• Sonuç bulunamadı

Migros, sektörünün ilklerini uygulayarak, müşterilerinin beklentilerini aşan çözüm ve yaklaşımlar ortaya koymakta ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır. Şirket’in yenilikçiliğe bakış açısı, müşterilerin hayatını kolaylaştıran, onların yaşamındaki farklı konuları perakende ile birleştirecek uygulamaları hayata geçirmek üzerine kurulmuştur.

İnsan Kaynakları ve Eğitim Migros’un en önemli stratejik hedeflerinden biri donanımlı, müşteri ve süreç odaklı, fark yaratan ve dinamik insan kaynağını şirket içinde geliştirmektir. Bu hedef doğrultusunda insan kaynakları politikası, Şirket’in vizyon, misyon ve stratejilerine paralel olarak, “Rekabet Avantajı Yaratacak Çalışanlar Yaratmak” temeli üzerine kurulmuştur. Sürekli eğitim ile mesleki ve kişisel gelişime verilen önem, Migros’un rekabetçi ortamda her zaman bir adım önde olmasını sağlamaktadır.

Migros ailesinde 2011 yıl sonu itibarıyla, yurt içinde 16.036, yurt dışında 1.442 olmak üzere toplam 17.478 çalışan yer almaktadır. Sezonluk çalışanlarla birlikte 2011 yılı ortalama çalışan sayısı 18.330’a ulaşmaktadır.

Bu dönemde Migros’a iş başvurusunda bulunan kişilerden günde ortalama 123 aday, işe alım için değerlendirilmiştir.

Bu değerlendirmeler sonucunda, her iş saatinde ortalama 4 yeni çalışan Migros ailesine katılmaktadır. Bununla birlikte, açık pozisyonların %72’si öncelikli olarak iç kaynaklardan sağlanmakta, orta ve üst kademe yönetim pozisyonlarında bu oran %98’e yükselmektedir.

Migros, Capital Dergisi’nin “Devler Ligi Capital 500” araştırmasında “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi” listesinde yer almış, ayrıca listedeki firmalar arasından sıyrılarak “En Fazla Çalışanı Olan” şirketler dalında da ödüle layık görülmüştür. Türkiye genelinde kadın istihdam oranı %29,4 iken bu oran Migros’ta %39 olmuştur. Migros 2011 yılı içerisinde, Türkiye çapında

“2010 Yılında En Fazla Kadın Sigortalı Çalıştıran İşverenler” sıralamasında birincilik ödülü almıştır. Şirket 2011 yılı sonu itibarıyla kadrosunda bulunan 435 engelli çalışan ile en çok engelli personel çalıştıran firmaların da başında gelmektedir.

Çalışanların %50’sinin kıdemi 8 yıldan fazladır. Migros, yaş ortalaması 29 olan genç ve enerjik bir ailedir.

Çalışan memnuniyeti, Migros’un en öncelikli konularından biridir.

Çalışanların memnuniyet düzeyini ölçmek ve iyileştirmek amacıyla her yıl

“Çalışma Hayatını Değerlendirme Araştırması” yapılmaktadır. Çalışanların çalışma hayatındaki iyileştirmelerine ilişkin geribildirimleri “Sizin Sesiniz”

platformu üzerinden takip edilmektedir.

Bu geribildirimlerin de

değerlendirilmesi ile, 2011 yılında İnsan Kaynakları süreçlerinde çok sayıda yenilik gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yıl içinde, çalışan memnuniyeti ve iş hayatına yönelik farklı konferanslar, sağlıklı yaşam ve beslenme seminerleri ve “Migros Yeteneğini Seçiyor” gibi çeşitli organizasyonlar düzenlenmiştir.

Migros’ta İnsan Kaynakları

Değerlendirme Sistemleri adil, takip edilebilir ve şeffaftır. Şirket bu alanda en yeni teknolojileri ve en etkili metotları kullanmaktadır.

Performans Yönetim Sistemi’nin amacı:

• Şirket strateji ve hedeflerinin çalışanlar arasında yayılımını ve paylaşımını sağlamak,

• Çalışanların performanslarını ortak ilkeler çerçevesinde objektif bir şekilde değerlendirerek yönetmek,

• Değerlendirme sonuçları doğrultusunda kariyer gelişimi / yedekleme, gelir paketi ve kişisel gelişim politikalarına yön vermek,

• Hedeflerinin gerçekleşmesinde performans gösteren çalışanların motive edilmesi ve nitelikli çalışanların elde tutulmasını sağlamak,

• Beklenen ve/veya yüksek performans gösteren çalışanları zamanında ödüllendirmektir.

Yıl içinde Mağaza Personeli Performans Yönetim süreci yenilenmiştir.

Çalışanların işlerinde sergiledikleri bireysel yetkinlikleri, mesleki becerilerinin ölçümlendiği hizmet kalitesi ile satış ve hizmet odaklı iş performansı altı ayda bir ölçülmeye başlanmıştır. Değerlendirme sonuçları, çalışanların gelişim-eğitim

planlamalarında ve kariyer tariflerindeki yol haritalarında belirleyici olmuştur.

Bunun yanı sıra, çalışanların güçlü ve gelişime açık yönlerinin tespit edilerek gelişim planlarının oluşturulabilmesi için, 360 derece yöntemiyle yetkinlik değerlendirmeleri

gerçekleştirilmektedir.

Migros çalışanları ve onların sevdikleriyle birlikte büyük ve güçlü bir aile

olduğunun bilincindedir. “Ailem ve Ben”

uygulaması sayesinde çalışanlar anlaşmalı kurumlardan şahsi mal ve hizmet alımlarında önemli avantaj sağlayabilmektedir.

Çalışanların arasındaki iletişim, işbirliği ve dayanışma ruhunu güçlendirmek amacıyla başlatılan çalışmalar da aralıksız sürmektedir. Bu doğrultuda Türkiye genelindeki çalışanların katılımıyla 3. Migros Spor Şenlikleri düzenlenmiştir. Festival havasında geçen şenliklerde 983 çalışan futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç branşlarında düzenlenen müsabakalarda mücadele etmiş, başarılı olan 116 çalışana çeşitli ödüller verilmiştir.

Türkiye genelindeki çalışanların katılımı ile “Migros Yeteneğini Seçiyor” adı altında bir yetenek yarışması organize edilmiştir. Toplamda 573 yarışmacının şarkı, dans ve komedi dallarında katıldığı organizasyonda, şubelerde yapılan yarı final seçmelerinden sonra finale kalan 17 yarışmacı İstanbul’da yapılan final gecesine katılmıştır.

Dereceye giren çalışanlar çeşitli ödüller kazanmışlardır.

Migros 2011 Yılı Faaliyetleri

Migros çalışanlarının gelişimine katkıda bulunan programları desteklemektedir.

Gelişim Planlama ve Kariyer Yönetimi süreçleri tüm formatlarda ve bütün kademelerde yürütülmektedir. Bu doğrultuda hayata geçirilen “Migros Gelişim ve Öğrenme Stratejisi”nin temeli, stratejik hedefler doğrultusunda bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçları karşılayacak donanımlı, dinamik, güvenilir ve etkin insan kaynağını kurum içinde geliştirmeye dayanmaktadır.

Çalışanların mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, hedeflerini kurum hedefleriyle bütünleştirerek, kişisel kariyerlerinde planladıkları noktalara ulaşmalarına destek olmak amacıyla oluşturulan Migros Kurumsal Eğitim ve Gelişim Portalı “Akademig”in relansmanı Nisan 2011’de gerçekleştirilmiştir.

Çalışanlar, Şirket tarafından sağlanan gelişim fırsatlarına akademig.com adresinden, 7 gün 24 saat

ulaşabilmektedirler. Akademig; sınıf eğitiminden makaleye, uzaktan eğitim programlarından perakende sözlüğüne kadar çeşitli öğrenme unsurlarıyla sürekli geliştirilmektedir. Migros Perakende Akademisi Müfredatında 450 sınıf eğitimi, 110 uzaktan eğitim, 55 makale ve 25 kitap önerisi

bulunmaktadır. 2011 yılında ilk defa uygulamaya alınan sanal sınıf yöntemiyle içeriğe 5 farklı program eklenmiştir. Çalışanlara 2011 yılında işbaşı, sınıf ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yaklaşık 175.000 gün eğitim verilmiştir.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi işbirliğiyle, çalışanların şirket içi kariyer gelişimlerini desteklemek ve fırsat eşitliği yaratmak adına akademik eğitimlerini alabilecekleri, Migros’a özel olarak oluşturulan lisans ve önlisans programı faaliyetlerine devam

edilmiştir. Çalışanlara kariyer yapmanın önündeki eğitim engelini aşmak için sunulan bir fırsat olan “Migros Perakendecilik Önlisans Sertifika Programı” ve “Migros Perakendecilik Lisans Programı”nda toplam 226 kayıtlı çalışan bulunmaktadır.

Yönetici kadrolarını öncelikli olarak şirket iç kaynaklarından yetiştirmek, stratejik öncelikler arasında yer almaktadır. Bu öncelik doğrultusunda Türkiye’nin saygın kurumlarıyla yürütülen işbirliği artarak devam etmektedir. Koç Üniversitesi Migros Yönetici Geliştirme Merkezi KÜMPEM’de uygulanan 216 saatlik perakende sektörüne özel ön-MBA niteliği taşıyan Migros Yönetici Geliştirme

Programı’ndan 2011 yılında 23, toplamda 178 orta kademe yöneticisi mezun olmuştur.

2011 yılının başında devreye alınan çalışan memnuniyetinin artırılmasını ve personel sorunlarına en hızlı şekilde cevap verilmesini amaçlayan Paylaşım Hattı ile 2011 yılında 21.000’i aşkın çağrı cevaplanmış olup, aylık ortalama 1.750 çağrıya cevap verilmiştir.

Tüm işe alım süreçlerinde objektif ve verimli yaklaşımın sağlanması, değerlendirme sistemleri ile sürekli gelişimin planlanması, çalışanların eğitim ve kariyerlerine yön verilmesinin yanı sıra Migros ailesinin birer parçası olarak çalışanların katkılarını zamanında ödüllendirmek de sürecin önemli bir parçası olmuştur. Migros Ödül Sistemi ile üstün performans gösteren çalışanların ödüllendirilmesinin yanı sıra; ekip çalışmasına yönelik fark yaratan uygulamalar, yaratıcı fikir sahipleri ve uzun yıllar Şirket’in başarısına katkı sağlayan çalışanlar ödüllendirilmektedir. Beş ana dalda hizmet veren Migros Ödül Ağacına 2011 yılında iki yeni dal daha eklenmiştir.

2011 yılında binlerce fikir ve 1.259 çalışan ödül almaya hak kazanmıştır.

Migros Ailesi, büyük, köklü ve sağlam temelli uygulamalarıyla öncü olmanın getirdiği “deneyimli bilge” rolünün yanısıra; yenilikleri sürekli takip eden, kendini hızla geliştiren, genç, dinamik ve girişimci bir ruhla sektörün yönünü belirlemektedir. Migros, büyüyen ve gelişen sektörünün en iyileri arasında her zaman yer almayı başarmış;

“perakende mühendisliği” bilinciyle işini en ince detaylarıyla tasarlayarak hızla hayata geçirmeyi ilke haline getirmiştir. Migros bu yapısıyla da 2011 yılında, Capital Dergisi’nin Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketi arasında

“Sektöre Göre En İyiler” kategorisinde Organize Perakende sektöründe “En Beğenilen Şirket” ödülünü alarak sektördeki yerini korumuştur.

Her zaman güler yüzlü ve