• Sonuç bulunamadı

6 1. STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ

Korgan Anadolu Lisesi Müdürlüğü Stratejik Planlama sürecinde, mümkün olan en geniş katılım sağlanmıştır. Bunun için, değişen çevre koşullarını göz önüne alan müdürlüğümüz amaç/hedeflerini, faaliyet önceliklerini ve stratejilerini belirleyen bir yapı oluşturulmuştur. Korgan Anadolu Lisesi Müdürlüğü, 2015–2019 stratejik planlama süreci üç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar hazırlık, analiz ve stratejik plan içeriği oluşturma çalışmalarıdır.

1.1. Hazırlık-Analiz Çalışmaları

Stratejik planlama çalışmalarımız; okul müdürümüz tarafından imzalanan ve okulun alt birimlerine gönderilen genel yazıyla başlattığını duyurmuştur. Okulumuz Öğretmenler Kurulu sene başı toplantısında alınan karar ile Okulumuz Stratejik Planlama Kurulu oluştu-rulmuştur. Okulumuzun Stratejik Planlama süreci, okulun stratejik karar süreçlerine geniş katılımın kurumsallaşmasını amaçlamıştır. Bu amaca uygun olarak geliştirilen tasarım, deği-şen çevre koşullarını göz önüne alan; Eğitim-öğretim kadrolarının doğrudan katılımıyla okulun amaç/hedeflerini, faaliyet önceliklerini ve stratejilerini belirleyen; politika ve kaynak kullanım kararlarını hedef ve stratejilerle yönlendiren bir disiplin getirmiştir.

Okul misyonunun, vizyonunun, değerlerinin, bunlara bağlı olarak da stratejik amaç-larının ve hedeflerinin belirleme sürecine okul toplumunu oluşturan birey ve gurupların ka-tılımı çok önemlidir. Stratejik planlama sürecine çalışanların kaka-tılımının en önemli aşaması, okulun hedef ve stratejilerinin okul organizasyonuna yayılım aşamasıdır. Kurumun paylaşı-lan vizyonu doğrultusunda stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Doğrudan katılım, bu stratejilerin uygulamasına dönük olarak benimsenen politikaların yayılımı ile sağlanacaktır.

Daha sonra okulun ana hedef ve stratejileri doğrultusunda zümre/sınıf/bölüm, ekip vb. gu-rupların hedef ve stratejileri belirlenecektir. Bu uygulama; hedef ve stratejilerin yatay ve dikey yönde bütünleşikliğini, karar alma ve uygulama süreçlerine katılımı sağlayacağı gibi uygulamanın etkinliğini ve verimliliğini arttıracaktır.

Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 16.09.2013 tarih ve 2013/26 No’ lu Genelgesi hükümleri gereği hazırlık çalışmalarına başlanmıştır. Hazırlık çalışmaları kapsamında, stratejik planlama oluşturulurken izlenilecek yöntem ve ihtiyaçlar belirlenmiş,

7

planlama çalışmalarında sahiplenmenin sağlanması amacıyla stratejik planlama çalışmaları kurum içerisinde duyurulmuş, çalışmalarda yer alacak ekipleri kurulmuş, zaman ve faaliyet planları oluşturulmuştur.

Korgan Anadolu Lisesi Müdürlüğünün yol haritasını şekillendirmek amacıyla, önce-likle “durum analizi” çalışmaları yapılmıştır. 2013 yılında müdürlüğümüz bünyesinde “Stra-tejik Planlama Komisyonu” oluşturuldu,

2014 yılı Ocak - Aralık döneminde ilçe stratejik planına veri oluşturabilmek için oku-lumuzdan stratejik plan yapmamız istendi,

2014 yılı Nisan ayında Müdürlüğümüzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne “Stratejik Plan Durum Analizi” çalışmalarına esas olmak üzere rapor gönderildi,

2014 yılı Ocak ayı itibariyle Müdürlüğümüz stratejik planlamasına veri sağlayacak paydaş algılarını ölçmek için anket çalışmaları başlatıldı,

2014 yılı Nisan ayında Okul Müdürümüze Stratejik Planlama semineri verildi,

2015 yılı Mart ayında Stratejik Plana son şeklini vermek üzere Üst Kurul toplantısı yapıldı.

2015 yılı Mart ayında Okul Müdürümüze Stratejik Plan hakkında rehberlik yapıldı ve eğitim verildi.

2015 yılı Aralık ayında Korgan Anadolu Lisesi 2015-2019 Stratejik Planına son şekli verilerek onaylatılmak üzere 3 nüsha olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilmiş-tir.

1.2. Stratejik Plan İçerik Oluşturma Süreci

Bu komisyon hazırlık aşamasında elde edilen verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirmiş, çalışmalarını yürütürken tamamen ilimize özgün bir plan ortaya çıkarabilmek için çaba gösterilmiştir. Üst belgelerde yer alan politika ve stratejiler ışığında, alt birimlerden gelen stratejik planlar, paydaş analiz çalışmaları ve istatistikî verilerden de yararlanılarak stratejik plan taslağı hazırlanmıştır. Hazırlanan taslak plan, öneri ve görüşlerini almak üzere paydaşlara sunulmuştur. İnceleme süreci sonunda alınan paydaş görüşleri, Bakanlığımızın düzenlediği bilgilendirme değerlendirme toplantıları ve hizmet içi eğitim seminerleri sonrasında plana son şekli verilmiştir.

8 1.3. Stratejik Planlama Üst Kurulu

Sıra Adı Soyadı Görevi Görev Yeri

1 Sezai DÜZÜCÜ Okul Müdürü Korgan Anadolu Lisesi

2 Ali AKSU Müdür Yardımcısı Korgan Anadolu Lisesi

Tablo 1 Stratejik Planlama Üst Kurulu

1.4. Stratejik Plan Ekibi

Sıra Adı Soyadı Unvanı/Görevi Bölümü

1 Muhammet ANDIÇ Öğretmen

Korgan Anadolu Lisesi

2 Serhat ÖZDOĞAN Öğretmen

Korgan Anadolu Lisesi

3 Telat EBREM Öğretmen

Korgan Anadolu Lisesi

Tablo 2 Stratejik Planlama Ekibi

1.5. Stratejik Planların Hazırlanmasında İzlenen Yöntem

Stratejik Plan, mevcut durum analizi, paydaş görüş ve önerileri dikkate alınarak ti-tiz bir çalışma sonunda hazırlanmıştır. Bu çalışmalar yapılırken;

1. Kurumun varoluş nedeni (misyon), ulaşmak istenilen nokta (vizyon) belirlendik-ten sonra bağlı kurumlarımızın görüşleri ve önerileri alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığımızın önerileri doğrultusunda temalar, temalarımızda yer alan kısa, orta ve uzun vadede vizyona ulaşmak için gerekli olan stratejik amaç, hedef ve stratejiler belirlenmiştir.

a. Kurum içinde ve faaliyetlerimiz kapsamında iyileştirilmesi, korunması veya ön-lem alınması gereken alanlarla ilgili olan stratejik amaçlar,

9

b. Kurum içinde ve faaliyetler kapsamında yapılması düşünülen yenilikler ve atı-lımlarla ilgili olan stratejik amaçlar,

c. Yasalar kapsamında yapmak zorunda olduğumuz faaliyetlere ilişkin stratejik amaçlar olarak da ele alınmıştır.

2. Stratejik amaçların gerçekleştirilebilmesi için hedefler konulmuştur. Hedefler stratejik amaçla ilgili olarak belirlenmiştir. Hedeflerin spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ger-çekçi, zamana bağlı, sonuca odaklı, açık ve anlaşılabilir olmasına özellikle dikkat edilmiştir.

3. Hedeflere uygun belli bir amaca ve hedefe yönelen, başlı başına bir bütünlük oluşturan, yönetilebilir, maliyetlendirilebilir faaliyetler belirlenmiştir. Her bir faaliyet yazı-lırken; bu faaliyet “amacımıza ulaştırır mı ?” sorgulaması yapılmıştır.

4. Faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için sorumlu birimler ve zaman belirtilmiştir.

5. Faaliyetlerin başarısını ölçmek için performans kriterleri tanımlanmıştır.

6. Strateji, alt hedefler ve faaliyet/projeler belirlenirken yasalar kapsamında yap-mak zorunda olunan faaliyetler, paydaşların önerileri, çalışanların önerileri, önümüzdeki dönemde beklenen değişiklikler ve GZFT (SWOT) çalışması göz önünde bulundurulmuştur.

7. GZFT çalışmasında ortaya çıkan zayıf yönleri iyileştirilmeye, tehditler bertaraf edilmeye; güçlü yanlar ve fırsatlar değerlendirilerek kurumun faaliyetlerinde fark yaratıl-maya; önümüzdeki dönemlerde beklenen değişikliklere göre de önlemler alınmaya çalışıl-mıştır.

Yukarıdaki çalışmalar gerçekleştirildikten sonra Korgan Anadolu Lisesi Müdürlü-ğünün stratejik planını tamamlamak üzere çalışmalar yapılmıştır.

Bilimsel yöntem kullanılarak stratejik yaklaşımlarda ortak hareket etmek üzere, üst belgelerdeki hedef ve politikalar ışığında, ilçemizin genel durumu, ekonomik şartları, doğal konumu, nüfus hareketleri, Korgan Anadolu Lisesi Müdürlüğünün maddi kaynakları da dik-kate alınarak önceliklerin belirlenmesi sağlanmıştır.

10

II. BÖLÜM

Benzer Belgeler