• Sonuç bulunamadı

4. TÜRKİYE- MALEZYA İLİŞKİLERİ

4.3. Malezya’nın Kültürel Özelikleri

67 program sonucunda temel ihtiyaçlarını üretebilen basit bir ekonomiden imalatçı bir sanayi ülkesine dönüştü. Yerel yatırımcılar da bu süreçte büyümeye katkı sağladı (Kahvecioğlu, 2014: 32).

Günümüz dünyasında Güneydoğu Asya’daki üçüncü en büyük ekonomi olan Malezya, 312 milyar dolarlık bir ekonomiye ve kişi başı 10,426 dolarlık bir gelire sahiptir.

2000- 2014 döneminde GSYH yılda ortalama yüzde 4,6 büyümüştür. Ekonomik faaliyetler içinde; hizmetler ve imalatın önemli yeri bulunmaktadır. 228 milyar dolarlık ihracatının yüzde 65’ini Çin, Singapur, Japonya, ABD, Tayland, Hong Kong, Hindistan ve Avustralya’ya yapmaktadır. Başlıca sektörler arasında; petrol ve gaz, palmiye yağı, kauçuk, kimyasallar, elektrik-elektronik ve İslami finans geliyor. Bunun yanında çok uluslu şirketler de Malezya’da üretim yapmaktadır (Malezya Ülke Raporu, 2016).

68 Bu gayretler neticesinde vatanın çocukları’ veya ‘toprağın çocukları’ anlamına gelen ‘bumiputra’ anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu bakış açısıyla, kendi topraklarında yüzyıllardır geriye itilmişliğin neticesi olarak kendilerini her alanda bir adım öne çıkararak, Malezya’daki etnik unsurlar arasındaki eşitsizliği gidermeye çalışmaktadırlar.

Bu bakış açısı ilk bakışta halkların eşitsizliği gibi görülüp, yadırganabilir. Nitekim halen Malezya’nın uğraştığı sorunlardan biri de Bumiputra teşkil etmektedir. Fakat temelde sömürgecilik sonrası yeniden kalkınmada gerekli bir adım olarak görülmelidir. Çünkü bu anlayış bir milletin kendini yeniden yapılandırması ve belli seviyeye ulaşmayı istemesi hareketidir. İngiliz sömürgesi döneminde tüm ticari, eğitim ve yönetimsel faaliyetlerde Çinliler ve Hindulara öncelik verilerek Malayların kendi topraklarında azınlık ve ezilmiş duruma düşmesinden dolayı bu eşitliği tekrar sağlamak amacıyla Bumiputra devlet eliyle yürütülmektedir. Bu çerçevede 1970’lerde Malay nüfusunun %65’i fakirlik sınırındayken, bu oran 90’ların sonlarında %9’lara kadar gerilemiştir (Oxford Dictionaries, Erişim: 07.01.2018).

Malezya’nın resmi dini, anayasada da belirtildiği üzere İslam olmakla birlikte, diğer dinlerin kendi ibadethanelerini inşa etmeleri ve dini ritüellerini yerine getirmeleri de anayasada teminat altındadır. Fakat son dönemlerde gerek Çinliler ve Hintliler olsun gerekse diğer azınlıklara vergi usulü ve üniversitelere girişler gibi bazı ayrımcılıkların yapıldığı görülmektedir. Yine Malaylar ülkenin siyasi yapısında da önemli görevler yerine getirmektedirler. Eyaletlerin başındaki sultanlar ve ülkedeki siyasi kurumlarda Malay etkisi büyüktür. Diğer unsurlar da nispeten temsil ve diğer idari işlerde görev alabilmektedirler. Fakat bu noktada Malaylar ‘bumiputra’dan kaynaklanan bir öncelikle bu idari noktalara yerleşmektedir. Böylelikle ülkenin siyasi ve idari kanadında Malaylar daha fazla aktif rol üstlenmektedir. Malay toplumu, İslam yaşantısını kendi kültürleriyle harmanlayarak pekiştirmişlerdir. Yani Malay demek aynı zamanda Müslüman da demektir. Çünkü Malay toplumu İslam’la beraber bir kültür birikimine, sanat ve müzik anlayışında belli bir kaliteye sahip olmuş ve bundan dolayı İslami ritüelleri kendi kültürleri olarak benimsemişlerdir. Fakat Malezya’da İslam’ın diğer etnik unsurlara tebliğiyle ilgili yetersizlikler de kabul edilmektedir Nitekim Malezyalı bir akademisyenin,

‘Biz istesek de İslam hakkında bir şey öğrenemiyoruz. O kadar iç içe yaşanılmasına rağmen iki Malay İslam hakkında konuşurken bir başkası gelince hemen susuyorlar.

69 Malaylar dinlerini sakladıklarından Çinliler'de bir ilgisizlik olmuş, onların dini deyip geçmişler.’ sözünden bahsedilmektedir (Böhürler, 1995: 38).

İslamiyet’in Malay toplumunda yorumlanma şekli pek çok İslam ülkesine göre farklılık arz etmektedir. Kadın-erkek ilişkilerinde, toplum içinde kadının yeri ve daha birçok İslami kaidelerin açık olduğu yerlerde, geleneksel olarak nitelendirilip uygulanmamaktadır. Mesela sair İslam medeniyetlerinde bulunan haremlik selamlık olgusundan farklı olarak, kadınlar ve erkekler aynı mecliste herhangi bir perde olmaksızın beraber bulunabilirler. Erkeklerle kadınların tokalaşması veya tensel temaslarında da yine aynı şekilde fazla itinaya gerek duyulmamaktadır (The Malay of Malaysia, Erişim Tarihi:

04.02.2019).

Malezya’da aktif İslami hareket olarak değerlendirilebilecek üç hareket yer almaktadır. Bunların birincisi ve belki de en etkilisi ABİM hareketidir. Malezya hükümeti her ne kadar STK’ların etkisine kapalı olsa da ABİM’in ağırlığı ülkede hissedilmektedir.

İkincisi devlet eliyle kapatılan Dar’ul Erkam ve üçüncü olarak apolitik duruşuyla Tebliğ Cemaati gelmektedir (Kösebalaban, Erişim Tarihi: 04.02.2019).

Ülkede Malaylardan sonra en fazla nüfus Çinliler’e aittir. Hintlilerle birlikte Malezya topraklarına İngiliz sömürgesi zamanında, yeterli iş gücünü karşılamak amacıyla bir kısmı gönüllü bir kısmı da zorunlu olarak göç ettirilmişlerdir. Çinliler, zamanla ülkedeki sanayi ve madenlerin olduğu bölgelere yerleşerek ülkede aktif konuma geçmişlerdir. Çinliler, Malezya’da ekonomik gücü elinde tutan kesimdir. Nitekim Forbes’in hazırladığı Malezya’nın 50 zengin iş adamı listesinde sadece 8 Malay’ın olması bu durumu açıklar niteliktedir. Genel olarak Budizm ve Komünizm inancının yaygın olduğu Çinliler arasında Hristiyanlık da yaygın olup Hristiyanlığın Çinliler arasındaki oranı yaklaşık olarak %12 seviyesindedir. Bununla birlikte Malayların tebliğ anlayışının değişmesine paralel olarak İslamiyet de Çinliler arasında da yayılmaya başlamıştır (Forbes, Erişim: 12.12.2018; Wong. Erişim: 17.12.2018).

Budizm mensupları ülke nüfusunun yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır. Bu din mensuplarının çoğunluğunu Çinliler ve az bir kısmını ise Hintliler oluşturur. Çinlilerin

%83,6’sı bu inanca mensuptur. Ülkedeki Budistlerin çoğu şehirlerde yaşamaktadır ve ticaretle ilgilenmektedirler. Zaten ekonomik olarak iyi bir konumda olan Çinli Budistler, bu sayede daha rahat bir dini hayat yaşayabilmektedirler (Taburan Penduduk Dan

CIRI-70 CIRI Asas Demografi, Preliminary Count Report 2010. Erişim: 24. 03. 2018;

http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/BPD/Laporan_Kiraan_P ermulaan2010. pdf. Erişim: 28.01.2019).

Hintliler Malezya’da, Malaylar ve Çinlilerden sonra sayıca en geniş üçüncü etnik gruptur. Ülkedeki fakir kesimin çoğu Hintlilerdir. Günümüzde Hintlilerin çoğu, beyaz yakalılar olarak da bilinen hizmet sektöründe istihdam edilmektedir. Bunun yanında ülkede, özellikle İngilizce eğitimi alanında Hintli öğretmenler önemli yer tutar. Hintli Malezyalılar yaklaşık %87 oranında Hinduizm’e inanmaktadırlar. Hristiyanlık ve İslamiyet de oransal olarak %5 seviyelerindedir. Eğitim faaliyetleri, Malezya Federasyonu Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmekte ve düzenlenmektedir. Her eyalet ise kendi eğitim birimine sahip olup bölgesindeki eğitim faaliyetlerini yönlendirmektedir.

Ülkede ilkokul 6 sene, lise 5 sene olup ilkokul eğitimi zorunludur. Üniversite ise, bölümlerin ve üniversitelerin farklılığına binaen 1 ile 6 sene arasında değişmektedir, ama genel olarak 1 sene İngilizce dil eğitimi ile beraber 4 senedir. İlkokul ve ortaöğretimde devletin her Malezyalıya ücretsiz eğitim verdiği devlet okulları ve özel girişimler ile açılmış okullar bulunmaktadır. Okul türü ne olursa olsun Malayca ve İngilizce zorunlu ders olarak müfredatta bulunmaktadır. Üniversite eğitimi veren kurumlar Malaylara öncelik veren bir sistem üzerine oturtulmuş durumdadır. Diğer milletlere uygulanan kota sistemi ve sınavla giriş Malaylara uygulanmamaktadır. Elbette ki bu, toplum içindeki diğer unsurlarda huzursuzluk çıkarmaktadır (GENÇ İDSB, Malezya Raporu: 36-40).