• Sonuç bulunamadı

1.4. JENERİKLERİN FİLM İÇİNDE KONUMLANDIRILMASI

3.1.2. Konsept Oluşturma, Kurgu ve Tasarım

Yönetmen Steven Soderbergh, Lewis Milestone’un eğlence odaklı soygun filminden farklı olarak, kendi kurgusunu akıllıca bağlantılarla yüklü, yardımcı entrikalardan beslenen bir düzlemde konumlandırmaktadır. Soderbergh diğer tüm filmlerinde olduğu gibi Ocean’s Eleven’da da öne çıkan karakterleri titizlikle işlemiş, senaryonun çatışmasını, karakterler arasında oluşan gerilim üzerine kurmuştur. Bu noktada jenerik tasarımı için öncelikle yönetmenin bakış açısı etraflıca incelenip tartılmalı ve tasarım bu sonuca göre oluşturulmalıdır.

Film bir karakter filmi olduğu için, jenerik tasarımı için seçilen anlatım türü, “Karakter Tanıtımı Kurgusu” yaklaşımıyla paralel, “Animasyon ve Hareketli Grafik Kurgu” olarak şekillendirilecektir (bkz. 1.2. Film Jenerik Tasarımı Türleri). Proje, başlangıcını Ocean’s Eleven filminin oluşturduğu, tanıtım kampanyası oldukça iyi yürütülmüş üç filmlik bir seri olduğundan, jenerik tasarımının plastik değerlerinin afiş ve DVD’lerle paralel tonda olması gerektiği düşünülmüş, bu nedenle kullanılacak renkler beyaz arkaplanda koyu kırmızı ve siyah olarak belirlenmiştir.

Resim 58: Ocean’s Eleven/Twelve/Thirteen

filmleri için tasarlanan tanıtım materyalleri

Öncelikle Danny Ocean ve ekibinin “dahiyane” soygun planının bağlı olduğu şans ve risk faktörüne gönderme yapmak adına, kumarhane kasasının mimari planı, bir rulet masasını çağrıştıracak şekilde, bilgi kartlarının arka planı olarak şekillendirilmiştir. Murat Özer’in “Kumarhane içinde gezinen kamera … mekânı adeta yaşayan bir mekanizma haline getiriyor ... kumarhane platosu, ‘serinkanlı’

karakterlerin derin psikolojik mücadeleye giriştiği bir arena özelliğinde kendini gösteriyor” ifadesinden de destek bularak, animasyon kurgusu tamamen bu arkaplan üzerinde hareket etmektedir.

Saul Bass tasarımı Spartacus (1960) film jeneriklerinde olduğu gibi, karakterleri özelliklerine göre izleyiciye tanıtacak sembolik nesneler seçilmiş; zar, kumar markası (pul), iskambil kartı gibi nesnelere yüklenen metaforlar karakterlerle eşleştirilmiştir. Karakterlerin dahil oldukları soygun planı, kumarın kendisi kadar heyecanlı, riskli ve bir o kadar kazançlıdır. Danny Ocean’dan Saul Bloom’a tüm karakterler yetenekleri doğrultusunda sahip oldukları her şeyi “masaya koyarak” oyuna başlarlar.

Resim 59: George Clooney isim kartı tasarımı için seçilen gösterge

Zar: George Clooney’nin canlandırdığı Danny Ocean karakterini imlemek adına

seçilen göstergedir. Ocean masaya şansını ve cesaretini koymuştur. Aynı zamanda tüm zarlar onun elindedir; planın kurucusu ve kontrolörüdür. Bu yüzden Clooney’nin isim kartı zar göstergesiyle tasarlanmıştır. Tasarımda kullanılan zarın kırmızı rengi karakterin hırsına ve kararlılığına gönderme yapmaktadır. Zarlar atılır ve masaya düştüğünde 6 ve 5 sayılarını gösterir; bu da başlıktaki “on bir” ifadesine yapılan bir göndermedir.

Lolipop: Brad Pitt’in isim kartı tasarımında, canlandırdığı Rusty Ryan karakterini

imleyen göstergedir. İmge, işaret ettiği karakterin kendinden emin ve rahat tavırlarından destek alınarak seçilmiştir. Lolipop hafif ve çocuksu bir imgedir. Rusty karakteri ise masaya sadece eğlence faktörü ve tabiî ki kazanç için oturmuştur.

Soderbergh bir röportajında, Brad Pitt’in set aralarında mutlaka bir şeyler atıştırdığını ve bu hareketin Rusty karakteriyle bütünleştiğinden filme de taşınması gerektiğini belirtmiştir. Jeneriklerin bir parçası olarak kullanılan bu gösterge, tam da bu sebepten fikri net, kolay anlaşılır ve akılda kalıcıdır.

Resim 60: Brad Pitt isim kartı tasarımı için seçilen gösterge

İleri Sürülen Markalar: planın finansörü Reuben Tishkoff’u canlandıran Elliot

Gould’u imlemek adına seçilen göstergedir. Eski kumarhane sahibi Tishkoff karakteri filmde, zenginliği ve risk almayı seven tarafıyla öne çıkmaktadır. Soygun sonunda kazanacakları para çok da umurunda değildir, zira ihtiyacı yoktur. O’nun tek istediği eski düşmanı Benedict’in alt edilişini görmektir. Dolayısıyla servetiyle masaya oturur, büyük miktarda parayı kazanacağı %50 ihtimal olan bu oyuna yatırır.

İlaç Kapsülleri: Carl Reiner’ın canlandırdığı Saul Bool karakterini imlemek adına

seçilen göstergedir. Karakter kalp ve ülser rahatsızlıkları sebebiyle, kısa süre önce kendini dolandırıcılıktan emekli etmiştir. Ancak Rusty’nin anlattığı planın cazibesine kapılmaktan kendini alıkoyamaz. Yaşlı kalbi bu kurgunun içindeki büyük heyecanı kaldırır mı bilinmez fakat sağlığını riske atarak oyuna dahil olmayı kabul eder. Karakterin kalp rahatsızlığı filmin bir diğer gerilim noktasıdır. Saul’ün kumarhane görevlileriyle kasanın içine gönderdiği çantayı izlerken kalp krizi geçirmesi, film de gerilimi birden yükseltir fakat kısa süre sonra Rusty’nin doktor kılığında yardıma gelmesiyle anlaşılır ki bu da oyunun bir parçasıdır.

Resim 62: Carl Reiner isim kartı tasarımı için seçilen gösterge

Fosfor Çubukları: Danny Ocean’ın “çaylağı” olan Linus Caldwell karakterini

imlemektedir. Matt Damon’ın canlandırdığı karakter, umut vaat eden başarılı bir yan kesicidir. Planın can alıcı bölümünde asansör boşluğundan kasaya giden yola Ocean’la birlikte yürüyecek ve kasayı birlikte patlatacaklardır. Bu yüzden karakteri imleyen gösterge olarak, asansör boşluğunu aydınlatmak için birlikte kırıp attıkları fosfor çubukları seçilmiştir. Zira karakter üzerine çaylaklığı, çekingen, korkak fakat başarılı hamleleri dışında bir özellik yüklenmemiştir. Dolayısıyla Caldwell ilk filmde henüz tek başına var olamaz, Danny ile birlikte hareket ederler.

Resim 64: Casey Afflect ve Scott Caan isim kartı tasarımı için seçilen gösterge Karo ve Kupa Valeleri: Malloy Kardeşleri imlemek için özellikle seçilmiş

göstergelerdir. Tasarımda karo ve kupa valeleri birbirlerine yaslanarak denge sağlamaktadırlar, zira filmde de iki kardeş birbirlerinden destek alarak verilen her görevi başarıyla gerçekleştirmektedir. Casey Afflect ve Scott Caan tarafından canlandırılan Malloy Kardeşler, planın taşımacılık (deneyimli sürücüler) ayağını karşılamak için oyuna dahil edilirler. Ayrıca gözlem ve hareket aşamalarında da kılıktan kılığa girerek pek çok kez paravan görevi göreceklerdir.

Resim 65: Andy Garcia isim kartı tasarımı için seçilen gösterge

Yıkılan Kule Biçiminde Kumar Markaları: Terry Bennedict karakterini

canlandıran Andy Garcia’nın isim kartı tasarımı için seçilen göstergedir. Kule gibi üst üste dizilmiş 5000 dolarlık markaları sarsılarak devrilmesi, Bennedict’in kırılamaz diye titizlikle koruduğu kumarhane zincirinin yıkılışına yapılan

göndermedir. Markaların düzenli sıralanışı, yine karakterin obsesif yapısıdüşünülerek düzenlenmiştir.

“Kasa Her Zaman Kazanır”: Prodüksiyon şirketlerini imlemek adına yaratılan

metaforda kullanılan mittir. Gösterge, masa üzerinde birikmiş markaları geri çeken ıstaka şeklinde düzenlenmiştir.

Resim 66: Yapım şirketleri bilgi kartı tasarımı için seçilen gösterge

Film izleme ve analiz aşamasını tamamladıktan sonra geliştirilen konsepte uygun arkaplan müziği araştırmalarına başlanmıştır. Film için David Holmes tarafından hazırlanan soundtrack albüm içinden, kurgulanan aksiyona uygun parça seçimi, düşünüldüğünde en mantıklı tercihtir; zira albüm tamamen filmin ruhuna uygun özgün kompozisyonlardan oluşmaktadır. Öncelikle filmin orijinal açılış jeneriklerinde kullanılan Roodney Yates parçası ele alınmış; ancak ritmi “kumar masası” konseptinin sahip olması gereken heyecana ve hırsa göre düşük tempoda kaldığından, aynı albümdeki 4 numaralı parçada (Reuben’s In) karar kılınmıştır. Sonrasında orijinali 3 dakika 13 saniye olan parça, jeneriğin makul uzunluğuna göre 2 dakika 33 saniyeye kısaltılmak adına yeniden kompoze edilmiştir.

Geliştirilen konsept için filmden yakalanan kareler üzerinden, kumarhane kasası mimari planı ve Bellagio kumarhanesi markaları Adobe Illustrator CS5 ve Adobe Photoshop CS5 programları kullanılarak, tasarıma uygun görselleştirilmiştir. Ayrıca Danny Ocean’ı imleyecek zarlar, Rusty Ryan karakterini gösteren lolipop, ilaçlar, iskambil kartları ve kullanılacak 5000$, 2000$, 500$ ve 200$ markaları,

Cinema 4D programı kullanılarak modellenmiş ve kamera açılarına göre hareketlendirilmiştir.

Tasarımda kullanılan tipografi, yine filmin diğer tanırım materyalleriyle aynı tonu yakalamak adına, orijinal jeneriklerinde de kullanılan biçimde Helvetica Neue LT STD yazı karakteri ailesinden seçilmiştir. Seçilen font, güçlü, kendinden emin, modern ve gerektiği kadar nötrdür. Metinler görsellerden daha öne çıkmaz, dengeli bir tonda bilgileri iletir. Tasarımda fikri iletme görevi daha çok seçilen göstergelere yüklemiştir. Tipografinin nötr hali izleyici algısının göstergeler üzerine yoğunlaşmasına destek olur.

Benzer Belgeler