• Sonuç bulunamadı

4.3 Mahmutdağı Karayolu Ulaşımına Kapalı Bisiklet Turizmi Güzergâhı Yönetim

4.3.2 Mahmutdağı Karayolu ulaşımına kapalı bisiklet turizmi güzergâhı yol boyu

Doğa bisikleti sporcularının güzergâh hakkında bilgi sahibi olmaları için; rota başlangıç noktası levhasıyla beraber, güzergâh hakkında net bilgilerin olduğu levhalar konmalıdır, bisiklet parkuru tescilinden sonra aşağıda paylaşılan görseller tavsiye edilmiştir (Şekil 4.17.).

Güzergâhlar boyunca doğal yapının suni işaretlerle kirlenmemesi için ahşap işaretlerin yanı sıra önemli dönüşler ve ana yön levhaları dışındaki işaretlemeler kayalara yağlı boya ile yapılmalıdır (Binboğa, 2012).

77

Şekil 4.17: Örnek Bisiklet Parkuru levhası (BİNBOĞA, 2012)

Yolun tesviye bilgilendirmesinin olması gerekmektedir. Sporcu güzergâhın kaçıncı kilometresinde olduğunu bilmelidir (Şekil 4.18.).

78

Doğa sporcuları için güzergâh boyunca belirlenecek noktalarda doğaya uyumlu dinlenme noktaları oluşturulmalıdır (Şekil 4.19.).

Şekil 4.19: Dinlenme alanı levhası (BİNBOĞA, 2012)

Bisiklet kullanıcılarının su içme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla güzergâh boyunca doğal yapıya uyumlu ahşap çeşmeler tesis edilmelidir (Şekil 4.20.).

79

Şekil 4.20: Örnek güzergâh boyu çeşme tesisi (BİNBOĞA, 2012)

Bisiklet güzergâhı tescil edilirken arazi çalışması sonucunda manzara gözlem noktaları olarak tespit edilen bu alanlar sporcuların dinlenirken manzarayı izlemeye ve fotoğraf çekmesine imkân tanır vaziyete getirilmelidir (Şekil 4.21. ).

Şekil 4.21: Örnek güzergâh boyu seyir mekanları (BİNBOĞA, 2012)

Planlanan doğa bisikleti güzergâhı Kemalpaşa İklim şartları göz önüne alınırsa yılın 8 ayı kullanıma uygundur. Yağmurlu havaları da göz önüne alarak sporcuların yoğun yağışlar sırasında sığınabilecekleri yağmur barınakları tesis edilmelidir (Şekil 4.22.).

80

Şekil 4.22: Güzergah Boyu Yağmur Barınağı Mekanları (BİNBOĞA, 2012) Tüm işaretlemeler sporcular tarafından net görünmelidir. Bizim güzergahımız hem doğa bisikleti hem de doğa yürüyüşüne uygundur. Bu ortak kullanım sporcuya hatırlatılmalıdır (Şekil 4.23.).

Şekil 4.23: Güzergâh boyu ortak kullanım levhaları (URL3)

Güzergâh boyunca sağlı sollu olarak çöp toplama alanları yapılmalı, yangına sebebiyet vermemek için yaban bitki oluşumunun önüne geçilmelidir.

81

Güzergâh boyunca sağlı sollu 10’ar metrelik şeritler şeklinde yer alabilecek endemik türler, anıtsal ve/veya özellikli ot, çalı, ağaççık ve ağaçların bulunduğu yerlere ait konumsal ve fizyografik bilgilerin, türlere ait sistematik ve morfolojik özelliklerin yer aldığı bir kitapçık hazırlanmalı sporculara parkur başlangıcında sunulmalıdır .(Genç, 2015).( Şekil 4.24.).

Şekil 4.25: Güzergâh boyunca sağlı-sollu 10’ar metrelik “merak alanı” (S. AKBAŞ)

Bisiklet güzergâhı boyunca tesis edilecek kaldırım ya da köprüler doğaya uyumlu kaymaya karşı korunaklı malzemeden yapılmalıdır (Şekil 4.26.).

82

Şekil 4.26: Güzergâh kaldırım ve köprüleri (URL3)

Sporculara parkura başlamazdan önce mutlaka alacakları güvenlik tedbirleri işaret levhaları ile anlatılmalıdır (Şekil 4.27.).

83

5. TARTIŞMA VE SONUÇ

Günümüzde ekoturizm halkın talebi ve ekonomik kazanımlarıyla başlı başına bir sektör olma yolundadır. Çalışma alanımız olan Kemalpaşa İlçesi İzmir İli ekoturizm potansiyeli en yüksek olan ilçelerindendir (Batur vd., 2013). Yerel yönetimin de bu konuda desteği alınarak, halkın ekonomik refahının arttırılması için ekoturizm faaliyetlerinin sürdürülebir olması gerekir.

Çalışmamız sırasında, Mahmutdağı ekoturizm bölgesinin doğaseverler ve doğa spor kulüpleri tarafından zaten keşfedilmiş olduğunu tespit ettik. Doğa Bisikleti kullanan sporcular halihazırda planlanan güzergahı kullanmakta ancak bu güzergahın sporcu refahının arttırılması, bölgenin flora ve fauna çeşitliliğini sürdürebilirliliği veya iyileştirilmesi için bir yönetim standartının olmadığı sonucuna varılmıştır.

2013 yılı İzmir Ekoturizm Rehberi’ne göre Kemalpaşa ilçesi Mahmutdağı Doğa Yürüyüşü için 1.Derece Önemli, Bisiklet Turizmi için 2. Derece alan olarak ilan edilmiştir.

Öğrenciler, ekoturizm faaliyeti yapan sivil toplum kuruluşları, yerli ve yabancı ekoturistler, sporseverler, yöre halkı, İzmir İli, ilçeleri ve komşu illerde oturan halk, tur ve turizm işletmeleri ve tur rehberlerinin ekoturizm faaliyetlerinin konforunu arttıracak çağdaş, Uluslararası standartlara uygun; “Ulusal bir Ekoturizm Yönetim Planlama Standardının” oluşturulmasına ihtiyaç vardır.

Türkiye devlet ormanlarının, sürdürülebilirlilik, planlama ve faydalanmasında söz sahibi olan Orman Genel Müdürlüğü; Ekoturizmin Ülkemiz için önemini fak etmiş 29.06.2011 tarihli ve 645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile merkezde Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı ve Taşrada Orman Bölge Müdürlükleri bünyesinde Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürlüklerini kurmuştur. Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Ekoturizm şube Müdürlüğünün görevleri;

a) Orman alanlarında ekoturizm için uygun alanları belirlemek, bu alanlarda yapılacak faaliyetlere ilişkin öneri ve tekliflerde bulunmak, uygun olanları desteklemek,

84

Bu görev tanımlamasından yola çıkarak ileride Orman Genel Müdürlüğü’nün Ekoturizm faaliyetleri için ilke ve prensipler belirleyip, girişimcilere bu ilkeleri kural koyucu olarak uygulatacağı beklenmektedir. Mahmutdağı Ekoturizm alanı çalışma sonucunda sunulan planlama verileri ışığında ekoturizm bölgesi olarak tescil edilmelidir.

Ekoturizmin planlı olarak geliştirilmesi için öncelikle amaç ve bu amaçlara giden hedefler belirlenmelidir. Hedeflere ulaşmak için projeler yapılmalıdır. Birbirini tamamlayan projelerin beklenen takvimde sonuçlandırılması ile ekoturizm sektörü üst seviyelere taşınabilir.

Üniversitelerin, Devlet Kuruluşlarının ve Sivil toplum kuruluşlarının Mahmutdağı yöresinde ki ekoturizm faaliyetlerine destek çıkması önemlidir ancak yerel yönetimlerde bu konuda nihai yararlanıcı olan yöre halkına faaliyetleri için destek olmalıdır. Tıpkı Çeşme/Alaçatı Örneğinde olduğu gibi “Bisikletle Alaçatı” projesi kapsamında Bisiklet Yolları ve Parkurlarının planlanması ve yapımına destek olması beklenmektedir.

Ekoturistler her yaş aralığından olabilmektedir. Kulüpler tarafından hâlihazırda kullanılan güzergâhların bir sınıflandırması söz konusu değildi. Eğim derecelendirmesi yapılması ciddi bir ihtiyacı karşılamıştır. Her tecrübe grubundan sporcunun nihai yararlanıcı olma potansiyeli düşünülürse İrlanda Ulusal Standartlarından yola çıkılarak yapılan güzergâh derecelendirme çalışması Ülkemizin Bisiklet Sporu Ulusal Standardının belirlenmesi için ilk adımdır.

2001 yılında 8. Ulusal Kalkınma Planında ulusal programlara giren Ekoturizm kavramını ilerleyen süreçte yükselen değer olması için gerçekleştirilebilecek amaç, hedef, strateji ve projeler olmalıdır (Batur vd., 2013). 2013 yılı İzmir Ekoturizm Rehberinde ;

Ekoturizm alanlarını fauna yönünden zenginleştirmek amacıyla, ekoturizm alanındaki tür çeşidini ve sayısını arttırma maksatlı, uzman görüşleri alınarak uygulama projeleri yapmak.

85

İzmir faunasının çıkarılması amacıyla, İzmir İlinde yaşayan tüm yaban hayvanlarının detaylı bilgileri içeren bir/birkaç kaynak eser hazırlayıp, İzmir Faunası hakkındaki bilgileri birirleştirmek.

Bisiklet turizmini geliştirmek amacıyla, İzmir ilindeki bisiklet parkurlarının belirlenmesi ve geliştirilmesi maksatlı, bisiklet turizmi yapılabilecek alanların tanıtımını yapmak; yerel yönetimler, üniversiteler ve ilgili kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanarak bisiklet turizmini geliştirecek projelerin yapılmasını sağlamak; uygun olan güzergâhlarda yarışmalar ve turlar düzenlemek.

Bisiklet ve doğa yürüyüşü turizmini geliştirmek amacıyla; Güzelbahçe ilçesi Yaka Mahallesi-Payamlı-Küçükkaya-Çamlı, Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı, Buca ilçesi Kırıklar-Kaynaklar-Karaağaç-Belenbaşı, Kemalpaşa ilçesi Ansızca Kanyonu, Dereköy ve Mahmutdağı, Ödemiş ilçesi Bademli-Birgi Beldesi, Bozdağ ve Gölcük Yaylası, Menderes ilçesi Deliömerli-Yeniköy ve Karacadağ, Karaburun Yarımadası, Narlıdere ilçesi Altınvadi (Alionbaşı) güzergahlarında tanıtım ve kullanım projeleri geliştirilmeli.

Botanik turizmini geliştirmek amacıyla, İzmir ilinde botanik turizmi yapılabilecek alanların tespiti ve geliştirilmesi hedeflenmiştir. Yerel yönetimler, üniversiteler ve ilgili kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanarak botanik turizmini geliştirecek projelerin yapılmasını sağlamak stratejiler arasındadır. Kemalpaşa Ovacık, Ödemiş ilçesi Bozdağ-Gölcük, Kemalpaşa ilçesi Nif Dağı ve Mahmutdağı, Tire ilçesi Güme Dağı bölgelerinde botanik turizmine yönelik projeler geliştirilmelidir.

Ekoturizmin bilinçli yapılmasını sağlamak amacıyla doğal alanlardaki fauna ve floranın ekoturizm faaliyetlerinden zarar görmesini engellemek hedeflenmelidir. Ekoturizm faaliyetlerinde rehberlik yapacak rehberlerin eğitilmeleri projelendirilmelidir.

Ekoturizm faaliyetlerinin bütünleştirilmesi amacıyla, Aynı alanda yapılabilen farklı ekoturizm faaliyetlerinin bütünleştirilmesi sağlanmalı ve ekoturizm alanlarından en uygun faydalanmanın sağlanması için ekoturizm faaliyeti çeşidi fazla olan alanlardaki yatırım ve hizmetlerin öncelikli olarak desteklenmesi gerekmektedir.

86

İzmir Ekoturizm Rehberinde Amaç 7, Amaç 14, Amaç 20’de belirtildiği gibi tespit edilen amaçların belirlenecek doğru stratejiler ile üniversiteler, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimle ve yöre halkının da ortak katılımı ile projelendirilerek hayata geçirilmelidir.

Ekoturizm faaliyetlerinin birleştirilmesi amacından yola çıkarak çalışma alanımız olan Kemalpaşa İlçesi, Mahmutdağı ekoturizm alanı iklim faktörüde göz önüne alınarak bisiklet turizmi, doğa yürüyüşü, oryantrik vb. ekoturizm faaliyetleri için standardları belirlenmiş örnek projeler olabilir.

Çalışmamız sırasında Mahmutdağı flora ve fauna zenginliği araştırıldı. Ancak İzmir İli geneli ve Mahmutdağı özelinde araştırmacılara kaynak olacak “İzmir İli Flora ve Fauna Atlasının “ olmadığını gördük. Özellikle endemik türler araştırılırken mevcut çalışmalara ulaşmakta zorluk çekilmiştir. Bu konuda, web üzerinden ulaşılacak veri tabanının olmamasının sıkıntısı yaşanmıştır. Üniversitelerde akademisyenlerin, devlete bağlı kurumların İzmir İl’i için yapılan projelerin çıktıları hazırlanacak yerel bir bilgi portalı içerisinde toplanmalıdır. İzmir İli ile ilgili çalışma yapacak araştırmacılar için bilgiye ulaşmak güvenli ve zahmetsiz olacaktır.

6.ÖNERİLER

Çalışmamız sırasında bisiklet turizmi güzergâhları belirlenirken güzergâhların sürdürülebilirliliği için yönetim standartlarının belirlenmesi, belirlenen standartların uygulanması noktasında kurumsal yaptırımın önemi fark edilmiştir.

Öncelikle ekoturizm alanları tescil edilmeden önce envanteri yapılmalıdır. Mahmutdağı; keşfedilmeyi bekleyen ekoturizm potansiyelinin yanı sıra, zengin biyoçeşitliliği ile dikkati çekmektedir. Sadece amenajman planları envanter belirlemekte yeterli olmamaktadır. Üniversitelerin akademik birikimleri destekli projelerle öncelikli olarak Mahmutdağı flora ve fauna zenginliği envanter çalışması yapılmalı, mevcut yaban hayatı tespiti yapılıp, ekoturistlerin izleme ve foto safari yapmaları için gerekli güzergah düzenlemeleri yapılmalıdır.

Mahmutdağı ekoturizm alanı ile ilgili düzenlemelerde mutlaka ekoturizm dernekleri, üniversiteler, yerel yönetimler ve kamu kurumları ortak akılla hareket etmelidir. Geliştirilen yönetim standartları ekosistemin korunması ilkeleri ile uyumlu olmalıdır.

87

Güzergâhların zorluk derecelendirmesi ve yönetim standartları belirlenirken bisiklet turizmi özelinde uluslararası standartlar göz önüne alınmalıdır.

Mahmutdağı ekoturizm alanında bisiklet turizmi ve diğer ekoturizm faaliyetleri planlanırken yerel halk bilinçlendirilmelidir. Halkın tarım faaliyetlerinde kullanacakları muhtemel zirai mücadele kimyasalları yöredeki flora ve fauna zenginliğine zarar verip, ekosistem bütünlüğüne tehlike oluşturmamalıdır.

Bisiklet güzergâhı planlanırken mevcut amenajman planlarındaki silvikültür uygulamaları (varsa tensil sahaları, araştırma alanları, yaban hayatı koruma alanları, tohum bahçesi uygulamaları ) yapılacak alanlar titizlikle incelenmelidir.

Mahmutdağı yönetim planı belirlenmeli bu plan dâhilinde yapılacak ekoturizm faaliyetlerinin sınırları net belirlenmelidir.

Ekoturizm faaliyetlerinin hepsi uluslararası öneme sahip ancak nihai kullanıcıları açısından sınır tanımayan faaliyetler olduğu için yönetim standartlarının sürekliliği ve tutarlılığı olmalıdır.

Mahmutdağı ekoturizm alanı için yöre halkına ekonomik destek sağlaması için yerel rehberler yetiştirilmeli, guruplara eşlik eden uzman rehberler yöre halkının kültürel hassasiyetleri çerçevesinde ekoturist ve bisiklet sporcularına lokasyonun tanıtılması konusunda yardımcı olmalıdır.

Mahmutdağı ekoturizm bölgesinde ekoturizmle ilgili araştırma yapacak araştırmacının nihai hedefi güzergahların koordinatlandırılması, ulusal zorluk derecelendirme standart ve şartlarının, yönetim organizasyon ilkelerinin belirlemenin yanı sıra bu alanda hangi kamu kurumu tasarruf yetkisine sahipse onlar tarafından objektif ve bilimsel ilkeler ışığında sayısal verilere dayalı periyodik taşıma kapasiteleri dikkate alınarak izleme yapılması sağlanmalıdır.

Mahmutdağı ekoturizm alanı master planı mutlaka yapılmalı, takibi ve planın gerçekleşmesi için ayrı bir birim oluşturulmalıdır. Bu ihtiyaçtan hareketle İzmir Orman İşletme bünyesinde “ekoturizm şefliği” kurulmalıdır.

88

Mahmutdağı flora, fauna, endemik türleri ve yaban hayvanları için mutlaka bir araştırma yapılmalıdır. Bu araştırma sonuçları; akademisyenler, ekoturistler ve doğa severler için oluşturulacak “Mahmutdağı Ekoturizm Portalı’nda” sunulmalıdır. Bisiklet federasyonu başta olmak üzere doğaseverlerin kurudukları sivil toplum kuruluşlarının deneyimleri çok önemlidir. Mahmutdağı bisiklet turizmi güzergâhı sınıflandırma ve derecelendirme esasları belirlenirken STK ların deneyimlerinden mutlaka faydalanılmalıdır. Ortak çalışma kültürü sayesinde güzergahların etkin ve sürdürülebilir kullanımı sağlanır.

Günümüz sosyal medya ve teknoloji çağı, Mahmutdağı bisiklet güzergâhı ile ilgili çekilecek belgesel sosyal medyada ve internet ortamında doğaseverlerin beğenisine sunulmalıdır. Bu sayede Mahmutdağı ekoturizm alanının tanıtımı zaman ve mekândan bağımsız. Ziyaretçi memnuniyeti ve sosyal medya paylaşımlarıyla maliyetsiz yapılabilecektir.

Çalışma çıktılarından olan güzergahların koordinatlandırılmasının tescili sırasında, işaretlendirmeleri yapılırken ahşap, doğaya aykırı olmayan, görüntü kirliliği yapmayan, net ifadelerin olduğu işaretçikler kullanılmalıdır. Güzergah başlangıç noktasında mutlaka bir tantım noktası olmalı burada acil durumlar için telefon ya da telsiz bağlantısı için cihaz bulundurulmalıdır. Mahmutdağı zirvesinde bulunan yangın gözetleme kule personeli OGM tarafından ilk yardım eğitimine tabi tutulmuştur. Ancak mobil ilk yardım birimleri sporcuların hizmetine hazır edilmelidir. Güzergâhı anlatan bir tanıtım panosu bulunmalı, güzergâh boyunca belirlenen; dinlenme noktaları, seyir noktaları, çeşmeler, yağmur sığınakları koordinatları ve mesafeleriyle sporculara anlatılmalıdır. Gerekirse el broşürleri hazırlanmalı bu broşürlerde Mahmutdağı ekosistem zenginlikleri yanı sıra, güzergah boyu varsa riskli alanlar sporcu güvenliği için işaretlenmelidir.

89

KAYNAKLAR

Anonim 1,2009; İzmir İl Özel İdaresi 2010-2014 Stratejik Planı Anonim 2, 2012; İzmir Valiliği, İzmir İl Brifingi.

Anonim 3, 2009; İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, İzmir İlinin İklim Durumu Raporu

Akpınar, E., Bulut,Y.2010; Ülkemizde Alternatif Turizm Bir Dalı Olan Ekoturizm Çeşitlerinin Bölgelere Göre Dağılımı Ve Uygulama Alanları, IlI.Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi.

Aksoy..2002;

Batur M vd.,2013; İzmir Ekoturizm Rehberi,

Baykal ve Diğ. 2011; Narlıdere'de Ekoturizm, Sağlık Turizmi ve Kültür Turizmi Sektör Analizi, Narlıdere Kaymakamlığı.

Binboğa.,2012; Kemalpaşa Nazarköy Doğa Yürüyüş Parkuru Planlama Projesi DKMP,2012; İzmir İlinde Doğa Turizmi Master Planı

Ege Turizm Derneği Yayınları,2009; İzmir Ekoturizm Güzergahları

Emekli G., 1998; İzmir Turizminin Bugünkü Yapısı Geleceği ve Sorunları, Ege Coğrafya Dergisi, Sayı:10.

Erdoğan N., 2008; Ekoturizm ve Doğa Temelli Turizmin Geldikleri Noktadaki kavramsal Çerçeve,

K.B,2014; T.C Kalkınma Bakanlığı, Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) N.Özel vd.,2012.; Ege Bölgesi Maki Alanlarında Bitki Toplulukları ve Akdeniz Ekosistemindeki Yeri

OGM.,2013; Armutlu Orman İşletme Şefliği Amenajman Planı

OGM,2014; Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Orman Amenajman Planlarının Düzenlenmesine Ait Usul ve Esaslar

Toker, M.C., 2004. Bitki Morfolojisi. II. Baskı, Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Yayını, Ankara, 139 s.

Yılmaz E., Ok K., OKAN T., 2004; Ekoturizm Planlamasında Katılımcı Yaklaşımla Etkinlik Seçimi, Cehennemdere Vadisi, Çevre ve Orman Bakanlığı Yayın No: 237 ISSN:1300-7912, DOA Yayın No: 30.

Yürik, E.Ö., 2002; Turizmin Geleceği: Ekoturizm, Standart: Ekonomik ve Teknik Dergi, Sayı 500:68-71.

90

İNTERNET KAYNAKLARI

URL-1. A Traveler's Insight to Ecotourism in Belize: Part I. http://www.ecotourism.org, 26.04.2015, 21:15

URL-2. Dünya Miras Listesinde İzmir http://www.izmir.gov.tr, 29.04.2015,21:15 URL-3. İrishtrails national trails office

http://www.irishtrails.ie/national_trails_office/publications, 22.09.2015,23:00 URL-4. Türkiye için önemli bir potansiyel: Bisiklet Turizmi

http://markakent.com/kose-yazisi/turkiye-icin-onemli-bir-potansiiel-bisiklet-turizmi, 10.10.2015, 17:30

URL-5. Bisiklete Binme

http://www.bisikletgezginleri.com/?Syf=26&Syz=132702&/Bisiklete-Binme, 11.10.2015,20:00

URL-6. Mountain Biking in the shade of the Himalayan range http://www.bikehimalayas.com/, 12.10.2015,19:30

URL-7. GBS Cycling Safaris

http://www.enjoykenya.info/tour-operators/gbs-safaris/gbs-cycling-safaris, 12.10.2015,22:00

URL-8. Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı (Eurovelo) Türkiye Ulusal Resmi koordinatörlüğü Muğla’ya Verildi

91

ÖZGEMİŞ

KİŞİSEL BİLGİLER

İsim: Seren AKBAŞ

Doğum Yeri: Antalya/Akseki

Doğum Tarihi: 30.04.1976

Uyruğu: T.C

Medeni Durumu: Evli

Kurum Sicil No: 31698

İletişim: akbasseren@gmail.com

GSM:0 505 771 16 97

İŞ TECRÜBELERİ

 2011 İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Şubesi-Şube Müdürü

 2011-2007 İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Planlama Şubesi- Mühendis

 2007-2002 Orman Genel Müdürlüğü Fotogrametri Müdürlüğü-Mühendis

 2002-2000 Denizli 35 no’lu Kadastro Komisyonu- Mühendis

 2000-1997 Antalya Ağaçlandırma Mühendisliği- Yevmiyeli Mühendis

ÖĞRENİM DURUMU

2014 İKÇ Fen Bilimleri Enstütüsü Yüksek lisans devam ediyor

1997-1993 İ.Ü Orman Fakültesi Orman Mühendisliği

1993-1990 Antalya Lisesi

YABANCI DİL VE DÜZEYİ

 İngilizce – İyi derecede

BİLGİSAYAR BECERİLERİ

 ArcGIS- Uzman Kullanıcı

 NetCAD- Uzman Kullanıcı

 Microsoft Programları- Gönüllü Eğitmen

 Global Mapper-Uzman Kullanıcı

 Map Wall-Uzman Kullanıcı

MENSUP OLDUĞU SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Benzer Belgeler