• Sonuç bulunamadı

2. BĠYOMĠMĠKRĠ KAVRAMI VE BU BAĞLAMDA MĠMARĠ VE ĠÇ

3.1. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

3.1.2. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Mekân Analizi

Konya Kelebek Vadisi Parkında bulunan Kelebek formlu yapı toplam 3 binadan oluĢmaktadır. Bu binalar, 2.100 m² alanlı Kelebek Bahçesi, 550 m² alanlı

Böcek Müzesi ve çok amaçlı lobisi, ofisleri, bir kafesi ve alıĢveriĢ birimleri olan 800 m²‟lik karma kullanımlı binalardır (URL-32), (ġekil-43). Toplamda 3.500 m²‟lik gezi alanı ile 7.600 m²‟lik bir kullanım alanına sahiptir.

YaklaĢık 270.000 m² yeĢil alan, 105.000 m² sert alan ve 10.000 m² havuz alanı bulunan Konya Tropikal Kelebek Vadisi Parkında ise oyun alanları, spor alanları, sera ve botanik bahçeler, alıĢveriĢ yerleri, kafe, su kaydırağı, 1.000 kiĢilik amfi tiyatro, gölet ve su havuzları yer almaktadır.

ġekil-43: 3 Ana Binadan OluĢan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Bölümleri.

Kelebek Bahçesi‟nin kelebek formuna benzemesinin yanı sıra bina giriĢinde böcekleri temsil eden alanlar bulunmaktadır. Farklı ölçülerde ve farklı tasarımlarda uygulanan dairesel formlu bu alanlarda doğa ile ilgili bilgiler verilmektedir. Fakat bina giriĢinde farklı aktivitelerin yapılmasından dolayı yapımından kısa süre sonra kaldırılmıĢtır (ġekil-44).

ġekil-44: Bina GiriĢinde Böcekleri Temsil Eden Alanlar.

Kaynak: Elma, 2015.

Kelebek formundaki mimari yapısı ile kelebeğin baĢ kısmından esinlenilen dairesel saçağın ve kelebek antenlerinin birleĢtiği noktada ana giriĢ, çıkıĢ ve bilet giĢesi tanımlanmıĢtır (ġekil-45). Kelebek müzesinin ön cephe tarafındaki ana yoldan müzeye geçiĢ organik formlarla tasarlanan merdiven ile sağlanmıĢtır. Binaya ulaĢımda uygulanan merdivenin yanı sıra uygun eğimde tasarlanan engelli kullanımı için bir rampa bulunmaktadır (ġekil-46).

ġekil-45: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Ana GiriĢ.

Kaynak: Tarhan, 2019.

ġekil-46: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Organik Formda Tasarlanan Merdiven ve Engelli Rampası.

Kaynak: Tarhan, 2019.

Ana giriĢin sol tarafında tanımlanan bilet giĢesinden geçen ziyaretçiler yapıya ilk giriĢte bambu dallarından oluĢan bir kapı perdesinden geçmektedir (ġekil-47). Yapıya giriĢ yapan ziyaretçilerin farklı kotlarda ilerleyen yaya sirkülasyon yolu ile yönlendirilerek bütün mekânı dolaĢtıktan sonra çıkıĢ yapmaları sağlanmaktadır.

ġekil-47: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi GiriĢinde Yer Alan Kapı Perdesi.

Kaynak: Tarhan, 2019.

Birçok kelebek ve böcek türlerinin kendi doğal yaĢam alanlarının sağlandığı Kelebek Bahçesinde 1600 m² uçuĢ alanı bulunmaktadır. Tropikal Kelebek Bahçesinde yer alan diğer mekânlar ise Ģu Ģekilde sıralanmıĢtır:

 Binanın bodrum katında mekanik odası, kazan dairesi, pompa odası, su depoları, yakıt tankı, jeneratör, trafo odaları, teknik servis odaları gibi tüm mekanik ve elektrik birimlerinin bulunduğu alanlar mevcuttur. Mekanik ve elektrik odalarının yanı sıra personelin kullanabileceği yemekhane, mutfak, soyunma odaları ve ıslak hacimler bulunmaktadır. Ayrıca bay, bayan ve engelli tuvaletleri mevcuttur (ġekil- 48).

ġekil-48: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Bodrum Kat Planı.

Kaynak: Tarhan, 2019.

 Kelebeklerin geliĢim süreçlerinin sergilendiği müzenin zemin katında dünyanın farklı yerlerine ait kelebeklerin uçuĢ alanlarının sağlandığı yapay kayalar ve göletlerle ĢekillendirilmiĢ yaya yolu ile seyir imkânı veren kelebek bahçesi bulunmaktadır (ġekil-50, 51).

ġekil-49: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Zemin Kat Mekân Bölümleri.

ġekil-50: Yapay Kayalar ve Göletler Ġle ġekillendirilmiĢ Yaya Yolu.

Kaynak: Tarhan, 2019.

ġekil-51: Yaya Yolu Çevresinde Bulunan Yapay Kayalar.

 Her kelebek için farklı özel bitkilerle geniĢ alanı kapsayan peyzaj ile tırtılların kendi doğal ortamlarında yetiĢmelerini sağlayan yeĢil alanlar vardır (ġekil- 52).

ġekil-52: Konya Tropikal Kelebek Bahçesinde Yer Alan Bitkiler.

Kaynak: Tarhan, 2019.

 Zemin katta bulunan yaya yolu boyunca belirli noktalara konumlandırılan üretim çiftlikleri bulunmaktadır (ġekil-53). Üretim çiftliklerinde kelebeğin yaĢam evrelerinin gerçekleĢmesi gözlemlenebilmektedir. Ayrıca kelebek bahçesi projesinde tropikal bitkilerin yetiĢtirildiği ve ziyaretçiler tarafından giriĢinin olmadığını 392 m²‟lik bir alanı kapsayan üretim çiftliği revize edilerek bitkilerin sergilendiği bir alan olmuĢtur (ġekil-54).

ġekil-53: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Üretim Çiftlikleri.

ġekil-54: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Canlı Bitki Sergi Alanı.

Kaynak: Tarhan, 2019.

 90 m² alana sahip kelebek ve böceklerin yaĢam evreleriyle ilgili interaktif sunumlar, belgeseller ve çizgi film gösterimleri yapılan mini sinema salonu (ġekil- 55).

ġekil-55: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Sinema Salonu.

Kaynak: Yanar, 2017.

 Ziyaretçilerin fotoğraf çekmek amaçlı kurutulmuĢ kelebeklerin sergilendiği, laboratuvarda kullanılan cam malzemelerde özel bitkilerin köklendirildiği ve renklendirilmiĢ suların bulunduğu laboratuvar atmosferi verilen küçük bir mekân (ġekil-56).

ġekil-56: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi.

 Bina da 367 m² alana sahip böceklerin yaĢam alanları ile ilgili bilgilerin verildiği, böceklerden ilham alınarak tasarlanan ürünlerin sergilendiği 5 ayrı modül olarak tasarlanmıĢ böcek müzesi bulunmaktadır (ġekil-58, 59).

ġekil-57: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Böcek Müzesi ve Sergi Alanları.

ġekil-58: Böcek Müzesine Ait Proje ÇalıĢmaları.

Kaynak: Elma, 2015.

ġekil-59: Böcek Müzesi.

Kaynak: Tarhan, 2019.

 ġekil 57‟de görüldüğü üzere doğanın insanlara vermiĢ olduğu mesajlar ile doğanın korunmaması durumunda neler olabileceğini gösteren görsellerin bulunduğu doğayı koruma temalı sergi alanı bulunmaktadır (ġekil-60).

ġekil-60: Doğayı Koruma Temalı Sergi Alanı.

 209 m²‟lik çok amaçlı bir salon bulunmaktadır. Farklı aktivitelerin ve toplantıların yapıldığı bu salon, doğa konsepti ile tasarlanmıĢ ve çocuklara doğa sevgisini aĢılamak amaçlı eğitimlerin verildiği yerdir (ġekil-62).

ġekil-61: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Karma Kullanımlı Alanlar.

ġekil-62: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi SatıĢ Birimi, Çok Amaçlı Salon (Doğa Eğitim Sınıfı).

Kaynak: Tarhan, 2019.

 Zemin katta ziyaretçilerin tüm alanı dolaĢtıktan sonra ulaĢabildikleri 164 m²‟lik alana sahip satıĢ birimi ve kafeterya bulunmaktadır. Burada kelebek ve böcek formlarından üretilen hediyelik eĢyaların ve çerçeve içerisinde kurutulmuĢ kelebeklerin satıĢı yapılmaktadır (ġekil-63).

ġekil-63: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi SatıĢ Birimi, Kafeterya.

Kaynak: Tarhan, 2019 ve Yanar, 2017.

 Binanın 1. katında açık ofis sisteminde tasarlanmıĢ idari birim ve toplantı odası bulunmaktadır. 1. kat planında görünen restoran alanı, tavan yüksekliğinin düĢük olması sebebi ile revize edilerek zemin katta bulunan satıĢ birimi ile birlikte çözümlenmiĢtir (ġekil-64).

ġekil-64: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 1. Kat Planı.

3.2. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nin Biyomimikri Bağlamında

Benzer Belgeler