• Sonuç bulunamadı

KURUM VE KURULUŞLARIN GÖRÜŞLERİ:

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 49-73)

KOMİSYON RAPORLARI

KURUM VE KURULUŞLARIN GÖRÜŞLERİ:

- İlgi(a) yazı ekinde gönderilen kurum ve kuruluş görüşlerinden;

- İlgi(b) Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün yazısında; “Sultangazi Belediye Başkanlığı’nın 26.09.2012 tarih ve 2125-381896/8020 sayılı yazısı ve eki 06.09.2012 tarih, 461 sayılı İlçe Meclis Kararı ile Sultangazi İlçesi, Cumhuriyet ve 50. Yıl Mahallelerinde yer alan Yeniden Düzenlenecek Alanın (YDA)

17780, 14080, 14081, 14082, 14083, 14084 parseller dışında kalan kısmında Uygulama İmar Planının yapma yaptırma hususunda 5216 sayılı yasa kapsamında Müdürlüğümüze yetki devri yapılması ile ilgili alınan Meclis Kararı gereği için tarafımıza iletilmiştir.

Çalışmalar bu kapsamda devam ederken İlçe Belediyesi ile Müdürlüğümüz arasında yapılan görüşmelerde yapılacak çalışmalar ile elde edilecek plan ile, İlçenin vizyonuna katkıda bulunacak yeni bir çekim merkezi oluşturulması, alan ve yakın çevresinde yaşayanların, sosyal ve ekonomik imkanlarının geliştirilmesi, söz konusu alan ve çevresinde eksikliği hissedilen kentsel donatı alanları ve ekonomik faaliyet alanlarının sağlanması, bu yapılırken alanda mülkiyeti bulunan maliklerin mülklerinin kamu kaynakları ile kamulaştırılarak tescilden düşülmesi yerine alan içinde transfer edilerek korunması, erişilebilirliğin arttırılıp, altyapının ve ana ulaşım akslarının ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenmesi ve yenilerinin önerilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Ayrıca yapılacak çalışmalarda uygulama kolaylığı açısından yeni belirlenen sınır içinde kalan alanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Rezerv Alan” ilan edilmesi hususlarında fikir birliğine varılmıştır.

Yeniden belirlenen bu alanın Planlama sınırı henüz netleşmemiş olup, sınırın kesinleşmesinden sonra alanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği Rezerv Yapı Alanı İlanı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmesi gerekmektedir.

Sultangazi İlçesi, Cebeci Mahallesi, 6756 ada, 5 parselde, Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesi düşünülen alan içinde kalmakta olup parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan Tadilatı teklifinin alana ilişkin çalışmalar tamamlandıktan sonra değerlendirilmesi yapılabileceği” belirtilmektedir.

- İlgi(c) Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün yazısı ve eki 01.10.2014 gün, UP2014-32/16 sayılı UTK kararında: Sultangazi İlçesi, Cebeci Mahallesi, 6756 ada, 5 parselin "Kamu Hizmet Alanı"na alınmasına ilişkin 1/5000 ölçekli plan değişikliği teklifi;

 Mer'i plandaki imar yollarına ve "Sultangazi Atatürk Bulvarı Ordu Cad. ile M Cad. Arası Yol Kavşak Uygulama Projesi"ne gerekli terklerin yapılması,

 Yoldan çekme mesafeleri yol rezerv alanları olarak öngörüldüğünden, teklife konu parselin cephe aldığı 15.00 m'lik yoldan min. 5 m, 24.00 m'lik yoldan min. 10 m çekme mesafesinin sağlanması,

 Yürürlükteki İstanbul Otopark Yönetmeliği doğrultusunda teklif "Kamu Hizmet Alanı" otopark ihtiyacının teklife konu alan içerisinde karşılanması,

 07.06.2012 tarih ve UP2012-21/25 sayılı Ulaşım Daire Başkanlığı Plan Değişikliği İnceleme Komisyonu Kararı gereği; karayolu ulaşım sistemi bütününde araç ve yaya sirkülasyonu ile güvenliğinin sağlanması amacıyla, güvenli araç görüş mesafesi ile taşıt boyutları ve minimum dönüş yarıçapları göz önüne alınarak, ada kenarlarının kesişimlerinde oluşan köşe noktalarından itibaren teklif alanın cephe aldığı 15 m ve üzeri genişlikteki imar yollarında minimum 5 m, teklif alanın cephe aldığı 15 m genişliğin altındaki imar yollarında ise minimum 3 m çekilerek imar istikametinin bilgi paftasında gösterildiği şekilde kırılması ve gerekli yol terklerinin yapılması,

 Teklife konu alanda müdürlüğümüz çalışmaları kapsamındaki "İstanbul 100.000 Araç Kapasiteli Yeni Araç Park Alanları Etüd Çalışması" kapsamında "SLT-26" kodlu Otopark Alanı planlandığından 6756 ada, 5 parselin min. 2500 m2'lik kısmının "Otopark Alanı" olarak planlanarak; planlanan "Otopark Alanı" İBB'ye devir edilecektir." plan notu eklenmesi koşullarıyla bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun bulunduğu belirtilmektedir.

- İSKİ Genel Müdürlüğünün 01.10.2014 gün, 486352 sayılı yazısında; “Bahse konu parsel meri planda İdari Tesis Alanı ve Belediye Hizmet Alanı fonksiyonlarında kalmaktadır.

Yapılmak istenilen plan tadilatı ile söz konusu parsel Kamu Hizmeti alanı fonksiyonuna alınmak istenmektedir.

İlgi 05.05.2011 tarihli İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönergesinin 10.5 maddesi: "İdare uygulamalarında esas alınan Planlarda, plan bütününde, yürürlükteki Yönetmelikte ve/veya söz konusu planda verilen yoğunluk (yapı, nüfus vb.) değerlerinin yüksek olanını aşan tadilat yapılamaz. Yoğunluk azaltıcı plan tadilatlarına izin verilir." hükmündedir.

Netice olarak; Sultangazi İlçesi, Cebeci Mahallesi, 6756 ada, 5 parselde yapılmak istenilen 1/5000 ölçekli nazım imar plan tadilat taslağı 23.01.2011 tarihnde yürürlüğe giren İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği ve 05.05.2011 tarihli İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönergesi hükümlerine göre başkanlığımızca uygun bulunmuştur.

Söz konusu plan teklifinin onayını müteakip plan paftaları, plan notları ve plan raporunun onaylı bir nüshasının İdaremiz Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.”

denilmekte olup, bahse konu yere ilişkin 6 maddelik altyapı görüşü verilmiştir.

-Kamulaştırma Müdürlüğü’nün 18.09.2014 gün, TN:919508-8447-178224 sayılı yazısında; “adı geçen taşınmaza ait Müdürlüğümüzde herhangi bir işlem dosyası bulunmadığı gibi kamulaştırılması hususunda da alınmış bir Encümen Kararına rastlanılmadığı” belirtilmektedir.

- Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün 18.09.2014 gün ve 1524-178043 sayılı yazısında;

“Sonuç olarak, yukarıda ve rapor örneğinde belirtilen hususların planlama aşamasında göz önüne alınması, söz konusu planlama alanında bulunan mevcut yapıların kullanılacak olması durumunda zemin-tcmel, temel-yapı ve statik yönden incelenip gerekli olduğunda teknik müdahalelerin yapılması, yeni uygulamalar öncesinde yapılması gerekli olan zemin etüt çalışmasında bu bilgilerin de değerlendirilmesi ve buna göre uygulamaya gidilmesi koşuluyla, söz konusu 1/5000 ölçekli plan tadilatı jeolojik bakımdan uygun görülmektedir.” denilmektedir.

DEĞERLENDİRME:

24.01.2011t.t.li 1/5000 ölçekli Sultangazi Nazım İmar Planında, Sultangazi İlçesi, Cebeci Mahallesi, 6756 ada, 5 parselin “Belediye Hizmet Alanı” ve “İdari Tesis Alanından”, “Kamu Hizmet Alanına(TEDAŞ)”

alınmasına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar planı değişikliği teklifi ilgi(a) yazı ile 5216 sayılı yasanın 7b maddesine göre işlem yapılmak üzere tarafımıza iletilmiştir.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifnin 24.01.2011 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli Planın F21C13C rumuzlu paftası üzerine hazırlandığı ve bu pafta incelendiğinde; tasdik sınırı içerisine alınan 6756 ada, 5 sayılı parseldeki “Belediye Hizmet Alanı ile İdari Tesis Alanı” ibarelerinin ve aralarındaki fonksiyon ayırıcı çizginin iptal edilerek yerine “Kamu Hizmet Alanı(TEDAŞ)” ibaresinin yazıldığı ve yapılan değişikliğe ilişkin plan paftasının iç yüzünde;

“1-Plan değişikliği onama sınırı Sultangazi İlçesi, Cebeci Mahallesi, 6756 ada, 5 parseli kapsamaktadır.

2-Plan değişikliği onama sınırı içerisinde kalan alan Kamu Hizmet Alanı (TEDAŞ)’dır.

3-İlgili yönetmeliklere uymak kaydıyla bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun, yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekan bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecek şekilde hazırlanacak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.

4-Açıklanmayan hususlarda mer’i plan hükümleri ve mer’i imar yönetmeliği hükümleri geçerlidir.” şeklinde plan notlarının önerildiği görülmektedir.

Teklife ilişkin; Kamulaştırma Müdürlüğü’nün olumlu, İSKİ Genel Müdürlüğü ile Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğünün şartlı olumlu görüşü bulunmakla birlikte, Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün yazısında; “Teklife konu alanda müdürlüğümüz çalışmaları kapsamındaki "İstanbul 100.000 Araç Kapasiteli Yeni Araç Park Alanları Etüd Çalışması" kapsamında "SLT-26" kodlu Otopark Alanı planlandığından 6756 ada, 5 parselin min. 2500 m2'lik kısmının "Otopark Alanı" olarak planlanarak;

planlanan "Otopark Alanı" İBB'ye devir edilecektir." plan notu eklenmesi koşullarıyla bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun bulunduğu” belirtilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün yazısında ise söz konusu parseli de içine alacak şekilde yeniden belirlenen alanın 6306 sayılı kanun kapsamında Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesi için İlçe Belediyesi ile fikir birliğine varıldığından bahisle “yeniden belirlenen bu alanın Planlama sınırı henüz netleşmemiş olup, sınırın kesinleşmesinden sonra alanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği Rezerv Yapı Alanı İlanı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmesi gerektiği ve 6756 ada, 5 parselin, Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesi düşünülen alan içinde kaldığı dolayısıyla parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan Tadilatı teklifinin alana ilişkin çalışmalar tamamlandıktan sonra değerlendirilmesi gerektiği” belirtilmektedir.

Teklif; meri planda Belediye Hizmet Alanı ile İdari Tesis Alanı olarak ifade edilen donatı alanlarının başka bir donatı alanı olan “Kamu Hizmet Alanına(TEDAŞ)” alınmasına ilişkin olmakla birlikte, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yazısında belirtilen çalışmalar tamamlandıktan sonra nihai kurum görüşlerinin alınarak teklifin değerlendirilmesi gerektiği görülmüştür. " denilerek

Sultangazi İlçesi, Cebeci Mahallesi, 6756 ada, 5 sayılı parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan tadilatı teklifi yazımız ekinde olup; yazımız ve eklerinin yürürlükteki yasa ve yönetmelikler, İlgi (d) Başkanlık onayı ve genelgesi ile 5216 sayılı yasanın 7-b ve 14.maddelerine göre değerlendirilmek ve hakkında karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Sultangazi İlçesi, Cebeci Mahallesi, 6756 ada 5 parsel sayılı yere ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı tadilatı teklifi incelenmiş olup, ilçe belediyesinden görüş alındıktan sonra değerlendirilmek üzere müdürlüğüne iadesi Komisyonumuzca uygun görülmüştür.

Meclisimizin onayına arz olunur.

Hadi DİLER Timur SOYSAL Oktay BİRİNCİ İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör Komisyonu Başkanı

Maliki Ejder BATUR Serhan KURAL M. Sedat ÖZKAN Üye Üye Üye

Cemal ŞERİFOĞLU Esin HACIALİOĞLU Dila Damla ÖNER Üye Üye Üye

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

Rapor No:

228 Tarih:

21.11.2014 Dosya No:

2014/1825 İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

KONUNUN ÖZÜ: Sultangazi İlçesi, 674 ve 992 sayılı parsellere ilişkin 3867,11 Plan İşlem Numaralı 1/1000 ölçekli plan değişikliği teklifi.

KOMİSYON İNCELEMESİ: Planlama Müdürlüğünün 10/ 11 /2014 gün ve 2014-10573 sayılı yazısında;

" İlgi:(a) 23.09.2014 tarih 957-7719 sayılı Sultangazi Belediye Başkanlığı yazısı ve ekleri.

(b) Büyükşehir Belediye Başkanlığının 20.08.2004 gün S/89 sayılı genelgesi ve 20.08.2004 gün S/90 sayılı Başkanlık Onayı.

TALEP:

Sultangazi İlçesi, 674 ve 992 sayılı parsellerin 30.12.2011 tt’li 1/1000 ölçekli Sultangazi U.İ.Planının tadili olan 12.04.2013 tt’li U.İ.Planında Günübirlik Tesis Alanında kalan kısımlarının 16.05.2014 tt’li 1/1000 ölçekli U.İ.Planı Tadilatı ile 12.07.2013 tt’li 1/1000 ölçekli Havza İçi Proje Alanı Uygulama İmar Planına göre düzenlenmesine yönelik hazırlanan 3867,11 Plan İşlem Numaralı 1/1000 ölçekli Plan Değişikliği Teklifi ilgi (a) yazı eki 04.09.2014 tarih 73 sayılı ilçe meclis kararı ile uygun görülerek tarafımıza iletilmiştir.

PLANLARDAKİ DURUM:

Sultangazi İlçesi, 674 ve 992 sayılı parseller 24.01.2011 tt’li 1/5000 ölçekli Sultangazi İlçesi Nazım İmar Planında kalmakta olup, 674 parselin tamamı havza içi proje alanı içinde yapı yasağı uygulanacak alanlarda, 992 parsel kısmen havza içi proje alanı içinde yapı yasağı uygulanacak alanlarda, kısmen yol alanında ve kısmen de karayolları yol kenarı koruma kuşağında kalmaktadır.

Devam eden süreçte 24.01.2011 tt’li 1/5000 ölçekli Sultangazi İlçesi Nazım İmar Planına itirazlar neticesinde oluşan 16.12.2011 tt’li N.İ.Planında söz konusu parsellerin yapı yasağı uygulanacak alanlarda kalan bir kısmın (674 parselin tamamı, 992 parselin bir kısmı) günübirlik alanlar fonksiyonuna ve 13.07.2012 tt’li N.İ. Planı ile de söz konusu parsellerin günübirlik alanlarda kalan alanının bir kısmının karayolları yol kenarı koruma kuşağına alındığı görülmüştür.

1/1000 ölçekte söz konusu parseller iki ayrı bölge planı sınırında kalmakta olup, 30.12.2011 tt’li 1/1000 ölçekli Sultangazi U.İ.Planı ile parsellerin bir kısmında Günübirlik Tesis Alanı fonksiyonu düzenlenirken bu plana yapılan itiraz doğrultusunda onaylanan 12.04.2013 tt’li U.İ.Planı ile de bu fonksiyon kuzey yönünde kısmen büyütülmüştür. Ancak devam eden süreçte onaylanan bir diğer bölge planı olan 12.07.2013 tt’li Sultangazi İlçesi Havza İçi Proje Alanı (HİPA) U.İ.Planı ile 12.04.2013 tt’li plan onama sınırı aşılarak parsellerin bu planda Günübirlik Tesis Alanında kalan kısmı üzerinde kısmen yapı yasağı uygulanacak alan fonksiyonu düzenlenmiştir. 12.07.2013 tt’li plana yapılan itirazlar doğrultusunda onaylanan 16.05.2014 tt’li planda ise yapı yasağı uygulanacak alanın diğer plandaki günübirlik tesis alanı üzerine doğru büyütülmüştür.

İLÇE MECLİS KARARI:

Sultangazi Belediye Başkanlığının 04.09.2014 tarih 73 sayılı ilçe meclis kararında; “Plan ve Proje Müdürlüğünün 25.08.2014 tarih ve 10094524-836 sayılı yazısı ile teklif edilen

uygulama imar planı değişikliği incelenmiş olup, müdürlüğünden geldiği şekilde komisyonumuzca uygun görülmüştür.”şeklinde karara bağlanmıştır.

MEVCUT DURUM:

Hava fotoğrafından; söz konusu parsellerin bir kısmında yapılaşma olduğu büyük bir kısmının boş olduğu görülmektedir.

DEĞERLENDİRME –SONUÇ

Sultangazi İlçesi, 674 ve 992 sayılı parsellerin 30.12.2011 tt’li 1/1000 ölçekli Sultangazi U.İ.Planının tadili olan 12.04.2013 tt’li U.İ.Planında kalan kısımlarının 16.05.2014 tt’li 1/1000 ölçekli U.İ.Planı Tadilatı

ile 12.07.2013 tt’li 1/1000 ölçekli Havza İçi Proje Alanı Uygulama İmar Planına göre düzenlenmesine yönelik hazırlanan 3867,11 Plan İşlem Numaralı 1/1000 ölçekli Plan Değişikliği Teklifi 30.12.2011 tt’li U.İ.Planına itirazlar neticesinde oluşan 12.04.2013 tt’li 1/1000 ölçekli U.İ.Planının F21C13C4B ve F21C13C3A rumuzlu paftaları üzerine hazırlandığı, F21C13C4B ve F21C13C3A rumuzlu teklif plan paftalarında 12.04.2013 tt’li 1/1000 ölçekli U.İ.Planının plan onama sınırının 16.05.2014 tt’li 1/1000 ölçekli U.İ.Planı Tadilatının onama sınırına göre geriye çekilerek yeniden düzenlendiği, 12.04.2013 tt’li U.İ.Planının onama sınırı ile 16.05.2014 tt’li U.İ.Planı onama sınırı arasında kalan günübirlik tesis alanının iptal edildiği,

- “12.04.2013 tt’li Sultangazi Uygulama İmar Planı 674, 992 nolu parsellerde konumlu günübirlik tesis alanının 16.05.2014 tt’li plan tadilatı ve 12.07.2013 tt’li Havza İçi Proje Alanı Uygulama İmar Planına göre düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğidir.

- Açıklanmayan hususlarda meri imar planı şartları ve meri imar yönetmeliği geçerlidir.”şeklinde plan notlarının getirildiği görülmüştür.

Söz konusu plan değişikliği teklif edilen alanda 12.07.2013 ve 16.05.2014 onaylı planlar geçerlilik kazandığından söz konusu alanda meriyeti kalmayan 12.04.2013 onaylı planın ilgili kısmında değişiklik yapılmasına gerek olmadığı, usül yönünden hatalı olduğu tespit edilmiştir. "denilerek.

Sultangazi İlçesi, 674 ve 992 sayılı parsellerin 30.12.2011 tt’li 1/1000 ölçekli Sultangazi U.İ.Planının tadili olan 12.04.2013 tt’li U.İ.Planında Günübirlik Tesis Alanında kalan kısımlarının 16.05.2014 tt’li 1/1000 ölçekli U.İ.Planı Tadilatı ile 12.07.2013 tt’li 1/1000 ölçekli Havza İçi Proje Alanı Uygulama İmar Planına göre düzenlenmesine yönelik hazırlanan 3867,11

Plan İşlem Numaralı 1/1000 ölçekli Plan Değişikliği Teklifi yazımız ekinde olup, yazımız ve

eklerinin yürürlükteki yasa ve yönetmelikler, ilgi (b) Başkanlık onayı ve genelgesi ile 5216 sayılı yasanın 7-b ve 14. maddeleri ve 5747 sayılı yasanın “Üç ay içinde Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmeyen kararlar onaylanmış sayılır.” şeklindeki 3 maddesinin 3.fıkrasına göre değerlendirilmek ve hakkında karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Sultangazi İlçesi, 674 ve 992 sayılı parsellere ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği teklifi incelenmiş olup, planlar arasındaki uyumsuzluğun giderilmesine yönelik olarak hazırlandığından Komisyonumuzca uygun görülmüştür.

Meclisimizin onayına arz olunur.

Hadi DİLER Timur SOYSAL Oktay BİRİNCİ İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör Komisyonu Başkanı

Maliki Ejder BATUR Serhan KURAL M. Sedat ÖZKAN Üye Üye Üye

Cemal ŞERİFOĞLU Esin HACIALİOĞLU Dila Damla ÖNER Üye Üye Üye

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

Rapor No:

229 Tarih:

21.11.2014 Dosya No:

2014/1810 İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

KONUNUN ÖZÜ: Tuzla İlçesi, 12.04.2014 tt’li Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi 1/1000 ölçekli PİN: 998,1 işlem numaralı Uygulama İmar Planı Değişikliğine ilişkin itirazlar hk.

KOMİSYON İNCELEMESİ: Planlama Müdürlüğü’nün 10/ 11 /2014 gün ve 2014-9021-8132 sayılı yazısında;

“ İlgi : a) 11.08.2014 tarih 770-22727 sayılı Tuzla Belediye Başkanlığı yazısı ve ekleri.

b) 14.08.2013 tarih, 1311/Ç-20818 sayılı Tuzla Belediye Başkanlığı yazısı ve ekleri.

c) 21.10.2013 tarih, 2013-11097-10077 sayılı Başkanlık Makamına yazımız.

d) 20.11.2013 tarih, 2321 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisi kararı.

e) 24.04.2014 tarih 2013-15088-3167-81386 sayılı dağıtımlı yazımız.

f) Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 20.8.2004 gün, S/89 sayılı genelgesi ve 20.8.2004 günlü, S/90 sayılı Başkanlık Onayı.

İTİRAZ:

12.04.2014 t.t’li 1/1000 ölçekli Tuzla Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi U.İ.P. Değişikliğine askı süresi olan 05.05.2014-03.06.2014 tarihleri arasında Tuzla Belediye Başkanlığı Plan Proje Müdürlüğünce ve ilgililerince yapılan itirazlar 09.07.2014 tarih 104 sayılı İlçe Belediye Meclis kararı ile karara bağlanarak 5216 sayılı yasanın 7-b ve 14. maddelerine göre gereğinin yapılması talebi ile ilgi (a) yazı ekinde tarafımıza iletilmiştir.

TEKLİFİN EVVELİYATI:

22.02.2011 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi Uygulama İmar Planı'nda İSKİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği'nde 24.01.2013 tarihinde yayınlanan değişiklikle planlarda 100 metre olarak belirlenen dere yapı yaklaşma mesafelerinin 10 metrelik dere işletme bantlarına dönüştürüldüğü, 04.06.2012 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul İli Tuzla İlçesi Akfırat - Tepeören Geçişi Uygulama İmar Planı Değişikliğinde yapılan revizyona göre Karayolları Genel Müdürlüğü, 1. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul İli Tuzla İlçesi Akfırat - Tepeören Geçişi Projesi'ne ve 18. madde uygulaması sırasında karşılaşılan sorunlara çözüm getirilmesine ilişkin düzenlemeleri içeren plan değişikliği talepleri 05.07.2013 gün 86 sayılı İlçe Meclis Kararı ile uygun görülerek 5216 sayılı yasanın 7.b ve 14. maddelerine göre gereği için Tuzla Belediye Başkanlığı’nın ilgi (b) yazısı ile tarafımıza iletilmiş olup, bahse konu 1/1000 ölçekli plan değişikliği teklifi ilgi (c) yazımız ekinde değerlendirilerek hakkında karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine iletilmiştir. Konuya ilişkin alınan ilgi (d) Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile teklif plan değişikliği tadilen uygun bulunarak 1/1000 ölçekli plan paftaları 12.04.2014 günle Büyükşehir Belediye Başkanınca onanmış, ve ilgi (e) yazımız ile dağıtımı yapılmıştır.

İLÇE MECLİS KARARI

İlgi (a) yazı eki 09.07.2014 tarih, 2014/104 sayılı İlçe Meclis Kararı ile “Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi Uygulama İmar Planı Değişikliği (Müdürlük İtirazları) ile ilgili teklif dosyası Komisyonumuzca incelenmiş olup; 1,2,3,4,5,6 ve 7 nolu itirazların kabulü, Komisyonumuzca oybirliğiyle uygun görülmüştür.”şeklindeki 08.07.2014 tarih 2014-046 sayılı Komisyon Raporunun “…Komisyondan geldiği şekliyle kabulüne…”karar verilmiştir.

PLANLARDAKİ DURUM:

Söz konusu itirazlara ilişkin alan; 12.07.2008 tt’li 1/5000 ölçekli Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi Nazım İmar Planı kapsamında kalmakta olup, 17.01.2014 tt’li 1/5000 ölçekli Değirmendere ve Büyükgöl Deresi ile Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi N.İ.Planı Değişikliği

ve 27.03.2014 tt’li 1/5000 ölçekli Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul İli Tuzla İlçesi Akfırat-Tepeören Geçişi N.İ.Planı Değişikliğinden etkilenmektedir.

Meri 1/1000 ölçekli plan durumuna bakıldığında; itirazlara konu alan 22.02.2011-12.04.2014 tt’li 1/1000 ölçekli Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi Uygulama İmar Planı sınırları içerisinde kalmakta olup, 27.03.2014 tt’li 1/1000 ölçekli Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul İli Tuzla İlçesi Akfırat-Tepeören Geçişi U.İ.Planı Değişikliğinden etkilenmektedir.

KAMU KURUM VE KURULUŞ GÖRÜŞLERİ:

İlgi a) yazı eki 05.06.2014 tarih 284636 sayılı İ.S.K.İ Genel Müdürlüğü görüş yazısında;

“…Topçayırlar Deresinin yan kolları ile İskender Deresinin dere işletme bantlarının işlenmediği tespit edilmiş olup, yazımız ekinde gönderilen dere ıslah ve dere işletme bantlarına göre revize edilmesi hususunda bilgi ve gereğini arz ederiz.” denilmektedir.

DEĞERLENDİRME:

12.04.2014 t.t’li 1/1000 ölçekli Tuzla Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi U.İ.P. Değişikliğine 05.05.2014-03.06.2014 tarihleri arasında askı süresi içinde Tuzla Belediye Başkanlığı Plan Proje Müdürlüğünce ve ilgililerince yapılan itirazlar 09.07.2014 tarih 104 sayılı ilçe belediye meclis kararı ile karara bağlanarak 5216 sayılı yasanın 7-b ve 14. maddelerine göre incelenerek meclise iletilmek üzere ilgi (a) yazı ile tarafımıza iletilmiştir.

Söz konusu 12.04.2014 t.t’li 1/1000 ölçekli Tuzla Ömerli Havzası Akfırat Kuzeyi U.İ.P.

Değişikliğine ilişkin itirazların askı süresi içinde yapıldığı ve ilgi (a) yazı eki 09.07.2014 tarih 104 sayılı ilçe meclis kararında 7 madde ile ifade edildiği görülmekte olup;

1- Keziban Yılmaz ve Eyyüp Gerçek imzalı 11.06.2014 tarih 1159-30811 sayılı itiraz dilekçesi ile 10 metrelik dere koruma bandının 40 metreye genişletilmiş olması ve arazinin 10 metrelik yol ile bölünmüş olmasından dolayı yaşanan mağduriyetin giderilmesi için koruma bandının 10 metreye çekilmesi ve 10 metrelik yolun dere bandına paralel geçirilmesi,

2- 17.01.2014 tarihli 1/5000 ölçekli plan değişikliği doğrultusunda hazırlanan 12.04.2014 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli plan değişikliğinde 455 parselde Sosyal ve Kültürel Tesis Alanına eklenen fonksiyon aynı olmasına karşın fonksiyon sınırı sehven kaldırılmamış olduğundan planda karışıklığa neden olduğu belirtilerek fonksiyon sınırının kaldırılması,

2- 17.01.2014 tarihli 1/5000 ölçekli plan değişikliği doğrultusunda hazırlanan 12.04.2014 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli plan değişikliğinde 455 parselde Sosyal ve Kültürel Tesis Alanına eklenen fonksiyon aynı olmasına karşın fonksiyon sınırı sehven kaldırılmamış olduğundan planda karışıklığa neden olduğu belirtilerek fonksiyon sınırının kaldırılması,

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 49-73)

Benzer Belgeler