• Sonuç bulunamadı

Öğrencinin Adı Soyadı Abdussamat GÜZEL

Danışmanı Prof. Dr. Mahfuz ELMASTAŞ

Doktora Tez Başlığı Satureja hortensis L. Bitkisinin Antioksidan Kapasite ve Fenolik

Bileşik Kompozisyonu Üzerine Lokasyon ve Hasat Zamanının Etkilerinin Araştırılması

Investigation of Effect of Locality and Harvested Time on Antioxidant Capacity and Phenolic Compound Composition in

Satureja hortensis L..

ÖZET

Satureja hortansis bitkisinin hasat dönemi ve lokalite farklılığının etkisiyle fenolik bileşik ve

antioksidan aktivite içeriklerinin araştırılması amacıyla, Tokat Gaziosmanpaşa, Bursa Uludağ, Eskişehir Osmangazi, Isparta Süleyman Demirel Üniversiteleri Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama bahçelerinde yetiştirilen bu bitkinin çiçeklenme döneminde hasat edilerek analizleri yapıldı. Satureja hortansis bitkisinin hasat dönemleri arasındaki fenolik bileşikler ve antioksidan aktivite içeriklerinin araştırılması için Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Temmuz ve Eylül çiçeklenme dönemlerinde hasat edilerek analiz edilmiştir. Satureja hortansis bitkisi içerisinde 4 Fenolik bileşiğin analizi yapılmış ve fenolik bileşiklerin miktarı 0.05-23.09 (g/kg kuru doku) arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Satureja hortansis bitkisinde en yüksek miktarda bulunan fenolik bileşik Rozmarinik Asit (8.83-23.09 g/kg kuru doku) olup daha sonra sırasıyla Luteolin-7-glikozit (1.66-4.75 g /kg kuru doku), Apigenin-7-glikozit (0.38-2.72 g/kg kuru doku) ve Kafeik asit (0.05-0.33 g/kg kuru doku) gelmektedir. Rozmarinik asit en yüksek miktarda Isparta ekolojisinde bulunurken, luteolin-7-glikozit ve apigenin-7-glikozit bileşikleri ise Eskişehir ekolojisinde yüksek bulunmuştur. Kafeik asit ise en yüksek miktarda Bursa ekolojisinde olduğu belirlenmiştir. ABTS, DPPH, FRAP ve CUPRAC antioksidan aktivitelerinin lokaliteler arasındaki dağılımlarına bakıldığında, en fazla aktivite Isparta ve Eskişehir'de olduğu görülmüştür.. Hasat dönemleri arasındaki fenolik bileşiklerin ilk hasat (temmuz) döneminde miktarının yüksek olduğu belirlenmiştir. ABTS, DPPH, FRAP, CUPRAC antioksidan aktivitelerinin hasat dönemleri arasındaki dağılımlarına bakıldığında,ilk hasat (temmuz) döneminde antioksidan aktivitenin yüksek olduğu görülmüştür.

ABSTRACT

In order to investigate the phenolic compound and antioxidant activity contents of the Satureja

hortansis plant by harvesting period and locality difference, it was harvested and analyzed at

the flowering period of this plant cultivated in the fields of Tokat Gaziosmanpaşa, Bursa Uludağ, Eskişehir Osmangazi, Isparta Süleyman Demirel Universities. In order to investigate the phenolic compounds and antioxidant activity contents during the harvesting periods of

Satureja hortansis plant, it was harvested and analyzed in Bursa Uludağ University during the

flowering periods in July and September. Amounts of rosmarinic acid, luteolin-7-glycoside, apigenin-7-glycoside and caffeic acid compounds in Satureja hortansis plant were analyzed by HPLC-DAD. It was observed that the amount of phenolic compounds varied between 0.05 and 23.09 (g / kg dry tissue). The highest amount of phenolic compound rozmarinic acid (8.83- 23.09 g / kg dry tissue) in the satureja hortansis plant was followed by luteolin-7- glycoside (1.66-4.75 g / kg dry tissue), apigenin -7-glycoside (0.38-2.72 g / kg dry tissue) and caffeic acid (0.05-0.33 g / kg dry tissue). Rozmarinic acid has been found in the highest amount of Isparta ecology, whereas luteolin-7-glycoside and apigenin-7-glycoside compounds are found high in Eskişehir ecology. The highest amount of caffeic acid was found in Bursa ecology. When the distribution of ABTS, DPPH, FRAP and CUPRAC antioxidant activities among localities is observed, it is seen that activity is highest in Isparta and Eskisehir. It was determined that the amount of phenolic compounds between harvesting periods was high during the first harvest (July) period. When the distribution of ABTS, DPPH, FRAP, and CUPRAC antioxidant activities between harvesting periods were examined, it was seen that antioxidant activity was high during the first harvest (July) period.

Öğrencinin Adı Soyadı Derya KAHRAMAN DÖĞÜŞCÜ

Danışmanı Prof. Dr. Cemil ALKAN

Doktora Tez Başlığı Islanabilirliği Arıtılmış Akrilik Lif Üretimi İçin Poliakrilonitril

Kopolimerlerinin Sentez ve Karakterizasyonu.

Synthesis and Characterization of Polyacrylonitrile Copolymers for Production of acrylic fibers with increased wettability

ÖZET

Poliakrilonitril (PAN) polimerleri ucuzluk, doğal yün karakteri, yüksek kimyasal direnç, polar maddeler ile uyumluluk ve düşük gaz geçirgenliği gibi özelliklerinden dolayı tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Ancak PAN polimerlerin kırılganlık, eriyik işlenebilirliğin zor olması, düşük oranda nem çekme, lif omurgasındaki makromoleküller arasındaki etkin çekim kuvvetleri ve lifler arasındaki zayıf elektrostatik etkileşimler nedeniyle düşük ıslanabilirlik, ıslanabilirlikle gelişen zayıf boya tutma kabiliyeti ve uzun süreli ışığa maruz kalması durumunda renk değiştirme gibi zayıflıkları nedeniyle geliştirilmesi gerekmektedir. Günümüzde akrilik lifler istenen özellikler için genellikle %5-15 oranında bir veya daha fazla komonomer içerikle üretilmektedir. Bu çalışmada hidrofilik özelliğe sahip olan akrilik asit, metakrilik asit, vinil asetat, 2-hidroksi etil akrilat ve 2-hidroksi etil metakrilat monomerler belirli oranlarda akrilonitril ile birlikte kopolimerleştirilmiştir. Üretilen kopolimerlerin yapısal karakterizasyonu, molekül ağırlığı ve dağılımı, parçacık büyüklüğü, termal dayanımı, temas açıları, yüzey serbest enerjileri ve mekanik özellikleri PAN homopolimeri ile karşılaştırarak incelenmiştir. Ayrıca sentezlenen kopolimerlerden poli(akrilonitril-ko-2-hidroksietilakrilat) seçilerek lif çekilmek üzere yüksek oranda üretilmiştir. Üretilen lifin ıslak lif çekimi yapılarak dokutulmuş ve ıslanabilirlik kumaş üzerinden de ölçülmüştür. Islanabilirliğin sentezlenen polimerlerde hidrofilik komonomer bileşimine bağlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Dönel buharlaştırıcı sistem de üretilen polimerik filmlerde çentme yöntemiyle belirlenen mekanik özelliklerde ise önemli bir değişime rastlanılmamıştır. Isıl gravimetrik analiz yöntemiyle üretilen polimerlerin oldukça yüksek sıcaklıklara kadar ısıl dayanıma sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak akrilik liflerin daha fazla ıslanabilirlik özelliğine sahip olarak üretilebileceği gösterilmiştir.

ABSTRACT

Polyacrylonitrile fibers are widely used in textile industry due to their properties like low cost, natural wool character, high chemical resistivity, compatibility with polar materials, and low gas resistence. However, PAN polymers need to be improved for their weaknesses of brittleness, difficulty in melt processability, low moisture absorbance, low wettability caused by weak electrostatic interactions between fibers and effective attraction forces between macromolecules in the fiber backbone, low paint acceptance induced by wettability, and low color performance when subjected to light for long time periods. Acrylic fibers are generally produced with 5-15% one or more acrylic comonomer content nowadays for desired properties. In this study, some monomers with hydrophilic property like acrylic acid, methacrylic acid, vinyl acetate, 2-hydroxyethylacrylate, and 2-hydroxyethylmethacrylate were copolymerised together with acrylonitrile at some definite ratios. Structural characterization of produced copolymers like molecular weight and its distribution, particle size, thermal stability, contacts angles, surface free energy, and mechanical properties were investigated as compared with PAN homopolymer. Besides, synthesized poly(acrylonitrile-co-2-hydroxyethylacrylate) copolymer was wet-spinned for wettability determination of fiber and fabric forms. Corresponding to the increase in the comonomer amounts in the synthesized polymers, acrylic polymers with detectably increased wettability, sufficient mechanically constraints, and thermal stability to be applicable industrially, used in wide range of applications, and have market share have been succesfully produced.

Öğrencinin Adı Soyadı

Recep TAŞ

Danışmanı

Prof. Dr. Hayati SARI