• Sonuç bulunamadı

Kumaşların Hava Geçirgenliği Değerlerinin Karşılaştırılması

4. BULGULAR

5.1. Kumaşların Hava Geçirgenliği Değerlerinin Karşılaştırılması

Şekil 5.1‘ de tez çalışmasında kullanılan 1. Grup kumaşların hava geçirgenliği ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. En düşük hava geçirgenliği değeri en yüksek gramaj değerine sahip Tip 3 kodlu Pamuk/Pes karışımlı süprem kumaşta görülmüştür. Bu kumaş iplik numaralarının aynı olduğu Tip 1 kodlu pamuk ipliğinden yapılmış kumaşla karşılaştırıldığında pamuklu kumaşın gramaj ve yoğunluğunun daha düşük olmasından dolayı hava geçirgenliğinin fazla olduğu görülmüştür. Tip 2 kodlu kesik elyaf polyester kumaşın ise hava geçirgenliği değeri benzer iki kumaştan (Tip 1 ve Tip 3) daha yüksektir.

Bunun nedeni bu kumaşın gözenekliliğinin diğer iki kumaştan fazla olmasıyla açıklanabilir.

106

Şekil 5.1. Çalışmada kullanılan 1. Grup kumaşların hava geçirgenliği değerleri

Örgü yapıları aynı olan Tip 6, Tip 7 ve Tip 8 karşılaştırıldığında; iplik numaralarının aynı ve Tip 8‘ in gramajının daha düşük olmasına rağmen nem yönetimi özellikli polyesterin hava geçirgenliği değerinin tekstüre polyesterden daha düşük olduğu görülmüştür. Tip 6 ve Tip 7 kodlu kumaşlar kendi aralarında karşılaştırıldığında; Tip 7’ nin gramajının düşük olmasına rağmen filament sayısının fazla, gözenekliliğinin daha düşük olmasından dolayı hava geçirgenliği değeri daha düşük olarak görülmüştür. Burada filament sayısı artışının hava geçirgenliği değerini belirli ölçüde düşürdüğü söylenebilir. Tip 9, Tip 10 ve Tip 11 kodlu kumaşlar karşılaştırıldığında yine nem yönetimi özellikli polyesterin hava geçirgenliği değerinin tekstüre polyesterden daha düşük olduğu görülmüştür. Bu durum kumaşın gözeneklilik değerinin daha düşük olmasının yanında lif yapısının da farklı olmasıyla açıklanabilir.

Çizelge 5.1’de 1. Grup kumaşların hava geçirgenliği değerlerine ait varyans analizi verilmiştir. Burada kumaş farklılıklarının hava geçirgenliği üzerine anlamlı farklılıklar ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.

107

Çizelge 5.1. Çalışmada kullanılan 1. Grup kumaşların hava geçirgenliği varyans analizi

Kareler

toplamı df MS F Sig

Kumaş Tipi 150,741 10 15,074 1507,209 ,000

Hata 1,100 110 ,010

Toplam 151,841 120

Şekil 5.2 ‘de tez çalışmasında kullanılan 2. Grup kumaşların hava geçirgenliği ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. En yüksek hava geçirgenliği değeri TS kodlu tencel iplikten yapılan süprem kumaş numunesinde görülmüştür. İkinci en yüksek hava geçirgenliği değeri en yüksek kalınlık değerine sahip PM kodlu polyester iplikten yapılan gözenekli örgü yapısında (meş) görülmüştür. Burada meş örgü yapısına sahip kumaşın gözenekliliği daha fazla olmasına rağmen tencel kumaşın kalınlık ve iplik numarasının daha düşük olmasından dolayı hava geçirgenliğinin de daha yüksek olduğu söylenebilir. En düşük hava geçirgenliği değerleri ise POS1 ve POS2 kodlu tekstüre polyester iplikten yapılan filamanet sayıları farklı süprem kumaşlarda bulunmuştur. Burada filament sayısı fazla olan POS1 kodlu kumaşın hava geçirgenliğinin daha düşük olduğu görülmüştür.

Şekil 5.2. Çalışmada kullanılan 2. Grup kumaşların hava geçirgenliği değerleri

0 0.5 1 1.5 2 2.5 3 3.5 4

PS PPS POS1 PM TS MS POS2

Hava Girgenliği (dm³/sn)

Kumaş Kodu

108

Çizelgede 5.2’ de 2. Grup kumaşların hava geçirgenliği değerlerine ait varyans analizi verilmiştir. Burada kumaş değişkeninin hava geçirgenliği üzerine anlamlı farklılıklar ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.

Çizelge 5.2. Çalışmada kullanılan 2. Grup kumaşların hava geçirgenliği varyans analizi

Kareler

toplamı df MS F Sig

Kumaş Tipi 56,312 6 9,385 753,059 ,000

Hata ,785 63 ,012

Toplam 57,097 69

Şekil 5.3‘ te kumaş yoğunluğu ve hava geçirgenliği arasındaki ilişki verilmiştir. En yüksek yoğunluk değerine sahip olan POS1 kodlu tekstüre polyester iplikten yapılan kumaş numunesinin en düşük hava geçirgenliği değeri gösterdiği görülmüştür. Hava geçirgenliğinin kumaş sıklığının ve yoğunluğunun artışıyla azalması birçok araştırmacı tarafından tespit edilmiştir (Kothari 2006, Jhanji ve ark. 2014). Aynı iplik numarasına ve örgüye sahip POS1 ve POS2 kodlu kumaşlar birbirleriyle karşılaştırıldığında, filament sayısı ve elastan yüzdesi fazla olan POS2 kodlu kumaşın yoğunluğu daha düşük olduğundan hava geçirgenliği değerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Yoğunluğu ve iplik özellikleri aynı olan PS ve PPS kodlu kumaşlar birbiriyle karşılaştırıldığında, PPS kodlu pamuk polyester iplikten yapılan kumaşın kalınlığının daha düşük olmasından dolayı hava geçirgenliği değerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.

Şekil 5.3. Hava geçirgenliği kumaş yoğunluğu ilişkisi

y = 0,0387x2- 0,2095x + 0,4779 R² = 0,6258

0 0.1 0.2 0.3

1 1.5 2 2.5 3 3.5 4

Kum Yoğunluğu (g/cm³)

Hava Geçirgenliği (dm³/sn)

109

Kumaş gözenekliliği ve hava geçirgenliği arasındaki ilişki Şekil 5.4‘ te verilmiştir.

Burada korelasyon katsayısı 0,79 olarak bulunmuştur yani kumaş gözenekliliği ile hava geçirgenliği arasında kuvvetli bir ilişki mevcuttur. Gözenekliliği en fazla olan PM ve TS kodlu kumaşların hava geçirgenlik değerlerinin de en yüksek olduğu görülmüştür. En düşük hava geçirgenliği değerlerine sahip olan POS1 ve POS2 kodlu kumaşların gözeneklilik değererlerinin de daha düşük olduğu görülmüştür. MS kodlu modal süprem kumaşın da gramaj ve sıklık değerlerinin fazla olmasından dolayı kumaş gözenekliliği düşük olarak bulunmuştur.

Şekil 5.4. Çalışmada kullanılan 2. Grup kumaşların hava geçirgenliği ve gözeneklilik ilişkisi

5.2. Kumaşların Isıl Konfor Parametrelerinin Değerlendirilmesi