• Sonuç bulunamadı

KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR

Grup muhasebe kayıtlarını Türkiye’de geçerli olan ticari mevzuat, mali mevzuat ve Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan Tek Düzen Hesap Planı gereklerine göre TL olarak tutmaktadır. İlişikteki finansal tablolar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK”) 13 Haziran 2013 tarih ve 28676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan II-14.1 sayılı “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği” (“Tebliğ”) hükümlerine uygun olarak, Tebliğin 5. maddesine istinaden Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yürürlüğe konulmuş olan Türkiye Muhasebe Standartları /Türkiye Finansal Raporlama Standartları (“TMS/TFRS”) ile bunlara ilişkin ek ve yorumlar esas alınarak hazırlanmıştır.

Ayrıca konsolide finansal tablolar ve dipnotlar, SPK tarafından 7 Haziran 2013 tarihli duyuru ile uygulanması zorunlu kılınan formatlara uygun olarak sunulmuştur. Ayrıca KGK tarafından 2 Haziran 2016 tarihinde 30 sayılı kararla yayınlanan ve akabinde TFRS-15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat ile TFRS-16 Kiralamalar standartlarındaki değişiklikler ile birlikte 15 Nisan 2019 tarihinde kamuya duyurulan güncel “2019 TFRS” adıyla yayınlanan TMS taksonomisine uygun olarak sunulmuştur.

Ekli konsolide finansal tablolar Grup’un yasal kayıtlarına dayandırılmış ve tabloları faaliyette bulunduğu temel ekonomik çevrede geçerli para birimi olan “TL” cinsinden ifade edilmiş olup, (31 Aralık 2019 tarihi itibariyle hazırlanan finansal tablolarda yer alan parasal olmayan kalemler 30 Haziran 2013 tarihine kadar ABD Doları cinsi olarak kabul edilmiştir.) KGK tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartları’na göre Grup’un durumunu layıkıyla arz edebilmek için bir takım düzeltme ve sınıflandırma değişikliklerine tabi tutularak hazırlanmıştır. İndeks International FZE, Neteks A.Ş., Neteks Teknoloji A.Ş. ve Artım Bilişim Çözüm ve Dağıtım A.Ş.’nin fonksiyonel para birimi “USD”dir.

Finansal tablolar, Grup’un önümüzdeki bir yılda ve faaliyetlerinin doğal akışı içerisinde varlıklarından fayda elde edeceği ve yükümlülüklerini yerine getireceği varsayımı altında işletmenin sürekliliği esasına göre hazırlanmıştır.

1 Ocak – 30 Haziran 2020 hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar, 17 Ağustos 2020 tarihinde Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır. Genel Kurul’un ve ilgili yasal kuruluşların yasal mevzuata göre düzenlenmiş finansal tabloları ve bu finansal tabloları değiştirme yetkisi bulunmaktadır.

2.02 Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Finansal tabloların Düzeltilmesi

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 17 Mart 2005 tarih 11/367 no’lu kararı ile yüksek enflasyon dönemi 2005 yılı itibariyle sona ermiş olup 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren ekli finansal tablolar herhangi bir düzeltme işlemine tabi tutulmamıştır. Ekli finansal tablolardaki parasal olmayan kıymetler Uluslararası Muhasebe Standardı 29 “Yüksek Enflasyonist Ekonomilerde Finansal Raporlama” prensiplerine uygun olarak 31 Aralık 2004 tarihine kadar taşınmış olan değerleri üzerinden mali tablolarda yer almaktadır.

2.03 Konsolidasyon Esasları

Bağlı Ortaklıklar, Grup’un ya doğrudan ve / veya dolaylı olarak sahip olduğu paylar neticesinde söz konusu şirketlerdeki paylarla ilgili toplam oy kullanma hakkının % 50’den fazlasını kullanma yetkisi vasıtasıyla; veya oy kullanma hakkının % 50’den fazlasını kullanma yetkisine sahip olmamakla birlikte mali ve işletme politikaları üzerinde fiili hakimiyet etkisini kullanmak suretiyle mali ve işletme politikalarını Grup’un menfaatleri doğrultusunda kontrol etme yetkisi ve gücüne sahip olduğu şirketleri ifade eder.

Bağlı ortaklıkların bilanço ve kar/zarar tabloları Grup’un finansal tabloları ile tam konsolidasyon yöntemi kullanılarak konsolide edilmiştir. Grup’un aktifinde yer alan bağlı ortaklıkların kayıtlı değeri ile bağlı ortaklıkların özsermayeleri karşılıklı olarak netleştirilmiş aynı zamanda grup ile bağlı ortaklıklar arasındaki grup içi işlemler ve bakiyeler konsolidasyon sırasında silinmiştir.

Azınlık hakları, azınlık hissedarlarının bağlı ortaklıkların net aktiflerindeki ve dönem faaliyet sonuçlarındaki payını gösterir.

Bu detaylar konsolide bilanço ve kar/zarar tablosundan ayrı olarak gösterilir. Azınlık haklarına ait zararlar bağlı ortaklıkların paylarına ait azınlık çıkarlarından fazla ise, azınlığın bağlayıcı yükümlülükleri olmadığı takdirde azınlıklara ait zararlar çoğunluğun çıkarları aleyhine sonuçlanabilir.

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

30 Haziran 2020,31 Aralık 2019 ve 31 Aralık 2018 tarihleri itibariyle Grup’un tam konsolidasyona tabi tutulan bağlı ortaklıkları aşağıda yer almaktadır:

Şirket Ünvanı Faaliyet Alanı Sermayesi Doğrudan İştirak

Oranı % Etkin İştirak Oranı % Datagate Bilgisayar Malzemeleri

A.Ş. (Datagate ) Telekomünikasyon 30.000.000 TL 59,24 59,24

Artım Bilişim Çözüm ve

Dağıtım A.Ş. (Artım) Bilişim ürünleri yedek parça

alım – satımı 1.210.000 TL 100,00 100,00

Teklos Teknoloji Lojistik

Hizmetleri A.Ş. (Teklos) Lojistik ve Kiralama 5.000.000 TL 99,99 99,99 İndeks International FZE

İnfin Bilgisayar Ticaret A.Ş. Bilgisayar ve aksamları alım

satımı 50.000 TL 99,80 99,80

Neotech Teknolojik Ürünler

Dağ. A.Ş. (Neotech) Ev elektroniği ürünleri alım

satımı (Gayri faal) 1.000.000 TL 80,00 80,00

Ticaret A.Ş.(Despec) (**) Tüketici Elektoniği 23.000.000 TL - 29,11 (*) 28 Şubat 2020 tarihinde Neteks İletişim Ürünleri Dağıtım A.Ş.’nin ve Neteks Teknoloji Ürünleri A.Ş’nin iştirak oranı % 50’den ilave alım ile % 100’e çıkarılmıştır. 31 Aralık 2019 ve 31 Aralık 2018 tarihleri itibariyle Neteks İletişim Ürünleri Dağıtım A.Ş.’nin ve Neteks Teknoloji Ürünleri A.Ş’nin finansal tabloları özkaynaktan pay alma yöntemine göre muhasebeleştirilmiştir. 30 Haziran 2020 finansal tabloları tam konsolidasyon yöntemine göre muhasebeleştirilmiştir.

(**) 12 Mart 2020 tarihinde bağlı ortağımız Datagate Bilgisayar Malzemeleri A.Ş, Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş’nin % 49,13’ünü ilişkili şirket olan Desbil Teknolojik Ürünler A.Ş., N. Erol Bilecik ve diğer küçük hissedarlardan satın almıştır. Ortak kontrolün oluştuğu raporlama döneminin başı itibari birleşme gerçekleşmiş gibi finansal tabloları geriye dönük olarak düzeltilmiştir. Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş’nin finansal tabloları tam konsolidasyon yöntemine göre muhasebeleştirilmiştir.

Müşterek faaliyetlerdeki paylar: Müşterek faaliyet, bir düzenlemede müşterek kontrolü olan tarafların düzenlemeye ilişkin varlık ve yükümlülüklerin sorumlulukları üzerinde hakka sahip olduğu bir ortak düzenlemedir. Müşterek kontrol, bir ekonomik faaliyet üzerindeki kontrolün sözleşmeye dayalı olarak paylaşılmasıdır. Bu kontrolün, ilgili faaliyetlere ilişkin kararların, kontrolü paylaşan tarafların oy birliği ile mutabakatını gerektirdiği durumlarda var olduğu kabul edilir.

İştirak yatırımları ve iş ortaklıkları, özkaynak yöntemi kullanılarak muhasebeleştirilir ve ilk olarak maliyet değeri ile kaydedilir. Yatırım maliyeti işlem maliyetlerini de içerir. Konsolide finansal tablolar, Grup’un iştirakteki önemli etkisinin veya müşterek kontrolün başladığı tarihten bittiği tarihe kadar, iştirak ile Grup arasındaki muhasebe politikalarının uyumu için yapılan düzeltme kayıtlarından sonraki Grup’un özkaynak yöntemiyle muhasebeleştirilen yatırımların kar veya zarar ile diğer kapsamlı gelirindeki payını içerir.

Grup’un bir iştirakin zararlarından kendisine düşen payı, söz konusu iştirakteki toplam payına eşit veya bu payın üstünde ise, iştirakteki payının defter değeri (varsa uzun vadeli yatırımları da içermek suretiyle) sıfırlanır ve Grup’un iştirak adına herhangi bir taahhüdü veya iştirak adına yapılmış ödemesi olmadığı durumlarda, ilave zararların kayıtlara alınması durdurulur.

Satın alım bedelinin, iştirakin satın alınma tarihindeki kayıtlı belirlenebilir varlıklarının, yükümlülüklerinin ve koşullu borçlarının gerçeğe uygun değerinin üzerindeki kısmı şerefiye olarak kaydedilir. Şerefiye, yatırımın defter değerine dahil edilir ve yatırımın bir parçası olarak değer düşüklüğü açısından incelenir. İştirakin satın alınma tarihindeki kayıtlı tanımlanabilir varlıklarının, yükümlülüklerinin ve koşullu yükümlülüklerinin gerçeğe uygun değerinin satın alım bedelini aşan kısmı doğrudan dönem kar/zararına kaydedilir.

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

Datagate Bilgisayar Malzemeleri A.Ş., Artım Bilişim Çözüm ve Dağıtım A.Ş., Teklos Teknoloji Lojistik Hizmetleri A.Ş., İndeks International FZE, İnfin Bilgisayar Ticaret A.Ş., Neotech Teknolojik Ürünler Dağ. A.Ş., Neteks İletişim Ürünleri Dağıtım A.Ş, Neteks Teknoloji Ürünleri A.Ş ve Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş’nin finansal tabloları tam konsolidasyon yöntemine göre konsolide edilmiştir. (28 Şubat 2020 tarihinde Neteks İletişim Ürünleri Dağıtım A.Ş.’nin ve Neteks Teknoloji Ürünleri A.Ş’nin iştirak oranı % 50’den ilave alım ile % 100’e çıkarılmıştır. 31 Aralık 2019 ve 31 Aralık 2018 tarihleri itibariyle Neteks İletişim Ürünleri Dağıtım A.Ş.’nin ve Neteks Teknoloji Ürünleri A.Ş’nin finansal tabloları özkaynaktan pay alma yöntemine göre muhasebeleştirilmiştir.)

Bağlı ortaklıkların bilanço ve gelir tabloları tam konsolidasyon yöntemlerine göre konsolide edilmiş ve Şirket’in sahip olduğu bağlı ortaklıkların kayıtlı değeri ile özsermayeleri karşılıklı olarak netleştirilmiştir.

Aynı şekilde Grup ile bağlı ortaklıklar arasındaki grup içi işlemler ve bakiyeler konsolidasyon sırasında karşılıklı olarak elimine edilmiştir.

Azınlık hakları, azınlık paylarının bağlı ortaklıkların net aktiflerdeki ve dönem faaliyet sonuçlarındaki payını gösterir. Bu detaylar konsolide bilanço ve gelir tablosunda ayrı olarak gösterilir. Azınlık haklarına ait zararlar bağlı ortaklıkların paylarına ait azınlık çıkarlarından fazla ise, azınlığın bağlayıcı yükümlülükleri olmadığı takdirde azınlıklara ait zararlar çoğunluğun çıkarları aleyhine sonuçlanabilir.

Ortak kontrol altındaki işletme paylarından edinimler

Bağlı ortağımız Datagate Bilgisayar Malzemeleri A.Ş. 12 Mart 2020 tarihinde yatırım ve büyüme planları doğrultusunda tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteren Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’nin 11.300.994 adet paylarını (%

49,13) Desbil Teknolojik Ürünler A.Ş., N. Erol Bilecik ve diğer küçük hissedarlardan birim fiyatı 4,67 TL’den olmak üzere 52.775.640 TL karşılığında peşin bedelle satın almıştır.

Satın alma işlemi “Ortak Kontrole Tabi İşletme Birleşmesi” olarak muhasebeleştirilmiştir. KGK’nın 2018-1 Türkiye Muhasebe Standartlarının Uygulanmasına Yönelik İlke kararı uyarınca hakların birleşmesi yöntemi uygulanmış ve ortak kontrolün oluştuğu raporlama döneminin başı itibari ile birleşme gerçekleşmiş gibi finansal tablolar düzeltilmiş ve ortak kontrolün oluştuğu raporlama döneminin başından itibaren karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Ortak kontrole tabi işletme birleşmesi nedeniyle tranfer edilen bedelin edinilen işletmenin net varlıklarının birleşme tarihindeki defter değerini aşması durumunda oluşan fark özkaynakları altında denkleştirici hesap olarak olarak “ Ortak Kontole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi “ hesabında muhasebeleştirilmiştir.

11.300.994 adet payın 4.000 adedi A grubu kalanı B grubu paylardır.Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’nin toplam 4.000 adet olan A grubu paylarının tamamına Datagate Bilgisayar Malzemeleri Ticaret A.Ş. sahip olmuştur. A grubu payların yönetim kurulu seçiminde imtiyazı mevcuttur. Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş’nin yönetim kurulunun 5 veya 6 üyeden oluşması durumunda 4 üye, 7 veya 8 üyeden oluşması durumunda 5 üye, 9 üyeden oluşması durumunda 6 üye A grubu pay sahiplerinin göstereceği adaylar arasında seçilir. Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş’nin bilanço ve gelir tablosu tam konsolidasyon yöntemine göre edilmiş ve Şirket’in sahip olduğu bağlı ortağın kayıtlı değeri ile özsermayeleri karşılıklı olarak netleştirilmiştir. Aynı şekilde Şirket ile bağlı ortaklık arasındaki grup içi işlemler ve bakiyeler konsolidasyon sırasında karşılıklı olarak elimine edilmiştir.

Şirket Ünvanı Faaliyet Alanı Sermayesi Doğrudan İştirak

Oranı % Etkin İştirak Oranı % Despec Bilgisayar Pazarlama

ve Ticaret A.Ş Tüketici Elektroniği 23.000.000 TL - % 29,11

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

31.12.2018

Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak

Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler (1.083.994) (114.808) 114.808 (1.083.994)

Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak

Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler 15.434.110 606.110 (606.110) 15.434.110

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

31.12.2019 Raporlanan

31.12.2019

Despec Düzeltmeler Yeniden Düzenlenmiş 31.12.2019

Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak

Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler (1.208.377) (126.374) 126.374 (1.208.377)

Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak

Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler 15.377.038 606.110 (606.110) 15.377.038

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

30.06.2019

Raporlanan 30.06.2019

Despec Düzeltmeler Yeniden Düzenlenmiş 30.06.2019

Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak

Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler (1.105.740) (132.610) 132.610 (1.105.740)

Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak

Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler 15.287.462 606.110 (606.110) 15.287.462

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

Dipnot

Satışların Maliyeti (-) 28 (1.938.630.393) (112.069.037) 2.188.543 (2.048.510.887) TİCARİ FAALİYETLERDEN BRÜT KAR (ZARAR) 104.676.614 10.947.571 (930.500) 114.693.685

BRÜT KAR/ZARAR 104.676.614 10.947.571 (930.500) 114.693.685

Genel Yönetim Giderleri (-) 29 (23.998.484) (2.849.021) 90.210 (26.757.295)

Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri (-) 29 (19.940.465) (2.278.813) 840.290 (21.378.988) Esas Faaliyetlerden Diğer Gelirler 31 111.221.054 15.443.232 (25.245) 126.639.041 Esas Faaliyetlerden Diğer Giderler (-) 31 (112.322.649) (12.123.970) 25.245 (124.421.374)

ESAS FAALİYET KARI / ZARARI 59.636.070 9.138.999 - 68.775.069

Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler 32 15.890 6.067 - 21.957

Yatırım Faaliyetlerinden Giderler (-) 32 - - -

-Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımların Kar / Zararlarından Paylar (2.219.784) - - (2.219.784) FİNANSMAN GİDERİ ÖNCESİ FAALİYET KARI VEYA ZARARI 57.432.176 9.145.066 - 66.577.242

Finansal Gelirler 47.074.884 473.602 (151.958) 47.396.528

Finansal Giderler (-) (51.353.657) (1.703.441) 151.958 (52.905.140)

SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER VERGİ ÖNCESİ KARI/ZARARI 53.153.403 7.915.227 - 61.068.630 Sürdürülen Faaliyetler Vergi Gelir/Gideri (11.937.174) (1.724.524) - (13.661.698)

- Dönem Vergi Gelir/Gideri (5.705.197) (1.856.121) - (7.561.318)

- Ertelenmiş Vergi Gelir/Gideri (6.231.977) 131.597 - (6.100.380)

Dönem Kar/Zararının Dağılımı 41.216.229 6.190.703 - 47.406.932

Kontrol Gücü Olmayan Paylar 5.126.460 - 6.190.703 11.317.163

Ana Ortaklık Payları 36.089.769 6.190.703 (6.190.703) 36.089.769

Pay Başına Kazanç 36 0,644460 0,206357 - 0,644460

2.04 Karşılaştırmalı Bilgiler ve Önceki Dönem Tarihli Finansal tabloların Düzeltilmesi

Mali durum ve performans trendlerinin tespitine imkan vermek üzere, Grup’un finansal tabloları önceki dönemle karşılaştırmalı hazırlanmaktadır. Finansal tablo kalemlerinin gösterimi veya sınıflandırılması değiştiğinde karşılaştırılabilirliği sağlamak amacıyla, önceki dönem finansal tabloları da buna uygun olarak yeniden sınıflandırılır. Ortak kontrole tabi işletme birleşmesi nedeniyle yeniden düzenlenen finansal tabloların etkileri Not: 2.03’de yer almaktadır. Not : 2.03 dışında önceki döneme ilişkin başka bir düzeltme yapılmamıştır.

2.05 Netleştirme / Mahsup

Finansal tablolarda yer alan finansal varlıklar ve yükümlülükler, ilgili değerleri netleştirmeye izin veren yasal bir yetkinin olması ve değerlerin net olarak gösterilmesi hususunda bir niyetin olması ya da varlığın gerçekleşmesi ile borcun yerine getirilmesinin aynı anda olması durumunda finansal tablolarda net değerleri üzerinden gösterilmektedirler.

2.06 Muhasebe Politikalarında Değişiklikler

Gerekli olması veya Grup’un mali durumu, performansı veya nakit akımları üzerindeki işlemlerin ve olayların etkilerinin finansal tablolarda daha uygun ve güvenilir bir sunumu sonucunu doğuracak nitelikte ise muhasebe politikalarında değişiklik yapılır. Muhasebe politikalarında yapılan değişikliklerin önceki dönemleri etkilemesi durumunda, söz konusu politika hep kullanımdaymış gibi finansal tablolarda geriye dönük olarak da uygulanır.

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

TFRS 16’ya İlişkin Zorunlu Muhasebe Politikası Değişikliği

KGK tarafından TFRS 16 “Kiralamalar” Standardı 13 Ocak 2016 tarihinde yayınlanmıştır. Bu Standart kiralama işlemlerinin muhasebeleştirmesinin düzenlendiği mevcut TMS 17 “Kiralama İşlemleri” Standardının, UFRS Yorum 4 “Bir Anlaşmanın Kiralama İşlemi İçerip İçermediğinin Belirlenmesi” ve TMS Yorum 15 “Faaliyet Kiralamaları – Teşvikler” yorumlarının yerini almakta ve TMS 40 “Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller” Standardında da değişiklikler yapılmasına neden olmuştur.

TFRS 16, kiracılar açısından mevcut uygulama olan finansal kiralama işlemlerinin bilançoda ve faaliyet kiralamasına ilişkin yükümlülüklerin bilanço dışında izlenmesi şeklindeki ikili muhasebe modelini ortadan kaldırmaktadır. Bunun yerine, tüm kiralamalar için mevcut finansal kiralama muhasebesine benzer olarak bilanço bazlı tekil bir muhasebe modeli ortaya koyulmaktadır. Bu çerçevede 12 aydan uzun vadeli kira sözleşmelerine ilişkin olarak kiralama süresi boyunca yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değeri olarak hesaplanmış olan “Kira yükümlülüğü” tutarı bilançonun pasifinde kira yükümlülüğüne eşit bir tutar ise “Kullanım Hakkı Varlıkları” (Not:18) bilançonun pasifinde muhasebeleştirilmektedir. “Kullanım Hakkı Varlıkları” olarak muhasebeleştirilen tutar sözleşme süresine göre amortismana tabi tutulmaktadır.

2.07 Muhasebe Tahminlerindeki Değişiklikler ve Hatalar

Grup benzer nitelikteki işlemleri, diğer olayları ve durumları tutarlı olarak konsolide finansal tablolara alır, değerler ve sunar.

Muhasebe politikalarında yapılan önemli değişiklikler ve tespit edilen önemli muhasebe hataları geriye dönük olarak uygulanır ve önceki dönem finansal tabloları yeniden düzenlenir.

Muhasebe tahminlerindeki değişiklikler, yalnızca bir döneme ilişkin ise, değişikliğin yapıldığı cari dönemde, gelecek dönemlere ilişkin ise, hem değişikliğin yapıldığı dönemde hem de gelecek dönemlerde, ileriye yönelik olarak uygulanır.

Cari dönem faaliyet sonucuna bir etkisi olan veya sonraki dönemlere etkisi olması beklenen muhasebe tahminindeki bir değişikliğin niteliği ve tutarı finansal tablo dipnotlarında, gelecek dönemlere ilişkin etkinin tahmininin mümkün olmadığı haller dışında açıklanır.

Grup Yönetimi, maddi ve maddi olmayan duran varlıkların yararlı ömürlerinin tespiti, kıdem tazminatı hesabında kullanılan aktüeryal varsayımlar, Grup lehine veya aleyhine devam eden dava ve icra takipleri için ayrılacak karşılıklar, stok değer düşüklüğünün tespiti gibi hususlarda muhasebe tahminlerine başvurmaktadır. Kullanılan tahminlere ilişkin açıklamalar aşağıda ilgili dipnotlarda yer almaktadır.

TMS 21 Kur Değişimlerinin Etkileri Standartı fonksiyonel para birimini işletmenin faaliyet gösterdiği temel ekonomik çevrenin para birimi olarak tanımlar. Bir işletmenin faaliyette bulunduğu temel ekonomik çevre, genel olarak nakit yarattığı ve harcadığı çevredir. Geçerli para birimi; mal ve hizmet satışlarının en çok etkileyen para birimi, işçilik vb. giderlerin gerçekleştirildiği para birimi, finansman faaliyetlerinden sağlanan naktin para birimi v.b. hususlar göz önüne alınarak ve bu unsurlardaki gelecekte beklenen değişmeler göz önüne alınarak Grup Yönetimi tarafından belirlenmektedir. Grup Yönetimi fonksiyonel para birimine ilişkin muhasebe tahminlerini ve uyguladığı politikaları her bilanço döneminde tekrar gözden geçirmektedir.

2.08 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti 2.08.01 Hasılat

Gelirler, transferi konusunda söz verilen mal ve/veya hizmetleri yansıtacak şekilde, bu mal ve hizmetler karşılığında hak edilmesi beklenen tutar olarak gösterilmektedir. Bu amaçla TFRS 15 hükümleri çerçevesinde hasılatın kayda alınmasında 5 adımlık bir süreç uygulanmaktadır.

 Müşteriyle yapılan sözleşmelerin tanımlanması

 Sözleşmedeki ayrı performans kriterleri ve yükümlülüklerin belirlenmesi

 Sözleşme bedelinin tespit edilmesi

 Satış Bedelinin Yükümlülüklere Dağıtılması

 Sözleşme yükümlülükleri yerine getirildikçe hasılatın kaydedilmesi

 Grup’un satışlarını yaptığı önemli markalar Apple, HP, IBM, Canon, Lenovo, Oppo, Samsung gibi markalardır.

Grup’un satışını gerçekleştirdiği ürünlerin tamamına yakını yurtdışı menşeilidir. Alımların bir kısmı yurtdışı firmalardan bir kısmı ise yurtdışı firmaların Türkiye’deki yerleşik kuruluşlarından veya Türkiye’de yerleşik kuruluşlardan gerçekleştirilmektedir.

İNDEKS BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 Haziran 2020 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Notlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası olarak gösterilmiştir)

Yurtiçi veya yurt dışı firmaları tarafından verilen hedeflerin gerçekleşmesine bağlı olarak “rebate” , “risturn” , “sell out” ve

“bonus adları” adı altında bir takım bedeller alınmakta veya cari hesaplara mahsup edilmektedir. Söz konusu bedeller satıcı firmalar tarafından verilen hedeflerin veya şartların sağlanması ile bilançonun aktifinde credit note gelir tahakkuku olarak muhasebeleştirilmektedir. Satıcı firmalar tarafından “rebate” , “risturn”, “sell out” , “bonus” ve “credit note” adı altında düzenlenen belgeler (veya Grup tarafından düzenlenen faturalar ile) ile söz konusu bedeller cari hesaptan mahsup edilmekte veya tahsil edilmektedir. Stoklarla ilgili elde edilen “credit note”lar stokların maliyetinden düşülür. Bakiye kısım ise Satışlar içerisinde “Diğer Satışlar” hesabında muhasebeleştirilir.

Faiz geliri, kalan anapara bakiyesi ile beklenen ömrü boyunca ilgili finansal varlıktan elde edilecek tahmini nakit girişlerini söz konusu varlığın kayıtlı değerine indirgeyen efektif faiz oranı nispetinde ilgili dönemde tahakkuk ettirilir.

Satışlar içerisinde önemli bir finansman unsurunun bulunması durumunda makul bedel gelecekte oluşacak nakit akımlarının finansman unsuru içerisinde yer alan gizli faiz oranı ile indirgenmesi ile tespit edilir. Fark tahakkuk esasına göre finansal tablolara yansıtılır.

2.08.02 Stoklar

Stoklar elde etme maliyeti veya net gerçekleşebilir değerin düşük olanıyla finansal tablolarda yansıtılır. Grup’un stokları PC, dizüstü bilgisayar, telekom, networking ürünleri gibi bilgisayar, bilgisayar aksamlarından ve cep telefonlarından oluşmaktadır. Maliyet FIFO metodu ile hesaplanmaktadır. Net gerçekleşebilir değer, Grup’un satış fiyatından tahmini satış masraflarının düşülmesiyle bulunur.

2.08.03 Maddi Duran Varlıklar

Maddi duran varlıklar, 1 Ocak 2005 tarihinden önce satın alınan kalemler için 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle enflasyonun

Maddi duran varlıklar, 1 Ocak 2005 tarihinden önce satın alınan kalemler için 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle enflasyonun