• Sonuç bulunamadı

2.2. ARAġTIRMA BULGULARI VE ANALĠZĠ

2.2.1. Konya Merkez Ġlçe Belediyeleri'nin Kurumsal Web Sitelerinin Ġncelenmesine

2.2.1.2. Kurumsal Web Sitelerinde Tanıma ve Tanıtma Faaliyetlerine ĠliĢkin

2.2.1.2.1. Kurumsal Web Sitelerinde Halkın Ġstek ve Beklentilerin

belediyeler tarafından yapılan faaliyetlerin halka duyurulmasında kullanılan araç ve yöntemler ise tanıtma çalıĢmaları olarak analizin ikinci adımını oluĢturmaktadır. Analizin üçüncü adımında ise belediyelerin kurumsal web sayfalarında hem tanıma hem de tanıtmayı içeren ortak uygulamalar yer almaktadır.

2.2.1.2.1. Kurumsal Web Sitelerinde Halkın Ġstek ve Beklentilerini Tanımaya Yönelik Bulgular

AraĢtırmada incelenen Meram, Karatay ve Selçuklu Belediyeleri'nin kurumsal web sayfalarında yer alan tanımaya yönelik halkla iliĢkiler faaliyetleri Tablo 7'de belirtilmiĢtir. Belediyelerin web sayfalarında yer alan tanımaya yönelik uygulamalar sayesinde halkın istek ve beklentileri öğrenilebilir, belediyelerin bu doğrultuda çalıĢmalarına yön vermesi vatandaĢların ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin üretilmesinde etkili olabilir. Tablo 7'de bulunan veriler maddeler halinde yorumlanmıĢtır.

Tablo-7: Belediyelerin Kurumsal Web Sitelerinin Tanımaya Yönelik Çalışmalarının Halkla İlişkiler Açısından Analizi

TANIMA MERAM BELEDĠYESĠ KARATAY BELEDĠYESĠ SELÇUKLU BELEDĠYESĠ Telefon+Fax+E-Mail Var Var Var Ġstek ve ġikâyet Hattı Var (4443042) Yok Var(4449919)

Anket Yok Yok Yok

Bilgi edinme Var Var Var

BaĢkana Mesaj Var Var Var

SMS-WAP Yok SMS Yok

Ziyaretçi Defteri Yok Yok Yok WhatsApp Uygulaması Yok Var Yok

Telefon, Fax, E-Mail

Belediyelerin web sitelerinin hepsinde gerekli telefon, fax ve e-mail bilgilerinin mevcut olduğu görülmüĢtür. Karatay Belediyesi'nde bu bilgilere

“ĠletiĢim” baĢlığı ve ana sayfasının alt kısmında yer verilirken, Meram Belediyesi'nde bu bilgiler “ĠletiĢim” baĢlığı altında yer almaktadır. Selçuklu Belediyesi'nde ise gerekli iletiĢim bilgilerine “Kurumsal” baĢlığı altında “Bize UlaĢın” bölümünde yer verildiği görülmüĢtür. Belediyelerin hepsinin gerekli iletiĢim bilgilerini sunmada yeterli olduğu, halkın istek, görüĢ, öneri ve Ģikâyetlerini belirlemede bu iletiĢim numara ve maillerden yararlanabileceği söylenebilir.

İstek ve Şikâyet Hattı

Ġstek ve Ģikâyet hattı, belediyelerin sadece ikisinde mevcuttur. Meram Belediyesi'nde 444 0 042 numaralı telefondan istek, Ģikâyet veya öneriler iletilebilirken, Selçuklu Belediyesi'nde bu numara “Halkla iliĢkiler” baĢlığı altında verilmiĢtir. Bu baĢlık altında verilen iletiĢim hattı 444 99 19 no'lu numara ile sağlanmaktadır. Meram ve Selçuklu Belediyeleri'nin ana sayfalarında yer alan bu numaralar, Karatay Belediyesi'nde mevcut değildir. Halkın istek, görüĢ, öneri ve Ģikâyetlerinin öğrenilmesi açısından belediyeler bu numaraları etkin bir Ģekilde kullanabilir. Karatay Belediyesi Ġstek ve ġikâyet Hattı dıĢında kullandığı SMS ve WhatsApp uygulamasıyla bu iĢlevi gerçekleĢtirmeye çalıĢmaktadır. Fakat Karatay Belediyesi'nde Ġstek ve ġikâyet Hattının bulunmaması halkla iliĢkilerin tanıma iĢlevi açısından bir eksiklik olarak kabul edilebilir.

Anket

Yapılan analiz sonucunda üç belediyenin de kurumsal web sitesinde, halkın bazı konulardaki görüĢlerini ölçmeye yarayan bir anket mekanizmasının olmadığı görülmüĢtür. Belediyelerin kurumsal web sayfaları üzerinden gerçekleĢtirebileceği anketler sayesinde halkın istek, öneri ve Ģikâyetlerinin alınması sağlanabilir veya her hangi bir konudaki görüĢü bu sayede belirlenebilir.

Bilgi Edinme

Belediyelerin hepsinde vatandaĢların istek ve Ģikâyetlerini aktarabilecekleri veya her hangi bir konuda bilgi edinebilecekleri bilgi edinme bölümlerinin olduğu görülmektedir. Meram Belediyesi'nde bilgi edinme “Hızlı EriĢim” bölümünde yer alan “E-devlet” butonuyla “https://www.turkiye.gov.tr/meram-belediyesi” adresine

yönlendirilerek gerçekleĢtirilmektedir. Bunun dıĢında ayrıca bir “Bilgi Edinme” baĢlığı altında bölüm bulunmamaktadır. Bu baĢlığın olmayıĢı bilgi edinme hakkını kullanacak olan vatandaĢın sitede bir takım zorluklarla karĢılaĢabilmesine neden olabilir. Selçuklu Belediyesi ise “Halkla ĠliĢkiler” baĢlığı altında “Bilgi Edinme” bölümüne yer vermiĢ, bu bölümde ilgili kanun ve yönetmeliklere yer verilerek e-bilgi edinme formuna yer verilmiĢtir. Bilgi edinme baĢvurusu bu form doldurularak gerçekleĢmektedir. Karatay Belediyesi'nde ise bilgi edinme bölümüne ana sayfada yer verilen “Bilgi Edinme Hakkı” baĢlığından ulaĢılmaktadır. Bu linke tıklandığında doğrudan “Bilgi Edinme Formu” açılmakta ve baĢvurular bu form üzerinden gerçekleĢtirilmektedir.

Başkana Mesaj

Belediyelerin hepsinde doğrudan baĢkana mesaj bölümünün olduğu görülmüĢtür. Belediyelerin hepsinde baĢkana doğrudan mesaj gönderiminde bazı bilgiler istenmektedir bunlardan ad, soyad, e-posta, telefon ve adres hepsinde ortak istenilen bilgilerken Selçuklu Belediyesi'nde bu bilgilere ek olarak T.C Kimlik No zorunlu bilgiler arasında yer almaktadır. BaĢkana mesaj sayfasında gönderilen yazılı içeriğe ek olarak üç belediyenin de mesaja resim yükleme özelliği bulunmaktadır. Bu bölüme Meram ve Karatay Belediyeleri'nde doğrudan ana sayfa üzerinden ulaĢılabilirken, Selçuklu Belediyesi'nde “Kurumsal→BaĢkan→BaĢkana Mesaj” bölümlerinden ulaĢılabilmektedir.

SMS-WAP

SMS-WAP iletiĢim teknolojilerinden sadece Karatay Belediyesi'nde yararlanıldığı görülmektedir. Diğer iki belediyede böyle bir uygulama mevcut değildir. Ġnteraktif SMS olarak adlandırılan bu uygulamada eriĢim numarası “+90 532 323 40 30” sitenin ana sayfasının altında yer alırken, iletiĢim kısmında bulunan “Çift Yönlü SMS” uygulaması ise çalıĢmamaktadır. SMS uygulamasından diğer belediyelerde yararlanılmaması Karatay Belediyesi'ne göre bir eksiklik olarak değerlendirilebilir. Bu uygulamadan etkin bir biçimde yararlanılması belediyelerin halkla iliĢkilerde tanıma faaliyetlerine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

Ziyaretçi Defteri

Üç belediyenin web sitelerinin hiç birinde ziyaretçi defteri uygulaması olmadığı görülmüĢtür. Bu uygulamayla kurumsal web sayfalarında ayrılan bölümlere halkın yorum ve görüĢlerini belirtebilmesi sağlanabilir ve bu sayede halkın katılımı gerçekleĢebilir. Belediye, siteyi ziyaret eden kullanıcıların görüĢleri sayesinde bir takım çalıĢmalarına yön verebilir.

WhatsApp Uygulaması

WhatsApp uygulaması ise halkla iliĢkilerde önemli bir tanıma ve tanıtma aracı olarak kullanılabilir. Belediyeler bu uygulama aracılığıyla halkın görüĢ, istek, Ģikâyet ve önerilerini öğrenebilir. Ġlk elden ve etkileĢimli olarak kullanılabilecek bu uygulama belediyelere birçok fayda sağlayabilir. Bu mobil uygulamayı kullanan tek belediye ise Karatay Belediyesi'dir. Karatay Belediyesi kurumsal web sitesinde tek telefon numarası üzerinden SMS ve WhatsApp uygulaması gerçekleĢtirilmektedir. Mobil telefon teknolojilerinin geliĢmesiyle birlikte akıllı telefonlarda kullanılan bu uygulamadan belediyeler etkin bir Ģekilde yararlanabilir.

2.2.1.2.2. Kurumsal Web Sitelerinde Tanıtıma ĠliĢkin Elde Edilen Bulgular