• Sonuç bulunamadı

Fotoğraf No:3

Ġnceleme Tarihi: 22/10/2018.

Ġlgili Koleksiyon: Konya Koyunoğlu Müzesi ArĢivi (1950) Kadın Giysi Fotoğrafı, Hasan Behçet Fotoğraf Koleksiyonu.

Koleksiyonun Açık Adresi: Ahmet Rasih Ġzzet Koyunoğlu ġehir Müzesi ve Kütüphanesi.

Koleksiyona GeliĢ Tarihi: 2013.

Koleksiyona GeliĢ Biçimi: Konya BüyükĢehir Belediyesi Foto Behçet ArĢivini satın almıĢ ve Konya Koyunoğlu Müzesi‟ne koleksiyon gelmiĢtir.

Koleksiyondaki Yeri: Konya Koyunoğlu Müzesi Hasan Behçet fotoğraf arĢivinde yer almaktadır.

Tarihlendirme: 1950.

Fotoğrafın Cam Negatifinin Boyutları: 6x9. Fotoğraftaki Giysiye Ait Özellikler

Giysi ÇeĢidi: Fotoğraftaki soldaki kadın giysisi etek, bluz olarak kombin edilmiĢtir. Sağdaki kadın giysisi elbise ve örme yelekle kombin edilmiĢtir.

Giyside Kullanılan Malzemeler

Giyside Kullanılan KumaĢlar: Fotoğraftaki soldaki kadın giysisi olan siyah etek ve bluzun mevsimlik kumaĢ, sağdaki desenli kadın elbisesinin mevsimlik ince kumaĢ desenli elbisenin üzerine giyilen yeleğin mevsime uygun yün ipliği olduğu olduğu tahmin edilmektedir.

Giyside Kullanılan Astar: Fotoğraftaki soldaki kadın giysisi olan siyah eteğin astarsız, sağdaki desenli kadın elbisenin de astarsız olduğu tahmin edilmektedir.

Giyside Kullanılan Düğmeler: Siyah etek bluz kombinin de bluzun ön ortasında yaka açıklığının bittiği yerin hemen altında görünmeyecek Ģekilde ön ortasındaki kapama payına dikilmiĢ orta boy çıt çıt görünmektedir. Çıt çıtın yaka açıklığını kapatmak için

kullanıldığı tahmin edilmektedir. Ön ortasında çıt çıtın olduğu yerin yaklaĢık 8 cm altında eĢit aralıkla dikilmiĢ bel hizasında son bulan 3 adet orta boy plastik delikli düğme görülmektedir. Desenli elbisenin üzerine giyilen yeleğin ön ortasında yaka açıklığının bittiği yerden baĢlayarak 3 adet gri renkte plastik düğme eĢit aralıklarla dikilmiĢ yeleğin etek ucundan yaklaĢık 10 cm. yukarıda düğme son bulmuĢtur.

Giyside Kullanılan Renkler: Soldaki kadın giyimi etek bluz siyah renkte, sağdaki kadın giyimi desenli elbisenin kumaĢının tekrar eden deseninin gri beyaz ve siyah renklerde olduğu tahmin edilmiĢtir. Sağdaki desenli elbisenin üzerine giyilen yeleğin gri renk olduğu fotoğraftan anlaĢılmaktadır.

Giysinin Modeli ve Kesimi Ġle Ġlgili Bilgiler: Soldaki kadın giyimi etek bluzdur. Simetrik modeldir. Siyah bluz model uygulamalı olarak çalıĢılmıĢtır bluz bedene oturan formdadır bluzun etek kısmı bel hizasından kalça hattına kadar geniĢlemiĢ ve pililer uygulanmıĢtır. Bluzda ön ortasının sağ ve sol tarafında birer adet göğüs hizasından bele kadar boyuna beden pensi bulunmaktadır. Bluzun yakası bedenden çıkan model uygulamalı yaka olarak çalıĢılmıĢtır. Bluzun ön ortasında yaka açıklığının bittiği yerden baĢlayarak bel hattında son bulan düz kapama çalıĢılmıĢtır düz kapamada ön ortasında eĢit aralıklarla dikilmiĢ üç adet siyah plastik orta boy delikli düğme kullanılmıĢtır. Bluzun kolu kısa kollu olarak çalıĢılmıĢtır. Siyah etek bel hattından ayağa doğru geniĢlemiĢtir. Siyah eteğin boyu diz altında son bulmuĢtur. Sağdaki desenli elbise simetrik modeldir. Desenli elbise bedene oturan formdadır desenli elbisenin etek kısmı bel hattından ayağa doğru geniĢlemiĢtir. Etek boyu diz altında son bulmuĢtur. Elbise kısa kolludur, elbisenin yakası V yaka olarak çalıĢılmıĢtır. Desenli elbisenin üzerine giyilen yelek bedene oturan formdadır yakası V yakadır kolsuz olarak çalıĢılmıĢtır. Ön ortasında düz kapama uygulanmıĢtır üç adet plastik düğme kullanılmıĢtır. Yeleğin elde yün ipliği kullanılarak örgü ĢiĢiyle desen verilerek örüldüğü tahmin edilmektedir.

Giysinin Süsleme Özellikleri Ġle Ġlgili Bilgiler

Giysinin Süsleme Kompozisyonu: Siyah bluzun etek kısmında belden etek ucuna kadar olan parçada tek yön pililer bulunmaktadır. Yaka açıklığının altından baĢlayarak bel hattına kadar bluzun ön ortasında düğme kullanılmıĢtır. Sağdaki desenli elbisenin üzerindeki örgü yelekte ön ortasında yaka açıklığından baĢlayarak etek ucuna kadar olan düz kapamada düğme bulunmaktadır.

Süslemede Kullanılan Malzemeler: Soldaki siyah bluzun etek kısmındaki pililer bluz üzerinde olduğu için kendi kumaĢından çalıĢılmıĢtır. Bluzda ön ortada düz kapamada düğmeler kullanılmıĢtır. Desenli elbisenin üzerine giyilen yelekte ön ortada düz kapamada düğme bulunmaktadır.

Süslemede Kullanılan Renkler: Soldaki bluzda ön bedende ön ortada koyu renk düğmeler kullanılmıĢtır, pili bluzun etek kısmındaki kumaĢın eĢit aralıkla katlanmasıyla oluĢmaktadır pili oluĢturmak için bluzun kendi kumaĢı kullanılmıĢtır koyu renktedir, sağdaki desenli elbisenin üzerine giyilen yelekte düz kapamada ön ortada düğmeler açık renk kullanılmıĢtır.

Kompozisyon

Hasan Behçet ArĢivi fotoğraf koleksiyonuna ait olan bu fotoğraf 1950 yılında stüdyo ortamında çekilmiĢtir. Fotoğrafta iki tane ayakta durarak poz vermiĢ kadın bulunmaktadır. Bu iki kadının aynı ailenin üyeleri olduğu tahmin edilmektedir. Önde duran siyah etek bluz giymiĢ kadın ellerini birleĢtirmiĢ arkasında duran ve aile üyesi olduğu düĢünülen desenli elbiseli kadın siyah elbiseli kadına sarılarak samimi bir hava içerisinde özel bir günde objektife mutlu bir Ģekilde bakmıĢlardır. Fotoğraf 6x9 boyutunda cam negatif Ģeklinde karton kutu içerisinde Konya Koyunoğlu Müzesine gelmiĢtir. Fotoğraf dönem özelliğine göre siyah beyazdır. Müzenin kütüphane bölümünde bulunan sorumlu kiĢi tarafından makinede tarandıktan sonra dijital ortama aktarılmıĢtır.

Fotoğraf 4.4. Konya Koyunoğlu Müzesi ArĢiv (1950) Kadın Giyim Fotoğrafı GÖZLEM FĠġĠ

Fotoğraf No:4

Ġnceleme Tarihi: 22/10/2018.

Ġlgili Koleksiyon: Konya Koyunoğlu Müzesi ArĢivi (1950) Kadın Giysi Fotoğrafı, Hasan Behçet Fotoğraf Koleksiyonu.

Koleksiyonun Açık Adresi: Ahmet Rasih Ġzzet Koyunoğlu ġehir Müzesi ve Kütüphanesi.

Koleksiyona GeliĢ Tarihi: 2013

Koleksiyona GeliĢ Biçimi: Konya BüyükĢehir Belediyesi Foto Behçet ArĢivini satın almıĢ ve Konya Koyunoğlu Müzesi‟ne koleksiyon gelmiĢtir.

Koleksiyondaki Yeri: Konya Koyunoğlu Müzesi Hasan Behçet fotoğraf arĢivinde yer almaktadır.

Tarihlendirme: 1950

Fotoğrafın Cam Negatifinin Boyutları: 6x9 Fotoğraftaki Giysiye Ait Özellikler

Giysi ÇeĢidi: Fotoğraftaki kadın etek ve bluz giymiĢtir. Giyside Kullanılan Malzemeler

Giyside Kullanılan KumaĢlar: Fotoğraftaki etek ve bluzda mevsime uygun kumaĢlar kullanılmıĢtır.

Giyside Kullanılan Astar: Eteğin iç kısmında eteğin kumaĢı ile aynı renkte astar kumaĢı olduğu tahmin edilmektedir.

Giyside Kullanılan Düğmeler: Etek ve bluzda düğme görülmemektedir. Giyside Kullanılan Renkler: Etek ve bluz beyaz renktedir.

Giysinin Modeli ve Kesimi Ġle Ġlgili Bilgiler: Etek ve bluz simetrik modeldir. Bluz bedene oturan formdadır. Beden pensi kullanmıĢtır. Yakası model uygulamalı takma yaka olarak çalıĢılmıĢtır. Yakanın üzerinde nakıĢ bulunmaktadır. Bluz kısa kolludur. Kol yan dikiĢte omuzdan baĢlayıp kol ucunu dönerek dikilmiĢ pilili 2 cm. geniĢliğinde Ģerit parça vardır. Etek bel hizasından baĢlayarak ayağa doğru geniĢlemiĢtir. Etek pilili olarak çalıĢılmıĢtır. Etek boyu diz altında son bulmuĢtur. Eteğin beline kendi kumaĢından 2 cm. geniĢliğinde kemer dikilmiĢtir.

Giysinin Süsleme Özellikleri Ġle Ġlgili Bilgiler: Bluzun yakasında yaka kenarını çevreleyen su Ģeklinde desenli nakıĢ olduğu görülmektedir.

Giysinin Süsleme Kompozisyonu: Bluzun yakasının üst kenarı nakıĢla süslenmiĢtir. Kol uçları ve kol yan dikiĢi kol ucundan baĢlayarak omuz üzerinden yakaya kadar iki sıra halinde pilili Ģeritle süslenmiĢtir.

Süslemede Kullanılan Malzemeler: Bluzda kol ucu ve kol yan dikiĢte kullanılan pilili Ģerit için bluzun kendi kumaĢı kullanılmıĢtır. Bluzun yakasının üst kenarındaki nakıĢ için nakıĢ ipliği kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Süslemede Kullanılan Renkler: Bluzun kollarındaki pilili Ģerit için bluzun kendi açık renk kumaĢı kullanılmıĢtır, yakanın üst kenarının nakıĢı için ipliklerin bluza uygun bir renkte kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Fotoğraf No:4 Kompozisyon

Fotoğraf siyah beyaz renk olup stüdyo ortamında fotoğrafçı tarafından 1950 yılında çekilmiĢtir. Fotoğrafta tek baĢına bir kadın ayakta durarak arkasında duran masaya elini yaslayarak objektife poz vermiĢtir. Kadının hatıra kalması için çektirmiĢ olduğu düĢünülen bu fotoğrafın cam negatifi 6x9 boyutundadır. Konya BüyükĢehir Belediyesi tarafından satın alınan Hasan Behçet fotoğraf koleksiyonuna aittir. Kütüphane bölümündeki tarama cihazında görevliler tarafından taranarak Müzedeki Hasan Behçet fotoğraf arĢivindeki yerini almıĢtır.

Fotoğraf 4.5. Konya Koyunoğlu Müzesi ArĢiv (1950) Kadın Giyim Fotoğrafı