• Sonuç bulunamadı

K Kayıtlı Hat

Belgede 180 yıldır birlikteyiz (sayfa 170-173)

Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Dipnotlar 31 Aralık 2021 Tarihi İtibarıyla ve Aynı Tarihte Sona Eren Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Dipnotlar

K Kayıtlı Hat

Kayıtlı Hat

Kayıtlı hat, operatör ve müşteri arasında geçerli ve etkili bir abonelik sözleşmesi bulunan hat anlamına gelir.

Kbps (Saniyedeki Kilobit Sayısı)

Bir veri iletim hız birimi. Bir Kbps 2(10) bpse eşittir.

Kiralık Hat

Abonenin özel kullanımı için iki veya daha fazla yere bağlanması için kiralanmış ses ve veri devreleri.

L

LAN (Yerel Alan Ağı)

Dosya, program, yazıcı ve yüksek hızlı modemler gibi çeşitli aygıtların paylaşımı amacıyla, kişisel bilgisayarlar, iş istasyonları, dosya sağlayıcıları ve yerel bir ortamdaki diğer bilgisayarlı aygıtlar arasında bağlantı sağlamak için tasarlanmış kısa mesafeli veri transfer ağı. Yerel bölge ağları, merkezi olmayan bir iletişim yönetimine sahip olabilir, ya da paylaşılan dosya ve programlardan oluşmuş, merkezi bir kaynak sağlayan özel bilgisayarları veya dosya sunucularını içerebilir.

M

Mbps (Saniyedeki Megabit Sayısı)

Bir veri iletim hız birimi. Bir Mbps 2(20) bpse eşittir.

Megabayt

Genellikle veri belleğini ya da transferini ölçmek için kullanılan bilgisayar veri birimi.

MHz (Megahertz)

Bir frekans ölçüm birimi. Bir MHz saniyede 1 milyon titreşime eşittir.

MMS (Multi Medya Mesaj Hizmeti)

Kullanıcıların resim, sesli ve görüntülü videolar gibi çeşitli multi medya içeriği barındıran mesajları, gerçek zamansız bir iletimle gönderip almalarını sağlayan, gelişmiş kablosuz terminaller için belirlenmiş bir standart.

MNP (Mobil Numara Taşınabilirliği)

Abonelerin servis sağlayıcılarını değiştirdiklerinde kendi cep telefonu numaralarını kullanmaya devam etmelerine izin veren bir hizmet.

MNS (Managed Network Services)

Ağ donanımı ve ilgili donanımlar müşterinin hesabındayken, bir ağ ortamı için faaliyet desteğinin sağlanması ve idaresi.

MoU (Konuşma Dakikaları)

Müşteri hareketliliğinin bir ölçüsü. Genellikle aylık bazda hesaplanan, abone başına ortalama görüşme dakikası.

MPLS (Çok Protokollü Etiket Anahtarlama)

Ağ trafiği akışını hızlandırmak ve idare edilmesini kolaylaştırmak için kabul edilmiş standartlarda bir teknoloji. MPLS her biri birer etiketle tanımlanmış bir dizi paket için belli bir yol çizilmesini içerir;

böylece paketi bir sonraki noktaya iletmek için yönlendiricinin adresi araması için harcaması gereken zamanı kurtarır.

Müşteri Kaybı

Müşterilerin aboneliklerini sonlandırmasının bir sonucu olarak abonelik iptallerinden kaynaklanan müşteri devir hızı ölçüsü;

müşterilerin rakip operatörlere geçmesi, ücret ödememeleri sebebiyle hizmet sağlayıcısının servisleri sonlandırması ve mobil iletişim hizmetleri konusunda, ön ödemeli kartların kullanım sürelerinin dolması.

MVNO (Mobil Sanal Ağ Operatörü)

Diğer bir şirketin ağını kullanarak mobil hizmetler sunan şirket.

N

NGN (Gelecek Nesil Ağları)

IP/MPLS protokol bazlı, dijital paket anahtarlamalı ağ.

Noktadan Noktaya

Bir kullanıcı veya ağdan, telefon hattı kullanan diğer bir ağa bağlantı.

O On-net

Bir operatörün ağında veya bir müşterinin özel ağında başından sonuna kadar bekleyen çağrılar.

OTT

Dijital platformlar üzerinden sunulan internet tabanlı hizmetlerdir.

P

Penetrasyon

Toplam abone sayısının hizmet sağlanan nüfusa bölünmesiyle elde edilen, yüzdelik olarak ifade edilen oran.

PoP (Varlık Noktası)

Genellikle modem, dijital kiralık hatlar ve çok protokollü yönlendiriciler gibi bir grup iletişim ekipmanının bulunduğu alan.

PSTN

Analog ses verilerini taşıyan, bakır kablolara dayanan uluslararası telefon sistemi. Bu sistem, ISDN gibi dijital teknolojilere dayanan daha yeni telefon ağlarına karşılıktır.

PTT

Posta, Telefon, Telgraf Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Türk Telekom 1924’ten PTT’den ayrılıp bir anonim şirketi olarak Hazine Müsteşarlığı’na bağlandığı 1995 yılına kadar PTT’ye bağlı olarak faaliyet gösterdi.

R

RLLO (Referans Kiralık Hat Teklifleri)

Türk Telekom’un referans yerel ağ teklifi. 1 Temmuz 2005’te kabul edilen Yerel Ağ Ayrıştırma Bildirisi uyarınca Türk Telekom yerel ağına erişim için bir referans teklifi sunmakla yükümlüdür.

Referans yerel ağ teklifi her yıl Telekomünikasyon Kurulu tarafından onaylanmalıdır. Türk Telekom referans yerel ağ teklifini 29 Eylül 2005’te onaya sunmuştur.

S

SDH (Eşzamanlı Dijital Hiyerarşi)

Fiber optik kablo kullanan yüksek hızlı dijital iletim için Avrupa standardı.

Sesli Posta

Telefon yanıtlama makinesine benzeyen, sesli mesaj gönderen, depolayan veya geri alan bir sistem.

SIM (Abone Kimlik Modülü)

Cep telefonuna yerleştirilen, kullanıcı hesabını ağa tanımlayan, tasdik eden ve telefon numaraları ve ağ bilgisi gibi kullanıcı verileri için veri depolama olanağı sağlayan elektronik bir kart. Telefonda bulunan uygulamaları da içerebilir.

SLA (Hizmet Düzeyi Anlaşması)

Ağ hizmeti sağlayıcısı ve müşteri arasında imzalanan, genellikle ölçülebilir koşullarda, ağ hizmeti sağlayıcısının hangi hizmetleri sunacağını ve belli durumlarda bu hizmetlerin özelliklerinin neler olacağını belirten bir anlaşma.

SMS (Kısa Mesaj Servisi)

Bir kısa mesaj servisi merkezi üzerinden, kullanıcıların bir cep telefonundan diğerine, 160 karaktere kadar hem alfabetik hem de sayısal karakterlerden oluşturulabilen mesajlar almasına ve göndermesine izin veren bir mobil iletişim sistemi.

SOHO

Küçük İşyeri / Ev Ofis

Sunucu Barındırma

Nihai kullanıcıya ara bağlantı ve ayrıştırma gibi iletişim hizmetlerini sağlamak amacıyla rakip operatörlerin ekipmanlarının Türk Telekom tesisleri içinde fiziksel ya da sanal olarak yer alması.

T

Taşıyıcı Ön Seçimi

Abonelere, telefon numaralarındaki ek kodları tuşlamadan, rakip operatörleri kullanıcı varsayılan operatörü olarak seçme imkanı veren bir mekanizma. Müşteri rakip bir operatörün hizmetlerine abone olur ve görüşmeleri o operatör aracılığıyla yönlendirilir.

THK

Toptan Hat Kiralama U

Uluslararası Dolaşım

Rakip bir operatörün ağının abonelerine iç pazarda dolaşım hizmetleri sağlanması. Bakınız “dolaşım”.

UMTS (Evrensel Mobil İletişim Sistemi)

Üçüncü nesil genişbant mobil iletişim standardı. UMTS Kod Bölüşümlü Çoklu Erişim (CDMA) teknolojisini kullanır ve multi medya iletimleri yönetebilecek hıza ve kapasiteye sahiptir. Bir UMTS sistemi, GSM sisteminden daha yüksek hızlarda mobil telefonculuk, mesajlaşma hizmetleri, kablosuz internet erişimi ve diğer multimedya hizmetleri sunar.

USO (Evrensel Hizmet Yükümlülüğü)

16 Haziran 2005’te yürürlüğe konulan Evrensel Hizmet

Kanunu’nun, standart telefon hizmetlerinin, ödemeli telefonların ve belirli taşıma hizmetlerinin, her nerede yaşıyor veya işlerini yürütüyor olursa olsunlar, belli bir bölgedeki tüm insanlara hakkaniyet temelinde ve uygun fiyatlarla, makul bir şekilde erişilebilir olmasını garantilemek için Türk Telekom’a getirdiği yükümlülük.

V

VoIP (İnternet Protokolü Üzerinden Ses Transferi) Ses trafiğinin kapalı anahtarlı ağ yerine İnternet Protokolü üzerinden taşındığı İnternet Protokolü Üzerinden Ses Transferi hizmeti.

VPN (Sanal Özel Ağ)

İletişim altyapısını paylaşan fakat TCP-IP’nin (Zaman Sıkıştırmalı Çoklama - İnternet Protokolü) kullanımına dayanan bir yapıyla, güvenli özel bir ağ olarak görev yapan veri ağı.

erKurumsal YönetimTürk Telekom Grup Şirketleri2021 FaaliyetleriYönetimBir Bakışta 2021Kısaca Türk Telekom

Sözlük

Y Yerel Ağ

Bakınız “erişim kanalı”.

Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim

Zorunlu yerel hizmet sağlayıcılarının rakiplerine olanaklarını sunmalarını veya ayrıştırmalarını gerektiren bir süreç.

W

WAP (Kablosuz Uygulama Protokolü)

İnternet bazlı aygıtlara kolayca erişmek ve onlarla etkileşimde bulunmak için cep telefonları, çift yönlü telsizler, akıllı telefonlar ve sinyal cihazları gibi kablosuz aygıtlarda İnternet Protokolü’nü destekleyen bir global açık özellik. WAP ile bir cep telefonu kullanıcısı küçük sayfaları görüntüleyebilir ve küçük, çoklu bir ekranla etkileşimde bulunabilir.

WiFi (Kablosuz Bağlantı)

Sinyallerin, kablosuz ağ erişimi sağlamak için radyo frekansları veya kablosuz ağ kartlarını ve dağıtım soketlerini kullanarak kızıl ötesi üzerinden gönderildiği her türlü IEEE 802.11 radyo frekans ağını tanımlayan jenerik ad.

WiMax (World Interoperability for Microwave Access) WiFi’nin bir üst modeli. 80km’ye varan kapsama alanı ve 75bite varan bant genişliğine sahip her türlü IEEE 802.16 radyo frekans ağını tanımlayan jenerik ad.

WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı)

Ofis içinde, evde veya sıcak nokta gibi kısa bir mesafede, iki ya da daha fazla bilgisayarı ya da diğer aygıtları birbirine bağlayan kablosuz ağ. WiFi ve onun varisi WiMax WLAN’ın örnekleridir.

X xDSL

Başlıca iki kategorisi ADSL ve SDSL olan her türlü dijital abone hattını genel olarak tanımlar. xDSL teknolojisinin diğer iki türü, yüksek veri hızına sahip DSL (HDSL) ve çok hızlı DSL’dir (VDSL).

DSL teknolojileri bakır kablolar üzerinde veri paketlemek için gelişmiş modülasyon programları kullanırlar. Anahtar istasyonları arasında değil, sadece telefon anahtarlama istasyonundan bir evle ya da ofisle bağlantı kurmak için kullanıldıklarından bazen

“son mil teknolojileri” adıyla anılırlar.

Gayrettepe Mahallesi Yıldızposta Caddesi No: 40 Beşiktaş İstanbul/Türkiye

T: (+90) 212 309 96 30 F: (+90) 212 352 96 10

www.turktelekom.com.tr | www.ttinvestorrelations.com investorrelations@turktelekom.com.tr

twitter.com/ttkomir

Belgede 180 yıldır birlikteyiz (sayfa 170-173)