• Sonuç bulunamadı

FAALĠYET PLANI

7.1.2 FSL Makinası

FSL makinası, basılan PCB’ de boya dıĢında kalan ve aĢınması gereken bakırların asit kullanılarak eritilmesini sağlayan bir ekipmandır. Bakırın tamamen aĢındırılamaması kalite kaybına neden olmaktadır.

FSL makinası için bir standart hız belirlenmiĢtir ve bu hız 9 saniyedir. Ancak yetkililer tasarım hızını hesaplamalarında kullanmamaktadırlar ve tasarım hızı bu değerin altındadır. Üretimin ilerleyiĢi sırasında yetkililer diğer makinaların çalıĢma hızlarının FSL makinasının 2 ile 4 saniye arasında değiĢen değerlerde daha hızlı olduklarını saptıyorlar. Örneğin, robotun standart hızı 5 saniye, baskı devresinin standart hızı 6,5 saniye düzeylerindedir. Dolayısıyla hatta sorunlar yaĢanmakta ve makinaların TEE değerleri düĢmektedir. Hızlar arasındaki bu farklılıklar iĢletmenin istenen üretim talebini karĢılayamamasına bundan dolayı da müĢteri memnuniyetinin azalmasına neden olmaktadır.

ÇalıĢanlar FSL makinasının çalıĢtırma hızını arttırdıklarında PCB üzerindeki aĢınması gereken bakırlı bölgelerin tamamen aĢınmadığını görüyorlar. Bunun sonucunda kalite kayıpları ve yeniden iĢleme kayıpları meydana geliyor dolayısıyla da TEE değeri istenen değerin altında kalıyor.

Hem üretimin aksamayıp taleplerin karĢılanmasını sağlamak hem de kalite ve yeniden iĢleme kayıplarının önlenmesini sağlamak için 6 kiĢilik bir Kobetsu – Kaizen takımı oluĢturuluyor. Takım ilk iĢ olarak diğer makineların standart hızlarını Bakım 2000 varlık yönetimi yazılımı vasıtasıyla inceleyip ulaĢılması hedeflenen standart hızın seviyesini belirlemeye çalıĢıyor. Hem üretimi aksatmamak hem de boya dıĢındaki bakırlı bölgelerin aĢındırılmasını sağlayacak Ģekilde sistemdeki en düĢük hızlı ikinci makina olan fırının çalıĢma standart hızı olan 7 saniye değerini kendilerine hedef olarak koyuyorlar ve bu değere ulaĢılması için süre belirliyorlar. Bu değere ulaĢılması ile üretim günlük 6400 adetten 8228 adete çıkarılacaktır.

Takım problemin tanımı “Ġstenilen Üretim Talebini KarĢılayamama” olarak yapıyor ve çözüm için neden – neden analizini uyguluyor. AĢağıdaki Ģekilde FSL makinasının hızının arttırılması çalıĢmasında hazırlanan neden – neden analizi örneği verilmiĢtir. (ġekil 7.3)

ġekil 7.3 FSL Makinası ÇalıĢması Neden – Neden Analizi Örneği

Neden – Neden analizi çalıĢması sonucunda bakırlı bölgelerin tamamen aĢınmasını sağlamak üzere makinaya ek asit ünitesinin eklenmesi için çalıĢılma yapılmasına karar veriliyor ve daha sonra bu çalıĢmanın gerçekleĢtirilmesini sağlamak için görev paylaĢımı gerçekleĢtiriliyor.

Kobetsu – Kaizen takımı görev paylaĢımı doğrultusunda bir faaliyet planı hazırlıyor. Hedef sürenin tutturulabilmesi için bu görevler için tamamlanma süreleri saptanıyor. AĢağıdaki tabloda görev paylaĢımı doğrultusunda, iyileĢtirme faaliyetinin daha etkin bir Ģeklide yürütülmesini ve izlenebilmesini sağlayacak Ģekilde ve hedeflerle uyumlu bir Ģekilde hazırlamıĢ FSL Makinasının iyileĢtirme çalıĢması için hazırlanmıĢ bir faaliyet planı örneği verilmektedir. (Tablo 7.2)

Ġstenilen Üretim Talebini KarĢılayamama Kapasite Yetersiz FSL Maksimum Hızı 9 Saniye Hız Kapasitesi O Kadar Altına DüĢüremiyoruz Çünkü, PCB’ de AĢınması Gereken Bakırlı Bölgeler AĢınmıyor Bakırlı Olan Kısma Asit Ġstenilen Miktarda Temas Etmediği Ġçin Asit Bölmesi ve Fıskiyeler Yetersiz FSL MAKĠNASINA EK ASĠT ÜNĠTESĠNĠN EKLENMESĠ

Tablo 7.2 FSL Makinası ÇalıĢması Faaliyet Planı Örneği

FAALĠYET PLANI

ĠġLEM NO

SEBEPLER KAIZEN ĠÇERĠĞĠ KĠġĠ TARĠH SORUMLULAR

1 Kapasite Yetersizliği FSL Hızının Arttırılması 2 PCB’ ler AĢınmıyor Ek Asit Ünitesi Eklenmesi 3 PCB’ lerin Yıkanamaması

Yeni Asit Ünitesi Eklenmesinden Dolayı Yıkama Ünitesi Yer DeğiĢtirmesi 4 Asit Devirdaim Olmuyor

Yeni YerleĢime Göre Asit DönüĢ Borusu Tesisatı Çekilmesi

5 PCB’ ler

AĢınmıyor

Yeni Üniteye Göre Fıskiye Grubu Ġlave

Edilmesi 6 AĢınmadan Çıkan PCB’ lerin Kontrolü FSL Hızının Kontrolü 7 Veri Toplama Ve Düzenleme Pano Hazırlama

Faaliyet planının hazırlanmasının ardından takım elemanları görevlerini verilen sürelere kadar yerine getirmeye çalıĢıyorlar. Görevlerin tamamlanmasının ardından takımlar iyileĢtirme için gerekli olan bütçeyi hazırlıyorlar ve üst yönetimin onayına sunuluyor ve bütçenin kabulü ile iyileĢtirme uygulanıyor. ĠyileĢtirmenin uygulanmasının ardından etkiler gözlemleniyor. ĠyileĢtirme sonucunda yapılan gözlemlerde Ģu hususlar gözlemleniyor:

 FSL Makinası’ nın çalıĢtırma hızı 9 saniyeden 7,5 saniyeye indirildi.

 Yetersiz olan dört asit ünitesinin yanına beĢinci asit ünitesi eklendi.

 5. asit ünitesine fıskiye takıldı.

 Yıkama ünitesi sökülüp konveyör boĢluğun monte edildi.

Yeni sistem için bakım ve operasyon prosedürleri hazırlanır ve benzer makinalarda yaygınlaĢtırılması için çalıĢmalara devam edilmelidir. Ancak hedeflere ulaĢılamaması bu çalıĢmanın bir daha ele alınmayacağı anlamına gelmektedir. Hedef olan 7 saniye değerine ulaĢılabilmesi için iler ki zamanlarda çalıĢmalara devam edilmelidir. Bu çalıĢmanın maliyet kazanç analizine baktığımızda çok ĢaĢırtıcı sonuçlarla karĢılaĢılmaktadır. ÇalıĢmanın maliyet kalemleri Ģöyledir:

 ĠĢçilik: 168 $

 Malzeme: Hurda malzeme kullanıldı

 Toplam: 168 $ harcandı.

ÇalıĢmanın getirdiği kazançlara baktığımızda:

 Ekipman Kazancı: 1.250.000 $ (Yeni ekipman alınmadığı için )

 ĠĢçilik Kazancı: 120.000 $

 Enerji Tasarrufu: % 26,5

 Su Tasarrufu: % 26,5

Ayrıca hızın arttırılması ile yıllık bazda JUMBO PCB üretimi 2 vardiya çalıĢma ile 366.080 adet artmıĢtır. Görülüyor ki ekipman iyileĢtirme çalıĢması için katlanılan küçük maliyetler ile aslında karlılık üzerinde azımsanamayacak kadar etkisi yüksek olan maliyetlerin önüne geçilebilmektedir. Ekipman iyileĢtirme faaliyetleri yalnızca ekipman kayıplarının önüne geçmekle kalmayıp enerji, malzeme ve iĢ gücü kayıplarını da en ez seviyeye indirmektedir. Ekipman iyileĢtirme faaliyetleri iĢletmeleri birer karlılık merkezleri haline getirmektedirler. [25,34-35]