• Sonuç bulunamadı

KORUYUCU AİLE HİZMETLERİ Yıllar Koruyucu ailelerin

sayısı Koruyucu ailelere yerleştirilen çocukların sayısı

2003 521 536

2004 589 604

2005 648 663

2006 798 813

2007 958 973

2008 1025 1103

2009 1032 1155

2010 1085 1227

2011 1190 1282

2012 1350 1492

2013 (Ekim) 2599 3141

Avrupa Birliği Bakanlığı 122

uygulanmasında yapılacak iş ve işlemlere yönelik hazırlanan Yönerge 20 Haziran 2013 tarihli ve 326 sayılı Bakanlık Oluru ile yürürlüğe girmiştir. Yeni sistem 3 Haziran 2013 tarihinde kullanıma açılmıştır.

Kalkınma Bakanlığı tarafından 2013 yılı Yatırım Programına alınan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TUBİTAK işbirliğiyle yürütülen Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemine İlişkin Araştırma Projesi ile Türkiye’de yaşayan çocukların korunmaya muhtaç hale gelmeden tespit edilebilmesi ve ilgili koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınabilmesine olanak sağlayacak bir altyapının oluşturulması hedeflenmekte, bu hedefe yönelik araştırma faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Söz konusu proje ile çocuğa yönelik erken tanı ve uyarı sisteminin modellenmesi hedeflenmekte olup, sistemin 2014 yılının ilk yarısında uygulamaya konulması planlanmaktadır.

Yoksullukla Mücadele ve Sosyal Yardımlar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013 yılı içinde Ulusal Yoksullukla Mücadele Stratejisi çalışmalarını başlatmıştır. Kalkınma Bakanlığı ile işbirliği içinde hazırlanan taslakta yoksullukla mücadelenin 6 eksen ve 14 alt eksen çerçevesinde yürütülmesi planlanmaktadır. Hazırlanan Stratejinin 2014 yılından itibaren uygulamaya geçirilmesi hedeflenmektedir.

Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı zorunlu askerlik görevini yerine getirmekte olan erlerin eşleri ve ebeveynleri için düzenli yardım sunmak üzere başlatılmıştır.

Başvurular Nisan 2013’de alınmaya başlanmış olup, iki aylık 500 TL (aylık 250 TL) yararlanıcıların hesaplarına aktarılmaktadır. Er evliyse eşi, bekarsa erin anne ve babası bu yardımdan yararlanmaktadır. 2012 yılının sonlarında yapılan yeni bir düzenlemeyle, sosyal yardım sistemi için bir ön koşul olan yoksulluk sınırı şehit erlerin aileleri için muaf tutulmuş ve maaşlarında net asgari ücret tutarında artış gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca en yoksul kesime yönelik Asgari Gelir Desteği çalışmaları ile gelir eşitsizliğinde iyileşmeyi sağlayacak bir sosyal transfer modeli hayata geçirilecektir.

Sosyal yardım-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi kapsamında, 1 milyon 67 bin 912 vatandaş İŞKUR’a yönlendirilmiştir. Bunlardan 32 bini istihdam edilmiş olup, 57 bini çeşitli kurslara yönlendirilmiştir. 40 bin kişi ise işsizlik sigortasından yararlanmaya başlamıştır. 2013 yılında Denizli’de hayata geçirilen pilot uygulama kapsamında, ulaşım, sağlık raporu, vesikalık resim gibi iş görüşmesi sırasında gerekli olan unsurların masrafları karşılanmış olup, istihdam edilen kişilere asgari ücretin üçte biri oranında (326 TL) bir yardım sunulmuştur.

Sosyal Yardım Kartı Projesi, PTT işbirliğinde 2013 Haziran’da Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımı, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Yardım Program, Yaşlı ve Engelli Yardımları, Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı yararlanıcıları için uygulamaya konulmuştur. Sosyal Yardım Kartı toplamda 2 milyon kişiye dağıtılacak olup, 780 bin kişinin kart dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, Sosyal Yardım Mesaj Servisi Projesi yine aynı yararlanıcılar için uygulamaya konulmuştur. Projeyle, yardım miktarı

Avrupa Birliği Bakanlığı 123

ve nakit yardım parasının çekilebileceği şubelere ilişin bilgiler vatandaşların cep telefonlarına mesaj yoluyla bildirilmektedir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Acıbadem Sağlık Grubu işbirliğinde gerçekleştirilen tüp bebek projesi yoksul, tıbbi muhtaçlık belgesi olan ve masraflarını karşılayamayan ailelerin tüp bebek testi masraflarını karşılamayı hedeflemektedir.

SYDV’ler 2012 Eylül’den beri başvuruları almaya başlamış olup, 2013’de yaklaşık 2 bin 500 ailenin tüp bebek tedavisine başlanmıştır.

1976’dan beri uygulan engelli ve yaşlılara yönelik yardım programının kapsamı 2013 yılı için muhtaçlık sınırı yükseltilerek genişletilmiş ve aylık bağlama süreci 1-1,5 aydan 1 haftaya indirilmiştir.

Daha köklü bir sistem kurmak adına, Bütünleşik Sosyal Hizmetler Projesi Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK ile işbirliğinde yürütülmektedir.

CCT Modülü dışında tüm modüller Haziran 2011’den bu yana hizmet vermektedir. 6,7 milyon hanenin ve 23,6 milyon vatandaşın gelir, mülk, sosyal güvenlik ve sosyal inceleme bilgileri Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sitemine kaydedilmiştir. Sosyal Yardım Portalı da oluşturularak, yerel yönetimler ve STK’lar da sisteme entegre edilecektir.

Sosyal yardım yararlanıcılarını belirlemek adına başlatılan Puanlama Formülü Projesi TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçirilmiş ve sonuçlandırılmıştır. An itibariyle, formüller geliştirilmiş ve izleme dönemi başlatılmıştır. Son şeklini izleme döneminden sonra alacak olan formüller uygulamaya konulacaktır.

SYDV’lerin kurumsal kapasitelerini güçlendirme etkinlikleri yürütülmüştür. En yakın noktada hizmet sağlayan ve yoksulluğu azaltmada merkezi kurum halini almış SYDV’lerin personel sayısı iş yükleriyle doğru orantıda 4 bin 800’den 8 bin 700’e yükseltilmiştir. Bu kapsamda, 4 yıllık üniversite mezunları arasından KPSS puanına göre 3 bin 800 kişi istihdam edilmiştir. Vakıf personellerinin hak ve çalışma koşullarına ilişkin olarak standardizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş olup, yöntem ve ilkeler uygulamaya konulmuştur.

Aile ve bireylerin bireysel başvırılarına gerek kalmadan sosyal yardım sisteminde arz odaklı bir yaklaşım sağlamak amacıyla oluşturulan ve farklı kuruluşlar tarafından sağlanan sosyal yardım ve hizmetlerin dağıtımındaki düzensizlikleri organize etmeyi amaçlayan ASDEP’in (Aile Sosyal Destek Programı) gerçekleştirilmesi için yürütülen çalışmalar devam etmektedir.

Sosyal Hizmet Merkezlerinin (SHM) kurulmasıyla sosyal yardım kavramının farklı bir yaklaşım ve boyut kazanacağı öngörülmektedir. Bu merkezler, daha kapsamlı bir etkinlik çerçevesi sunmak adına Aile Danışmanlık Merkezlerini, Toplum Merkezlerini, Çocuk ve Gençlik Merkezlerini ve Yaşlı Danışmanlık Merkezlerini tek bir çatı altında toplamayı hedeflemektedir. Buna ilişkin mevzuat çalışmaları devam etmektedir.

Avrupa Birliği Bakanlığı 124 Diğer Çalışmalar

Terör saldırılarının bireyler üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla, şehit yakınlarına ve saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına veya saldırılarda engelli kalan vatandaşlarımıza bazı istihdam hakları tanınmıştır. İlgili Kanun kapsamı, şartsız mali destek, istihdam fırsatları, vergiden muafiyet ve ücretsiz seyahat desteğini de ihtiva etmektedir.

Önümüzdeki dönemde Katılım Öncesi Mali Yardım 4. Bileşeni altında, Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Alanlarda Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu uygulanacaktır. Operasyon ile işgücü piyasasında ayrımcılığın her türüyle mücadele edilmesi bakış açısı ile Romanlar için istihdam piyasası olanaklarının arttırılması ve böylece sosyal dışlanma ile mücadele edilmesi amaçlanmaktadır. Romanlara Yönelik Sosyal Politika Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlık çalışmaları sürdürülmektedir.

Avrupa Birliği Bakanlığı 125 Fasıl 20: İşletme ve Sanayi Politikası

İşletme ve Sanayi Politikası İlkeleri çerçevesinde, faslın kapanış kriterini teşkil eden Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın (2011-2014) uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi faaliyetleri sürdürülmüştür. Sanayi Stratejisine İlişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının İdari Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi (TR 2009/ 0320.01), Ocak 2013 dönemi itibarıyla uygulama aşamasına geçmiştir.

Ayrıca, 2015 yılında uygulanacak yeni Sanayi Strateji Belgesinin hazırlık çalışmaları başlatılmıştır.

KOBİ Stratejisi ve Eylem Planının uygulamasının bir sene uzatılması kararlaştırılmıştır.