• Sonuç bulunamadı

İslami finans araçları ve girişimcilik niyeti ile alakalı literatürde yerli ve yabancı çalışmalar yer almaktadır. Bu çalışmalardan bir kısmına bu bölümde yer verilmiştir.

İnceoğlu ve Aytar (1987)’de üniversite öğrencileri üzerinde yapmış oldukları çalışmada cinsiyetin, girişimcilik niyetine etkisi olmadığını ve yaşı küçük olan öğrencilerin daha girişimci olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Wang ve Wong (2004)’un Singapur Ulusal Üniversitesi’nde (National University) bilgisayar, fen ve mühendislik bölümlerinde öğrenim gören öğrenci üzerinde girişimcilikle ilgili yaptığı araştırmada, cinsiyet, ailenin iş deneyim ve eğitim düzeyi girişimciliği etkilerken ailenin gelir durumu, etnik köken ve vatandaşlık gibi faktörler girişimcilik üzerinde etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda erkek öğrencilerin kız öğrencilere nispeten daha girişimci olduklarını da tespit etmiştir.

2016

•TMSF tarafından Bank Asya’nın faaliyet izni kaldırılmıştır.

•Vakıf Katılım Bankası ikinci kamu katılım bankası olarak kurulmuştur. 2017

•Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile İslam Kalkınma Bankası arasında işbirliği anlaşması imzalanmıştır.

Kristiansen ve Indarti (2004)’nin Norveçli ve Endonezyalı öğrenciler üzerine yaptıkları araştırmada, her iki ülkede de erkek öğrencilerin, kız öğrencilerden daha yüksek girişimcilik niyetleri olduğu sonucuna ulaşmışlardır.

Avşar (2007) Çukurova Üniversitesi’nde yapmış olduğu çalışmada geliri yüksek ailelerden gelen öğrencilerde, toplam girişimcilik özelliklerinin daha çok olduğunu saptamıştır.

Balaban ve Özdemir (2008) tarafından yapılan “Girişimcilik Eğitimlerinin Girişimcilik Eğilimi Üzerindeki Etkisi: Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği” adlı çalışmada Sakarya Üniversitesin İşletme bölümündeki öğrenciler üzerinde çalışma yapılmıştır. Çalışma sonucunda Üniversite de verilen girişimcilik eğitimlerinin bireyin girişimcilik potansiyelini keşfetmesini hızlandırdığı ve yeteneklerini geliştirip başarı şansını artırmasına yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Yılmaz ve Sünbül (2009)’ün Selçuk Üniversitesi’nde farklı bölümlerinde okuyan öğrenciler üzerinde yapmış oldukları çalışmada cinsiyetin, girişimcilik niyetine etkisi olmadığı sonucuna ulaşmışlardır.

Negiz vd. (2009)’nin Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye ve Çalışma Ekonomisi Bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler üzerinde araştırma yapmışlardır. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin “girişimcilik özellikleri” açısından erkek öğrencilerin bayan öğrencilere göre; yaratıcılık, yenilik, risk alabilme, sosyal statü kazanma isteği gibi özellikler açısından daha yatkın oldukları belirlenmiştir.

Akın ve Zor ( 2009)’un 6 kamu üniversitesi ve 3 vakıf üniversitesinde öğrenciler üzerinde yapmış oldukları araştırma neticesinde erkek öğrencilerin kız öğrencilerden daha girişimci olduklarını ve finans eğitiminin kız ve erkek öğrencilerin girişimci niteliklerini etkilediği sonucuna varmıştır.

Kaya vd. (2010) Atatürk Üniversitesi Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ve Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören ön lisans ve lisans öğrencileri üzerinde yapmış oldukları araştırmada girişimcilik için gerekli olan özelliklerden özerklik cinsiyete ve öğrenim şekline göre farklılık gösterirken, fırsatçılık ve kişisel kontrol cinsiyete ve öğrenim şekline göre farklılık bulunamamıştır.

Gurel vd. (2010) tarafından Türkiye ve İngiltere’de 409 turizm öğrencisi üzerinde yapmış oldukları araştırma neticesinde öğrencilerin aylık gelirlerinin girişimcilik niyetlerine pozitif yönlü etkisi olduğunu ve eğitimin girişimci tutumlar ve niyetler üzerinde geliştirici ve iyileştirici çok önemli bir rol oynamadığı sonucuna varmışlardır.

Şeşen ve Basım (2010)’ın dört ayrı üniversitede spor bilimleri alanında öğrenim gören 185 öğrenci üzerinde araştırma yapmışlardır. Yapmış oldukları araştırmaya göre; erkek öğrencilerin girişimcilik niyetleri kadın öğrencilerden yüksektir, ailesinin toplam geliri yüksek olan öğrencilerin, maddi destek sağlayabilme beklentisi doğrultusunda, aile geliri düşük öğrencilerden daha yüksek girişimcilik niyeti taşıdıkları görülmektedir. Yine bulunan diğer bir sonuç ise; yaşı büyük olan öğrencilerin girişimcilik niyetlerinin, düşük olanlardan daha yüksek olmasıdır.

Bozkurt vd., (2011)’nin yapmış oldukları “Yükseköğretimde Verilen Girişimcilik Eğitiminin Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimine Etkisi: Teknik Program ve Sosyal Karşılaştırılmalı Bir Araştırma” adlı çalışmada Düzce Üniversitesinde verilmekte olan girişimcilik derslerinin öğrencilerin girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarılmasında etkili bir unsur olduğu tespit edilmiştir.

Keat vd. (2011)’de Malezya Üniversitesi’nde yapmış oldukları araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğitimleri ile almış oldukları girişimcilik dersleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.

Korkmaz (2012)’nin Bülent Ecevit Üniversitesi’ nde yapmış olduğu araştırmada girişimci kişiliğin meydana gelmesinde girişimcilik eğitimi önemli bir role sahiptir ve girişimcilik eğitiminin girişimci kişilik özelliklerini artırmaya yönelik pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Kılıç vd. (2012)’ de Bandırma İİBF İşletme Bölümü öğrencileri üzerinde yapmış oldukları bir araştırmada da öğrencilerin aylık gelirleri arttıkça genel manada girişimcilik özelliklerinin de arttığını tespit etmişlerdir.

Sezer (2013)’in Sakarya Üniversitesinde öğrenim gören ve seçmeli girişimcilik dersi alan İşletme bölümü öğrencileri üzerinde yapmış olduğu araştırmada girişimcilik eğitimleri ile almış oldukları girişimcilik dersleri arasında pozitif yönlü bir etkisinin olduğu sonucuna varmıştır.

Uluyol (2013)’un Gölbaşı Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yapmış olduğu araştırmaya göre; öğrencilerin yüksek düzeyde girişimcilik potansiyeline sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Fakat öğrencilerin görmüş oldukları finans ve girişimcilik derslerinin, istatiksel olarak girişimcilik seviyelerini artırmaya yönelik bir etkisi bulunmamıştır.

İstanbul ilinde KOSGEB destekli kurslarda eğitim alan bireylerin hedef alındığı Bayram (2014)’ ün çalışmasına göre de kadın girişimcilerin sayısının her geçen gün arttığını görmekteyiz.

Gaziantep ilinde Toraman vd. (2015) tarafından yapılan çalışma neticesinde İslami bankacılığın tercihinde yapılan reklamlar ve tanıtımlar olduğu, ikinci olarak İslami bankacılık konusunda bilgi eksikliğinden kaynaklı kararsızlıkların yaşandığı saptanmıştır.

Seyrek ve Gül (2017)’ün Gaziantep Üniversite’sinin farklı fakültelerinde lisans düzeyinde öğrenim gören 400 öğrenciye finansal okuryazarlık düzeyleri ve girişimcilik niyetleri ile ilgili yapmış oldukları çalışmada öğrencilerin girişimcilik niyetinin cinsiyete, fakülteye, sınıfa göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Ayrıca finansal okuryazarlık düzeyi ile girişimcilik niyetleri arasında pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla beraber finans bilgisinin öğrencilerin girişimcilik niyetlerinde etkili olmadığı sonucuna da ulaşılmıştır.

Benzer Belgeler