• Sonuç bulunamadı

Kurumunuzun afetle mücadele etmesinde görev ve sorumluluklarınızı

4. BÖLÜM AFETLE MÜCADELEDE KRİZ YÖNETİMİ: KONYA İLİ

4.6. Araştırma Bulguları ve Değerlendirmeler

4.6.5. Kurumunuzun afetle mücadele etmesinde görev ve sorumluluklarınızı

yetkiler yeterli midir?

Katılımcılara bu bölümde afet yönetim sistemi ve mevzuatımız hakkında soru yöneltilmiştir. 5902 sayılı mevzuatın yeteri kadar açık ve anlaşılır olup olmadığı

konuşulmuştur. Yapılan mülakat neticesinde elde edilen bulgular aşağıda paylaşılmıştır:

- Afetle mücadele eden kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluklarını yerine getirmede yasal düzenlemeler kurumlar tarafından yeterli düzeyde görülmekte, açık ve anlaşılır olarak algılanmaktadır.

Araştırmaya katılan katılımcıların yanıtlarına bakıldığında sekiz katılımcıdan yedisi afet yönetim mevzuatının, sistemin ve işleyişlerinin sorunsuz bir şekilde olduğunu aktarmışlardır. Katılımcıların verdikleri cevaplardan çıkan bulgular şu şekildedir:

- Mevzuatta verilen yetkiler yeterlidir, Fakat afet anında mevzuatın verdiği yetkiler ve sorumluluklar tartışma konusu edilmeden önceliğimiz afete müdahale etmektir. Olası “can ve mal kaybını” engellemek veya en aza indirmektir. Bir afet meydana geldiğinde açıkçası görev ve sorumlulukları tartışarak müdahale süresini geciktirmek çok yersiz olacaktır. Fakat personel yetki ve görev dağılımında sorumluluklarını bilirse afete daha hızlı müdahale edilir.

- Son yapılan düzenlemeler mevzuatı daha açık ve belirgin hale getirdi. Görev ve sorumluluklar daha anlaşılır hale gelmiştir.

- Şu anda İç İşleri Bakanlığının Gamer Başbakanlığın da afet ve acil durum yönetim başkanlığının vermiş olduğu hizmetler şu anda yeterli bana göre. Bu hizmetleri en iyi şekilde yani kurulmuş bir kurum var en iyi şekilde afete nasıl hazırlıklı oluruz onu afetten önce kamu kurum ve kuruluşları hazırlaması gerekiyor. Kamu kurum ve kuruluşunun hazır olması gerekiyor. Bir kamu kuruluşu beni ilgilendirmez dememesi lazım. Afete karşı topyekûn bir şekilde organize olacağız ve olayı çözerken de en iyi ve en kısa zamanda afetten nasıl kurtulabiliriz? Bu şeklide kurum ve kuruluşların organize olması lazım. Afeti kurum ve kuruluş değil bütün kurum ve kuruluşlar

üzerlerine ne düşüyorsa bir afet ve acil durumda onu yerine getirmek zorundadır.

- Afetle mücadele noktasında önceden aynı işi yapan üç tane kuruluş vardı. “İç İşleri Bakanlığına” bağlı “Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Bayındırlık Ve İskân Bakanlığına Bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlığa Bağlı Türkiye Afet Acil Durum Genel Müdürlüğü” vardı. Bunların üçü de aynı işi yapıyordu. Şimdi bu üç kurum birleştirildi. Ve üç kurumun birleşmesiyle AFAD kuruldu. AFAD'ın da Afet ve Acil Yardım İl Müdürlükleri oluşturuldu. 81 ilimizde. Ve dolayısıyla güzel bir şekilde yönetilir hale geldi. Fakat eksiklikleri aksaklıkları yapılması gerekenler var, mesela ilçe teşkilatları olabilir. İlçe de kaymakama bağlı bulunan yazı işleri veya nüfus müdürlüklerine veriyor. Onlarda bu işi yapmak için gayret ediyorlar, çaba sarf ediyorlar. Ama en azından büyük ilçelerimizde afet acil müdürlükleri kurulabilir. Onun haricinde aksaklıklar 7269, 7326 sayılı kanunlar var, ama bunlar yeni bir hizmet kanunuyla birleştirilip yeni bir hizmet kanunu yapılıp hizmete konulması için çalışmalar var.

4.6.6. Afet yönetim çalışmaları;

a) Afet öncesi afete hazırlık çalışması

b) Afet sonrası yürütülen kurtarma, acil yardım ve yeniden yapılanma aşaması olarak temelde 2’ye ayrılır. Size göre bu aşamaların hangisi daha önemlidir?

Katılımcılara bu bölümde afet yönetim çalışmalarından hangisinin diğerine göre daha önemli olduğu sorusu yöneltilmiştir. Katılımcılar tecrübelerine dayanarak bilgi aktarımında bulunmuşlardır. Yöneltilen soru neticesinde verilen cevaplar doğrultusunda elde edilen bulgular aşağıda paylaşılmıştır:

- Kurumlar tarafından afet meydana gelmeden önce yapılan hazırlık aşamaları, afet sonrası yürütülen kurtarma, acil yardım ve yeniden yapılanma aşamalarından daha önemli olarak algılanmaktadır.

Araştırmaya katılan katılımcıların soruya verdikleri yanıtlarına bakıldığında sekiz katılımcıdan altısı afet meydana gelmeden önce yapılan çalışmaların daha önemli olduğu bilgisini paylaşmışlardır. Afet öncesi tedbirler, alınan önlemler afet yönetimi için çok önemli olduğu yüksek katılım oranı ile anlaşılmaktadır. Katılımcılarının verdikleri yanıtlar sonucunda ortaya çıkan bulgular aşağıda paylaşılmıştır:

- Afet meydana gelmeden önce bir risk analizi yapılması gerekir. Nasıl ki iş sağlığı ve güvenliğinde iş kazası meydana gelmeden önce bir takım tedbirler alınıyorsa afetle mücadele ederken de afet meydana gelmeden evvel bir takım tedbirler alınması önemlidir.

- Hazırlık aşaması çok önemlidir. Zaten ikinci şıkta ulaşıyoruz olaya. Olayın tamamı yarım saat bilemediniz bir saat sürmektedir. Jeolojik anlamda fiziksel olarak ortam müsait ise ekipler hızlı bir şekilde intikal etmektedir. Hazırlık aşaması önemlidir. Tatbikatlar yapılarak ve eğitimler verilerek herkesin belleğine bilinçaltına yerleştirmek gerekiyor. Eğitimle bilinçaltına bilgiler yerleştiği zaman afet öncesinde herkes ne yapacağını bilecektir.

- Afete hazırlık bana göre çok çok önemli. yani eğer siz bir olaya vakıfsanız o olayı nasıl çözeceğinizi, en kısa zamanda o arama kurtarma faaliyetlerini en doğru şekilde nasıl yapacaksanız onu bir şekilde afet öncesi o hazırlıkları malzemesiyle ekipmanıyla hepsini çözmeniz neyin nerede olduğunu bilmek afete müdahalede çok çok etkilidir. Hazırlık çok önemli.

- Afetin öncesi ve sonrası olmak kaydıyla ikiye ayrıldığını söyledik. Öncelikle afetin ne tür bir tehlike veya risk oluşturacağını saptamak gerekecektir.

Özetle yapılan açıklamalar neticesinde afet öncesi yapılan hazırlık çalışmaları afet meydana gelmeden önce yapılan önleme çalışmalarını kapsadığı için insanların can ve mal kayıplarını azaltacaktır. Sistemli çalışılan hazırlık çalışmaları afet sonrası mücadeleyi de kolaylaştıracak, mücadelenin hızlı ve etkin olmasına katkıda bulunacaktır. Örneğin, çığ tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgelerde eğimli yerler ağaçlandırılmalı, perdelemeler yapılmalı, kış sporları bu bölgelerde yapılmamalı ve yerleşim yerleri bu bölgelerden uzak olan yerlerde olmalıdır. Bu çalışmalar yapıldığı zaman çığ afeti meydana geldiğinde mücadele oldukça hızlı ve etkin yürütülecektir.

4.6.7. Kamu yönetiminde subsidiarite yani hizmette yerellik ilkesince