• Sonuç bulunamadı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı

3.4 YEREL YÖNETİMLERDE DEĞİŞİM VE STRATEJİK PLANLAMA

3.5.2 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, pilot belediye olarak, yirmi iki kişiden o luşan ekibin, DPT ekibinin büyük katkıları ile bir buçuk yıl süren çalışması sonucu 2007 – 2011 yıllarını kapsayan stratejik planını hazırlamıştır. Stratejik planlama hazırlama

çalışmaları Temmuz 2006 tarihinde tamamlanarak 2007-2011 Stratejik Planı Kayseri Büyükşehir Belediyesi Encümeninin 05.07.2006 tarih ve 27-507’nolu kararıyla kabul edilerek meclise sevk edilmiştir. 10.07.2006 tarih 339 sayılı Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonunda havalesi yapılmış olup Komisyonca hazırlanan rapor Meclisin 14.07.2006 tarih ve 341 no.lu kararı ile oybirliği ile kabul edilerek Kayseri Büyükşehir Belediyesi 2007 -2011 Stratejik Planı uygulamaya girmiştir.

Stratejik planda “Kayseri ve Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Tarihçesi ve Tanıtımı” ana başlığı altında Kayseri İlinin kısa bir tarihsel anlatımı ile Kayseri Belediyesinin kuruluşu, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin sınırları, nüfusu, ilçe belediyeleri ve ilk kademe belediyelerine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Teşkila t şeması ve personel durum bilgileri ile durum analizine katkılar yapılmıştır.

İmar hizmetleri, yapım hizmetleri, ulaşım hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri, kültür, sanat ve turizm hizmetleri, park ve bahçe hizmetleri, sosyal hizmetler, spor hizmetleri, sağlık hizmetleri, itfaiye hizmetleri, zabıta hizmetleri, sivil savunma hizmetleri, basın ve halkla ilişkiler, yaş sebze ve meyve hal hizmetleri ve özel kalem Kayseri Büyükşehir Belediyesinin “ana hizmet alanları” olarak tespit edilmiştir.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, beş güçlü yön, beş zayıf yön, dokuz fırsat ve üç tehdit tespit ederek “GZFT analizini” oluşturmuştur. Kayseri Büyükşehir Belediyesinin misyon, vizyon ve ilkeleri kısa ve sade biçimde belirtilmiştir:

Misyonu; “Kayseri Büyükşehir Belediyesi; Kayseri’de nefes alanların ekonomik, sosyal ve kültürel şartlara bağlı her türlü ihtiyacını kanunlarla verilen görev ve yetkiler çerçevesinde adil, hızlı ve kaliteli biçimde karşılayarak hayatı kolaylaştırır”.

Vizyonu,

 Çok iyi yetişmiş yeterli sayıda personelle,  Kurumsallaşmamızı tamamlayarak,  Verimliliği esas alarak,

 Teknoloji kullanımına öncelik tanıyarak,  Plan ve projeye önem vererek,

hizmette dünya standartlarına ulaşmaktır. İlkeleri,

 Yenilikçi, katılımcı, şeffaf bir kurum ve yönetim anlayışı  Adil, kaliteli, hızlı ve güvenilir hizmet

 Yönetimde liyakat  Hemşehri memnuniyeti  Sosyal Belediyecilik

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin “kilit performans alanları”; imar ve bayındırlık, ulaşım, çevre, sosyal ve kültürel hayat, sosyal hizmet ve yardımlaşma, ticari ve ekonomik hayat, turizm, afet yönetimi, kent esenliği ve güvenliği, organizasyon -içsel süreçler, personel ve mali yapı, olarak belirlenmiştir. Kilit performans alanları açısından Belediyenin nerede olduğu, nereye ulaşmak istediği ifade edilmiş, buradan hareketle stratejik amaçlar belirlenmiştir. Her bir stratejik amaca yönelik hedefler ve her bir hedefe yönelik faaliyetler oluşturulmuştur. Ayrıca, bunlara ulaşmak için hangi strateji ya da stratejilerin uygulanacağına da yer verilmiştir. Kayseri Büyükşehir Belediyesinin “Organizasyon-İçsel Süreçler” kilit performans alanına ilişkin stratejik amaç, hedef ve faaliyet örnekleri aşağıda verilmiştir:

ORGANİZASYON-İÇSEL SÜREÇLER NEREDEYİZ

Belediyemizde iki adet sunucu üzerinde, 176 aktif bilgisayar ve 256 kullanıcıyı kapsayan

ağ altyapısı bulunmaktadır.

Büro personeli başına düşen bilgisayar sayısı ve çevre birimleri adet olarak yeterli görülse de, eğitimli personel ve iş yazılımları kullanımı konusunda yer yer eksiklikler hissedilmektir.

Muhasebe, stok, satın alma hizmetleri, ana sunucu üzerinden, internet ve mail hizmetleri,

geniş bant (5 Mbps), metroethernet aboneliği ile web ve mail sunucumuz üzerinden verilmektedir.

Web sitemizin tasarımı, güncellenmesi Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından yapılmakta, aktif hizmetlerin her an güncel tutulması, Basın Yayın Müdürlüğü ile koordineli olarak sağlanmakta, ortalama ziyaret sayımız günlük 600-1.000 arasında gerçekleşmektedir.

BEPER ile ciddi veri tabanı oluşmuş durumdadır.

NEREYE ULAŞMAK İSTİYORUZ Bilgi teknolojilerini en ileri şekilde

kullanabilen, artan ihtiyaca paralel olarak yazılım, donanım ve çevre birimlerini gelişen teknolojiye göre yenileyebilen, örnek bir belediye olmak istiyoruz.

Her türlü bilgisayar, donanım ve

yazılımları hakkında kullanıcılara gereken bilgi ve desteği

sağlayarak, e-uygulama dönüşüm süreçlerini tamamlamış, interaktif belediyecilik hizmetlerini

sunabilen bir belediye olmayı hedefliyoruz.

STRATEJİK AMAÇ 1

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMINI GELİŞTİRMEK HEDEF 1- Belediye içi bilgi yönetimi ve e- belediye uygulamalarını geliştirmek. FAALİYET/PROJE- Coğrafi referanslı grafik ve grafik olmayan verilerin toplanması,

saklanması, yönetimi, analizi ve çıktılarının alınmasını sağlayacak coğrafi bilgi sisteminin (CBS) kurulması.

HEDEF 2- Kurum içi iş yazılımlarını ve interaktif belediyecilik hizmetlerini geliştirmek FAALİYET/PROJE- İnternet sitemiz aracılığı ile halkımızın adres bulma ve imar durum

bilgilerini belediyeye gelmeden sorgulayıp çıktısını alabileceği sistemin 2011 yılına kadar kurulması.

FAALİYET/PROJE- Halkımızın belediyemizin karar süreçlerine katılımını sağlayacak web

modülünün, 2008 yılına kadar internet sitemize entegre edilmesi.

STRATEJİK AMAÇ 2

HİZMET ARZINI ETKİNLEŞTİRMEK

HEDEF 1- Organizasyon yapısını norm kadro çerçevesinde hizmet gerekleri ile uyumlu kılmak HEDEF 2- Hemşerilerin doğrudan belediye ile muhatap olmalarını gerektiren işlem ve

yükümlülükleri yerine getirmesini kolaylaştırmak

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 2007 Mali Yılı Performans Programı yürürlüğe girmiştir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi 2007–2011 Stratejik Planında yer alan amaç ve hedeflerden 19 Stratejik Amaç ve 40 hedefe kaynak tahsisi öngörülerek 79 performans hedefi oluşturulmuştur. İlk performans programı olduğundan gereksinmeler doğrultusunda performans verilerinin değişeceği de göz önünde tutularak verilerin kaynakları ve güvenirliği konularında bir çalışma yapılmamıştır. 2007 yılında hem bu konuda hem de yönetim bilgi sistemi konusunda ön hazırlıkların yapılabileceği düşünülmektedir.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı DPT 2003’te hazırladığı Stratejik Planlama Kılavuzunun birinci sürümüne uygun olarak hazırlanmıştır. Plan hazırlama ekibinde sivil toplum kuruluşlarına yer verilmemesi temel eksiklik olarak ortaya çıkmaktadır. Plan, Devlet Planlama Teşkilatının katkıları ile başarılı bir analiz çalışmasına dayanılarak, sade, anlaşılır ve örnek bir yapıda oluşturulmuştur.

3.6 YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLANLAMA DÜNYA