• Sonuç bulunamadı

Bu başlık altında, değişime direncin nedenlerinin üstesinden gelmede kullanılan idari yöntemlerin ortalama ve standart sapma değerleri en yüksek değerden en küçük değere doğru sıralaması incelenmiştir. Libya ve Türkiye bağlamlarındaki değişimin yönetimi nedenlerinin üstesinden gelmede kullanılan yöntemlere yönelik tüm maddelerinin, Likert ölçeğinin ortalamasından (3) daha küçük olduğu görülmektedir. Bu, durum araştırma kapsamına dahil edilen üniversitelerdeki yöneticilerin idari yöntemlerini kullandığını göstermektedir.

Bu nedenle, Tablo 4.13'te vurgulandığı gibi, örneklemdeki katılımcıların çoğunluğu açısından (Değişim var olan yetkileri etkilemediğini vurgulamak gerekir), maddesi en yüksek ortalama ve st. sapma değerlerine sahip olduğu görülmektedir. (Ortalama = 2,24; std.sapma= 1,071). Öte yandan (Değişime direnç gösterenlerin görüşleri alınmalıdır) en düşük ortalama ve st. sapma değerlerine sahiptir (Ortalama=1,71; std.sapma= 0,819),

Tablo 4.13. Libya ve Türkiye'de değişim yönetimine ilişkin betimsel istatistikler

Tanımlayıcı istatistikler

Sorular Ortalama Std.

Sapma

Değişim var olan yetkileri etkilemediğini vurgulamak gerekir. 2,24 1,071

Değişim hiyerarşik yapıyı etkilememelidir. 2,18 1,074

Değişimin ücret artışını da olumlu katkı sağlamaktadır. 2,13 ,981

Tablo 4.13’ devamı

Değişimi gerçekleştirmeden önce değişim için bir deneme yapılmalıdır. 1,96 1,019

Değişim programları esnek olmalıdır. 1,95 ,896

Değişimde görev alacak personel ile diğer personel arasındaki ilişkiler

iyileştirilmelidir. 1,92 1,056

Değişim sürecinde tepe yönetimin desteklenmelidir. 1,89 ,911

Değişim için öncelikle tepe yönetim ilgilenmelidir. 1,86 ,898

Değişim sürecine tüm personel katılmalıdır. 1,86 ,935

Değişimin adım adım ve kademeli olarak uygulanmalıdır. 1,84 ,988

Değişimin başarılı olması için gerekli imkânlar sağlanmalıdır. 1,81 ,958

Değişimde sürecinde yer alacak görevlilere gerekli eğitim verilmelidir. 1,80 ,909

Değişimin faydaları tüm personele açıklanmalıdır. 1,78 ,878

Değişim gerçekleşmeden önce tüm personelin görüşleri alınmalıdır. 1,75 ,832

Net olarak değişim planını açıklanmalıdır. 1,74 ,852

Değişime direnç gösterenlerin görüşleri alınmalıdır. 1,74 ,819

N 248

Tablo 4.14'te ortalamalara göre Libya ve Türkiye verilerine göre değişim süreçlerinde en önemli nedenler şöyle sıralanmaktadır; (1) değişim için planlama eksikliği (3.590), (2) yönetim ve çalışanlar arasındaki zayıf iletişim (3.553), (3) çalışanın ekonomik ve kültürel faktörleri ( 3.328), ve (4) değişimin yanlış anlaşılması (3.307) olarak belirlenmiştir.

Tablo 4.14. Değişim direnç ve değişim yönetiminin boyutları

Açıklayıcı İstatistikler Değişime Direnç ve Boyutları/Değişim Yönetimi ve

Boyutları N Ortalama Std. Sapma

Değişime Direnç 248 3.45 .687

Değişim planlaması eksikliği 248 3,59 ,784

Yönetim ve çalişanlar arasindaki zayıf iletişim 248 3,55 ,813

Çalişanlarin ekonomik ve kültürel faktörleri 248 3,32 ,976

Değişimin yanlış anlaşılması 248 3,30 ,984

Değişimin Yönetimi 248 1.91 .64751

Değişimin onaylanması 248 2,18 ,880

Ayrıca, Tablo 4.14'de, göre, Türkiye ve Libya'daki değişime karşı direncin üstesinden gelmek için en önemli idari yöntemler ortalama değerlerine göre şu şekilde sıralanmıştır; (1) değişime hazır olma (1.85), ve (2) değişimin onaylanması (2.18), ortamındaki değişimin en önemli boyutlarının tümünün Likert ölçeğinin ortalamasından (3) daha küçük olduğu ve 0,01 seviyesinde anlamlı olduğu (2-uçlu) belirlenmiştir.

Özet olarak bu bölümde, Libya ve Türk üniversitelerinde görev yapan yöneticilerden oluşan örnekleme dayanarak oluşturulan betimsel ve çıkarımsal verilerin analizinden elde edilen sonuçların sunulmasına odaklanmış, Libya ve Türk üniversiteleri arasında karşılaştırmalı bir çalışma sunmuştur. Açıklayıcı Faktör Analizi, Korelasyon Matrisi, KMO ve Bartlett Testi, Faktör Çıkarımı, Scree Plot, Faktör Rotasyonu, Döndürülmüş Bileşen Matrisi yöntemlerine başvurulmuştur. Betimsel İstatistikler, Katılımcılarının demografik özelliklerine de yer verilmiştir. Libya ve Türkiye'deki anket sonuçlarına göre değişime gösterilen direncin sebepleri ve direncin üstesinden gelmek için kullanılan idari yöntemler ortaya konularak değişime direnç nedenleri ile direncin üstesinden gelmek için kullanılabilecek idari yöntemler arasındaki istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Son olarak, Libya ve Türkiye’ye göre yöneticilerin değişime direnç ve değişim yönetimi algısı karşılaştırmalı olarak Bağımsız Örneklem T-testi ile ortaya konulmuştur. Sonuç olarak yapılan analiz ve test sonuçlarına göre hiotezlerin sınanmasına ilişkin özet sunum aşağıdaki tablo 4.15’te verilmiştir.

Tablo 4.15. Hipotez sunuçlarına ilişkin özet sunum

Hipotezler Hipotez Sonucu

H1: Değişime direncin boyutları ile değişimin yönetimi boyutları arasinda anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

Desteklenmektedir.

H2: Değişimin yönetimi boyutları değişime direncin boyutlarını etkilemektedir.

Kısmen desteklenmektedir. H3: Genel olarak değişime direnç ile değişim yönetimi

arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 4.15’ devamı

H4: Genel olarak değişim yönetimi değişime direnci etkilemktedir.

Kısmen desteklenmektedir. H5: Değişime direncin boyutları Türkiye ve Libya’ya göre

farklılık göstermektedir.

Desteklenmektedir.

H6: Değişimin yönetimi boyutları Türkiye ve Libya’ya göre farklılık göstermektedir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

TARTIŞMA VE SONUÇ

Bu bölümde çalışma ile ilgili teorik ve uygulama sonuçları tartışılmaktadır. Teorik çerçevede ilk olarak, değişime, değişim, değişim planlamasına, değişim öncülleri, değişim kuvvetleri, örgütsel değişimin tanımı, örgütsel değişim türleri, örgütsel değişimin boyutları, örgütsel değişim süreci, örgütsel değişim modelleri, ikinci olarak, çalışanların değişime karşı direncinin nedenleri, üçüncü olarak, değişime karşı direncin üstesinden gelmek için kullanılan yöntemler ve son olarak da örgütsel değişim ve değişime direncin nedenleri ve örgütsel değişime karşı direncin üstesinden gelmek için kullanılabilecek idari yöntemler ile ilgili teorik temelli konulara yer verilmiştir. Tezin yöntemi kısmında ise araştırma yöntemi, araştırma paradigmasına yer verilerek iki ülke üniversitesinde anket yoluyla nicel veriler halinde toplanan veriler açıklanmıştır. Bu şekilde, değişime karşı direnç ve değişimin yönetiminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi mümkün olmuştur. Veriler, SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Bu bölümde de, elde edilen bulgular tartışılarak, çalışmanın kısıtları ve gelecekte yapılacak çalışmalara öneriler sunularak literatüre olan katkısı ortaya konulacaktır.