• Sonuç bulunamadı

Konsancad Sisteminin Çalışma Planı Ve Bölümleri·····························

3.2. KonsancadSistemi Ve Teknolojik Gelişmeleri·····································

3.2.1. Konsancad Sisteminin Çalışma Planı Ve Bölümleri·····························

Modeli oluşturacak kalıplar Digitizer'den girilir ya da sistemdeki çizim fonksiyonları kullanılarak sıfırdan oluşturulur.

Yeni model dosyası seçilir ve ilk olarak en boy ölçüleri belirlenerek istenilen ölçülerde bir dikdörtgen veya kare çizdirilir. Bu çizim ekranda aktif hale getirilerek model özelliğine göre pens yapılacaksa pens yap, ardışık pens yap gibi alt fonksiyonlar kullanılarak istenilen özellikler modelde görülebilir.

3.2.1.2. Model Uygulama

Stil dosyasından varolan bir kalıp seçilebilir veya kendimiz ölçülerini vererek yeni bir temel kalıp oluşturduktan sonra model özelliğine göre pens ,pli, cep, kesik gibi özellikleri fonksiyonlardan vererek istediğimiz model uygulamayı yapabiliriz.

3.2.1.3. Digitten Kalıp Alma

Modeli oluşturacak kalıplar Digitizer'den girilir ya da sistemdeki çizim fonksiyonları kullanılarak sıfırdan oluşturulur.

Kalıpları digitizerden girmeden önce kalıpların üzerinde olması gereken bilgiler kontrol edilir (Düz iplik, çıtlar, düğme yerleri, iç çizgiler vs.).

Model sisteminde Dosya/Kalıp Giriş (Digitizing) komutunu kullanarak modeli oluşturan tüm kalıplar girilir.

3.2.1.4. Kalıpları Kontrol Etme

İlk kalıp seçilerek Enter tuşuna basılarak Kalıp Bilgi kutusu ekrana getirilir. Kalıba isim verilir. Sırayla diğer kalıpların isimleri girilir. (Her kalıp için Uygula tuşuna basmayı unutmayınız).

Modeli oluşturulan kalıpların geometrileri kontrol edilir.

Ayarlar/Kafes oluşturma komutunu seçip, Kafes noktalarını (Genişlik ve Yükseklik değerlerini mutlaka girilmelidir). Yatay/Dikey kumaş çizgileri (sadece mesafe değerleri girilir) oluşturulur.

Kalıbın herhangi bir noktasına  ile tıklanır.  nokta üzerinde iken klavyeden boşluk çubuğuna basıp kalıp hareket ettirilir. F7 tuşuna basarak kalıbın seçili noktası kafes noktasına çakıştırılır. Eğer kalıbın pozisyonunda sorun var ise nokta seçili konumda iken, Kalıbı Döndür aracını seçip, kalıbı döndürerek doğru pozisyona getirilir.

Kalıbın düz ipliği düzeltilir. Bunun için düz ipliği paralel yapacağınız bir referans segmenti seçilir. Eğer kalıp üzerinde böyle bir segment yoksa Taslak aracını kullanarak düz bir çizgi çizilir. Kalıp/Düz ipliği segmente paralel yap komutu ve ardından Kalıp/Yeni Düz iplik yap komutu seçilir.

3.2.1.5. Dikiş Payı Verme

Eğer kalıp digitten alınıyorsa genellikle dikiş paylıdır ve ekstra bir dikiş payı vermeye gerek yoktur. Kalıp sıfırdan oluşturuluyor ise pastal çizimine gitmeden önce genel bilgiler kısmında dikiş payı kontrol edilir ve dikiş payı verilir.

3.2.1.6. Serileme

Önce serileme araç çubuğunun ve serileme tablosunun ekranda olup olmadığı kontrol edilir. Eğer yoksa Görüntüleme/Araç çubukları komutundan Serileme araç çubuğunu işaretlenir. Görüntüleme/Serileme tablosu komutunu kullanarak ta Serileme tablosu ekrana getirilir.

Serileme/Bedenler komutu kullanılarak serilenecek bedenler küçükten büyüğe sırayla girilir.

Serilemek istenilen kalıp üzerinde serileme noktalarının doğru yerlerde olup olmadığı kontrol edilir.

Serilenecek noktaya Mouse ile tıklanır. Serileme tablosunun dx, dy sütunlarına ana bedenden bir büyük beden için serileme artışı yazılır. Eğer bedenler arasındaki artış miktarları ayni ise Eşit X serisi ve/veya Eşit Y serisi aracı kullanılarak serileme tablosundaki diğer bedenler otomatik doldurulur.

Serilenen bir noktadaki serileme değerlerini başka nokta/noktalara aktarmak için, serileme değerini içeren nokta üzerinde Mouse ile tıklanır. Serilemeyi Kopyala simgesine basılır. Bu noktadaki serileme değerlerini alacak nokta/noktaları seçilir. (Birden fazla nokta seçmek için ilk noktayı seçtikten sonra Shift tuşunu basılı tutarak diğer noktalara sırayla tıklanır).

Hafızaya alınan noktanın hem X hem de Y yönlerini aktarılacaksa Serilemeyi yapıştır simgesi,

Sadece X yönünü aktarmak için X serisini yapıştır simgesi,

Sadece Y yönünü aktarmak için Y serisini yapıştır simgesi kullanılır

3.2.1.7. Stil Dosyası Hazırlama

Model dosyasını hard diske kaydedip, kalıp isimlerini verilir.

Tüm kalıplar girildiğinde Kalıp Giriş penceresi kapatılır. Model dosyasını Dosya/Sakla komutunu kullanarak istenilen bir isimle uygun ürün grubuna (klasöre) kaydedilir.

Opsiyonel: Kalıplar iç içe çizdirilerek kontrol edilir.

Kalıplar ekranda serili konumda bırakılır. (F4 tuşu kalıpları serili ya da ana beden olarak gösterir). Kalıpları ekrana yerleştirmek için KalıpYap/Kağıda

göre düzenle komutu seçilir. Plotter da ki kağıt enini ve kalıplar arasındaki boşluk değeri yazılır.

Dosya/Çizdir komutunu kullanılarak tüm kalıplar iç içe plotter' a gönderilir, çizim bittiğinde tüm kalıplar ve serilerini kontrol edip serileme ve kalıp onayı verilir.Kalıp bilgileri doldurulur.

Önce Kalıp/Genel bilgiler komutunu kullanıp, Model adi, Döndürme, Materyal(kumaş) bilgileri verilir.

Kalıp/Bilgi komutu kullanılarak tek tek kalıp için gerekli özellikler girilir (Adet, materyal, döndürme izni, kalıp yönü...vb.). Model en son haliyle tekrar saklanır.

Pastal yerleştirme işlemi için asorti dosyasını hazırlanır.

Tanımlanılan kumaşa model dosya/dosyalarını getirmek için Dosya/Model dosyası aç komutu seçilir. Ekrana gelen "Model dosyası seçimi" diyalog kutusundaki Göz at tuşuna tıklanarak model seçilir. Asorti de yer alacak beden adetleri belirlenir. Materyal (kumaş) bölümüne yerleşimi yapılacak kumaş adı yazılır. Tamam tuşuna basılır. İlk seçilen model dosyası listeye eklenir ve tekrar ilk diyalog kutusuna dönülür. (Eğer ayni pastala birden fazla model dosyası getirilecekse tekrar Göz at tuşuna tıklanıp model seçilir. Ayni şekilde asorti ve kumaş bilgileri doldurulur ). Tamam tuşuna basılır.

Pastal dosyası hardiske kaydedilir(Dosya/Sakla komutunu kullanılarak.

3.2.1.8. Pastal Planı Yerleştirme

Pastal yerleştirme işlemi yapılır (Minimum fire maksimum verimlilik için en güzel yerleşim yapılır).

3.2.1.9. Pastal Planı Çizdirme

Pastal sisteminde Dosya/Yeni komutunu kullanılarak pastal yerleştirme yapılacak kumaşın eni, masa boyu ve serim tipi belirlenir (Kat adedi 1 ise açık serim, 2 ise katli serim-Tüp serim-Tek serim, kat adedi 4 ise Katli (tümü) tipinde serim şeklidir. Uygun olan serim şekli belirlenir). Dosya/Çizdir komutu kullanılarak pastal plotter’e gönderilir, çizdirilir.