• Sonuç bulunamadı

Krizin Olumlu Etkilerinin Belirlenmes

KRİZ YÖNETİMİNDE HALKLA İLİŞKİLER

3.1. HALKLA İLİŞKİLER KAVRAM

3.5.3. Krizin Olumlu Etkilerinin Belirlenmes

Kriz sonrasında işletmelerin krizden doğan zararlarının giderilmesi ve zara sonrasında krizi olumlu yöne çevirecek bir takım çalışmalar vardır.

- Kriz sonrasında meydana gelen tüm gelişmeleri her yönüyle araştırıp kriz yönetiminde katkısı bulunan tüm personele tekrardan başarıyı kazandıklarını iletin.

- Bireysel emekleri özellikle vurgulayarak tüm personelin yaptığı çalışmaları tek tek belirtin. Bunun için yazılı bir bildiride bulunmak yeterli bir değere sahip değildir.

- Övgü verilecek personel çok iyi bir şekilde ayırt edilerek kimlerin neler yaptığının iyi bilinmesi gerek. Kriz yönetiminde katkısı bulunan birçok personele genel bir teşekkür değil her birine ayrı bir teşekkür edilmesi

100

- Kriz durumunda liderlik vazifesini başarılı bir şekilde sonlandırılmışsa bu esnada yöneticinin liderlik durumu güçlenmiştir. 203

101

SONUÇ

Hangi sektör bünyesinde, ne tür bir faaliyet alanında varlığını sürdürmekte olursa olsun tüm kurum ve kuruluşlar için kriz yönetimi son derece elzem bir konudur. Krizi önceden bütünüyle engelleyecek kesin bir yöntem yoktur. Krizle başa çıkmak, örgütler açısından etkili bir yöneticiliği ve güçlü bir yönetimi kaçınılmaz kılar.

Krize neden olan etkenlerin soğukkanlılıkla ve ciddiyetle saptanması, uzun vadede sorun çıkarmayacak düzeltici önlemlerin alınması ve gelecekte çıkması muhtemel bir krize karşı esnek, acil bir durum planının yapılması gerekir.

Kriz dönemleri işletmeler için pek çok açıdan sorunlara yol açmaktadır. Bu alanların en önemlisi de şüphesiz yönetim ve organizasyondur. Kriz sürecinde bulunan işletmelerde yönetsel ve örgütsel yapıda önemli olumsuzluklar yaşanmaktadır.

Kriz olarak nitelendirilen durumu ortadan kaldırmak için planlı, sistematik ve rasyonel şekilde uygulanan faaliyetler topluluğunu anlatan kriz yönetimi etkili bir şekilde yerine getirildiğinde, iç ve dış hedef kitleye, medyaya gerekli, güvenilir, inanılır ve doğru bilgiler doğru zamanda, doğru yerde, doğru mesaj örüntüleriyle sunulduğunda krizin fırsat yönü kurum için işlemektedir. Diğer bir deyişle kişi ve kurumlar krizlerin üstesinden gelebilmek için krizi yönetmek, krizi yönetmek içinde kriz yönetimini bilmek ve bunu iletişim süreçlerine taşımak gerektiğini bilmek zorundadır. Bu bağlamda da kişi ve kurumlar için halkla ilişkiler çalışmalarının önemi ortaya çıkmaktadır.

Bu durumda önemli olan; kriz ortaya çıkmadan krize hazır olmaktır. Kriz yöne- timi, çalışma sırasında fırtınanın başlamasıyla tam fırtına ortasında öğrenilecek bir disiplin değildir. Kriz yönetimi, örgütsel ufukta hiçbir bulut belirmediği zaman öğrenilmesi gerekir. Bu nedenle, pek çok yönetici örgütsel gökyüzü daha bulutlanmadan, berrak iken fırtınaya karşı hazırlık yapmaktadır. Ortaya çıkan tüm krizlerin temelinde insan öğesi vardır ve dolayısıyla da krizden en çok etkilenen insan olmakla birlikte, krizden çıkış yolu da insana dayanmaktadır. Ancak yapılan hataların en büyüğü; örgütlerin kriz yönetimi ve acil eylem planı hazırlarken sadece sistem, örgütsel faaliyetler, altyapı ve halkla ilişkiler gibi, uygulamalar üzerinde yoğunlaşması ve insan öğesinin hep ihmal edilmesidir. Yeteri kadar sağlıklı ve güvende olduklarını düşünen personelin varlığı kriz yönetimi için çok önemlidir.

102

Halkla ilişkilerin üzerine düşen görevlerden biri de, örgüt imajına gelen zararı en aza indirmek ve hatta yönetilen krizin başarısıyla da örgüt imajına olumlu katkılar sağlamaktır.

Bu çalışmada, işletmelerin belirledikleri hedeflere ulaşabilmeleri için, muhtemel kriz durumlarını önceden belirleyip gerekli alt yapı sistemlerini uygulama ve stratejilerini oluşturmaları zorunluluğu göze çarpmaktadır.

Yapılan araştırmanın hipotezine göre, kriz zamanlarında halkla ilişkiler etkinliklerinin önemi büyüktür. Halkla ilişkiler istenildiği ölçüde işlerlik kazandığı zaman işletme için uyum ve anlaşma ortamı sağlanmakta, örgüt içi ve dışı ile ilişkiler düzenlenmektedir. Halkla ilişkiler işletmenin dış çevrede ilişkide bulunduğu kamularla işbirliği sağlamakta, işletmenin olumlu imajının ve prestijinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca halkla ilişkiler, toplumun ve hedef kitlenin örgüte güven duymasına, örgüt çalışanlarına ve çalışanların çevresine örgüt ile oluşan her türlü zorlukların aşılması noktasında yardımcı olmaktadır.

Çalışmada yer alan krizin tanımı, türleri ve sebepleri ile ilgili literatür taraması, işletmelerde kriz yönetiminin önemi ve işletmelerin kriz yönetiminde uyguladıkları halkla ilişkiler çalışmaları ve etkileri ile hem yol göstericilik hem de örnek teşkil edilmiştir.

Bu çalışma, krizin en az zararla atlatılması hatta fırsata çevrilmesinde iletişimin belirleyici rolü, halkla ilişkiler uygulamalarının kurumlar açısından önemini göstermektedir. Araştırma, kurumlara ve halkla ilişkiler alanında çalışacak kişilere risk toplumu ve kriz iletişimi konusunda bir bakış açısı vermeyi amaçlamaktadır.

Sonuç olarak çalışmadan da anlaşılıyor ki, kriz dönemlerinde işletmeler sadece finansal, yönetimsel yada insan kaynakları kanallarıyla hareket etmemelidir. Başarılı bir halkla ilişkiler ile kriz yönetimi sağlanabilir ve uygulanırsa başarı kaçınılmazdır. Bulgular incelendiğinde artık günümüzde, halkla ilişkiler, şirketler için krizi tehdit ve fırsatı içinde barındıran bir durum olarak algıladıkları görülmektedir.

103

KAYNAKÇA