• Sonuç bulunamadı

GeçmiĢten günümüze insanoğlunun yaĢamını ve kültürünü inceleyen felsefenin temeli doğa olarak kabul edilmektedir. Doğa ilk çağlardan beri insanlar için ilham kaynağı olmuĢtur ve mimari tasarım doğa ile sürekli etkileĢim içerisindedir. Ġnsanoğlunun varoluĢundan beri insanlara rehber olan doğanın insan ile arasındaki iliĢki, doğanın biçim ve strüktürlerinin taklit edilerek üretim yapmasıyla gerçekleĢmiĢtir. YaĢanılan zamana ve teknolojik geliĢmelere göre hızla değiĢiklik gösteren doğadan esinlenme biyomimikri kavramı ile uygulama alanına dönüĢmüĢtür.

Biyomimikri doğadan ders alarak esinlenmektedir. Doğadaki canlılar, doğanın sistemi sayesinde milyarlarca yıldır kendi yaĢamlarını sürdürmeyi baĢarmıĢlardır. Doğadaki canlıların bir düzen içinde gösterdikleri davranıĢlar insanları doğayı araĢtırıp taklit etmeye teĢvik etmiĢtir. Doğayı taklit etme konusunda doğanın birebir kopyalanmasının yanı sıra doğanın iĢlevini de taklit etmek söz konusudur. Doğadan nasıl esinlenmesi gerektiği ve tasarımın bu esinlenme kapsamında nasıl geliĢtirileceğini öğreten biyomimikri tasarım yaklaĢımı genellikle; mimarlık, iç mimarlık, mühendislik ve tasarım alanlarında tercih edilmektedir. Mimarlıkta ve iç mimarlıkta; malzeme, strüktür, dıĢ cephe, mobilya gibi tüm mekân tasarımlarında kullanılmaktadır.

Günümüz mimarisinde doğadan ilham alma, yenilikçi tasarımlar geliĢtirme, teknoloji ve bilimi mimari ile birleĢtirme çabaları tasarımlarda yeni çözümlerin ortaya çıkmasına sebep olmuĢtur. Teknoloji sayesinde doğa araĢtırılarak ve analiz edilerek yeniden üretilmektedir. Bu doğrultuda mimari ve iç mimari tasarımlar uygulamak doğanın formlarından ve iĢlevlerinden ilham alarak gerçekleĢmektedir. Bu noktada ortaya çıkan biyomimikri kavramı, mimariye ve iç mimariye aktarılan tasarımın doğadan esinlendiği noktada nasıl geliĢtirileceği ve nasıl ilham alınması gerektiğini çözerek bir ürünün veya yapının ortaya çıkmasını sağlayan bir tasarım yaklaĢımıdır. Biyomimikri tasarım yaklaĢımı, doğadan ilham alınan tasarımlarda öncelik olarak biçim yoluyla ürüne estetiklik kazandırır. Doğanın sadece form ile

taklit edilmesi estetik dıĢında tasarıma bir iĢlevsellik katmamaktadır. Bir tasarımın iĢlevsel olarak esinlenmesi, biçimi yönlendiren, oluĢturulan kuralları ve fonksiyonları yerine getiren, kontrol eden bir yapıya sahip olması demektir. Biyomimikri tasarım yaklaĢımı, projelerin tasarım aĢamasında ortaya çıkan zorluklarda ve sorunlarda doğadan çözümler arayarak sürdürülebilir, ekolojik ve çevre dostu tasarımlar üretmeyi amaçlamaktadır.

Bu tez çalıĢmasında “Biyomimikri” kavramının mimari ve iç mimari tasarımlara etkisi açıklanmıĢ ve örneklemelerle irdelenmiĢtir. AraĢtırma kapsamında doğanın formu incelenirken, doğadaki oluĢumlardan öğrenilmiĢ, modellenmiĢ, esinlenilmiĢ, uyarlanmıĢ ya da uygulanmıĢ tasarımlara çalıĢma örnekleri verilmiĢtir. Doğadan gözlemlenen organizmaların biçimsel ve iĢlevsel yaklaĢımlar ile mikro ve makro ölçeklerde taklit edilmesi gözlemlenmiĢ ve çalıĢmanın hem literatür kısmında hem de alan çalıĢmasında bu yaklaĢımlar açıklanmıĢtır. Tezin literatüründe yer alan mimari ve iç mimari tasarımlarda biçimsel ve iĢlevsel yaklaĢımlar baĢlıkları altında geçmiĢten günümüze verilen örnekler açıklanırken alan çalıĢmasında da uygun görülen “Konya Tropikal Kelebek Bahçesi” binasının tasarım konsepti incelenmiĢtir.

Türkiye‟nin ilk yapay kelebek müzesi projesi olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi binası tez kapsamında değerlendirilerek binanın genel özellikleri ve tüm mekânları analiz edilmiĢtir. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi binasının formu kelebeği ve kelebeğin uçuĢunu yansıtabilecek bir formda tasarlanmıĢtır. Kelebek Bahçesi binasının biçimsel formu ile birlikte iç mekânlarda da uygun görülen malzeme, doku ve renk seçimlerinde biyomimikri tasarım yaklaĢımlarından biçimsel yaklaĢımın hâkim olduğu tespit edilmiĢtir. Binanın çatısında ve iç mekânda kullanılan malzemelerde malzemenin özelliği gereği iĢlevsel yaklaĢımlar kapsamında da örnekler verilebilmektedir. Fakat binanın genelinde hâkim olan doğanın biçimi tamamen estetik amaçlı uygulanmıĢtır ve doğanın iĢlevi söz konusu değildir.

Doğadan ilham alarak ortaya çıkan biçimsel ve iĢlevsel tasarım yaklaĢımları farklı yöntemler ile tasarıma aktarılmaktadır. Tezin literatür kısmında geçen biyomimikri bağlamında uygulama yöntemleri konusunda açıklanan malzeme,

strüktür, doku ve renk yöntemleri doğadan ilham alırken kullanılmaktadır. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi binasında kullanılan malzemeler, taĢıyıcı sistem, aydınlatma vb. tüm yapı elemanları da uygulama yöntemleri kapsamında malzeme, strüktür, doku ve renk yönünden ayrı baĢlıklar halinde ifade edilerek doğadan etkilenen tasarımlar belirtilmiĢtir.

Yapılan incelemelerde Konya Tropikal Kelebek Bahçesi‟ nde insanların özellikle çoçukların doğa ile iletiĢim kurmasına olanak sağlandığı ve tabiatın daha iyi tanınmasına imkân verildiği bir ortam tasarladıkları görülmektedir. Doğadan ilham alarak tasarlanan kelebek formlu Tropikal Kelebek Bahçesi, Konya için önemli bir turizm destinasyonu olduğu görülmektedir. Ayrıca bina Konya ilinin tanıtımı için önemli bir yere sahiptir.

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi‟ nde doğanın iĢlevi yerine binanın genelinde doğadaki biçimin birebir taklit edilmesinin biyomimikri tasarım yaklaĢımları kapsamında yetersiz kaldığı görülmüĢtür. Bina genelinde birebir taklit edilen kelebek formunun yanı sıra kelebek formundan yola çıkılarak uygulanan farklı tasarımlar veya kelebek formunu tamamlayıcı farklı konseptler uygulamaya pek fazla yansımamıĢtır. Söz konusu bu tasarımların Kelebek Bahçesi‟nde uygulanmaması biyomimikri anlayıĢını olumsuz yönde etkilemektedir. Çok fazla biçimsel tasarım yaklaĢımının hakim olduğu binanın Konya‟da ilk örnek olması binayı önemli kılan unsurlardandır.

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Türkiye‟de bulunan kelebek bahçelerinden en kapsamlı ve en geniĢ olanıdır. Ġstanbul Kelebek Çiftliği ve Gaziantep Tropik Kelebek Bahçesi Türkiye‟ deki diğer kelebek bahçesi örneklerdendir. Biyomimikri yaklaĢımında biçimsel olarak tasarlanan Konya Tropikal Kelebek Bahçesinin yanında diğer örnekler standart bir bahçe tarzında uygulanmıĢtır. Fakat bu yaklaĢımda Türkiye‟deki örneklerin artması biyomimikri tasarım yaklaĢımları için zemin oluĢturmaktadır. Biçimsel tasarım yaklaĢımlarındaki örneklerin artması iĢleve yönelik tasarımların gerçekleĢtirilmesi için uygun ortam hazırlamaktadır.

Sonuç olarak, mimari ve iç mimari tasarımlarda doğadan öğrenme denildiğinde literatürdeki en yaygın paradigma doğadaki form ve strüktürlerin bir yöntem ile yapıya aktarılması olmuĢtur. Doğada bulunan birçok organizmanın mikro ve makro ölçeklerde taklit edilmesi; doğadan alınan bilgiyi, deneyimi, uygulanabilirliği ve sonuçları harmanlayarak gerçekleĢmektedir Kısaca, doğadaki sistematiğin anlaĢılması büyük önem taĢımaktadır. Bu bağlamda “Konya Tropikal Kelebek Bahçesi” örneğinde doğadan öğrenerek, taklit ederek doğadaki formun bir yöntem ile yapıya aktarılması görülmektedir. Doğal formlardan etkilenen Kelebek Bahçesi projesi ziyaretçilerin kelebek ve böcek türlerinin kendi yaĢam alanlarında gözlemlemesini ve tropik orman hissi vererek doğal malzemeler ile doğal bir ortam sağlamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda bu çalıĢmada elde edilen verilerin, tüm tasarım ve uygulamacı gruplara biyomimikri tasarım yaklaĢımları konusunda fikir vererek doğadan ilham alan tasarımların biçim ve iĢlev arayıĢları içerisinde artması hedeflenmiĢtir.

AĢağıdaki tablo-4‟te Konya Tropikal Kelebek Bahçesi projesinde uygulanan tasarımların ve kullanılan malzemelerin biçimsel ve iĢlevsel yaklaĢımlarda değerlendirildiği görülmektedir.

Tablo-4: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nin Biyomimikri Kapsamında Değerlendirilmesi.

KAYNAKLAR

Adam, B., 2019. KiĢisel ArĢiv, Konya.

Ali El-Zeiny, R.M., 2012. Biomimicry as a Problem Solving Methodology in

Interior Architecture. ASEAN Conference on Environment-Behavior Studies. Procedia Social and Behavioral Science 50, 502-512. Bangkok Tayland.

Alp, E.G., 2013. Son Dönemde GeliĢen „Yeni‟ Mimarlık ArayıĢları, Gazi

Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Arslan Selçuk, S., ve Gönenç Sorguç, A., 2007. Mimarlık Tasarımı Paradigmasında

Biomimesis‟ in Etkisi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Ankara.

BeyaztaĢ, H.S., 2012. Mimari Tasarımda Ekolojik Bağlamda Biçim ve Doğa ĠliĢkisi,

Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Boğa, M., 2013. Tasarımda Doğal Analoji: Endüstri Ürünleri Tasarımı

Öğrencilerinin YaklaĢımı Üzerine Bir ÇalıĢma, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Bozkurt, C., 2010. Kinetik Sistemlerle ÇalıĢan, Biyomimetik Bir Kentsel Donatı

Tasarımı – Urbancot, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Cestel, Emre., 2008. Yüksek Yapıların Kavramsal Tasarım Sürecinde Üretken

YaklaĢımlar, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Cığızoğlu, M., 2011. Biyomimetik Tepkisel Yüzey Örtüsü Tasarımı Ġçin Bir Model

Çınar, H., Müezzinoğlu, M., Sungur, M., 2017. Tasarım Eğitiminde Form Yaratma

Sürecine Bir Örnek: Biyomimesis, Akademik Sosyal AraĢtırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 63, Aralık 2017, Selçuk Üniversitesi, s. 654-664, Konya.

Gertik, A., 2012. Biyomimesis AnlayıĢı ve Bu Bağlamda Günümüz Kuzey Kıbrıs

Mimarisi‟ ne EleĢtirel Bir BakıĢ, Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, LefkoĢa.

Gezer, H., 2012. Malzemenin Gizil Güçlerinin Mimariye Katkısı, Ġstanbul Ticaret

Ünv.Fen Bilimleri Dergisi.

Gök, M.O., 2018. Tekstil Tasarımında Doğadan Ġlham Alma (Biyomimetik

Uygulamalar), KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Social Sciences Studies Journal (SSSJournal) 2018, ISSN: 2587-1587, Vol:4 Issue:16 pp:1270-1278

Elma, M., 2015. KiĢisel ArĢiv, Konya.

Genç, M., 2013. Doğa, Sanat ve Biyomimetik Bilim, Hacettepe Üniversitesi Güzel

Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalı, Sanatta Yeterlilik Eseri ÇalıĢması Raporu, Ankara.

Ġleritürk, Ġ., 2016. Mimarlık Eğitiminde Doğa Ġle ĠliĢki Bağlamında Biyomimikri,

Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Karabetça, A.R., 2016. Biyomimikri Destekli Mekan Tasarımı Ölçütleri ve Bu

Ölçütlerin Örnekler Üzerinden Ġncelenmesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Doktora Tezi, Ġstanbul.

Karagöz, G., 2007. Doğadan Öykünme, Art Nouveau Mimarlığı, Gazi Üniversitesi

Kuday, I., 2009. Tasarım Sürecinin Destekleyici Faktör Olarak Biyomimikri

Kavramının Ġncelenmesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Müezzinoğlu, K., ve Sungur, M., 2015. GeçmiĢten Günümüze Mimari Formlarda

Ġnsan-Doğa EtkileĢimi; “Biyomimesis”, Uluslararası Güzel Sanatlar Sempozyumu Bildiri Kitabı, 12-13 Kasım 2015, Selçuk Üniversitesi, s. 1024-1025, Konya.

Öksüz, E.B., 2013. Mimarlıkta Ağ Topolojileri Ve Alometri Bağlamında

Morfogenetik Tasarım, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul

Özülkü, Ö., 2010. Modern Mimarlıkta Doğadan Etkilenen Form ve Geleceğe

Yönelik YaklaĢımlar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġç Mimarlık Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Tarhan, S., 2019. KiĢisel ArĢiv, Konya.

Topaç, H.Ö., 2001. Hıghtech Mimarisi ve Organik Hareketin DoğuĢu, Ġstanbul

Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Uç Zeytün, B., 2014. Mimari Tasarımda Biyomorfik YaklaĢımlar, Yakındoğu

Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, LefkoĢa.

Uzun, S., 2015. Modern Mimarlığın GeliĢim Süreci ve Organik Mimarlığın Modern

Mimarlıktaki Yeri, Ġstanbul Arel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Vural, S. ve Avinç, M.G., 2015. Doğa Esinli Geleneksel ve Sayısal Tasarım

Yöntemlerinin YaĢam Kriterlerine Göre Değerlendirilmesi, IX. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu, 25-26 Haziran 2015, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ġstanbul.

Yanar, N., 2017. Mimari Tasarımda “Sürdürülebilirlik Ve Ekoloji” AnlayıĢının

Konya Bağlamında Ġncelenmesi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya.

YeĢilyurt, E., 2008. Biyoloji Temelli Bilimsel Kuramlar Ġle Mimari Tasarım ĠliĢkisi,

Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Yıldız, H., 2012. Endüstri Ürünleri Tasarımı Kapsamında Biyomimetik Tasarımın

Yeri ve Metodolojisi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Yuran, A. F., ve TaĢgetiren, S., 2010. Doğadan Esinlenerek Tasarım, Biyoteknoloji

Elektronik Dergisi Cilt: 1, No: 2, 23-30.

ĠNTERNET KAYNAKLARI: (URL-1) https://www.linkedin.com/pulse/1-biyomimetik-bilimi-tanim-ve- tarih%C3%A7esi-a-ali-%C5%9Fen (26.06.2019). (URL-2) https://www.arthipo.com/artblog/sanat-tarihi/leonardo-da-vincinin-bilimsel- calismalari.html (08.01.2019). (URL-3) https://www.arch2o.com/the-beauty-of-architectural-structures/ (02.04.2019) (URL-4) https://ucurtmadergi.com/dans-eden-ev-frank-gehry/ (02.04.2019) (URL-5) https://www.kilsanblog.com/mimari-oykuler-insaat-hikayeleri/milwaukee- sanat-muzesi/ (03.04.2019) (URL-6) https://pxhere.com/tr/photo/1157852 (03.04.2019) (URL-7) https://www.dezeen.com/2019/02/17/twa-hotel-eero-saarinen-jfk-airport- new-york-city/ (28.03.2019) (URL-8) https://www.khanacademy.org/humanities/ap-art-history/global- contemporary/a/gehry-bilbao (03.04.2019) (URL-9) https://www.roadtripsaroundtheworld.com/visit-the-guggenheim-museum- bilbao-one-of-the-treasures-of-spain/ (03.04.2019) (URL-10) https://www.arkitektuel.com/la-sagrada-familia/ (07.03.2019) (URL-11) https://pxhere.com/tr/photo/824871 (07.03.2019) (URL-12) https://www.kilsanblog.com/mimarlik-farkli-ilginc-yapilar/lotus-tapinagi/ (03.04.2019) (URL-13) https://wallhere.com/tr/wallpaper/905040 (03.04.2019)

(URL-14) http://apizm.com/gallery/frank-lloyd-wright/s-c-johnson-wax- headquarters-racine-wisconsin-3/ (03.04.2019) (URL-15) http://apizm.com/gallery/frank-lloyd-wright/s-c-johnson-wax- headquarters-racine-wisconsin-5/ (03.04.2019) (URL-16) http://www.mma.hu/test/-/event/10180/makovecz-%E2%80%93- %E2%80%A6osszekotni-az-eget-es-a-foldet%E2%80%A6 (13.04.2019) (URL-17) https://www.360cities.net/ru/image/pzmny-pter-catholic-university- stephaneum-foyer-hungary (13.04.2019) (URL-18) http://v3.arkitera.com/k172-biomimicry-yeni-bir-mimarlik-tarzi-mi.html (04.04.2019) (URL-19) http://usamekaya.com.tr/biyomimikri-dogadan-ilham-al/ (05.04.2019) (URL-20) http://www.leblebitozu.com/dunyanin-dort-bir-yanindan-tiyatro-ve- konser-salonlari/ (16.04.2019) (URL-21) https://www.beingkids.sg/category/tourist-attractions/ (16.04.2019) (URL-22) https://turkish.alibaba.com/g/durian-fruit.html (16.4.2019) (URL-23) http://amallyaputri29.blogspot.com/ (16.04.2019) (URL-24) https://pages.stolaf.edu/bio-architecture/2015/10/27/the-biomimetic- office-building/ (11.03.2019) (URL-25) https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(08)01621-7 (11.03.2019) (URL-26) https://pages.stolaf.edu/bio-architecture/2015/10/27/the-biomimetic- office-building/ (11.03.2019) (URL-27) https://www.arkitektuel.com/kristal-saray/ (07.03.2019) (URL-28) https://dekopano.com/dogadan-esinlenerek-tasarlanmis-10-yapi-dpp-214 (05.04.2019) (URL-29) http://www.raillife.com.tr/dogayi-gozlemleyip-mimariye-aktariyor/ (08.07.2019) (URL-30) http://www.trenddesk.com/wp-content/uploads/2013/07/Biomimicry- Shapes-Business-Strategies-Platin-Mar-2012.pdf (08.07.2019) (URL-31) https://www.arup.com/tr-tr/projects/butterfly-garden-project (24.04.2019) (URL-32) http://www.cevredostu.com/yesilbina/kelebek-bahcesi-ve-bocek- muzesikonya/ (24.04.2019) (URL-33) http://www.arkiv.com.tr/proje/konya-tropikal-kelebek-bahcesi/7986 (24.04.2019) (URL-34) https://www.yapikatalogu.com/ince-yapi-bitirme-isleri/cam-dis-cephe- kaplamasi-opak-cam-mozaik/guardian-glass-gunes-kontrol-cami-sunguard-extra- selective-snx-60-28_24139 (08.05.2019) (URL-35) https://www.facebook.com/pg/myentopia/photos/?ref=page_internal (10.05.2019) (URL-36) https://www.condair.com.tr/haberler/konya-tropikal-kelebek-bahcesinde- yasam-condair-urunleri-ile-saglaniyor (11.05.2019)

(URL-37) http://www.aleyse.com/yapay-kaya-nedir.html (URL-38) https://gayrimenkulturkiye.com/2017/05/15/karasal-iklimde-tropikal- ekosistem-konya-tropikal-kelebek-bahcesi/ 07.05.2019 (URL-39) https://www.linkedin.com/pulse/t%C3%BCrkiyenin-leed-sertifikali-ilk- m%C3%BCzesinde-%C3%A7uhadaro%C4%9Flu-aysun-yangin (10.05.2019) (URL-40) http://www.arkitera.com/urun/187/mn-50-mikro-kondens-kanalli- giydirme-cephe-sistemi (10.05.2019) (URL-41) https://archello.com/project/guardian-sunguard (10.05.2019) (URL-42) http://www.tensaform.com/tr/urunlerimiz/tekstil-cephe-fasad- kaplama/tekstil-cephe-avantajlari/ (10.05.2019) (URL-43) https://www.condair.com.tr/haberler/konya-tropikal-kelebek-bahcesinde- yasam-condair-urunleri-ile-saglaniyor (11.05.2019) (URL-44) http://www.aydinlatma.org/konya-tropikal-kelebek-bahcesi-aydinlatma- projesi.html (07.07.2019) (URL-45) http://www.lampolighting.com.tr/portfolio/konya-kelebekler-vadisi (URL-46) http://www.konyakelebeklervadisi.com/Galeri# (11.05.2019) (URL-47) http://www.turkchem.net/ucucu-organik-bilesikler.html (16.07.2019)

ÖZGEÇMĠġ

KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Adı Soyadı: Uyruğu:

Doğum Yeri ve Tarihi E-Mail:

EĞĠTĠM

Lise: Konya Çimento Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Selçuklu-Konya, 2009 Üniversite: Selçuk Üniversitesi, Selçuklu-Konya, 2014

Yüksek Lisans: Selçuk Üniversitesi & Hacettepe Üniversitesi, Konya-Ankara, 2014

Ġġ DENEYĠMLERĠ

Selçuklu Mühendislik, 2014 Mustafa Mermer Mimarlik, 2015

Benzer Belgeler