• Sonuç bulunamadı

Lectra Sisteminin Çalışma Planı Ve Bölümleri····································

3.3. Lectra Sistemi Ve Teknolojik Gelişmeleri············································

3.3.1. Lectra Sisteminin Çalışma Planı Ve Bölümleri····································

Şekil 3. Lectra Sistemi Çalışma Planı 3.3.1.1. Temel Kalıp Oluşturma

Modeli oluşturacak kalıplar Digitizer'den girilir ya da sistemdeki çizim fonksiyonları kullanılarak sıfırdan oluşturulur.

F2 fonksiyonlarından Dikdörtgen fonksiyonunu seçerek sıfırdan kalıp hazırlamak için veya kalıp içinde cep gibi şekiller hazırlamak için gerekli ölçüyü veriyoruz. İşlem için sayfadan yeni sayfa açılır, sayfa içine 1b yapılır. Çıkan pencerede dikdörtgenin en ve boy ölçüleri verilir, enter yapılır. Başta 1b yapılır. Home tuşu ile kalıp ön plana alınır. Ön plana alınan kalıp üzerinde gerekli oyuntuları model uygulamaları F fonksiyonlarını kullanarak yapabiliriz.

3.3.1.2. Model Uygulama

Stil dosyasından varolan bir kalıp seçilebilir veya kendimiz ölçülerini vererek yeni bir temel kalıp oluşturduktan sonra model özelliğine göre pens ,pli gibi özellikleri F fonksiyonlarından belirleyerek istediğimiz model uygulamayı yapabiliriz.

3.3.1.3. Digitten Kalıp Alma

Modaris üzerine 2 kere 1b yapılır, sonra sayfanın açılması beklenir. Üst pencereden sisteme girilir ve yazı şekil fonksiyonuna 1b yapılıp sağ menü yazıya çevrilir. Üst menü görüntüden beden tablosu üzerine 1b yapılır. Dosya menüsüne girip yine üzerine 1b yapıp çıkan pencereye yeni model ismini yazıp enter yapılır. F7’ye 1b yapıp çıkan menüden beden tablo çağırma fonksiyonuna 1b yapıp model simgesi üzerine 1b yapıp çıkan pencereden uygun olan beden tablosunu seçip open üzerine 1b yapılır. Karşımıza beden tablomuz gelir.

Üst menü sayfadan yeni sayfa üzerine 1b yapıp F1 menüsüne girip dijit üzerine 1b yapılarak sağ üst köşede yatay düz ip için iki nokta yazısı görünür. Bu şekilde dijit işlemine başlanır.

Dosya menüsünden Yeni ye girip çıkan pencereye yeni model ismi verilir. Enter’a basılıp model ekranı görülür. F7 fonksiyonundan beden tablosu çağırma fonksiyonu seçilir. Model resminin üzerine 1 kez sol tıklanır. Ekrana gelen beden tablosundan uygun beden tablosu seçilir. (Nümerik mi, alfabetik mi S-M-X-L-XL, 6-8-10-12-14-16 tercih edilir). Sayfa menüsünden Yeni sayfaya girilir. Boş bir ekran geliyor. F1 fonksiyonundan digit fonksiyonu 1b tıklanarak Mouse bir ekran üzerine alınır (mutlaka).

Daha sonra digit masasına geçilerek;

1. Digit’e ilk önce D.B.İ. alınarak başlanır. D.B.İ. belirlemek için önce 1’e basılır. Bütün köşe noktalar 2 ile çıt noktaları 6, eğri noktalar C ile saat yönünde alınır.

Başladığımız köşe noktasına tekrar 2 diyerek iç çizgileri almak için başlangıç noktasına 7. 2. bitiş noktasına 2. 7. diyoruz. Kaç tane iç çizgi var ise aynı şekilde tanımlanıyor. Pensler de aynı şekilde digit alınır. Çalışması biten kalıp üzerine F0 yapılır ve ekranda yeni bir sayfa açılır. Aynı kurallar etrafında digit alma işlemi tamamlanır. En son kalıptan A.F. ile çıkılır ve digit alma işlemi tamamlanır.

3.3.1.4. Kalıpları Kontrol Etme

Ekrana j tuşuna basılarak kalıp gölgesi ile birlikte gelir. Tekrar modeli model çağırma menüsünden çağırdığımızda modelin gölgeleri gider. Kalıplar tek tek kontrol edilir. Kırık noktalar kontrol edilir. Var ise F1 fonksiyonundan 2 nokta bir hiza ile düzeltilir. Kavisli çizgilerdeki düzeltmeler F3 nokta taşıma ile düzeltilir.

Not: Eğri noktaları görebilmek için sayfanın altında nokta menüsü açılır.

Düzeltmeler tamamlanınca dosya menüsünden hafıza yapılır.

F5 fonksiyonundan kalıpların kumaş katı olanlar belirlenir ve katı açılır. K.K. yapabilmek için K.K. olacak çizginin başlangıcına 1b bitişine 2b yapılır. Bu işlem tamamlanınca K.K. olan yerlere F2’den çıt fonksiyonuna girilerek çıt atılır.

İsimlerini vermek için Yazı menüsünden yazıya girilir. ACD ve Açıklama kısmına kalıp isimlerini yazarız.

Eğer ürün yıkanacaksa Parametrelerden Ölçüm Biriminden Yüzdelik Ölçü seçilir. Daha sonra tekrar varyanta girilerek. x =5 (boy), y =3 (en) değeri verilir.

3.3.1.5. Dikiş Payı Verme

F4 Dikiş – Dikiş Payı Verme ile gereken dikiş payı verilir. Eğer kalıbı digitten almıyorsak bu işlem yapılır. Digitten alına kalıplarda çoğunlukla dikiş payları verilmiş olmaktadır.Dijit işlemi bittikten sonra kalıpları ekranda görmek için klavyeden “J” tuşuna basılır.

3.3.1.6. Serileme

F6 fonksiyonlarından serileme fonksiyonunun yardımı ile serileme işlemi yapılabilir.

y

-x x

Seriye başlamadan önce F9 ve F12 tuşuna basılarak kalıp seriye hazır hale getirilir. Seriye başlayacağımız noktaya 1b yapılır. Sağ köşede seri penceresi görülür. Bedenler arasındaki fark x ve y koordinatları doğrultusunda ddx veya ddy ölçüleri verilir. Eğer ölçü farkları eşit ise en küçük bedenden en büyük bedene doğru mouse 1b yaparak taşınır. Seri farkını yazıp enter yapılır.

-y

X Taşıma: Serili noktanın x değerini serisiz noktaya taşır. İşlem için önce serili noktaya 1b, sonra serisiz noktaya 1b yapar. Eğer serisiz noktaya birden fazla ise noktaları çerçeve 2b ile çerçeve içine alınır. Sonra serili noktaya 1b yapıp seçtiğimiz noktanın birine 1b yaptığımızda seriyi taşınmış olunur. (Bu işlemi bütün noktaların seri değeri aynı ise yapıyoruz).

Y Taşıma: X taşıma fonksiyonu ile aynıdır. Sadece y değerlerini taşır. Xy Taşıma: X ve Y taşıma fonksiyonuyla aynıdır. xy değerlerini taşır.

x y x y y x x Seriyi görebilmek için klavyeden F9 ve F12 tuşuna basılır.

3.3.1.7. Stil Dosyası Hazırlama

Eğer modelin pastalını veya çizilmesini istiyorsak varyant hazırlamamız gerekir. Varyantın birinci amacı modelin çizimi veya pastalın hazırlanması, ikinci amaç modelde bazı değişiklikler yapıp yeni bir varyant yapmaktır (başka isimde).

Varyant: Varyant hazırlamak için Varyant fonksiyonuna 1b yapıp, çıkan pencereye varyant ismini yazıp enter yapılır. Bir pencere görülür. Kapat ın üzerine 1b yapılarak pencere kapatılır. J tuşuna basılarak varyant simgesi içeri alınır. (Model isminin iyi bilinmesi ve kendimize göre bir sistem oluşturulması gerekir).

Varyanta Kalıp Seçme: Fonksiyona 1b yapılarak varyanta girmesi gereken kalıplar üzerine 1b yapılarak (Fonksiyonun rengi koyulaşmaz). Sonra varyant simgesine 1b yapılır. Çıkan pencerede kalıplar görülür. Gerekli düzeltmeyi bu şekilde yapılır. (Kalıplar üzerine 1 kere 1b yapılmalıdır, 2 defa yapılırsa kalıp 2 defa alınmış olur).

S (tek): Kalıp tek kesim yapılacaksa bu bölüm “1” dh bölümü “0” olmalıdır.

Dh (Çift): Kalıp çift kesim yapılırsa bu bölüm 1” S “0” olmalıdır. 3.3.1.8. Pastal Planı Yerleştirme

Diamona sayfası açılır. Dosya menüsünde Yeni seçilir.Ekrana Asorti alanı çıkar. Pastal bilgilerine model ismi ve pastal numarası yazılır. Pastalın çizileceği kumaş eni yazılır. Model ismi varyant ismi, beden no, yön, grup, adet, ve pastal yerleşimi varsa yönüne dikkat edilerek %80 verimin altına düşmeyecek şekilde yerleştirilir.

76 3.3.1.9. Pastal Planı Çizdirme

Düzen menü sünden Print fonksiyonu seçilerek Pastalla ilgili bilgileri printten çıkarılmaya hazırlanır.

Bir pastalın hafızasını görmek veya print etmek için düzenden printe giriyoruz. Çıkan pencerede şeklin üzerine 1b yapıyoruz. Eğer ekran şekli varken işlem üzerine 1b yaparsak bu pastal ile ilgili bütün bilgiler (tarih, en, boy, asorti, vb.) ekranda görülür. Eğer ekran şekli üzerine 1b yapıp printer şekline çevirirsek ve işlem üzerine 1b yaparsak bilgiler printerdan çıkar.

Plot: Pastalımızı plottere göndermek için plot u kullanırız. Pastalın mutlaka hafızaya alınması gerekir. Ekranda hafızaya alınmış pastalı plotterden veya printerdan çizdirebiliriz. Düzenden plota girilir. Çıkan pencerede konfigrasyon dan printer veya plot seçilir. Okey lenir ve iptal ile bu pencereden çıkılır. Ve ilk pencere okeylenir.