• Sonuç bulunamadı

KOALİSYON PROTOKOLÜ İLE HÜKÜMET PROGRAMININ

Hükümet programının birinci maddesinde genel af çıkarılması, orman suçlarının affı ve siyasal hakların iadesinden bahsedilmektedir. Koalisyon protokolünde ‘Siyasi Konular’ başlığı altında 14. ve 15. maddelerle genel af, orman suçlarının affı ve siyasal hakların iadesinin sağlanılması gerekliliği üzerinde durulmuştur.

Hükümet programının ikinci maddesinde, işsizlik sigortasının gerçekleşmesi, işçilerin kıdem tazminatının arttırılması, kadınların 20 yılda emekli olmalarının sağlanmasından bahsedilmektedir. Koalisyon protokolünde, ‘Çalışma Sosyal Güvenlik ve Sağlık’ başlığını taşıyan bölümde, tüm işçileri kapsayacak şekilde işsizlik sigortası kurulmasına başlanacağı, işçilerin asgari kıdem tazminatının bir yıla yarım aylık yerine bir yıla bir aylık üzerinden hesaplanacağı yer almaktadır. Ancak, kadınların 20 yılda emekli olmalarını sağlayacak olan bir madde koalisyon protokolünde yer almamıştır.

Hükümet programının üçüncü maddesi, seçim mevzuatında değişiklik yapılması, 18 yaşını bitiren ve öğrenci olmayanlarla yurt dışında çalışanlara oy hakkı tanınması gerektiği ile ilgilidir. Bu maddede yer alanlar, koalisyon protokolünde ‘Siyasi konular’ başlığı altında ayrıntılı bir şekilde yer almıştır.

158

MSP’nin ve özellikle Erbakan’ın isteği, AET’den uzak durmaktır. AET, bir Hristiyan Birliği’dir, onun yerine ‘İslâm Ortak Pazarı’ kurulması gerektiğini savunmaktadır.

159

Hükümet programının dördüncü maddesi İmam hatip okullarının yeniden açılması ve vekil imamların asil kadroya geçirilmesi ile ilgilidir. Koalisyon protokolünde vekil imamlarla ilgili olan madde ‘Diyanet İşleri’ kısmında yer almıştır ancak, ‘İmam hatip okullarının yeniden açılması’ ibaresi bulunmamaktadır.

Hükümet programının beşinci maddesi eğitim politikasına yeniden yön verilmesi ve okullara milli ahlâk dersi konulması ile ilgilidir. Protokolde ‘Eğitim’ başlığını taşıyan bölümde oldukça ayrıntılı bir şekilde 89-94 maddelerinde açıklanmıştır.

Hükümet programının altıncı maddesi yüksek öğrenimin parasız olması ve üniversiteye giriş imtihanlarının kalkması ile ilgilidir. Protokolde, yüksek öğrenimin parasız olacağı ve üniversite ile yüksek okullara girişin, liselerde yüksek öğrenime yönelen öğrenciler için imtihansız olacağı yer almıştır.

Hükümet programının yedinci maddesi memurların maaş ve özlük haklarındaki aksaklıkların giderilmesi ve kamu yönetiminin yeniden düzenlenmesi ile ilgili olup; bu konu protokolde, Memur Yardımlaşma Kurumu Kanunu çıkarılacağı ve bu kurumun gerek sosyal güvenlik, gerekse yatırım alanında faaliyete geçmesinin sağlanacağı ifade edilmiştir. Kamu yönetiminin yeniden düzenlenmesi konusu da ‘Kamu Yönetimi’ başlığı altında 18-22. maddelerle açıklanılmış ve burada da personel maaş ve özlük hakları ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılacağı yinelenmiştir.

Hükümet programının sekizinci maddesi, vergi sisteminde ıslâhat yapılması, asgari geçim indiriminin arttırılması ve sosyal adaletin sağlanması ile ilgilidir. Bu maddeler koalisyon protokolünde ‘Kamu Maliyesi ve Ekonominin Finansmanı’ başlığı altında 23-24 ve 25. maddelerde aynen yer almıştır.

Hükümet programının dokuzuncu maddesi kredi sisteminin gözden geçirilmesi, halk yararına işleyecek bir sermaye piyasasının teşkili ve geri kalmış bölgelere yatırımın teşviki ile ilgilidir. Protokolde, Bankalar Kanunu ve kredilerle ilgili mevzuatın gözden geçirileceği, banka kaynaklarının sanayide maliyetleri arttırmaksızın ekonomik kalkınmaya daha yararlı alanlara yöneltilmesinin gerekliliği ve başta kooperatifler olmak üzere halk teşebbüslerinin kredilerden yeterli ölçüde yararlanabilmelerini

sağlamak amacı ile finansman kurumlarında yeni düzenlemeler yapılacağı maddesi yer almıştır. Ayrıca, halk yararına işleyecek ve gerçek halk girişimciliğini teşvik edecek etkili ve güvenilir bir sermaye piyasasının teşekkülü için gerekli mevzuatların çıkarılacağı 27. madde ile ifade edilmiştir.

Hükümet programının onuncu maddesi tarım kredilerinin kolaylaştırılması gerektiğini ve haşhaş meselesinin çözülmesi gerekliliğini kapsar. Protokolde tarım kredisi ile ilgili konu, ‘Tarım-Hayvancılık ve Ormancılık’ başlığı altında yer alan 33. maddede açıklanmıştır. Özetle, köylünün aracıya tefeciye muhtaç olmadan kredi almasının sağlanacağı ve bu kredilerin veriliş amacına uygun kullanılması için gerekli tedbirlerin alınacağı şeklindedir. Haşhaş meselesi aynı konu başlığı altında 41. maddede, hem insani kaygıları tatmin edici hem de haşhaş üreticilerini zor durumda bırakmayan çözüm yollarının süratle bulunup uygulanacağını içerir.

On birinci maddede halk sektörünün geliştirilmesi, Sanayi ve Kooperatifçilik Bankalarının kurulacağı açıklanılmış, bu konu protokolde 12. maddede Kooperatifler Bankası, 52.maddede Sanayi Bankası’nın kurulacağı yer almıştır. Halk sektörünün geliştirilmesi de ‘Sanayi’ başlığı altında yer alan 46. maddede şu şekilde yer almıştır: Sanayileşmemize hız katmak, dağınık tasarrufları değerlendirmek, kalkınmanın nimetlerinden daha yaygın ve adil bir şekilde faydalanılmasını sağlamak üzere, kamu ve özel kesimlerin yanı sıra, halkın teşebbüs gücünü harekete geçirecek bir halk sektörü de geliştirilecektir.

On ikinci madde, yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi, bor minerallerinin devletleştirilmesi ile ilgilidir. Bu maddeler koalisyon protokolünde ‘Enerji ve Tabii Kaynaklar’ bölümünde, yer altı kaynaklarının işletilmesinin devletçe tanziminin sağlanacağı ve stratejik nitelik taşıyan bor minerallerinin hukuk kuralları çerçevesinde devletleştirileceği şeklindedir.

On üçüncü madde dış ilişkilerin gözden geçirileceğine dairdir. Protokolde ‘Ulusal Güvenlik ve Dış Politika’ kısmında yer verilmiştir. AET ile ilgili olan kısım da, ‘İç ve Dış Ticaret’ başlığı altında 68. maddede düzenlenilmiştir.

On dördüncü madde, bütün sosyal güvenlik kurumlarının bir çatı altında toplanacağı ve tarım sigortası sisteminin geliştirilmesine dairdir. Protokolde, 71. madde ve 34. madde ile bunlar düzenlenilmiştir.

On beşinci madde 1973 sonuna kadar yapılmış olan gecekonduların meşrulaştırılması ile ilgilidir ki bu hüküm protokolde de yer almıştır. ‘Yerleşme Düzeni’ başlığı altında yer alan 81. maddede bu hüküm aynen yer almaktadır.

On altıncı maddede yer alan profesyonel spordan çok amatör spora eğilinmesi ve spor tesislerinin dengeli olarak dağıtılması gerektiği hükümleri, protokolde, ‘Eğitim’ başlığı altında seyir sporundan çok kitle sporuna ve profesyonel spordan çok amatör spora ağırlık verilmesi gerektiği şeklinde yer almaktadır. Ancak, spor tesislerinin dengeli olarak dağıtılması ile ilgili hüküm yoktur.

On yedinci madde askerlik ve yedek subaylık çağı gelenlerden ihtiyaç fazlalarının diğer kamu görevlerinde çalıştırılmaları ile ilgilidir ki bu hüküm protokolde ‘Ulusal Güvenlik ve Dış Politika’ kısmında 107. maddede yer almıştır.

On sekizinci madde, ‘Kamu Yönetimi’ başlığı altında yer allan 22. madde ile açıklanılmıştır.

On dokuzuncu maddede yer alan hayvancılık ile ilgili kısım protokolde 42. maddede yer almıştır. Orman bölgelerinin sorunları ile ilgili olan kısım ise, 39 ve 40. maddelerle açıklanılmıştır.

Hükümet programında yirminci maddede yer alan yerleşim ile ilgili olan konu protokolde, ‘Yerleşme Düzeni’ başlığı altında 78 ve 79. maddelerde yer almıştır.

Genel bir değerlendirme yapılmasından çıkan sonuç şu yönde olmuştur ki, CHP-MSP koalisyon protokolü ile hükümet programı birbiri ile oldukça örtüşmektedir.