• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.10. Korelasyon Analizi ve Sonuçları

“Korelasyon analizi, iki değişken arasındaki ilişkinin şiddet oranını belirlemek amacıyla yapılmaktadır (Kurtuluş, 2010, s. 181). Korelasyon analizi sonucunda ölçülen veya belirlenen söz konusu değişkenlerin arasındaki doğrusal ilişki belirlenmektedir. Korelasyon katsayısı, değişkenler arasındaki ilişkinin seviyesini ve yönünü açıklayan bir sayıdır (Büyüköztürk, 2018, s. 36). Korelasyon katsayısı -1 ve +1 arasında değer alır ve ilişkinin düzeyini rakamların mutlak büyüklüğü verirken; ilişkinin yönünü ise rakamların işareti belirlemektedir (Ural ve Kılıç, 2013, s. 243). Değişkenler arasındaki ilişkinin kuvvetine ilişkin yorumlamalar aşağıda bulunan ilişki derecelerine göre yapılmıştır (Kalaycı, 2009, s. 116).

Korelasyon Katsayısı ve İlişki Dereceleri 0,00-0,25: Çok zayıf

0,26-0,49: Zayıf 0,50-0,69:Orta 0,70-0,89: Yüksek 0,90-1,00: Çok yüksek

93

isteyerek seçip seçmeme durumu ile meslek tutumu arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Turist rehberliği bölümünde eğitim gören rehber adaylarının rehberlik meslek tutumları ile bölümü isteyerek seçme durumu arasındaki ilişkiye yönelik bulgular Çizelge 15’ de yer almaktadır.

Çizelge 15. Turist Rehberi Adaylarının Rehberlik Meslek Tutumları İle Bölümü İsteyerek Seçme Durumu Arasındaki İlişkiye Yönelik Bulgular

Bölümü İsteyerek

Seçme Rehberlik Meslek Tutumu

Bölümü İsteyerek Seçme 1 0,662**

Rehberlik Meslek Tutumu 0,662** 1

** Korelasyon 0,01 düzeyinde anlamlı (2-tailed)

Çizelge 15’e göre rehberlik meslek tutumu ile bölümü isteyerek seçme durumu arasında anlamlı ve pozitif yönlü (r=,662, p>0,01) bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu sonuçlara göre turist rehberi adaylarının bölümü isteyerek seçme durumları artıkça, mesleğe ilişkin tutumlarının da olumlu yönde arttığı söylenebilir. Saatçi, Demirbulat ve Avcıkurt (2018)’un yaptığı çalışma sonucu bu araştırma sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir.

Çizelge 16. Turist Rehberi Adaylarının Rehberlik Meslek Tutumları İle Mezuniyet Sonrası Mesleği İcra Etme İsteği Arasındaki İlişkiye Yönelik Bulgular

Mezuniyet sonrası mesleği icra etme

isteği

Rehberlik Meslek Tutumu Mezuniyet Sonrası Mesleği

İcra Etme İsteği

1 0,755**

Rehberlik Meslek Tutumu 0,755** 1

** Korelasyon 0,01 düzeyinde anlamlı (2-tailed)

Çizelge 16’ya göre rehberlik meslek tutumu ile mezuniyet sonrası mesleği icra etme isteği arasında anlamlı ve pozitif yönlü (r=,755, p>0,01) bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu sonuca göre turist rehberi adaylarının rehberlik meslek tutum düzeyleri arttıkça mesleği icra etme isteklerinin de arttığı söylenebilir. Bu sonuç Çınar ve Yenipınar (2019)’ın çalışmalarının sonuçlarıyla benzerdir.

94 Çizelge 17. Hipotez Sonuçları

H HİPOTEZLER SONUÇ

H1

Turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları mezuniyet sonrası rehberlik mesleğini yapma isteğine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir.

H1 Kabul

H2

Turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları turist rehberliği bölümünü isteyerek seçip seçmeme durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir.

H2 Kabul H3 Turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. H3 Ret H4 Turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları yaşlarına göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. H4

Kabul H5 Turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları sınıf düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. H5

Kabul H6 Turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları mezun oldukları okula göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. H6 Ret

Bu sonuçlar incelendiğinde: Hipotez1, Hipotez2, Hipotez4 ve Hipotez5 kabul edilmiş, Hipotez3 ve Hipotez6 reddedildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlarda H1’e göre turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları mezuniyet sonrası rehberlik mesleğini yapma isteğine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bu durum turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumlarının olumlu olmasının, mesleğe ilgi duyması, özenmesi ya da mesleğin kazancının iyi olmasından kaynaklanıyor olabilir. Tutumları olumlu yönde olan adayların, bu sebeplere bağlı olarak mesleği yapmak istedikleri ifade edilebilir. Mesleğe yönelik tutumları olumsuz olan adayların mesleği yapmak istememelerinin nedenleri arasında, mesleğin iş güvencesinin olmaması, çalışma saatlerinin düzensizliği, mevsimlik olması ya da aile hayatını olumsuz etkilemesi sayılabilir. H2’nin sonucuna bakıldığında, turist rehberi adaylarının bölümü isteyerek seçmeleri ile meslek tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durum, bölümü isteyerek seçen adayların bölümü isteyerek seçmeyen adaylara göre baskı altında ya da mecburiyetten dolayı değil, araştırıp bu mesleği yapmaya hevesli olarak bölümü seçmiş olmalarından kaynaklanıyor olabilir. H3’ün sonucuna göre turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılık bulunamamıştır. Araştırmaya katılan kadın ve erkek

95

turist rehberleri adaylarının mesleğe yönelik tutumları benzerlik göstermektedir. H4’ün sonuçlarına göre araştırmaya katılan turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları yaşlarına göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Araştırmaya katılan turist rehberi adaylarından yaşı daha genç olanların mesleki tutumları daha yaşlı olanlara göre daha olumludur. Bu durum eğitim hayatına yeni başlamış daha genç yaşta olan adayların motivasyonlarının daha yüksek olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun yanında üst sınıflarda bulunan yaşı daha yüksek adayların iş bulma kaygısı, düzensiz aile yaşamından dolayı endişe duymalarından kaynaklanıyor olabilir.

H5’in sonucuna göre turist rehberi adaylarının sınıf düzeyleri ile meslek tutumları arasında anlamlı farklılık belirlenmiş, 1.sınıftaki rehber adaylarının mesleki tutumlarının diğer sınıftaki adayların tutumlarına göre daha olumludur. Bu durum üst sınıfları mezuniyet sonrası iş bulma kaygılarının yüksek olmasından kaynaklanıyor olabilir.

H.6. turist rehberi adaylarının mesleğe yönelik tutumları mezun oldukları okula göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir hipotezi reddedilmiştir. Araştırma sonucuna göre adayların mesleğe yönelik tutumlarının mezun oldukları okul ile bir ilgisi olmadığı belirlenmiştir.

96

Benzer Belgeler