• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: SOSYAL MEDYA VE İNSAN KAYNAKLARI

2.3. Sosyal Medya ve İnsan Kaynakları Yönetimi

2.3.4. Sosyal Medya Araç ve Ortamlarının İnsan Kaynakları Yönetimi

2.3.4.1. LinkedIn

Sosyal paylaşım ağlarının iş fırsatlarını takip etme amacıyla kullanılmasının bir sonucu olarak ryze.com ve linkedin.com gibi sadece iş ve kariyer odaklı sosyal paylaşım ağlarının da doğmasına neden olmaktadır. Temelde ryze.com gibi iş ağları kurma amacıyla 2003 yılında kurulmuş olan linkedin.com ise dünya çapında kullanıcı kitlesi geniş olan bir iş ve kariyer sitesidir.

Şekil 13: İş ve Kariyer Odaklı Sosyal Paylaşım Ağı Olan LinkedIn Giriş Ekranı Kaynak: (linkedin.com, 2014)

LinkedIn hem kişisel ve kurumsal olmak üzere iki yönlü çalışma olanağı ile kullanıcılarına hizmet sunmaktadır. Diğer bir ifade ile Linkedin hem kişisel hem de kurumsal olarak çift yönlü bir etkileşim olanağı sağlamaktadır.

LinkedIn Kişisel Üyelik

LinkedIn’de kullanıcılar siteye üye olarak öncelikle sosyal cv olarak da nitelendirilen bir profil oluşturmaktadır. Kullanıcıların oluşturmuş oldukları kendi profillerinde kişisel

62

bilgilerini oluşturmalarına, arkadaşlarına davet göndermelerine, arkadaşlarının profillerine erişmelerine, yeni bağlantı kurabilmek amacıyla iletişim kurmak istediği kişilere veya davet göndermelerine, birbirlerine e-posta ve anlık ileti göndermelerine olanak tanımaktadır (Kaplan ve Haenlein, 2010: 63). Bunun yanında kullanıcılar istedikleri gruplara ve şirketlere üye olabilmekte ve bu kişilerin paylaşımlarını takip edebilmektedirler.

Oluşturulan bu profil ile sistem tarafından sunulan izinler çerçevesinde diğer kullanıcılara davet gönderilmekte, gruplara ve şirketlere üye olunabilmektedir. Bunu yanında kişi kendi paylaşımlarını bu sistem üzerinden gerçekleştirebildiği gibi kendi listesindekilerin paylaşımlarını da görebilmektedir. LinkedIn kullanıcıların profesyonel iş bağlantıları kurmasına olanak tanımaktadır. Yukarıda belirtilen profil ve profilde bulunan segmeler şu şekilde açıklanabilir:

Ana Sayfa; bu segmeye tıklanıp giriş yapıldığında daha önce iletişime geçilmiş olan kişi kurum veya grupların paylaşımları takip edilebilir, ayrıca yeni paylaşımlar gerçekleştirilebilir. Kullanıcılar paylaşımlarını bu sayfa üzerinden gerçekleştirmektedir. Diğer bir ifade ile diğer kullanıcılar kişinin paylaşımlarını bu sayfa üzerinden görebilmektedir. Oluşturulan bu profil sayfasında kullanıcı fotoğraftan videoya, müzikten blog yazılarına kadar çok çeşitli türde bilgi paylaşımı yapabilmektedir (Kaplan ve Haenlein, 2010: 63).

Şekil 14: LinkedIn Sosyal Paylaşım Ağında Bir Profil Anasayfa Örneği Kaynak: (linkedin.com, 2014)

63

Profil; sosyal cv olarak da ifade edilen kullancının özgeçmiş formunun oluşturulduğu bölümdür. Sistem üyeye profil oluşturma zorunluluğu getirmektedir. Bu nedenle üyeye kendi profilini doldurması için belirli sorular ve boşluklar bırakmıştır. Kullanıcıdan da bu boşlukları doldurması beklenir. Oluşturulan bu profil artık kullanıcının kişisel sayfasıdır.

Şekil 15: LinkedIn Sosyal Paylaşım Ağında Bir Profil Örneği Kaynak: (linkedin.com, 2014)

İletişim Ağı; kullanıcının bağlantı kuuduğu kişi kurum veya grupları sınıflandırdığı bölümdür.

Şekil 16: LinkedIn Sosyal Paylaşım Ağında Bir İletişim Sayfası Örneği Kaynak: (linkedin.com, 2014)

64

İş İlanları; daha önce doldurulmuş olan profil çerçevesinde kişilere yöneltilen iş tekliflerinin bulunduğu segmedir.

Şekil 17: LinkedIn Sosyal Paylaşım Ağında Bir İş İlanı Sayfası Örneği Kaynak: (linkedin.com, 2014)

İlgi Alanları; bu segmede kendi ilgi alanlarınıza uygun olarak kişi ,şirket, grup veya eğitimlerle ilgili öneriler sunulmakta ve size bu öneriler arasında seçtikleriniz ile etkileşime geçme imkanı sunmaktadır. Paylaşımlarını takip etme, iletişime geçme imkanı sunmaktadır.

Şekil 18: LinkedIn Sosyal Paylaşım Ağında Bir İlgi Alanı Sayfası Örneği Kaynak: (linkedin.com, 2014)

65

Mesaj, bayrak ve artı kişi segmeleri; bu segmeler sağ üst köşede yan yana bulunmaktadır. Mesaj segemesi ile size gelen direk mesajları görebilme imkanı sağlamaktadır. Artı kişi segmesi kendi ağlarınızdan aktarma yapmanıza olanak tanımaktadır. Bayrak segmesi ise sizin profilinizi görüntüleyen kişileri görmenizi sağlamaktadır.

Arama; Sayfanın üst ortasında bulunan bu segme ile kullanıcının kişi veya kurumu aramasına olanak tanımaktadır.

LinkedIn Kurumsal Üyelik

Sosyal paylaşım ağların çalışma prensibine bakıldığında ise ilk göze çarpan nokta sisteme dahil olabilmeniz için ilk önce üyelik gerektirmesidir. Sistem kişiselde olduğu gibi kuruma da profil oluşturma zorunluluğu getirmektedir. Bu nedenle üyeye kendi profilini doldurması için belirli sorular ve boşluklar bırakılmıştır. Kullanıcıdan da bu boşlukları doldurması beklenir. Oluşturulan bu profil artık kullanıcının kurumsal sayfasıdır.

Şekil 19: LinkedIn’de Kurumsal Bir Sayfa Örneği Kaynak: (linkedin.com, 2014)

66

Aday Arama; şirketlerin en çok kullandıkları özelliklerden biridir. Aday arama ile kurum ihtiyaç duyduğu aday ile ilgili bilgileri (sistem çerçevesinde belirtilen üyelik izinlerine bağlı olarak) girerek arama yaparlar. Bu aramalarda filtreleme yapma olanağı da bulunmaktadır. Bu sayede aktif ve pasif olmak üzere bu ağda profili bulunan küresel alanda birçok aday ile iletişime geçme olanağına kavuşmaktadır. Bu adaylardan eleman tedariğini gerçekleştirebilir.

İlan verme; şirketlere sunduğu en önemli avantajlardan biri olarak gösterilebilir. Sistem içerisinde oluşturulan bir ilan verme formu ile şirketin ilan ile ilgili bilgileri düzenli ve belirli sınırlılıklar çerçevesinde girmesi sağlanır. Girilen bu bilgiler çerçevesinde şirketin istediği kriterlere uygun profillerde ilan görüntülenebilmektedir.

Şekil 20: LinkedIn Sosyal Paylaşım Ağında Bir İş İlanı Formu Örneği Kaynak: (linkedin.com, 2014)

LinkedIn sosyal paylaşım ağının iş ilanı çerçevesindeki performansını sitesinde şu şekilde açıklamaktadır: LinkedIn de yayınlanan bir ilan iş ilanı başına ortalama 901 defa görüntülenmekte iken görüntüleyen kişilerin %30’u ise pasif adaylardan oluşmakta ve yine yayınlanana bir ilana ortalama 71 kişi başvurmaktadır (linkedin.com, 2014). Bu nedenle şirketler açısından çok etkili bir yöntem olarak görülebilir. Ayrıca % 30 pasif adaya ulaşabilmek ise yine şirketler açısından önemli bir avantaj olarak görülebileceği gibi linkedin.com’un etkinliğinin en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilebilir. Tanıtım ve İşveren Markası; şirketlerin organizasyon yapıları ve insan kaynakları süreçleri ile ilgili bilgilendirme sundukları bir platformdur. Bu nedenle genel olarak

67

aynı sektörden olmak üzere farklı sektörden birçok adaya bu ağ sayesinde kolaylıkla ulaşılabilmektedir.