• Sonuç bulunamadı

l. BANKA MECLİSİ

Belgede 2000 YILLIK RAPOR (sayfa 140-144)

YÖNETİM, PERSONEL VE İDARİ İŞLER

V. l. BANKA MECLİSİ

YÖNETİM, PERSONEL VE İDARİ İŞLER

V.l. BANKA MECLİSİ

25 Nisan 2000 tarihinde yapılmış olan Bankamız Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Banka Meclisi’ndeki görev süreleri 30 Nisan 2000 tarihi bitiminde sona eren Banka Meclisi Üyelerinden Prof. Dr. Rıza AYHAN ile Zeki ŞENER’den açılan Banka Meclisi Üyeliklerine Mehmet Teoman AKGÜR ve Bülent Çağlar ÜNAL, 01 Mayıs 2000 tarihinden itibaren 30 Nisan 2003 tarihi bitimine kadar 3 yıl görev yapmak üzere seçilmişlerdir.

V.2. YÖNETİM KOMİTESİ

Başkan (Guvemör) Gazi ERÇEL, Başkan (Guvemör) Yardımcıları Haşan Şükrü BİNAY, Aykut EKZEN, Aydın ESEN ve Süreyya SERDENGEÇTİ 2000 yılında görevlerini sürdürmüşlerdir.

V.3. DENETLEME KURULU

25 Nisan 2000 tarihinde yapılmış olan Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Denetleme Kurulundaki görev süreleri 30 Nisan 2000 tarihi bitiminde sona eren; (A) Sınıfı Üyesi Aydemir KOÇ’un 21 Şubat 2000 tarihinde vefatı ile açılan üyeliğe Necdet Kaya SEZER (A) Sınıfı Hissedannca, (B-C) Sınıfı Üyesi Hilmi OKÇU’nun yerine İbrahim Gani DURU (B-C) Sınıfı Hissedarlarınca, 01 Mayıs 2000 tarihinden geçerli olmak üzere, 30 Nisan 2002 tarihi bitimine kadar 2 yıl görev yapmak üzere Denetleme Kurulu Üyeliklerine seçilmişlerdir.

V.4. KADRO VE PERSONEL DURUMU

Merkez Bankası’nın personel kadro sayısı 2000 yılı sonu itibariyle 6284 olarak tespit edilmiş ve personel kadrolarının faaliyet dönemi sonu itibariyle doluluk oranı yüzde 88,32 olmuştur.

Bu faaliyet dönemi içinde emeklilik, istifa, nakil ve ölüm gibi sebeplerle 230 personel ayrılmış, buna karşılık birimlerdeki iş durumunun gerektirdiği zorunluluklar nedeniyle, Araştırmacı, İstatistikçi, Bilgisayar Uzman Yardımcısı, Memur, İşletmen, Sayıcı-Operatör, Koruma Memuru, gibi elemanlar olmak üzere toplam 98 personel alınmıştır. Ayrıca, çeşitli nedenlerle Bankadan ayrılan 37 mensubumuz da tekrar göreve başlamışlardır.

Böylece yıl sonu itibariyle fiili personel mevcudu 1999 yılına göre 95 kişi azalarak 5550’e düşmüştür. Ayrıca, Banknot Matbaası’nda 2000 yılı sonu itibariyle 12 kişi işçi olarak çalışmaktadır.

Merkez Bankası’ndaki personel mevcudunun yüzde 69,32’sini genel idare hizmetleri, yüzde 13,89’unu yardımcı hizmetler sınıfı, yüzde 16,79’unu destek hizmetleri personeli (sağlık, teknik, avukatlık, eğitim ve öğretim hizmetleri grubu ile sözleşmeli elemanlar) oluşturmaktadır.

Personelin etkinliğini ve verimliliğini artırmak, buna bağlı olarak, gerçek eleman ihtiyacı ile norm kadro yapısını belirlemek amacıyla başlatılan iş analizi çalışmaları sürdürülmektedir.

Bu kapsamda, yöntem geliştirme çalışmaları yapılarak iş tanımı ve iş akış şemaları hazırlanmıştır. İş ölçüm çalışmalarına başlanılarak her birimde olması gereken personel sayılan belirlenmiştir.

Aynca, Bankamızdaki unvanlann görev yetki ve sorumluluklanm belirlemek amacıyla, görev tanımlan yapılarak iş gerekleri formlan hazırlanmıştır.

V.5. EĞİTİM FAALİYETLERİ

2000 yılında düzenlenen Banka içi ve Banka dışı eğitim etkinliklerinden Merkez Bankası ve diğer kurumlardan toplam 2990 kişi yararlanmıştır.

2000 yılında banka içinde, Bankacılık-Merkez Bankacılığı Eğitimi, Yönetim Eğitimi, Meslek Eğitimi, Genel Amaçlı Eğitim, Bilgisayar Eğitimi ve Birimlere özgü programlar çerçevesinde çeşitli seminer ve kurslar düzenlenmiş ve bu programlara 1796 kişi katılmıştır. Düzenlenen 5 konferans ve 1 panele ise toplam 867 kişinin katılımı sağlanmıştır. 4 konferans ve 1 panelin kitap basımları tamamlanarak dağıtımı yapılmıştır. Böylece 2000 yılında Banka içi eğitim programlan kapsamında 119 eğitim programı düzenlenmiş ve 2663 kişinin katılımı sağlanmıştır.

2000 yılında Banka dışı eğitim programlan çerçevesinde yer alan Yurt İçi Kısa Süreli Eğitim Programlanna 132, Yurt dışı Kısa Süreli Eğitim Programlanna 117, Bundesbank eğitim programlanna 24 kişi olmak üzere 141 Banka personeli yurt dışına gönderilmiştir. Aynca, yurt içi lisansüstü (master/doktora) programlanna 30 kişi katılmıştır. Yurt dışı lisansüstü eğitim için İngiltere ve ABD’ye 24 elemanımız gönderilmiştir. Böylece, Banka dışı (yurt içi ve yurt dışı) eğitim programlanna katılan personel sayısı toplam 327’ye ulaşmıştır.

Aynca, Banka dışı kurum ve kuruluşlar (Üniversiteler, Bankalar, Türkiye Bankalar Birliği, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlan vb.) tarafından Bankanın görev alanına giren konularda düzenlenen 85 programa 23 Banka elemanımız öğretim elemam veya konuşmacı olarak görevlendirilmiştir. 2000 yılında toplam 686 üniversite öğrencisine ilgili birimlerde staj olanağı tanınmıştır.

V.6. TEKNİK DONANIM ÇALIŞMALARI

2000 yılı faaliyetleri, 1999 yılı sonunda hazırlanan “Faaliyet Planına” göre yürütülmüştür. Faaliyet planı her üç aylık dönemlerde yenilenmiş ve gerçekleşmeler denetlenmiştir. Planlarda önemli bir sapma olmamıştır.

Bankamız Sistemleri, katılımcı banka sistemleri ve EFT Merkez / Aktarıcı Bilgisayar Sistemleri bileşenlerinin her bir boyutunda koordineli olarak yürütülen çalışmalar sonucunda, EFT İkinci Nesil Sistemi 24 Nisan 2000’de ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer ve Mutabakat Sistemi 30 Ekim 2000’de başarı ile işletime alınmıştır. Diğer taraftan, koordinasyonu Bankamızca yapılan bir proje çalışması sonucunda ülke genelinde menkul kıymet kodlarında uluslararası ISIN kod sistemine 28 Şubat 2000 tarihinde geçilmiştir.

Internet kullanımlarındaki artış çerçevesinde Banka internet bağlantıları hızlandırılmış ve alternatif bağlantı yöntemleri ile desteklenmiştir. Tüm hizmet birimlerine ve şubelere yönelik yerel iletişim ağı kuruluşu ve intranet olanaklarının yaygınlaştırılması çalışmaları önemli ölçüde tamamlanmıştır. Uzak noktalarda gerçek zamanlı video konferans yapılmasına olanak veren sistem devreye alınmıştır. Bankamız ve fınansal sistem arasında, istatistiksel bilgilerin alıp verildiği Elektronik Veri Aktarım Sisteminin (EVAS) yeni versiyonu güvenli bir internet uygulaması olarak işletime açılmıştır. Hazine ve interbank işlemlerinin açılışı ile birlikte piyasalar uygulamalarının yeniden yapılandırılması çalışmalarının yüzde 80’i tamamlanmıştır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yerleşkesinde yerel ağların kurulması ve bilgisayarlaşma stratejileri çerçevesinde teknik danışmanlık ve destek hizmetleri sağlanmış, Bankadan Kuruma taşınan birimlerin bilgi işlem sistemlerinin taşınması ve Banka anabilgisayar sistemleri ile iletişim kurabilmesi için gerekli olan idari ve teknik düzenlemeler yapılmıştır.

Ayrıca İşçi Dövizleri Şube Otomasyonu sistemi, Etkileşimli Bankacılık Ünitesi ve Bankamız Mensuplan EFT Ödeme Sistemi işletime açılmıştır.

V.7. İNŞAAT VE ONARIM ÇALIŞMALARI

İdare Merkezi hizmet binalannda ve İzmir Özdere Naim Talu Eğitim ve Dinlenme Sitesi’nde muhtelif tadilat ve yenileme işleri yapılmıştır. Ankara Çayyolu Eğitim ve Rekreasyon Tesisleri Kompleksi ve İstanbul’da yapılacak Bankamız hizmet binası inşaat uygulama projeleri tamamlanmıştır.

İstanbul 4.Levent’teki arsamızın alt bölümünde Beşiktaş Belediyesi’nin yaptıracağı kavşak çalışması nedeniyle kesin metrekaresi daha sonra belirlenecek bölümün (yaklaşık 320 m2) ilgili Belediye’ye bedelsiz terk işlemi yapılacaktır. Devam etmekte olan bu faaliyete ait gelişmeler Genel Kurula sunulacaktır.

Aynca, Yunanistan Merkez Bankası ile Bankamızın müşterek katkılarıyla İzmit Derince’de Anadolu Lisesi yaptırılmış ve Valiliğe teslim edilmiştir.

Belgede 2000 YILLIK RAPOR (sayfa 140-144)