştürülmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. İnşaat sırasında açığa çıkan atıkların %75 i geri dönüşüme veya yeniden kullanıma gönderilmeli, atık yönetimi yüklenici firma tarafından, atık yönetim planı hazırlanarak şantiyede uygulanmalıdır.

Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokul Projesinde, inşaat aşamasında atık planı oluşturulmamıştır. İnşaat sırasında oluşan atıklar için, atık yönetimi yüklenici firma ile anlaşılmadığı için, bu başlıktan alınamayacağı değerlendirilmiş ve Çizelge 4.43.’de gösterilmiştir.

Çizelge 4.43. Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulu İnşaat ve Yıkım Atık Yönetimi kapsamında kazanılan kredi analizi

İnşaat ve Yıkım Atık Yönetimi Kazanılabilecek Toplam Kredi 2

Kazanılan Kredi -

4.2.7.8. Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulunun ‘‘Malzeme ve Kaynaklar’’ Kapsamında Değerlendirilmesi

Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulu’nun LEED Okullar değerlendirme sistemi kapsamında Malzeme ve Kaynaklar ana başlığı altında mevcut proje üzerinden yapılan değerlendirmeler doğrultusunda Çizelge 4.44’deki sonuçlar elde edilmiştir. Okul mevcut durumu ile 3 puan alabilmektedir.

Çizelge 4.44. Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokulu Malzeme ve Kaynaklar Değerlendirme Sonucu Ali İhsan Dayıoğlugil İlkokul Binası

Malzeme ve Kaynaklar Yeni Bina Sistemi Mevcut Proje Sağlıyor Belki Geri Dönüşebilen Atıkların Toplanması ve Depolanması Ön Koşul Sağlıyor

İnşaat ve Yıkım Atık Yönetimi Planlaması Ön Koşul Sağlıyor Bina Yaşam Döngüsü Etki Azaltımı 5 Puan - Bina Ürün Beyanı ve Optimizasyonu -Çevresel Ürün

Deklarasyonu

2 Puan - Bina Ürün Beyanı ve Optimizasyonu- Hammadde

tedariki

Bina Ürün Beyanı ve Optimizasyonu- Malzeme İçeriği 2 Puan 2 Puan İnşaat ve Yıkım Atık Yönetimi 2 Puan -

Toplam 13 Puan 3 Puan