• Sonuç bulunamadı

1-Arazi yolları 2-Asfalt yollar

Rota standartları, işaretlenmiş bisiklet yollarında ve yolların denklik ölçütlerinde kullanılır ( Şekil 3.8.).

52

İster arazi yolları olsun, isterse asfalt yollar olsun yönetim standartlarının ana unsurları vardır. Bunlar doğa sporcuları için hayati önem taşırlar(URL3).

3.4.1 Yol bilgilendirmeleri

Yol hakkındaki basit bilgiler, popüler yolların giriş noktalarındaki, yol başındaki ve yol boyunca olan bilgi levhaları uygulanmalıdır. Bilgiler şu hususları içermelidir ; Yol haritası, başlangıç ve bitiş noktaları ve “Buradasınız” noktalarıyla beraber rota, düzgünce açıklanmalıdır(URL3).

Yol tesviye bilgilendirmesi, yoldaki eğimin yüzdesini içermelidir.

Yolun başlangıç ve bitiş noktasını, uzunluğunu, toplam yol mesafesini ve ortalama bir kullanıcının tahmini olarak yolun bitiriş süresini açıklamalıdır.

Kullanılan yol işaretlerinin detayları olmalıdır.

Yol girişlerinin nerede açık ya da kapalı olduğunu açıklamalıdır. Yoldaki riskler havanın değişikliğine göre uyarılmalıdır(URL3).

Kullanıcıların ortalama tesviye edilmiş yollarda ve çıkışlı yollarda belirli ekipmanları ve kask takmalı konusunda uyarıcı bilgilendirmeler içermelidir.

Kullanıcılar için ulaşım postaları, yorumlara ve sorulara ya da yol konusundaki hususlara cevap sağlamalıdır.

Yakınlardaki acil servislerin ulaşım bilgilerini içermelidir(URL3).

3.4.2 Yol haritası

Yol rotasının girişini (2 kilometreden uzun olan yollar için ) belli eden bir harita kamuoyuna sunulmalıdır. Harita aşağıda ayrıntıları içermelidir(URL3);

Yol rotasını bulmak için nitelikli detaylar olmalı, Yolun başlangıç ve bitişi net bir şekilde belirtilmeli,

53

Yolun haritasının büyük kopyası internetten ulaşılabilir ve çıktı alınabilir olmalıdır.

3.4.3 Rota belirleme esasları

1. Yol boyunca olan tüm tanımlanmış giriş noktaları, rota başlangıç ve bitişin herkese açık ve kabul edilebilir olmalıdır.

2. Yolun tüm bölümleri arazi sahiplerine serbest olmalıdır.

3. Eğer yol dizayn edilmiş site alanlarının yakınından geçiyor ya da arkeolojik çalışmalara yakınsa durum belgelere kayıt edilmelidir.

4. Yolun tüm bölümlerindeki rotalar açık ve geçilebilir olmalıdır ve yol tanzim ve tesviye sistemi tutarlı tarzda olmalıdır. El yapımı bariyerler ya da doğal bariyerler olmamalıdır(URL3).

5. Arazi yolları halka açık işlek trafikli yol girişlerinden olabildiğince uzak tutulmalıdır. Bunun yanında yol birleşim bölümleri yerel yollarda kullanılmalıdır. Yol aileye göre planlanmışsa, araç trafiğine açık yol girişlerinden sakınılmalıdır. Eğer rota halka açık yolları kullanıyorsa, sadece az trafikli yerel yolları ya da daha çok küçük yollardan geçmeye müsaittir. Bölgesel ya da ülkesel taşıt trafiğine açık yollar kabul edilemez.

6. Dağ bisikletleri haricinde ki bisikletlerin kullanacağı bisiklet yolları,%15 daha fazla asfalt yol içermelidir.

7. Eğer rota trafiğe kapalı halka açık yoldan geçiyorsa, yolun halka açık kısmının nerelerde başladığını ve kullanıcılara potansiyel tehlikeler hakkında bilgi sağlamak zorundadır. Örneğin yol trafiğe açıksa motosiklet ve bisiklet kullanıcıları uyarılmalıdır. Yolun sık kullanıldığı yerlerde motor ve bisiklet trafiğinin geçtiği yerlerde yavaşlama uyarısı yapılmalıdır.

8. Rota zikzak yerlerden, korunaksız uçurum ya da yamaçlardan, askeri alanlardan ya da tehlike arz eden yerlerden geçmemelidir.

9. Tüm özellikli tehlike arz eden yerlerde yol parlak bir ışıkla beraber uyarı tabelası içermelidir(URL3).

54

3.4.4 Yol işaretleme esasları

1. Rotanın girişi, halka açık yolların yakınlarında işaretlenmelidir(URL3).

2. Rota kavşak ya da kullanıcıların dönüşlerde sıkıntı yaşayabileceği yerlerden geçiyorsa işaretleme zorunludur.

3.Yol bölümleri 1 kilometreden daha uzunsa ve kavşaklar yoksa,500 metrede bir reasürans işaretlemeler olmalıdır. Sonunda ise 1 kilometrede bir işaretlemeler olmalıdır. Eğer rotanın bir bölümü dağ bisikletlerine göreyse ve kavşaklar yoksa reasünans işaretlemelere gerek yoktur.

4. Yol işaretlemeleri, çeşit çeşit yol işaretlemelerinin kullanımından dolayı belirgin hale getirilebilir. Bunlardan bazıları işaretlemeler, damgalı işaretlemeler, ok plaketleri ya da diskler, işaretlenmiş taşlar ya da taş üzerindeki oklar olarak daha görünür hale gelebilir. Bazı işaretleme dizaynları ve işaretleme standartları rotanın girişinde gösterilebilir.

5. Eğer aynı yerde çoklu geçişli yollar varsa, işaretlemeler diğer yoldaki ya da rotadaki işaretlemelerden renk ve sayı konusunda farklı olmalıdır(URL3).

6. Tüm işaretlemeler gelen kullanıcılar tarafından net bir şekilde gözükmelidir. Eğer yol iki rota için dizayn edilmişse işaretlemeler iki taratanda net şekilde gözükmelidir. Eğer rota tek yönlüyse, bilgi işaretlemelerine, rota haritasına ve rota hakkındaki diğer kaynaklara dayalı olmalıdır.

7. Tüm yol işaretlemeleri ve levhalar korunmalıdır, düzgünce ortalanmalıdır ve temiz tutulmalıdır(URL3).

55

Şekil 3.9: Standartlara uygun bisiklet yolu işaretleme örneği (URL3)

3.4.5 Yol yüzey standardı

1. Spesifik yol yüzeyi,”Rekreasyonel yollar için tanzim ve tesviye”deki önerilere uymalıdır(URL3).

2. Genel olarak, yol yüzeyi sağlam ve uzun vadeli olmalı ve amaçlara uygun olmalıdır. 3. Yol yüzeyi, çökme problemlerine ve sert erozyonlardan korunaklı olmalı(URL3). Normalden altı dayanıklılığa sahip yollar, su tahriplerine karşı drenajla korunmalıdır(Şekil 3.10.).

56

3.4.6 Rota boyu bitkilendirme ve çevre temizliği

1. Rota yüzeyi hiçbir zaman bitkiyle kaplı olmamalıdır.(Kesim işlemleri genellikle1 mayıs ve 31 ağustos arasında yapılır.)

2. Rotadaki çöpler takip edilmeli ve çöpler, kırılmış camlar ve yığıntılar temizlenmelidir(URL3).

3.4.7. Bisiklet Yolu Tamamlayıcı Unsurları 1-Bisiklet yollarındaki tamamlayıcı unsurlar: * Bilgi levhaları * Bisiklet rakları * Oturma yerleri * Kapılar * Köprüler * Kaldırımlar ... 2. Yol tamamlayıcı unsurları; sağlamlığa, güvenliğe ve kullanışa uygun şekilde dizayn edilmeli, inşa edilmeli ve kurulmalıdır(URL3).

3. Bisiklet yolu yüzeyi, kaldırımlar ya da köprüler kayganlığa karşı korunaklı olmalıdır (Şekil 3.11.).

57

Şekil 3.11: Standartlara uygun bisiklet yolu tamamlayıcı unsurlar örneği (URL3)

3.4.8 Yol sigortası

Bisiklet Yolunu işleten kuruluşlar ve özel mülk sahipleri, rotanın kullanıcılara zarar verebilecek kusurları ve muhtemel yaralanmaları ivedilikle bağlı bulundukları sigorta şirketine zararın tanzimi için bildirmelidir(URL3).

3.4.9 Yol yönetim organizasyonu

Yönetim ve organizasyonu aşağıdaki detayları içermelidir;

1-Yollardaki tüm organizasyon, tamamlayıcı unsur ve rota bölümlerden yönetim sorumludur.

2-Yol için olan yol yönetimi ve bakım programları belgelenmelidir. 2 yıllık yönetim programı olmalıdır. Bu planlar yönetim başlıkları içermelidir. Yönetim esasları aşağıda başlıklar halinde gösterilmiştir(URL3);

3.4.9.1 Yol takibi

Yolun rutin takibi yılda en az iki kez yapılmalıdır. Rotadaki takip güvenliği, bakım hususlarını ve çevresel, arkeolojik kazılar ve detaylarla ilgilenmelidir. Yolun bakım ve güvenliğinden kim sorumluysa yönetim planları ona açıklanmalıdır(URL3).

58

3.4.9.2 Yol bakımı

Yıllık olarak bakımı yapılmalı ve kimin yaptığını ve nerede yaptığı belirtilmelidir(URL3).

3.4.9.3 Yol geliştirmeleri

Nasıl bir geliştirme yapıldığı, kimin yaptığı ve nerede yaptığı belirtilmelidir(URL3).

3.4.9.4 Pazarlama ve reklam

Nerede ve nasıl yapılacağı potansiyel kullanıcılara bildirilmelidir(URL3).

3.4.9.5 Fonlama anlaşmaları

Fonlamanın nasıl işleyeceği maddeler halinde gösterilmelidir. Kullanıcılar için ulaşım postaları ya da telefonlar, varsa kazaları bildirilmeli, yol üzerindeki hususların kullanıcılar tarafından bilgilendirmesi varsa mutlaka kullanıcılara geri dönüş sağlamalıdır(URL3).

3.4.10 Yol kenarı yardımcı servisler

1. Yol başında arazi araçlarına uygun park yerleri olmalıdır. Araba parklarının sayısı, tipik bir yolun kullanımına göre olması gerekir(URL3).

2. Yol yapımcıları yol bakım listesini, uygun servisleri ve yolun kapalı olup olmadığının ve halka açık olup olmadığının bilgisini vermelidir.

3. Uygun bisiklet kiralamak için yerler yolun başında olmalıdır.

4. Bisiklet rakları, bisikletlerin güvenlice kilitlenebileceği şekilde olmalıdır(URL3).

4.BULGULAR

Kemalpaşa Mahmutdağı Ekoturizim Planlama Alanı seçilirken Orman Genel Müdürlüğü; Kemalpaşa ilçesi, Karabel Orman İşletme Şefliği Amenajman Planlarında “EKOTURİZM FONKSİYONLU PALNLAMA( EKOTURİZM-FP) ilkelerine sadık kalınmıştır. Çünkü söz konusu alanın mülkiyeti devlet ormanıdır. Bu sayede artan ekoturistik taleplere sürdürülebilir kaynak yönetimi ilkeleri çerçevesinde çözüm tesis edilmiştir.

59

Bu çalışmayla, Kemalpaşa Yukarı Kızılca köyünde ekoturizm faaliyetleri sürekli hale gelecek, köy sakinine ek gelir sağlanmış olacaktır.

10. Kalkınma Planında belirtilen ve Türkiye’de farklı ve yeni turizm yöntemleri geliştirme amacına uygun olarak; “ Türkiye Ulusal Ekoturizm Standartı” ve “Türkiye Ekoturistik Kaynak Envanteri ve Sürdürülebilir Kullanımı Yönetmeliği” çıkarılması konusunda çalışma, bölgesi lokalinde ilkler arasındadır. Türkiye’de henüz Karayolu Ulaşımına kapalı alanlarda bisiklet turizmi standartları olmadığı için 2007 yılında İrlanda Doğa Sporları Konseyinin belirlediği standartlar çalışma alanına uyarlanarak planlanmıştır.

4.1 Karayolu Ulaşımına Kapalı Bisiklet Turizmi Güzergâhlarının

Benzer Belgeler