• Sonuç bulunamadı

2.2. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.2.3. Müzik Alanı Özel Yetenek Sınavları Konusunda Yapılan Araştırmalar

Sağer (2007), alan türüne göre adayların tek ses, çok ses, ezgi işitme, ritim işitme yeteneklerini incelemiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2005-2006 yılı İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı Özel Yetenek Sınavı’na giren 544 katılımcıdan oluşmuştur. Bu özel yetenek sınavında, diğer liselerden (Alan Dışı) mezun adayların, sadece iki ses tekrarlama alt alanında, AGSL (Alan İçi) mezunu adaylardan %5 oranında daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Tek ses işitme, üç ses işitme, dört ses işitme, birinci ve ikinci ezgi tekrarlama, birinci ve ikinci ritim tekrarlama alt alanlarında ise AGSL mezunu öğrencilerin, diğer liselerden sınava katılan öğrencilerden daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.

Tankız’ın (2011) yüksek lisans tezi niteliğindeki çalışmasında; 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında yapılmış olan İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik

Öğretmenliği Programı Özel Yetenek Sınavları’na katılan adayların; müzik alanı puanları ve yerleştirme puanlarının birbirleriyle olan ilişki durumlarının incelenmiştir. Bununla birlikte; cinsiyet, mezun olunan lise türü, yaşantının çoğunun geçirildiği yer- bölge, aile müzik ilgi durumu, aile aylık gelir, çalgı alanı gibi çeşitli değişkenlere göre ilgili puan ve başarı durumları incelenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini ilgili sınava katılan 387 aday oluşturmuştur.

Araştırmanın sonuçlarına göre; Müziksel İşitme-Yazma alanı puanları ile Müziksel Çalma ve Müziksel Söyleme alanı puanları arasında anlamlı ilişki olmadığı, Müziksel Çalma ile Müziksel Söyleme Alanı puanları arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Yerleştirme puanları ile en düşük düzeyde ilişkinin Müziksel Söyleme alanı puanlarında olduğu tespit edilmiştir.

Efe'nin(2006) araştırmasında; müzik öğretmenliği programlarına girişte yapılan özel yetenek sınavlarının uygulamalarındaki farklılıkların ve içeriklerin ne olduğu karşılaştırmalı bir biçimde incelenmiş ve bir durum tespiti yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2004-2005 eğitim öğretim yılına yönelik müzik öğretmenliği anabilim dalında yapılan müzik yetenek sınavları oluşturmuştur (N=21). Bununla birlikte, Müziksel İşitme Alanı, Müziksel Okuma-Yazma Alanları, Müziksel Çalma Alanı ve Müziksel Söyleme Alanı puanlarının ÖYSP'lere ne ölçüde yansıdığı sunulmuştur. Ayrıca her üniversite için ayrı bilgi verilmiş, karşılaştırma yapılmıştır.

Atak Yayla'nın(2006), çalışmasında; ÖSS puanlarının ve Ağırlık Ortaöğretim Başarı puanlarının Yerleştirme puanları üzerindeki ağırlıklarını, 2005-2006 yılında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda yapılan özel yetenek sınavında birinci, yedinci ve otuz altıncı olan üç adayın puanları göz önüne alınarak incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Üç adayın da yerleştirme puanlarında, en fazla etkinin ÖSS puanlarında olduğu tespit edilmiştir.

Öztürk'ün (2008) çalışmasında; sınava katılan adayların alan içi ve alan dışı mezunu olma farklılıkları göz önünde bulundurularak, aldıkları müzik puanları araştırılmıştır. Ayrıca, her yıl için sınavlara giren katılımcıların dağılımı ve başarılı olanların alan türüne göre durumları analiz edilmiş ve sunulmuştur. Araştırmanın

çalışma grubu;2007 yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde ve 2005-2006-2007 yıllarında Gazi Üniversitesi’nde yapılan özel yetenek sınavlara giren katılımcılardır.

Yağcı (2009) araştırmada; tek ve iki aşamalı olma durumuna göre sınavlarda soruların tek ses ve çok ses işitme, ezgi ve ritim işitme boyutları incelenerek, birinci sınıf Müziksel İşitme-Okuma-Yazma Dersi puanları ile giriş sınavındaki puanları arasındaki ilişki araştırılmış ve bir diğer anlatımla sınavların akademik başarıyı kestirim gücü saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda, sınav alt boyutları ile akademik başarı arasında 6 okulda pozitif yönde, 3 okulda ise negatif yönde ilişkilerin bulunduğu ifade edilmiştir.

Ece ve Sazak’ın (2008) çalışmasında; ÖSS puanı ile Müziksel İşitme Alanı, Müziksel Söyleme Alanı, Müziksel Çalma Alanı ve Toplam Yetenek puanı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Betimsel nitelikte olan bu araştırmada, çalışma evrenini; 2003- 2006 yılları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda yapılmış olan üç özel yetenek sınavına giren adaylar (N=1015) oluşturuştur. Adayların ÖSS puanları ile Müziksel Çalma ve ÖSS ile Müziksel Söyleme puanları arasındaki ilişkiler, sadece ikinci aşama sınavına giren adaylar (N=482) üzerinden incelenmiştir.

Araştırmanın sonuçlarına göre; Müziksel Söyleme Alanı puanları dışında kalan diğer alanlar (Müziksel İşitme Alanı, Müziksel Çalma Alanı) ile ÖSS puanları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.

Ece ve Kaplan’ın (2008) araştırmasında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda yapılan öğrenci seçme sınavının puanlayıcılar arası güvenirliği incelenmiştir.

Araştırmanın çalışma grubu; birinci aşama sınavına giren 299 aday ve 5 puanlayıcı ile ikinci aşama sınavına girmeye hak kazanan 142 öğrenci ve 15 puanlayıcı oluşturmuştur.

Araştırmanın sonuçlarına göre; Dikte alt testi, deşifre-solfej alt testi, tartım alt testi, tartım alt testi müziksel hafıza alt testi, müziksel hafıza alt testi, iki ses-üç ses duyma alt testlerine ilişkin puanlayıcılar arası güvenirliklerin çok yüksek olduğu ve

birinci aşama sınavının puanlayıcılar arası güvenirliğinin oldukça yüksek olduğu bulunmuştur.

BÖLÜM III

YÖNTEM

Bu bölümde araştırmanın amacı ve alt problemleri doğrultusunda izlenilen yöntem hakkında bilgiler verilmiştir. Bu amaçla araştırmanın modeli, araştırmanın çalışma grubu ve çalışma grubuna ilişkin betimsel istatistikler, verileri toplama teknikleri ile verilerin analizi konularına yer verilmiştir.