• Sonuç bulunamadı

KurumsallaĢma ve ĠletiĢim Faaliyetleri

B) Performans Bilgileri

2) KurumsallaĢma ve ĠletiĢim Faaliyetleri

Yeni bir yapılanmanın parçası Ġpekyolu Kalkınma Ajansı TRC1 Bölgesi‟nde tanınırlığını arttırmak ve faaliyetlerini aktarabilmek için basınla kuvvetli iliĢkiler kurmuĢtur. Yazılı ve görsel basında Ajansımız ve faaliyetlerimize dair haberler yer almıĢtır. Bu haberler bir kısmı Ģöyle sıralanmaktadır.

Tablo 19: Yazılı Basında Ġpekyolu Kalkınma Ajansı

Haber Yayıncı kuruluĢ Tarih

Ajanslar, 600 milyon lirayla destek verecek Dünya 31.01.2011

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı‟na yapılan 91 proje kabul Edildi.

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı Toplantısı Yapıldı DoğuĢ 16.03.2011

ġehitkamil‟den Örnek Proje GüneĢ 23.03.2011

“Doğal Hayat Doğal Enerji” proje sözleĢmesi Ġmzalandı

Sabah 23.03.2011

Fadıloğlu imzayı çevre için attı OluĢum 23.03.2011

ġehitkamil Belediyesi‟nden örnek proje Zafer 23.03.2011

Ajans‟ın yürüttüğü faaliyetlerden TRC1 Bölgesi halkının ve kamuoyunun haberdar olması amacıyla Ajans faaliyetleri, yönetim kurulu ve kalkınma kurulu toplantıları fotoğraf ve görseller eklenerek haber haline getirilmiĢ ve internet sitesinde (www.ika.org.tr) adresinde düzenli olarak yayınlanmıĢtır.

Tablo 20: Elektronik Basında Ġpekyolu Kalkınma Ajansı

Haber baĢlığı Internet sitesi Tarih

Gazikent Üniversitesi ve Ġpekyolu Kalkınma Ajansı'ndan iĢbirliği

www.nevsehirmedya.com 13.06.2011

Ġskoçya'dan gelen heyet, Kilis Yatırım Destek Ofisi'ni ziyaret etti

www.haberciniz.biz 26.05.2011

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplandı www.haberfx.net 25.05.2011 Ġpekyolu Kalkınma Ajansı Bilgilendirme Toplantısı www.haberx.com 17.05.2011 Ġpekyolu Kalkınma Ajansı‟na destek baĢvuruları baĢladı www.haberx.com 11.05.2011 Türk Telekom'un çocuklar için özel çalıĢması nihayet

sahne aldı

www.internethaber.com 09.05.2011

Enerji Piyasası GTO‟da masaya yatırıldı www.guncelgazete.com 06.05.2011

Anadolu Yörex'te www.kanalvip.com.tr 27.04.2011

Cam iĢlemeciliği projesi kabul edildi www.gaziantephaberler.com 27.04.2011 Gaziantep‟in verimlilik Ģampiyonları www.guncelgazete.com 20.04.2011 Kadın STK'lara proje eğitimi verildi www.haberciniz.biz 15.04.2011

Beklenen Zeugma projesi imzalandı www.haberalemi.net 05.04.2011

Kalkınma Kurulu Toplantısı Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde gerçekleĢtirildi

www.haberciniz.biz 30.03.2011

Fuara Gaziantep damgası www.gaziantephaberler.com 23.03.2011

GTO, yöresel el sanatlarını canlandıracak www.haberfx.net 28.03.2011 Yörex 2.Yöresel Ürünler Fuarı koordinasyon toplantısı

yapıldı

www.haberx.com 23.03.2011

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı'nda 91 proje baĢarılı bulundu www.haberciniz.biz 23.03.2011 Mesire alanı için güneĢten enerji üretilecek www.haberler.com 22.03.2011

Kilis‟te DıĢ Ticaret Eğitimi www.haber3.com 21.03.2011

Adıyaman‟da Ġhracat konulu seminer www.haber3.com 17.03.2011

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı Toplantısı yapıldı www.haberciniz.biz 15.03.2011 ĠKA ve MPM ortak çalıĢmalar yapacak www.guncelgazete.com 12.03.2011

Yeni bir açılıma ihtiyaç var www.guncelgazete.com 03.03.2011

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı, 2. STK ile toplantısını düzenledi

www.dikkathaber.com 03.03.2011

b) Tanıtım ve KurumsallaĢma Faaliyetleri

TRC1 Bölgesi ve Ġpekyolu Kalkınma Ajansı‟nın tanıtım faaliyetlerinde kullanılmak üzere bölgemizin kültürel, endüstriyel, eğitimsel, tarımsal yönlerinin vurgulandığı 7-9 dakika süreli ve aynı prodüksiyonun 3-4 dakikalık kısa versiyonu içeren toplan 2 adet tanıtım filmi çekilmiĢtir.

TRC1 Bölgesinin tanıtımı için Türk Telekom ile iĢbirliği yapmak üzere görüĢmeler yapılmıĢtır.

Yapılan görüĢmeler sonunda ulusal (Süpercan) ve uluslar arası karakterlerin (Marvel, Spiderman, Hulk, Ironman vs.) Türkiye lansmanlarının Gaziantep‟te yapılması Ģifahen kararlaĢtırılmıĢtır.

Ayrıca bu karakterlerin yer aldığı bazı oyun ve filmlerin çekimlerin de bölgemizde çekilerek bölgemizin tanıtımı uluslararası düzeyde yapılacaktır.

Stratejik ĠletiĢim ve Tanıtım Belgesi:

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı‟nın görev alanının geniĢliği ve görevlerinin çok sayıda paydaĢla iliĢkili olması, yasal yetki ve sorumlulukların belirlenmesini ve bu geniĢ alanda faaliyette bulunan tüm kesimlerle etkili ve sürdürülebilir bir iletiĢim sürecini zorunlu kılmıĢtır.

DeğiĢen ve geliĢen yönetim anlayıĢının en önemli unsurlarından biri olan katılımcılık, faaliyet ve hizmetlerin ilgili tüm kesimlerle koordineli olarak geliĢtirilmesini ve sürdürülebilir kılınmasını öngörmektedir. Ġpekyolu Kalkınma Ajansı yürüttüğü faaliyetlerden doğrudan veya dolaylı, olumlu ya da olumsuz yönde etkilenen veya kurumu etkileyen kiĢi, grup veya kurumları paydaĢ olarak tanımlamaktadır. Bu

kapsamda, Stratejik ĠletiĢim ve Tanıtım Belgesi, bölgesel kalkınma amaçları doğrultusunda katılımcı bir yaklaĢım esas alınarak paydaĢlar tarafından tanımlanan ve ihtiyaç olarak belirtilen problemlerin çözümüne yönelik olarak kalkınma kurulu ve ilgili paydaĢların önerileri doğrultusunda Gaziantep Yatırım Destek Ofisi tarafından hazırlanmıĢtır.

Tanıtım faaliyetleri kapsamında Ajans ismi ve logosunu içeren görseller hazırlanmıĢtır. Kalem, evrak dosyası, tanıtım broĢürü, yaka kartı, not defteri hazırlanan görseller arasında yer almaktadır. Tanıtım materyalleri kalkınma kurulu, tanıtım toplantıları, proje eğitimleri ve komisyonlar sırasında kurum, kuruluĢ temsilcilerine dağıtılmıĢtır.

c) Raporlama Faaliyetleri

ÇalıĢma programı, bütçe, harcama programı hazırlama faaliyetleri gerçekleĢtirilmektedir. 2011 yılı çalıĢma programı ile Ocak-Mart ve Nisan-Haziran dönemlerine ait 3‟er aylık 2 harcama programı hazırlanmıĢtır. Ajansımız 2010 yılı faaliyet raporu hazırlanmıĢtır. Gerekli düzenleme

ve düzeltme çalıĢmalarından sonra 2010 yılı faaliyet raporumuz ajans web sitesinde yayınlanacaktır.

Ajansımıza ait diğer raporlama faaliyetleri yine düzenli Ģekilde gerçekleĢtirilmiĢtir. Her hafta birimlerden gelen raporlar doğrultusunda ajans haftalık faaliyet raporu hazırlanmıĢ ve DPT‟ye gönderilmiĢtir.

d) Ajans Personeline Yönelik Eğitim Faaliyetleri

Ajans personelinin altyapısının farklılık göstermesi, farklı disiplinlerden geliyor olması hizmetlerin yürütülmesinde aksaklıklara neden olabilmektedir. Ajans bünyesinde gerçekleĢtirilecek olan hizmetlerin verimli ve etkin olması için ajans personelinin gerekli eğitimleri alarak mesleki bilgi birikimi ve becerilerini artırmaya yönelik hizmet içi eğitim programı yürütülmektedir. Eğitimler ile uzman personelin kiĢisel kapasite geliĢimi, ajans kurumsal kapasitesinin de artmasına sebep olacaktır. Kalkınma Ajansları personelinin ihtiyacı halinde çeĢitli konularda eğitim programlarına tabi tutulması Kalkınma Ajansları Personel Yönetmeliği‟nin 19. Maddesinde belirtilmiĢtir. Ġlgili mevzuata dayanarak personele ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen konularda eğitim verilmesi düĢünülmektedir. Ġhtiyaç duyulan konuların yanı sıra, personelin mesleki becerilerini geliĢtirici eğitimler de planlanmaktadır. Bahsedilen eğitimler, belirlenen konuda uzmanlaĢmıĢ Ajans personeli tarafından verilebileceği gibi, yerel, bölgesel ve ulusal kurum ve kuruluĢlardan yardım alınarak da temin edilebilecektir. Bu kapsamda, baĢta DPT olmak üzere, Ulusal Ajans, Merkezi Finans ve Ġhale Birimi, BaĢbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, KOSGEB, TĠKA, ABĠGEM, GAP ve Kalkınma Bankası gibi kuruluĢlardan destek alınması ve bu kurum, kuruluĢlarla iĢbirliği yapılması planlanmaktadır.

Tablo 21: Ajans Personeline Verilen Eğitimler

EĞĠTĠM ADI TARĠHĠ EĞĠTĠMĠ VEREN

Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı 10.03.2011

Zeliha ÜNALDI

Kadın ve Kadın Sivil Toplum KuruluĢlarının Güçlendirilmesi Projesi Gruplarla ÇalıĢma Teknikleri ve Moderasyon 04.04.2011 Kayhan YILDIRIM ĠletiĢim ve Etkili Sunu Teknikleri 05.04.2011 Kayhan YILDIRIM

ÇatıĢma Yönetimi ve Problem Çözme

Teknikleri 06-07.04.2011 Kayhan YILDIRIM

Finansçı olmayanlar için Finans 18.04.2011 Ġlker AKKAN ABĠGEM

Yatırım Destekleri ve Mevzuatı 21.04.2011 Bülent BALYEMEZ ABĠGEM

ĠĢ Planı ve Bütçeleme 03-04.05.2011 Dilek ZEYBEK

ABĠGEM

Proje Döngüsü Yönetimi 10-12.05.2011

Faruk Cengiz TEKĠNDAĞ ĠĢ ve Ürün GeliĢtirme Müdürü Kalkınma Bankası

ĠĢletme Tanı ÇalıĢması 24.05.2011 Tamer AĞAR

ABĠGEM

Eğitim Konuları ve Hedeflenen Amaçlar

Personele verilen eğitimler 07-11 ġubat 2011 tarihinde DPT tarafından Ankara Kalkınma Ajansı‟nın evsahipliğinde düzenlenen Kalkınma Ajansları Modül-1 Eğitimi‟ne 9 uzman ve 1 destek personeli katılım sağlamıĢtır. Modül-1 dıĢındaki diğer eğitim konuları ve hedeflenen amaçlar aĢağıda bildirilmiĢtir:

a) Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı Eğitimi: Ajans personelinin kadınların sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi, toplumsal yaĢamda kadın erkek eĢitliğinin sağlanması, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma amaçlarına ulaĢılabilmesi için kadınların istihdamının sağlanması ve eĢit iĢe eĢit ücret sağlanması ile ilgili bilgi ve hassasiyetlerinin geliĢtirilmesi, ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalara dair bilgilendirmeler yapılmıĢtır.

b) Gruplarla ÇalıĢma Teknikleri ve Moderasyon: Ajans uzmanlarının grup toplantılarında ve değiĢik organizasyonlarda çalıĢma gruplarını etkin bir Ģekilde yönetebilmeleri, kısıtlı zamanı daha verimli kullanabilmeleri amacıyla gruplarla çalıĢma teknikleri ve Moderasyon eğitimi gerçekleĢmiĢtir.

c) ĠletiĢim ve Etkili Sunu Teknikleri: GörüĢme, sunuĢ ya da eğitimi hazırlama ve sunma konusunda, ajans personelinin ihtiyaç duydukları temel bilgiler uygulamalı olarak uzmanlara aktarılmıĢtır.

d) ÇatıĢma Yönetimi, Problem Çözme Teknikleri: ÇalıĢma ortamında karĢılaĢılan çatıĢmalarla nasıl baĢ edilebileceği ve olumlu sonuçlar çıkarılabileceği aktarılmıĢtır.

ÇalıĢma ortamlarında çatıĢmanın kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareket edilerek, çatıĢma çeĢitleri, bireysel çatıĢma ve çözüm stilleri görülecek, çatıĢmayı erken safhada önlemenin ve olumlu sonuçlandırmanın yöntemleri uygulamalarla anlatılmıĢtır.

e) Finansçı olmayanlar için Finans: Bu eğitimin temel amacı, finans teknikleri ve maliyet analizinin yapısı, iĢleyiĢi hakkında katılımcılara bilgi vermek, bu analiz ve tekniklerin pratik hayatta kullanımına iliĢkin uygulamalı örnekler vermek suretiyle geniĢ bir bakıĢ açısı oluĢturmaktır. ĠĢletmenin karlılığını artırmak için finans bölümü ile birlikte alınacak önlemler, uygulanması gereken teknik analiz ve sorgulamalar eğitim sürecinde değinilen konular olmuĢtur.

f) Yatırım Destekleri ve Mevzuatı: Kamunun verdiği yatırım teĢviklerinin, tüm sektörlere sağlanan desteklerin ve uygulama mevzuatının ajans personeline aktarılması hedeflenmiĢtir. Bunun sonucunda yatırım destek ofisleri aracılığıyla bölgeye yatırım yapan ilgili kurum ve kuruluĢların sağlıklı bir Ģekilde kamu desteklerinden haberdar olması sağlanacaktır. Eğitim sürecinde; yatırım teĢvik uygulamaları, Avrupa Birliği teĢvikleri, yeni Ar-Ge Kanunu ve diğer devlet teĢvikleri üzerinde durulan temel konular olmuĢtur.

g) ĠĢ Planı ve Bütçeleme: ĠĢletmelerin faaliyeti sırasında ortaya çıkacak her türlü fon giriĢ ve çıkıĢları önceden bir programa bağlanmalıdır. Böylece amaçlar ve geleceğe yönelik hedefler, nicel hale dönüĢtürülebilecek, faaliyetlerin değerlenmesinde, kontrolünde kullanılacak standartların belirlenmesi sağlanacak, ekonomik hayatta karĢılaĢılabilecek problemlerin önceden görülmesi mümkün kılınacak, iĢletmede çeĢitli bölümler arasında koordinasyon sağlanmasına yardımcı olunacak, iĢletme amaç ve stratejilerinin anlaĢılmasında ve faaliyetlerin yürütülmesinde yol gösterici bir plan elde edilerek kaynakların daha etkin kullanılmasının yol ve yöntemleri öğretilmiĢ olacaktır. Bu eğitim kapsamında nakit giriĢ ve çıkıĢlarının hem tutar hem de zaman açısından uyumlaĢtırılması ile optimal likiditenin oluĢturulması konuları ajans uzmanlarına anlatılmıĢtır.

h) Proje Döngüsü Yönetimi: Mali destek programlarını daha iyi yürütmek, ulusal ve uluslararası birçok fon kaynağından bölge ölçeğinde en üst düzeyde fayda sağlamak ve nitelikli projeler sunulabilmesine katkıda bulunmak için kritik öneme sahip olan proje hazırlama kapasitesinin geliĢtirilmesine adına Ajans uzmanlarına yönelik olarak “Proje Döngüsü Yönetimi” eğitimi gerçekleĢmiĢtir.

i) ĠĢletme Tanı ÇalıĢması: Bu eğitim kapsamında bir bölgeye, iĢletmeye veya üreticiye yönelik olarak mevcut durum analizi gerçekleĢtirilirken izlenecek yöntemler ajans uzmanlarına aktarılmıĢtır.

KALKINMA KURULU VE YÖNETĠM KURULU TOPLANTI ORGANĠZASYONLARI Ġpekyolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu

Kalkınma Kurulu, Ġpekyolu Kalkınma Ajansı‟nın danıĢma organıdır. Kalkınma Kurulu 22 Kasım 2008 tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazete‟de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuĢ olup üyeleri aynı kararın eki olan liste ile belirlenmiĢtir.

Kalkınma Kurulu üyeliklerinin güncelleĢtirilmesi ve kurulun daha etkin ve katılımcı hale getirilmesi için çalıĢmalar yapılmıĢtır. Katılım sağlamayan üyelere ulaĢılarak katılımları istenmiĢ, Kalkınma Kurulu toplantılarına 3 kez katılmayan ve ulaĢılamayan üyelerin ise yedek listedeki kurum temsilcileriyle değiĢtirilmesi için DPT‟ye resmi yazı gönderilmiĢtir.

TRC1 Düzey-2 Bölgesi Ġpekyolu Kalkınma Ajansı 2011 yılı 1. Olağan Kalkınma Kurulu, Kurul BaĢkanı Sayın Prof.Dr. M.Yavuz COġKUN baĢkanlığında 52 kurul üyesinin katılımıyla 29 Mart 2011 Salı günü Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu‟nda toplanmıĢtır.

Kalkınma Kurulu BaĢkanı Prof.Dr. M.Yavuz COġKUN ve Ġpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan birer konuĢma yapmıĢlardır. Daha sonra, Devlet Planlama TeĢkilatı Bölgesel GeliĢme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Bölgesel Rekabet Edebilirlik Dairesi BaĢkanı Serkan VALANDOVA “Kalkınma Ajanslarının Yerelde ve Merkezde Rolleri ve Faaliyetleri” baĢlıklı; Türkiye Ekonomi Politikaları AraĢtırma Vakfı Ekonomi Politikaları Analisti Esen ÇAĞLAR “Kalkınma Politikalarında Yeni YaklaĢımlar: ÇeĢitlenme ve Sofistikasyon” baĢlıklı sunumlarını gerçekleĢtirmiĢlerdir.

Kalkınma Kurulu BaĢkanı Sayın Prof. Dr. M. Yavuz COġKUN tarafından katılımcıların soru, görüĢ ve önerileri alınmıĢtır. Kurul görüĢmeleri ve karara bağlanan konuların, BaĢkanlık Divan‟ınca, Kurula bildirilmesinin ardından tutanaklar, BaĢkan ve Katip Üyelerce imzalanarak Kalkınma Kurulu toplantısı sona ermiĢtir.

Yönetim Kurulu

Ġpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis Valileri, Belediye BaĢkanları, Ġl Genel Meclis BaĢkanları, Gaziantep Sanayi Odası BaĢkanı ile Adıyaman ve Kilis Sanayi ve Ticaret Odası BaĢkanlarından oluĢmaktadır.

Ajansımızın Yönetim Kurulu BaĢkanlığı görevini Adıyaman Valisi Sayın Ramazan SODAN üstlenmiĢtir. Kalkınma Ajansı ÇalıĢma Yönetmeliği‟ne göre, Yönetim Kurulu‟nun Ajans merkezinin bulunduğu il dıĢındaki bölge illerinin her birinde; üç ilden oluĢan bölgeler için yılda en az üç defa toplanması gerekmektedir. Buna göre Yönetim Kurulu, 2011 yarı yılında Gaziantep ilinde 4, Adıyaman ve Kilis illerinde 1‟er kez olmak üzere toplantılarını gerçekleĢtirmiĢ, söz konusu toplantılara dair kurul üyeleri bilgilendirme faaliyetleri ve karar tutanakları raporlama faaliyetleri Genel Sekreterlik tarafından gerçekleĢtirilmiĢtir.

Benzer Belgeler