• Sonuç bulunamadı

a.13. Koruma Alanları ve Hassasiyet Dereceleri (Milli parklar, Tabiat parkları, Sulak alanlar, Tabiat

BÖLÜM II. PROJE YERİ VE ETKİ ALANININ MEVCUT ÇEVRESEL

II. a.13. Koruma Alanları ve Hassasiyet Dereceleri (Milli parklar, Tabiat parkları, Sulak alanlar, Tabiat

hayvanı yetiştirme alanları, Kültür varlıkları, Tabiat varlıkları, Sit ve koruma alanları, Boğaziçi kanununa göre koruma altına alınan alanlar, Biyogenetik rezerv alanları, Biyosfer rezervleri, Özel çevre koruma bölgeleri, İçme ve kullanma su kaynakları ile ilgili koruma alanları, Turizm bölgeleri ve Koruma altına alınmış diğer alanlar)

Proje alanları ve yakın civarının Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin EK-V Duyarlı Yöreler Listesi dikkate alınarak yapılan değerlendirmesi aşağıda verilmiştir.

1. Ülkemiz Mevzuatı uyarınca korunması gerekli alanlar:

a) 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2. maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3.üncü maddesi uyarınca belirlenen “Milli Parklar”, “Tabiat Parkları”, “Tabiat Anıtları” ve

“Tabiat Koruma Alanları”:

Planlanan faaliyet alanı içerisinde ve 1.000 metre yarıçaplı yakın çevresinde “Milli Park”, “Tabiat Koruma Alanı”, “Tabiat Parkı” ve “Tabiat Anıtı” bulunmamaktadır. Manisa il sınırları içerisindeki Spil Milli Parkı faaliyet alanına en yakın Milli Park olup 10 km mesafededir.

b) 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca belirlenen “Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanları”:

Planlanan faaliyet alanının 1000 metre yarıçaplı yakın çevresinde “Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları”, “Yaban Hayvanı Yerleştirme Sahaları” bulunmamaktadır. Proje alanı 2013-2014 Av Dönemi M.A.K. Kararına göre belirlenen en yakın Ava Yasak Alana 7,5km mesafededir.

c) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3üncü maddesinin birinci fıkrasının “a-Tanımlar” bendinin 1, 2, 3 ve 5 inci alt bentlerinde “Kültür Varlıkları”,

“Tabiat Varlıkları”, “Sit” ve “Koruma Alanı” olarak tanımlanan ve aynı Kanun ile 3386 sayılı Kanunun ilgili maddeleri uyarınca tespiti ve tescili yapılan alanlar:

Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı yakın civarında, “Kültür Varlıkları”, “Tabiat Varlıkları”, “Sit Alanı” ve “Koruma Alanı” olarak tanımlanan özel alanlardan hiçbiri bulunmamaktadır.

ç) 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları:

Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı yakın civarında bu tür alanlar bulunmamaktadır.

d) 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 17, 18, 19 ve 20 nci maddelerinde tanımlanan alanlar:

Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı yakın civarında 2009 yılı İzmir İl Çevre Durum Raporundaki bilgiler ışığında bu tür alanlar bulunmamaktadır.

e) 02.11.1986 tarih ve 19269 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 49 uncu maddesinde tanımlanan “Hassas Kirlenme Bölgeleri”:

Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı çevresinde bu tür alanlar bulunmamaktadır.

f) 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından

Planlanan faaliyet alanı içerisinde ve 1.000 metre yarıçaplı yakın çevresinde “Özel Çevre Koruma Alanı” bulunmamaktadır.

g) 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na göre koruma altına alınan alanlar, Proje Alanı bu kanuna göre koruma altına alınan alanlar dışındadır.

ğ) 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman alanı sayılan yerler:

Proje sahası orman alanı niteliğinde değildir. Tarım arazisidir.

h) 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince yapı yasağı getirilen alanlar, Sahanın çevresinde deniz ve kıyı bulunmamaktadır.

ı) 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da belirtilen alanlar,

Proje Alanının yakın çevresinde zeytin ağaçları bulunmaktadır.

i) 4342 sayılı Mera Kanunu’nda belirtilen alanlar:

Planlanan faaliyet sahası içerisinde mera vasıflı arazi bulunmamaktadır.

j) 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen alanlar:

17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen alanlar planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı yakın çevresinde bulunmamaktadır.

2. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar:

a) 20.02.1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi” (BERN Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlardan “Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanları”nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri, “Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları”:

Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı çevresinde İlgili Sözleşmede belirtilen flora, fauna, Deniz Kaplumbağası, Üreme Alanları”nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri, “Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları” bulunmamaktadır.

b) 12.06.1981 tarih ve 17368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi” (Barcelona Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınan alanlar:

Planlanan faaliyet alanı ve çevresinin “Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi” (Barcelona Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınan alanlar ile ilgisi bulunmamaktadır.

1. Planlanan faaliyet alanı ve çevresinde 23.10.1988 tarih ve 19968 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Akdeniz’de Özel Koruma Alanlarına İlişkin Protokol” gereği ülkemizde “Özel Koruma Alanı” olarak belirlenmiş alanlar bulunmamaktadır.

2. Planlanan faaliyet alanı ve çevresinde 13.09.1985 tarihli Cenova Bildirgesi gereği seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yayımlanmış olan

“Akdeniz’de Ortak Öneme Sahip 100 Kıyısal Tarihi Sit” listesinde yer alan alanlar bulunmamaktadır.

3. Planlanan faaliyet alanı ve çevresinde Cenova Bildirgesi’nin 17 nci maddesinde yer alan “Akdeniz’e Has Nesli Tehlikede Olan Deniz Türlerinin” yaşama ve beslenme ortamı olan kıyısal alanlar bulunmamaktadır.

c) 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması Sözleşmesi”nin 1 ve 2 nci maddeleri gereğince Kültür Bakanlığı tarafından “Kültürel Miras” ve “Doğal Miras” statüsü ile koruma altına alınan kültürel, tarihi ve doğal alanlar:

Planlanan faaliyet alanı içerisinde ve 1.000 metre yarıçaplı yakın çevresinde böyle bir alan bulunmamaktadır.

ç) 17.05.1994 tarih ve 21937 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi” (RAMSAR Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlar:

Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı yakın çevresinde korunması için yasal bir mevzuat bulunan sulak alan özelliği gösteren bir alan mevcut değildir.

d) 27.07.2003 tarihli ve 25181 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avrupa Peyzaj Sözleşmesi

27.07.2003 tarihli ve 25181 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avrupa Peyzaj Sözleşmesi Madde 4’e göre her bir Taraf bu Sözleşme’yi ve özellikle 5. ve 6. Maddeleri kendi kuvvetler ayrımına göre, anayasal ilkelerine ve idarî düzenlemelerine uygun olarak ve yetki devri ilkesine saygı göstererek Avrupa Yerel Öz Yönetim Şartı’nı dikkate alarak uygulayacaktır. Bu Sözleşme’nin hükümlerinden sapmaksızın, her bir Taraf, Sözleşme’nin uygulanmasını kendi politikalarıyla uyumlu hale getirecektir.

3. Korunması gereken alanlar:

a) Onaylı çevre düzeni planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar v.b.):

Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı yakın civarı yukarda belirtilen alanlar içerisinde değildir.

b) Tarım Alanları:

Projenin gerçekleştirileceği alan, EK-3’de verilen 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planının L-19-a-1 paftasına göre “Tarım Arazisi” olarak yer almaktadır. Parsele ait tapuda vasfı “bağ” olarak belirtilmiştir. Parsel tarım arazileri kapsamındadır. Parsel üzerinde entegre olmayan, sadece besi amaçlı hayvan yetiştiriciliği planlanması sebebiyle “tarımsal yapılardan, hayvancılık amaçlı yapılar” grubuna girmektedir. Hayvancılık işletmeleri tarımsal faaliyetlerdendir. Parsel üzerinde çiftçilik amacıyla kullanılacak tesisin Tarımsal Amaçlı Yapılar sınıfına girdiği ve böyle bir amaçla kullanılacak tesisin teknik ve sağlık açısından sakıncasının bulunmadığı (Mülga) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nden 21.06.1996 tarihinde alınan 554-22973 sayılı raporda (EK-10) belirtilmiştir.

c) Sulak Alanlar:

Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketlerinin çekilme devresinde derinliği 6 metreyi geçmeyen sular, bataklık sazlık ve turbalıklardır. Planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı

yakın çevresinde Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

d) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları:

Faaliyetin planlandığı bölge civarında, faaliyet alanının hidrojeoloji haritasından da anlaşılacağı üzere 1 akarsu, ve bu akarsuya bağlanan dereler bulunmaktadır. Akarsu, Gediz nehri kollarından Kemalpaşa (Nif) Çayıdır. Faaliyet alanının doğu sınırına 650 metre mesafedeki Armutlu Deresi ve parselin batı sınırına 1.700 metre mesafedeki Kanlıgedik Deresi Kemalpaşa (Nif) çayına dökülmektedir. Faaliyet alanının hassas yörelere mesafesini gösteren Hassas Yöreler Haritası EK-3’de verilmiştir.

e) Bilimsel araştırmalar için önem taşıyan ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar:

Yukarıda belirtilen alanların hiçbiri planlanan faaliyet alanı ve 1.000 metre yarıçaplı çevresinde bulunmamaktadır.

BÖLÜM III. PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL